Cambodja
Gionne2

Een weekje Siem Reap incl. Angkor Wat

Gionne, Van Verre Algemeen 27-7-2020

Angkor Wat; dat moet je gezien hebben! Een rondreis door Cambodja is niet compleet zonder een bezoek aan deze ruïnes die niet voor niets door Unesco uitgeroepen zijn tot werelderfgoed. Vanuit de plaats Siem Reap tuf je in een tuktuk in een half uurtje naar Angkor Wat, dé toeristische bezienswaardigheid van Cambodja. Vandaar dat Siem Reap is uitgegroeid tot dé toeristenplaats van Cambodja. Dit ooit stoffige stadje telt nu tientallen hotels, en in het centrum vind je vele restaurants en bars met bedrijvige terrassen. Of je nu Mexicaans, pizza, hamburgers of echt Cambodjaans (lijkt op Thais, maar minder pittig) wilt eten; de keuze is enorm! In winkeltjes worden kleurrijke souvenirs verkocht, en bont-versierde tuktuks vervoeren toeristen van hotel naar centrum en terug. Siem Reap is een walhalla voor toeristen!

      

Vaak blijven reizigers twee of drie nachten in Siem Reap, om daarna weer verder te trekken door Cambodja of naar buurlanden Vietnam, Thailand of Laos. Erg zonde als je het mij vraagt. Siem Reap is heel gunstig gelegen, en er zijn zoveel leuke ervaringen op te doen in en vanuit de stad, dat je je hier met gemak een week kunt vermaken. Mijn 7 tips om een week in Siem Reap te vullen deel ik graag met je.

 

1. Angkor Wat en meer…

Tja, hij staat natuurlijk wel met stip op 1: de tempel van Angkor. Ga hier met zonsopgang- of ondergang naartoe voor de mooiste foto’s. Als je mazzel hebt, weerspiegelt de tempel in de vijvers die ervoor liggen, én heb je ook nog een paar monniken in oranje gewaden op de foto. Sluit aan bij de groepen toeristen en slenter door de tuinen, galerijen en zalen. Kijk goed om je heen; in ieder nisje is wel iets moois te zien. Neem de tijd, maar ga hierna niet terug naar je hotel. De tempel van Angkor is namelijk maar één van de vele tempels in dit gebied. Stap in een tuktuk en laat je naar Angkor Thom rijden. De stadspoorten en tempels in deze ruïnestad zijn versierd met honderden lachende gezichten. Nog zo’n juweeltje: de tempel van Ta Prohm. Hier hangt een mysterieuze sfeer. Vooral veroorzaakt doordat de tempels overwoekerd zijn door boomwortels. Vandaar dat hier ook bekende films zijn opgenomen. Zie je jezelf al als Angelina Jolie in Tomb Raider dwalen door deze tempel? Bedenk dan wel dat je niet de enige bent. Net als Angkor Wat, zijn ook Angkor Thom en Ta Promh echte toeristische trekpleisters.

Ook Angkor Wat en de vele andere tempels per tuktuk ontdekken? Bekijk onze excursie Dagtocht Angkor per tuktuk

 

2. Nog meer tempels

Een voordeel van meer tijd hebben dan de meeste reizigers is dat je ook tijd hebt voor toeristisch minder bekende tempels. En dan heb je veel meer het gevoel een ontdekkingsreiziger te zijn. Cambodja was in vroegere tijden een rijk land, en er zijn heel veel tempelruïnes te bewonderen. Zoveel zelfs, dat echte liefhebbers hier dagen mee zoet kunnen zijn. Zet de verkenning met de tuktuk voort en bezoek tempels op het Grand Circuit, welke in een grote lus om het hierboven beschreven gebied liggen. De mooiste tempel op deze route: Bantaey Srey. Door de rode gloed en ingewikkelde gravures springt deze eruit. Verder van Siem Reap, op 2 uur rijden per auto, vind je de verloren stad Koh Ker. Hier kun je wel een paar uurtjes rond dwalen. Het meest in het oog springt de trapvormige piramide. Vanaf Koh Ker is het niet ver naar de in de jungle gelegen tempel Beng Malea. Deze tempel ligt achter enorme muren die bijna niet te zien zijn door de begroeiing. Er zijn hier wat paadjes, maar je moet toch ook wel een beetje klimmen en klauteren over rotsblokken. Een echt avontuur!

      

Met onze excursie Tempeltour naar Koh Ker en Beng Mealea bezoek je deze tempels, waaronder de Prasat Pram, de Prasat Thom tempel en Beng Mealea.  


