Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Maak kennis met Lisette van Travellust.nl
Logo-VanVerre-Reizen

Maak kennis met Lisette van Travellust.nl

Van Verre Algemeen 15-3-2021

Ooit criminoloog en nu fulltime reisblogger. Lees meer over Lisette in het interview dat wij met haar afnamen.

 

1. Kun je wat meer vertellen over jezelf en Travellust?

Mijn naam is Lisette van Beek, reisblogger en eigenaar van reisblog Travellust.nl! Travellust startte ik als hobbyproject na een backpackreis van zes maanden door Zuidoost-Azië in 2011, die ik met mijn man (toen nog vriend) maakte. Volledig op de bonnefooi, met een budget van 15 euro per persoon per dag. Fantastisch was het! Ter plekke was de Lonely Planet reisgids onze bijbel, want Wifi en smartphones bestonden toen nog niet. Eén keer in de 3 weken bezocht ik een internetcafé om een update te sturen naar het thuisfront. Achteraf kreeg ik ontzettend veel vragen: hoe stippel je een route uit, wat moet je allemaal regelen voordat je zo lang weg kunt, hoe kom je ter plekke aan een goed slaapadresje, et cetera. Daarom besloot ik alles op een website te zetten: Travellust was geboren! Dat ik 4 jaar later mijn fulltimebaan als criminoloog bij de overheid kon opzeggen, omdat Travellust zo was gegroeid, had ik nooit durven dromen.

2. Wat voor type reiziger ben je?

Ik ben echt een ontdekker en reis dus het allerliefste een heel land door, dan dat ik op één plek blijf. Het liefst doe ik dat door middel van een lange rondreis of roadtrip, maar een stedentrip op zijn tijd vind ik ook erg leuk. Qua budget ben ik vrij flexibel: de ene keer probeer ik voordelig te reizen en kies ik voor een knus guesthouse, maar dat wissel ik graag af met meer luxe, bijvoorbeeld door de rondreis af te sluiten in een superluxe resort.

 

3. Je hebt twee lange reizen gemaakt door Azië. Welke bestemmingen heb je toen allemaal bezocht?

De eerste reis, in 2011, maakte ik een rondje Zuidoost-Azië: Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Maleisië, Maleisisch Borneo en Singapore. Vooral Thailand en Laos vielen in de smaak. Thailand is een heerlijk divers en ‘gemakkelijk’ reisland. Alles is daar zo goed geregeld! Laos was enorm authentiek. Die puurheid maakte grote indruk op me. Omdat Bangkok een hub was waar ik tijdens die reis zo’n 5 keer terugkwam, voelde die stad als een tweede thuis.

 

In 2017 vertrok ik een tweede keer naar Azië. Travellust was inmiddels mijn fulltimebaan en ik had dus het geluk dat ik mijn werk kon meenemen. Mijn man en ik verbleven voornamelijk in Bangkok, Chiang Mai en op Bali. Ook ontmoetten we familie op de Thaise eilanden en reisden we twee maanden door Myanmar, een land dat al heel lang op mijn bucketlist stond en grote indruk heeft achtergelaten.

4. Was dit ook gelijk jouw mooiste reis of is er een andere reis die jou het meeste is bijgebleven?

Ja, tegen een lange reis kan eigenlijk geen andere reis op. Als je lang op pad bent, laat je Nederland écht even helemaal achter je.  De vrijheid die je dan ervaart, is onbetaalbaar en niet te overtreffen. Dan maakt het eigenlijk niet uit waar je precies bent. De eerste backpackreis naar Azië was het meest bijzonder: los van een vakantie Egypte was ik nog nooit buiten Europa geweest en wist niet wat mij overkwam. Ga 5 minuten op een random straathoek zitten, en alleen dan al kijk je je ogen uit. Daarom heeft Azië ook echt een speciaal plekje in mijn hart. Ook mijn reizen naar winters Noorwegen, Marokko en IJsland zijn mij erg bijgebleven.

 

5. Wat is jouw mooiste reisherinnering, het allerleukste dat je ooit gedaan hebt?

Oeh, je maakt zoveel leuks mee tijdens het reizen, dat ik niet één ding kan kiezen. De ballonvaart over Bagan in Myanmar was geweldig! Ik had überhaupt nog nooit in een luchtballon gezeten dus de tempelruïnes van Bagan was daar het ideale decor voor. Ook het behalen van mijn PADI in Thailand, vulkanen beklimmen in Nicaragua en twee dagen lang dwalen door wereldwonder Petra zijn mij bijgebleven. Maar toch geniet ik net zo veel van de kleine momentjes, zoals overheerlijke streetfood eten in dampende steegjes of een zonsondergang op het strand.

