terug naar het overzicht

Rondreis Nationale Parken Westkust en Karoo

Onverharde grindwegen, hobbelige zandpaden en eindeloos recht asfalt door verlaten leegtes. Durft u het aan? Uw reis naar bijzondere nationale parken en reservaten in de Kaap voert u meer dan eens van het gebaande pad. Serene rust en brandende zon domineren het landschap. Hoe ontoegankelijker de regio, hoe guller Moeder Natuur u beloont, lijkt wel. West Coast, Karoo, Valley of Desolation, Mountain Zebra, Addo en Amakhala. Elk natuurgebied verleidt u op zijn eigen manier met inheemse flora en fauna. Te voet, per auto of tijdens safari’s per landrover. Genieten mag in deze reis gerust met een hoofdletter geschreven worden.

Wat maakt deze reis bijzonder
Start in cultureel Kaapstad
Imponerende landschappen
Op safari in Addo National Park
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 1280,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 14 dagen / 13 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Nationale Parken Westkust en Karoo

Dag 1        Kaapstad
Dag 2        Kaapstad
Dag 3        Kaapstad
Dag 4        Paternoster
Dag 5        Paternoster


Dag 6        Tulbagh
Dag 7        Beaufort West
Dag 8        Beaufort West
Dag 9        Graaff-Reinet
Dag 10      Graaff-Reinet

Dag 11      Cradock
Dag 12      Addo Elephant National Park
Dag 13      Amakhala Wildreservaat
Dag 14      Port Elizabeth

100% maat werk

Dag 1 Kaapstad

U wordt bij de luchthaven van Kaapstad opgehaald en in ongeveer een half uur naar uw hotel in Kaapstad gebracht (transfer).

Informatie Kaapstad:
In 1652 stichtte Jan van Riebeeck aan de voet van de Tafelberg een bevoorradingsplaats voor de schepen van de VOC. 350 jaar later is deze verversingspost uitgegroeid tot een bruisende wereldstad van allure. In Kaapstad vinden we het oudste gebouw van Zuid-Afrika: Kasteel de Goede Hoop. Het imposante gebouw werd gesticht ter vervanging van een ouder VOC-fort en het kolonistenverleden hangt nog in de lucht. Een aanrader is de sleutelceremonie, die dagelijks om 10.00u en 12.00u plaatsvindt. Onder de klank van kanonschoten wordt het kasteel symbolisch ontsloten.

 

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief transfer

Dag 2 Kaapstad

Tafelberg (2)-2e779c02(10) shutterstock_92510755(10) Kleurrijke huisjes in Kaapstad, Zuid-Afrika

Cultuur is in Kaapstad gemakkelijk met natuur te combineren. De berg Lion’s Head biedt weergaloos uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg en is samen met Signal Hill een geliefde plek voor een zonsondergangpicknick (sundowner). Met een stevige wandeling kunt u de markante Tafelberg beklimmen. Liever niet wandelen? Er gaat ook gewoon een kabelbaan naar boven. Zo kan iedereen genieten van het uitzicht over de stad en de baai. De berg is drie kilometer lang en behoort tot de oudste bergen ter wereld. Alleen al de weg er naartoe is het waard. Aan de voet van de bergketen liggen de Kirstenbosch Botanical Gardens, een kleurrijk geheel van meer dan negenduizend inheemse Zuid-Afrikaanse bloemen en planten. Natuurlijk vindt u hier ook de protea: de nationale bloem van Zuid-Afrika. Vergeet u vooral niet over de 'boomslang' te wandelen, een 130 meter lange houten loopbrug die zich een weg kronkelt hoog tussen dichtbegroeide boomtoppen.

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief ontbijt

Kaapstad te voet en op de fiets
Kaapstad

Kaapstad te voet en op de fiets

Een stadstour in historisch Kaapstad en fietsen door de pittoreske wijngaarden in Constantia. Deze veelzijdige...

Stadstour en helikoptervlucht
Kaapstad

Stadstour en helikoptervlucht

Een spectaculair uitzicht over Kaapstad vanuit een helikopter en lunch met uitzicht op de Atlantische Oceaan...

Dag 3 Kaapstad

Vanuit het Victoria and Alfred Waterfront kunt u de boot nemen naar het voormalige gevangeniseiland Robben Island, bekend om de zevenentwintigjarige ballingschap van Nelson Mandela. Geschiedenis komt tot leven, als u zelf voor zijn kleine cel staat. Gidsen, zelf ook oud-gevangenen, vertellen u alles wat u over het eiland wilt weten. Ook kunt u met een lokale gids de sloppenwijken rondom Kaapstad bezoeken. Ruim zestig procent van de inwoners van Kaapstad woont immers niet in de stad, maar in townships zoals Langa, Guguletu en Khayelitsha. Een bewoner neemt u mee en toont u huizen, markten en plaatselijke eettentjes. Een bijzondere ervaring!

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief ontbijt

Dag 4 Kaapstad – Paternoster

West Coast Velddrif(12) shutterstock_368018315(12)

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.
U neemt deze ochtend bij uw hotel uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg. Hoe zat het ook alweer? Hier rijdt men links en zit het stuur van de auto aan de rechterkant. De komende paar dagen zal u vast een paar keer aan de ‘verkeerde’ kant van de auto willen instappen. Daarna bent u het gewend, hoor.

