Op bezoek bij de Aboriginals in het Red Centre
Medewerkster Melany bij Loch Ard Gorge

Op bezoek bij de Aboriginals in het Red Centre

Melany Overpelt Algemeen 21-6-2021

Al op jonge leeftijd heeft Australië mijn hart gestolen. Het landschap, de dieren, de mensen, wat is het toch een prachtig land! Ik kan het dan ook iedereen aanraden om een rondreis Australië te maken.

 

Toen ik op de middelbare school een onderwerp moest kiezen voor mijn profielwerkstuk, wist ik ook dat ik iets met Australië wilde doen. De keuze is gevallen op de Aboriginals, de inheemse bevolking van Australië. Hoewel Australië bijna 250 jaar geleden is gekoloniseerd door de Britten, leven de Aboriginals al ruim 50.000 jaar op het continent. De geschiedenis en hun manier van leven met de natuur is ontzettend indrukwekkend. Nog steeds leven er Aboriginals op de traditionele manier in de droge, rode outback. Na veel gelezen en geschreven te hebben over deze inheemse bevolking, wilde ik de cultuur graag van dichtbij zien en ervaren. Toen ik tijdens de periode dat ik in Zuid-Australië woonde de kans kreeg om naar het Red Centre te reizen, heb ik die dan ook gelijk aangepakt!

        

Zelf ben ik vanuit Adelaide over land via de opaalmijn hoofdstad Coober Pedy naar het Red Centre gereden, maar het is ook mogelijk om vanuit de grote steden te vliegen naar Alice Springs of Yulara (nabij Uluru). Vanaf Uluru reisde ik via Kata Tjuta en Kings Canyon naar de stad Alice Springs. Wil je ook meer weten over de Aboriginals en hun cultuur van dichtbij meemaken? Ik geef je graag tips!

 

Bezoek de ontmoetingsplaats van de Aboriginals, Uluru

De enorme, rode monoliet Uluru is hét beeld van de outback van Australië en dan ook een must see. Ik raad aan om je bezoek aan het Uluru-Kata Tjuta National Park te beginnen met een bezoek aan het Cultureel Centrum nabij Uluru. In het Red Centre leven diverse Aboriginal-stammen, allen met hun eigen verhalen en tradities. Rond Uluru, wat ‘’ontmoetingsplaats’’ betekent, leeft de Anangu-stam. Al wanneer je het centrum binnenkomt, hoor je ceremoniële liederen en het geluid van de wind. In de Tjukurpa Tunnel lees je over de cultuur en tradities en bewonder je prachtige kunstwerken gemaakt voor de Anangu. Bewonder tentoonstellingen en bekijk interessante exposities. De Aboriginals willen graag hun culturele identiteit bevestigen en onder de aandacht brengen van de buitenwereld door middel van kunst. Vroeger waren het de eeuwenoude rotsschilderingen op heilige plaatsen of de schilderingen op boombast en lichaamsversieringen die de culturele identiteit van de Aboriginals visualiseerden. Bij sociale bijeenkomsten werden figuren in het zand getekend. In de jaren zeventig in de vorige eeuw werden zij aangespoord dit op canvas te doen om hun tradities en cultuur op die manier vast te leggen en te bewaren. Wil je zelf ook de kunstenaar in je naar boven halen? De Aboriginal painting excursie met een Anangu-kunstenaar is absoluut een aanrader! Het kunstwerk dat ik hier gemaakt heb, hangt nog steeds als prachtige herinnering in huis.

     

Tot voor kort was het mogelijk om Uluru te beklimmen, maar dat is verleden tijd. Sinds oktober 2019 is het verboden om Uluru te beklimmen. Uluru is een zeer heilige plek voor de Aboriginals en zij zijn ook erg blij met het verbod op het klimmen. De monoliet heeft een krachtige link met voorouderlijke geesten die het land duizenden jaren geleden hebben vormgegeven. Tegenwoordig kun je nog wel de ‘’base walk’’ van 9,5 kilometer rondom Uluru wandelen. En wat een prachtige wandeling is dat! Vanaf de uitkijkpunten lijkt de rots enkel een rots. Van dichterbij zie je pas de echte vormen, wandel je langs al het groen rondom de rots, zie je rotstekeningen en zelfs een waterpool in de contouren van Uluru. Tijdens een excursie met een gids hoor je interessante verhalen en dan pas besef je echt hoe belangrijk Uluru is voor de Aboriginal-cultuur. Sluit de dag af met een heerlijk koel wijntje terwijl je de zon ziet ondergaan en de kleuren rondom Uluru veranderen.