3. Fietsen over het platteland

Tijd voor wat meer actie. Het platteland rond Siem Reap is vlak en er rijdt bijna geen gemotoriseerd verkeer. Dus ideaal voor een tochtje op de fiets door lokale dorpjes waar kindjes je vriendelijk toezwaaien (zoveel toeristen zien ze niet), langs moestuintjes en door rijstvelden. Stop op een marktje en verwonder je over de vele voor ons vreemde etenswaren die hier verkocht worden. Durf je het aan om te proeven? Met de wind in de haren trap je verder, en verbaas je je over de rust zo vlak buiten de grote stad. Wat is het leven hier anders...

     

De excursie Fietstocht door het achterland brengt je naar het buitengebied rondom Cambodja. Hier maak je kennis met het Cambodjaanse leven. 

 

4. Zwemmen bij de waterval

In Nederland is het lang zoeken naar een waterval, maar in Cambodja zijn er genoeg. Zwemmen bij een waterval is echt iets wat je alleen op reis kunt doen. Vanuit Siem Reap is de 30 meter hoge waterval van Phnom Koulen per auto goed te bereiken. Locals komen hier graag om te zwemmen en picknicken, dus goede reden om hun voorbeeld te volgen. De waterval is gelegen op een door de Cambodjanen vereerde berg, en er zijn dan ook veel heilige plaatsen. Dat geeft dit zwemfeestje wat meer betekenis. Wandel langs de rivierbedding met gravures van ‘de duizend linga’s’ en langs een pagode met een grote liggende Boeddha. Verborgen in het woud zie je geheimzinnige, enorme diersculpturen. Wat een bijzondere plek!

 

In de rivier en bij de waterval zijn prachtige tekeningen te vinden. Tegelijkertijd kun je genieten van de natuur tijdens onze excursie Dagtour Kbal Spean en Roluos tempels

 

5. Ziplines!

Op zoek naar een adrenalinekick? Ga dan naar het zipline-parcours in het bosrijke gebied van het Angkor archeologische park. Hoog tussen de bomen zoef je via ziplines van het ene naar het andere platform. Wat een weids uitzicht over de weelderig groene omgeving. En is dat nou een puntje van een tempel in de verte? Je steekt ook een paar wiebelbruggen over, en als klap op de vuurpijl ga je abseilen om weer met beide benen op de grond te komen. Denk niet dat je binnen een half uurtje klaar bent. Om het hele parcours af te leggen heb je zeker twee uur nodig.

 

6. Kajakken over het Tonlé-Sap meer

Het Tonlé-Sap meer is het grootste zoetwatermeer van Azië, maar niet altijd. In de droge periode krimpt het meer enorm. Soms wel tot een tiende van de grootte in de regentijd. Bijzonder leuk is een bezoek aan één van de drijvende dorpen op het meer. De mensen hier leven letterlijk op het water in drijvende huizen. Waar het dorp precies te vinden is, ligt aan de waterstand op dat moment. Meerdere malen per jaar verplaatst het hele dorp. Je ziet dan een sleepboot met een paar huisjes erachter geknoopt als een soort van treintje naar de nieuwe ligplaats varen. Met een motorbootje vaar je naar het dorp, en daar stap je in een kajak. Je peddelt door het dorp om van dichtbij een kijkje te nemen hoe de mensen hier leven. Vissers halen hun netten binnen, vrouwen bereiden een maaltijd op de veranda, kinderen badderen in de rivier. Je kijkt je ogen uit! De bevolking begroet je met een glimlach. Zij vinden het erg leuk om je langs te zien varen in de kajaks. Voor hen ben je ook een bezienswaardigheid!

7. Foodtour

Eten is een belangrijk en lekker onderdeel van de cultuur van een land. Boek een streetfoodtour en ga op pad met een local om de Cambodjaanse keuken te proeven. Op de avondmarkt komen locals samen om te eten en inkopen te doen. Hier kun je de gekste dingen proeven. Er zijn streetfood-kraampjes waar je allerlei gefrituurde hapjes kunt proberen. Een loempia gaat er wel in, maar die gefrituurde spinnen… Bij de buurman laad je je bordje vol met rauw vlees, vis en groenten en dan gaat dat op de barbecue. Vers van de kolen, smaakt alles extra lekker. Sla ook de Khmer-dessert niet over. Tip: vraag om een avocado-shake! Een romige afsluiting van je bijeengeraapte diner.

      

Wij boeken graag de excursie Nachtmarkt en Streetfood voor je tijdens jouw rondreis door Cambodja. 

 

Met onze bouwsteen Indrukwekkend Angkor Wat zijn deze tips goed te combineren. Neem contact op met mij om de wensen voor een veelzijdige vakantie Cambodja te bespreken. 

 

Gionne

Van Verre