Op een uur rijden ten noorden van Kaapstad, op weg naar Paternoster, vindt u een oase van natuurschoon. Het West Coast National Park is in 1985 opgericht ter bescherming van de Langebaanlagune. Het witte strand met het helderblauwe water is niet het enige pareltje dat het park omvat: ook de kleine eilanden zoals Schaapen, Jutten, Marcus en Malgas horen bij het beschermde moerasgebied. Juist die veilige haventjes maakt het gebied zo aantrekkelijk voor vogels. Jaarlijks komen hier wel 250.000 watervogels! Met de verrekijker bij de hand ontdekt u dat de variatie aan vogelsoorten enorm is: misschien ziet u een flamingo, snip, ibis of plevier. In het park leeft daarnaast ook klein wild, zoals struisvogels, zebra’s en springbokken. In de lente, grofweg augustus en september, ontluiken duizenden wilde veldbloemen. Het Postberg Flower Reservaat, onderdeel van het West Coast Nationaal Park, is dan tijdelijk toegankelijk zodat u dit jaarlijkse natuurschouwspel in volle glorie kunt ervaren.

Informatie Paternoster:
Bent u altijd op zoek naar plekken die door de meeste reizigers nog ontdekt moeten worden? Dan is Paternoster zeker wat voor u. Het is een authentiek vissersplaatje met witte huisjes, rustieke vissersboten en helderwitte zandstranden. De lokale bevolking is een hartelijke weerspiegeling van het moderne Zuid-Afrika. Aanrader is Die Winkel op Paternoster, dat naast curiosa en meubels ook lekkernijen als marmelade en typisch Afrikaanse koeksisters verkoopt. Overdag kunt u met vissers de zee op, om ’s avonds van verse oesters en andere lokale gerechten te smullen. Het Voorstrandt Restaurant is een charmant vissershuisje op het strand. Voor een afzakkertje kunt u terecht in de beroemde Panty Bar (in het Paternoster Hotel): aan het plafond hangt een bonte verzameling onderbroekjes en beha’s, afkomstig van bruiden op hun huwelijksreis.

Overnachting in Paternoster.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Paternoster

Ga eens een dagje naar het Cape Columbine Nature Reserve met de ongerepte Tietiesbaai, fynbos dat in augustus en september tot bloei komt en de Columbine vuurtoren. Verder zijn er honderden vogelsoorten, walvissen en dolfijnen in Paternoster. Wist u trouwens dat Paternoster ‘onze vader’ betekent? De stad is vernoemd naar het vrooms geprevel van aangespoelde Portugese schipbreukelingen.

Overnachting in Paternoster.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Paternoster – Tulbagh

Met wellicht nog een laatste strandwandeling en een blik op zee neemt u afscheid van de ongetemde westkust en reist u landinwaarts naar de Kaapse Wijnlanden. Geen grote afstanden vandaag. Tulbagh ligt nog geen 2 uur rijden, ongeveer 175 km. Een leuke stop onderweg is het historische plaatsje Riebeek Kasteel, een culinair paradijsje gezegend met een keur aan restaurants. Wat denkt u van een lunch of High Tea in The Royal Restaurant in The Royal Hotel. U kunt het haast niet missen. In de hoofdstraat charmeert deze prachtig gerestaureerde Grand Old Lady met haar oude koloniale meubels, houten vloeren en witgepleisterde muren.

Informatie Tulbagh:
Als u een liefde koestert voor wijn, is Tulbagh een Zuid-Afrikaanse bestemming om niet over te slaan. In dit vierde oudste stadje van het land, gesticht in 1795, hangt een vriendelijke, ontspannen sfeer en door de combinatie van architectuur, zon en wijn is het een favoriete weekendtrip voor de Zuid-Afrikanen. Begin uw dag in het stadscentrum en herleef het koloniale verleden in Church Street, waar Victoriaanse, Edwardiaanse en Kaap-Hollandse bouwstijlen zijn vereeuwigd in statige witgekalkte panden. In 1969 verwoestte een aardbeving het historische erfgoed, maar de inwoners van Tulbagh hebben Church Street succesvol gerestaureerd. De charmante uitstraling is bewaard gebleven en de straat heeft het grootste aantal nationale monumenten van het hele land. In de namiddag laat u een zacht zonnetje uw wangen bruin verkleuren terwijl u nipt van een heerlijke Afrikaanse wijn.