6. Wat is jouw lievelingsbestemming en waarom?

Myanmar en Laos hebben mijn hart gestolen. Myanmar is ontzettend authentiek en toerisme staat nog in de kinderschoenen. Dat alleen al is een ervaring op zich. Daarnaast horen het Inlemeer en de tempels van Bagan wat mij betreft bij de mooiste plekjes van heel Zuidoost-Azië. Laos is met de vele slaperige dorpjes, karstgebergten en relaxte vibe ook een favoriet. Thailand blijft mij verrassen, ook al heb ik er al zo’n 5 maanden van mijn leven gespendeerd. Het land is zo divers! Ook Nicaragua vind ik een fantastisch land: koloniale steden, dampende jungle, indrukwekkende vulkanen en prachtige stranden maken het een ontzettend boeiend land.

 

7. Welke bestemming(en) staan nog hoog op jouw bucketlist?

Ik ben erg benieuwd naar Peru, Colombia, Japan en Canada! Het lijkt mij fantastisch een rondreis door deze landen te maken.

 

8. Kun je een aantal reistips met ons delen?

De meest waardevolle manier van reizen vind ik echt slow travel: langzaam reizen. Door minder bestemmingen aan te doen, maar juist langer op die bestemmingen te blijven hangen, weersta je de drang om álles te willen. In plaats van een strakke planning en het afvinken van alleen maar de hoogtepunten, reis je in een relaxed tempo en geniet je van het moment. Zo ervaar je het land, de mensen en de cultuur niet alleen beter, maar maak je ook nog eens minder verplaatsingen zodat het een stuk duurzamer en voordeliger is. Een andere tip: maak je een grote rondreis, probeer binnenlandse vluchten dan zeker te vermijden en kies bijvoorbeeld een keer voor een (nacht)trein. Je reist wat primitiever, maar het is een leuke ervaring.

9. Denk je dat we in 2021 weer op reis kunnen? Zo ja, wanneer?

Ik hoop van harte dat tegen het begin van de zomer de landen binnen de EU weer een positief reisadvies krijgen. Het vaccineren gaat momenteel goed en er zijn gelukkig al veel positieve geluiden, dus met een beetje geluk zit een vakantie in de zomer er weer in! Het lastige vind ik de rest van de wereld. Ik denk niet dat deze landen in de zomer al een positief reisadvies krijgen, en dat terwijl er al landen zijn die ons graag willen hebben en al toeristen uit andere landen ontvangen, zoals Mexico en Sri Lanka. Dat maakt het zo wrang.

 

10. Hoe denk jij dat het reizen na corona eruit komt te zien?

Dat vind ik echt een lastige. Aan de ene kant merk ik dat mensen Nederland steeds meer gaan waarderen, wat natuurlijk een goed teken is. Het is absoluut niet nodig ver te reizen om mooie momenten te beleven. Aan de andere kant merk ik juist dat mensen heel graag zo snel mogelijk weer op pad gaan naar een verre bestemming, omdat ze al zo lang moeten wachten. Ze staan te trappelen! Of er een grote verschuiving gaat plaats vinden op dat gebied weet ik dusniet. Ik denk (en hoop) dat duurzaamheid en een plant based leven /reizen ook steeds belangrijker gaat worden, omdat in deze pandemie veel mensen natuur en gezondheid belangrijker zijn gaan vinden.

 

11. Heb jij al plannen gemaakt voor een volgende reis?

Een boeking van een reis naar Kroatië die gepland stond voor vorig jaar, heb ik doorgeschoven naar juni. Ik hoop dat het land tegen die tijd weer een positief reisadvies heeft! Verder zou ik heel graag concrete plannen maken voor een verre rondreis (de laatste was alweer in oktober 2019, een roadtrip Jordanië en een stedentrip Doha), maar voor nu laat ik dat even zitten, omdat alles nog te onzeker is. Aangezien ik behoorlijk flexibel ben zal ik, zodra het weer kan, de eerste zijn die een reis boekt naar een mooie bestemming!