        

Heeft u voldoende tijd en wilt u de Aboriginal-cultuur van nog dichterbij ervaren? Ga dan op pad met een Aboriginal-familie in Patji, net buiten het Uluru-Kata Tjuta National Park! Je verkent het unieke Aboriginal-land per 4x4 auto en leert alles over hoe de familie in de outback leefde voordat het toerisme in de regio op gang kwam. Veel persoonlijker wordt het niet! Zij delen graag hun verhalen over de geschiedenis, maar ook over hoe de Aboriginals tegenwoordig leven in Australië.

    

Nog zo'n hoogtepunt in de outback: Kata Tjuta

Op zo’n 60 kilometer van Uluru liggen de 36 koepels van Kata Tjuta, wat ‘’veel hoofden’’ betekent. Na een prachtige zonsopkomst bij Uluru gingen wij al vroeg naar Kata Tjuta. In de middag kan het erg heet worden in de outback, waardoor het niet meer mogelijk is om alle wandelingen te maken. In de winter begonnen wij de dag met veel laagjes kleding, maar al snel liep de temperatuur op naar de 20 graden. Kata Tjuta is ook een heilige plek voor de Aboriginals en bij de ingang wordt via bordjes ook vriendelijk gevraagd om met respect om te gaan met het gebied en stil te zijn.

Wandelen door Kings Canyon

Na een wandeling tussen de grote, rode koepels reden wij door naar het Watarrka National Park. Hier ligt de 350 miljoen jaar oude kloof Kings Canyon, absoluut mijn favoriet in het Red Centre! Omdat het al te laat was voor een wandeling, bezochten wij vanmiddag nog Karrke nabij Kings Canyon, waar eigenaren Peter en Christine ons meenamen op een culturele wandeling door de bush. Zij vertelden ons over de ‘’Dreamtime’’, de periode voor het bestaan op aarde. De voorouderlijke geesten uit de droomtijd creëerden alles wat op aarde is: dieren, planten, woestijnen, bergen en ook mensen. Toen alles geschapen was, verdwenen de geesten van de voorouders in bomen, water, lucht en de aarde en hier zijn zij nog steeds. De Aboriginals zijn mede om deze reden ook zo spiritueel gehecht aan de natuur en de dieren. De manier waarop Peter en Christine vertelden over de traditionele manier van leven van hun gemeenschap, de Wanmara-gemeenschap, vond ik erg indrukwekkend en onwijs leerzaam. Na een wandeling door de bush met uitleg over ‘’bush tucker’’, inheems voedsel uit de bush, en een demonstratie over hoe de Wanmara-kunstwerken maken, konden wij met een hoofd vol nieuwe informatie voldaan naar onze accommodatie nabij Kings Canyon. 

 

De volgende ochtend ging de wekker weer vroeg. Vandaag stond een wandeling bij Kings Canyon op de planning. En wat voor een! De wandeling door het oeroude landschap was mijn persoonlijke favoriet in het Red Centre. Wandel langs steile zandstenen wanden en word verrast door het groen midden in de outback. Wanneer je boven op de 100 meter hoge klif staat voel je je zo klein.

        

De laatste stop: Alice Springs

Onze reis door het Red Centre eindigde in Alice Springs, de stad waar de Arrarnte-gemeenschap leeft. Ook Alice Springs heeft een aantal interessante bezienswaardigheden om te bezoeken, zoals het Many Hands Arts Center. Hier vind je aquarellen van lokale kunstenaar Albert Namatjira en zijn (klein)kinderen. De kunstwerken laten de schoonheid van de woestijn zien. In het Alice Springs Desert Park krijg je een inzicht in de taal, de kunst en de droomverhalen van de Aboriginals. Na een paar indrukwekkende dagen in het Red Centre vervolgden wij onze reis naar het noorden. De lange reisdagen naar Darwin gaven ons de tijd om alle indrukken te verwerken. Wat een bijzonder gebied met een indrukwekkende geschiedenis en cultuur!

 

Zelf het Red Centre ontdekken? Er zijn genoeg mogelijkheden! Bezoek de outback, net zoals ik, tijdens een autorondreis van Adelaide naar Darwin of vice versa of vlieg op Alice Springs of Yulara. Doordat het rustig is op de wegen, kunt u gemakkelijk zelf rijden in de outback. Bekijk onze bouwsteen ‘’Red Centre Adventure’’ voor een impressie van de route. Liever niet zelf rijden in de outback? Bekijk dan onze bouwsteen ‘’Slapen onder de sterren in het Red Centre’’ en ga samen met een gids en een klein gezelschap op pad. Benieuwd hoe je het Red Centre kunt combineren met andere delen van Australië? Ik puzzel graag samen die ideale rondreis door Australië! Neem contact op.

 

Melany,

Van Verre