Maak een bijzondere treinreis door Australië
Colombia-Cartagena-Eva_3_503564

Maak een bijzondere treinreis door Australië

Eva Drenth Algemeen 22-6-2021

Als een rondreis Australië op de planning staat, denk je misschien niet zo snel aan een treinreis door het land. Toch is dit een hele leuke toevoeging aan een rondreis door Australië. Vooral de afwisseling naast het reizen met een huurauto of camper kan ik aanbevelen. In Australië zijn er een aantal bijzondere treinreizen te maken. Maar ook een aantal leuke dagexcursies met de trein. Ik vertel je graag meer over de meest bijzondere routes en treinen.

 

Australië is zó groot dat je vaak niet alles kunt zien tijdens je vakantie. De meeste reizigers kiezen daarom ook om één of twee regio’s te bezoeken. Heb je tijd en ruimte in je reisplan om een treinreis toe te voegen? Dan zijn dit de mooiste en meest bijzondere routes om af te leggen met de trein. De één kan in een paar uur de ander duurt een aantal dagen. Ik ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uit gaat na het lezen van mijn tips.

 

Dwars door de outback met The Ghan

De luxe trein “The Ghan” rijdt van Darwin via Alice Springs naar Adelaide. Je legt in vier dagen bijna 3.000 kilometer af, dwars door de outback. Een behoorlijke afstand om zelf te rijden, dus is de trein de ideale optie. Je kijkt vanuit je comfortabele hut uit op de uitgestrekte vlaktes van de “Red Center”. Onderweg stopt de trein een aantal keer om uitstapjes te maken in de omgeving. Je maakt een cruise door het indrukwekkende Katherine Gorge, verkent de West MacDonnel Ranges en gaat onder de grond in Coober Pedy. Mijn tip? Boek een vlucht over Uluru! Een unieke ervaring om deze iconische monoliet vanuit de lucht te bekijken.

 

Benieuwd wat je nog meer onderweg ziet tijdens een treinreis met The Ghan? Bekijk onze bouwsteen.

        

Van Oost naar West met The Indian Pacific

Nog zo’n bijzondere treinreis: The Indian Pacific. Deze trein rijdt van Sydney via Adelaide naar Perth en weer terug. Een lange route van wel 4.300 kilometer, en daarmee de langste treinreis in Australië die je kunt maken. De route verbindt de Pacific (Grote Oceaan) met de Indische Oceaan, vandaar de naam. Je ziet onderweg de indrukwekkende Blue Mountains en stopt in het plaatsje Broken Hill bekend van de tv-serie “Flying Doctors”. Als je nog nooit een aflevering hebt gezien, is dit misschien leuk om voor jouw rondreis Australië te doen. Alvast wat inspiratie opdoen hoe dit plaatsje er uit zag in vroeger tijden.

 

Dan door naar het gezellige Adelaide via de Flinders Ranges. Het laatste gedeelte van de reis rijdt de trein over het langste rechte stuk spoorlijn ter wereld. Dwars door de eindeloze vlaktes van de Nullarbor Plains. Via het goudstadje Kalgoorlie bereik je de eindbestemming Perth. Een onvergetelijke treinreis!

Per trein naar de Blue Mountains

Naast de meerdaagse treinreizen kun je ook een treinrit van een paar uur maken tijdens je reis door Australië. Bijvoorbeeld van Sydney naar de Blue Mountains. Een prachtig natuurgebied vlakbij de stad. Vanaf het treinstation in Sydney vertrekt elk uur een trein die je in twee uur naar Katoomba brengt. De toegangspoort tot de majestueuze Blue Mountains. Waarom dit gebied de “Blue Mountains” heet? Dat komt door de vele eucalyptusbossen die door afscheiding van oliën zorgen voor een blauwe gloed. Loop vanaf Katoomba naar Echo Point waar je de beroemde “Three Sisters” ziet. En vergeet ook niet uitzichtpunt “Valley Point” en de rotsformatie “The Ruined Castle”. Je stapt weer in de trein terug naar Sydney en sluit de dag af op het terras in Darling Harbour.

     

Op naar het regenwoud van Australië

Nog zo’n leuke toevoeging aan je reis langs de oostkust van Australië. De Kuranda Scenic Railway. Het gelijknamige toeristentreintje vertrekt vanuit Cairns en eindigt in het dorp Kuranda. Twee keer per dag rijdt de trein op en neer. Je kunt ervoor kiezen om zowel heen als terug met de trein te reizen, maar nog leuker is terug met de Skyrail Rainforest Cableway. Vanuit de gondel kijk je uit over het regenwoud van Barron Gorge National Park en in de verte de Barron Falls. Er wordt onderweg twee keer gestopt waar je uitstapt en even kunt genieten van de natuur. In Kuranda vind je een markt met snuisterijen, restaurants, een vlindertuin, een vogelpark en een koala-opvangcentrum. Een leuk uitstapje vanuit Cairns of Palmcove.

        

Genoeg inspiratie opgedaan voor jouw vakantie naar Australië? Onze Australië-specialisten helpen je graag met het plannen van jouw droomreis! Neem contact met ons op.

Redactie Van Verre