Beste reistijd Australië
Irene dijkstra

Beste reistijd Australië

Irene Dijkstra Algemeen 28-7-2022

Topbestemmeing Australië

Staat een rondreis door Australië ook op jouw wish-list? Bereid je reis dan goed voor, want het land is enorm groot en je wilt er natuurlijk het beste uithalen en ook in de beste periode reizen. Omdat het land zo uitgestrekt is, is het lastig om de beste reistijd aan te geven. En bovenal, wat wil je doen en waar wil je heen? Australië is niet alleen een land, maar ook een heel continent en de afstanden zijn enorm. Maar daardoor ben je verzekerd van een reis vol afwisseling. Maak kennis met de Aboriginals en hun boeiende cultuur, plan een roadtrip door het droge rode binnenland, trek het regenwoud in, relax op stranden zo wit dat het pijn doet aan je ogen en ontdek bruisende maar toch ook relaxte steden en geniet bovenal van de ruimte, de relaxte sfeer en vriendelijke mensen.

    

 

Seizoenen omgekeerd

Omdat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd aan die van ons. De zomer duurt van december tot en met februari. De meeste reizigers nemen meteen aan dat onze winter dan de beste periode zal zijn om naar Australië op vakantie te gaan. Dat is echter niet zonder meer waar. In het noorden van Australië regent het in deze periode enorm veel. De temperaturen zijn hoog, maar de luchtvochtigheid ook. Daardoor is het klam en heet. Bovendien valt de grote vakantie, waarin de scholen dicht zijn, in deze periode voor de Australische bevolking. Daardoor kan het flink druk zijn op sommige plekken en zeker rond de kerst liggen de prijzen op het hoogste niveau. De herfst, die in Australië van maart tot en met mei loopt, is een prettig seizoen om naar het zuiden te reizen. Geniet van de prachtige kleuren van de bomen en zie hoe de druiven geoogst worden. Van juni tot en met augustus is het winter in Australië. Voor velen van ons nou juist de periode dat we een lange vakantie hebben en zo’n verre reis kunnen ondernemen. Geen probleem! Het noorden en oosten van Australië zijn perfect om te bezoeken. Het is het droge seizoen en de temperaturen zijn heel aangenaam. Ons favoriete seizoen om te reizen is de Australische lente, die van september tot en met november loopt. Zowel het weer, als de drukte en de prijzen zijn aangenaam in deze maanden.

 

Tropische oostkust

Als je van stranden houdt, wilt duiken of snorkelen en het regenwoud en eilandjes wilt bezoeken, is de oostkust de ideale bestemming voor jou. In Queensland, waar onder andere het Great Barrier Reef ligt, is er een echt tropisch klimaat. Het hele jaar door zijn de temperaturen aangenaam, zo tussen de 15 en 30 graden. Ideaal voor een strandverblijf. Het aantal zonuren is hoog en het zeewater is aangenaam warm. De beste reistijd is van mei tot oktober.

        

 

Warme woestijn in het binnenland

Het centrale deel van Australië is de outback. Hier heerst een typisch woestijnklimaat met warme zomers en koude winternachten. Het hele jaar door is het droog en is er veel zon. Van november tot en met maart ligt de gemiddelde temperatuur boven de 30 graden. Houd er in die tijd rekening mee, dat je je activiteiten ’s morgens vroeg en aan het einde van de dag plant.

 

Mediterrane zuidkust

Het zuidelijke deel van Australië, waar de gezellige steden Melbourne en Adelaide liggen heeft een mild klimaat. Blijf niet in de steden hangen, maar ga wijn proeven in één van de wijngebieden, spot wilde dieren in bijvoorbeeld Wilsons Promontory National Park en Kangaroo Island. Rij over de Great Ocean Road. Spot koala’s als je een afslaat het binnenland in, bijvoorbeeld bij Cape Otway. Het hele jaar door is deze streek goed te bezoeken.

        

    

Broeierige noordkust

Er zijn temperaturen van boven de 50 graden genoteerd in het noorden van Australië. Deze regio ligt redelijk dicht bij de evenaar en het kan er flink warm en bovendien behoorlijk nat worden. Qua weer is van april tot en met november de beste periode om door dit gebied te reizen.

        

 

Het weer aan de onbekendere westkant

De westkust wordt iets minder bezocht dan het centrale, zuidelijke en oostelijke deel van het land. Maar ook hier is genoeg te zien en te doen. De beste reistijd voor dit deel van het land is grofweg tussen oktober en april. Het klimaat is aangenaam, het doet een beetje denken aan de landen rond de Middellandse Zee. De zomers (let op: die zijn in Australië in onze winter) zijn warm en droog. De winters zijn koel, maar niet koud. De meeste regen valt van mei tot september.

       

Afgelegen Tasmanië

Hier kan het flink koud worden! De Australische lente- en zomermaanden, van oktober tot en met februari, zijn wat ons betreft het beste om over Tasmanië te reizen. Geniet van de groene natuur, slenter door dorpjes en voel vooral de rust op je neerdalen. De winters, van juni tot en met augustus kunnen flink koud worden op Tasmanië. Het hele jaar door kan er wat regen vallen.

 

Beste periode voor onderwateractiviteiten en om dieren te spotten

Wil je duiken of snorkelen op het Great Barrier Reef, dan is de periode van juni tot en met oktober aan te raden. Er valt weinig regen in deze periode, het zicht onder water is goed en de temperaturen zowel onder als boven water zijn aantrekkelijk.

Wat is de beste reistijd als je wildlife wilt spotten? Kangoeroes en koala’s kan je het hele jaar door bijna niet missen. De boomkangoeroe, een dingo en de platypus (het vogelbekdier) zijn wat lastiger te spotten, maar ook deze dieren zijn het hele jaar door te vinden, onafhankelijk van de periode. Voor de dingo reis je trouwens het beste naar Fraser Island. De boomkangoeroe en het vogelbekdier komen voor in het oosten van Australië.

Dolfijnen kan je in Australië gedurende het hele jaar tegenkomen.

De grootste kans om walvissen te zien, heb je van mei tot oktober. Mink whales, bultruggen, blauwe vinvissen en zuidkapers trekken langs de Australische kusten. Staat het zwemmen met walvishaaien en/of mantaroggen op jouw bucketlist? Voeg dan een bezoek aan het Ningaloo Reef, in het westen van Australië toe aan je reis. In de omgeving van Exmouth worden er diverse excursies georganiseerd met grote kans om oog in oog te zwemmen met deze dieren. De beste periode voor de walvishaai is van maart tot en met juli en voor de mantarog van juni tot en met oktober. En gedurende het hele jaar kun je ook nog eens een zeldzame dugong (zeekoe) onder water ontmoeten.

          

 

Natuurgeweld

Het kan niemand ontgaan zijn. Ieder jaar in het nieuws hoor je weer over de bosbranden in Australië. De combinatie van droogte en hitte kan voor enorme branden zorgen. Deze duren soms lang en kunnen enorme gebieden verwoesten. Meestal vinden dit soort branden plaats in de Australische zomer.

Er kunnen ook tropisch cyclonen voorkomen. Deze worden in Australië willy willy genoemd. De meeste kans hierop is in het noorden en tijdens de maanden januari tot en met maart.

 

Zin gekregen in een reis door Australië en weet je nu welk gebied goed in jouw vakantieperiode past? Neem een kijkje bij onze rondreizen door Australië

 

Irene,

Van Verre