Overnachting in Tulbagh.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Tulbagh – Beaufort West

Landschap Karoo(12) Mooie zebra's, Zuid-Afrika

Een lange reisdag van ruim 400 km dus als het kan, begin de dag vroeg. U verruilt de vruchtbare Kaapse Wijnlanden voor de halfwoestijn van de Kleine Karoo. Voorbij Ceres, langs de Verkeerdevlei Dam belandt u bij Touwsrivier op de N1 autoweg naar Beaufort West. Bij Matjiesfontein is de klok teruggezet naar de tijd van de pioniers, toen hier de trein vertrok naar Pretoria, dwars door de Zuid-Afrikaanse woestenij. Een brede straat met schitterend bewaard gebleven Victoriaanse huizen, een oud postkantoor, een spoorwegstation dat nu dienst doet als museum en als blikvanger het historische Lord Milner hotel waar een portret van koningin Victoria nog altijd de wand siert. Alles herinnert aan dat glorieuze tijdperk en het complete dorp is nu een nationaal monument. Een beetje bizar is het wel, zo in het kale landschap. Alsof het rechtstreeks uit de toverlantaarn is gekropen. Om het plaatje compleet te maken rijdt een antieke, rode dubbeldekker langs alle bezienswaardigheden. U bent vandaag tussen de 5 en 6 uur onderweg, afhankelijk hoeveel tijd u in Matjiesfontein doorbrengt.

Informatie Beaufort West:
Beaufort West ligt in de uitgestrekte, hete Karoo en is één van de oudste gemeenten in Zuid-Afrika. Aan de horizon verrijzen de Nieuwveld Mountains, de straten zijn omrand met perenbomen. Het Beaufort West Museum Complex eert Christaan Barnard, de eerste arts in Zuid-Afrika die een harttransplantatie heeft uitgevoerd. Lokale sfeer proeft u letterlijk in het steakhouse Saddles Steak Ranch (vegetarisch kan ook), waar de inwoners samenkomen om sportwedstrijden te bekijken. U bevindt zich aan de rand van het Karoo National Park, een onbedorven wildreservaat met dieren zoals zebra’s, neushoorns, jakhalzen, aardwolven, buffels en gnoes. Bestudeer dinosaurusfossielen en rotstekeningen, of geniet van een zonsondergang die het droge zand oranjerood verkleurt. Er valt veel te ontdekken in de Zuid-Afrikaanse Karoo.

Overnachting in Beaufort West.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 8 Beaufort West

Karoo en de Nuweveldbergen zijn het decor van het Karoo National Park dat wordt opgedeeld in drie hoogvlaktes: de Plains (840m), het Middle Plateau (1300m) en het Upper Plateau (1750m). Het is een vruchtbaar gebied, voor een halfwoestijn. Het park telt 64 soorten zoogdieren, 59 reptielen en meer dan 7000 planten. Wie weet overnacht u onder de heldere sterrenhemel, en sluipt er niet ver weg een bergzebra, steenbok of neushoorn voorbij! Zelfs leeuwen zijn hier geherintroduceerd, om het natuurlijk evenwicht te bewaren. Fokprogramma’s trachten de uitgestorven kwagga (nauw verwant aan de zebra) weer tot leven te brengen en – u raadt het al – het Karoo National Park zal zijn huis worden.

Overnachting in Beaufort West.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 9 Beaufort West – Graaff-Reinet

De verlaten vallei in de omgeving van Karoo, Zuid-Afrika Zuid-Afrika-Graaff-Reinet-winkeltje(12)

De onmetelijke uitgestrektheid en leegte van de Karoo krijgt een duidelijk gezicht tijdens uw twee uur durende rit naar Graaff-Reinet, een afstand van ruim 210 km. De R61 is een eindeloze zwarte streep in een okerkleurig landschap. Door de extreme hitte schijnt de weg te verdwijnen in een waterige horizon. Halverwege verraadt een welkomstbord dat u de Oost-Kaap provincie binnentreedt. Dat is wel zo prettig want aan het landschap zult u het niet merken, hoor.

Informatie Graaff-Reinet:
Graaff-Reinet ligt midden in de droge, uitgestrekte vlakten van de Karoo, in een vallei, uitgesleten door de snelstromende Sundays River. De klok staat stil in deze landelijke, sfeervolle, negentiende-eeuwse stad met de meeste nationale monumenten van Zuid-Afrika. Graaff-Reinet noemt zich niet voor niets het juweel van de Karoo. Het stadje is maar wat trots op zijn vele bezienswaardigheden. De brede straten, omringd door groene bomen en kleurrijke tuinen worden geflankeerd door talrijke historische huizen. Meer dan 240 van die woningen zijn uitgeroepen tot nationaal monument! Reis terug in de tijd wanneer u door de Kaaps-Hollandse straten wandelt, laat uw camera flitsen in de bijzondere Cradock Street of loop langs Stretch’s Court, waar vroeger arbeiders en slaven woonden. De Nederlands hervormde kerk heeft de mooiste gotische architectuur van Zuid-Afrika en het Reinet House is een trekpleister in de interessante Pastoriestraat. De witte gevels van het Drostdy Hotel zullen uw blik zeker vangen – de bouwers pasten het design van architect Louis Thibault naar eigen inzicht aan, omdat hij toch ver weg in Kaapstad woonde. Graaff-Reinet: is een tijdmachine naar de negentiende eeuw.

Overnachting in Graaff-Reinet.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 10 Graaff-Reinet

Bezoek vandaag de bijzondere vulkanische rotsformaties in de Valley of Desolation, en laat u overrompelen door de panoramische vergezichten over de Camdeboo. Een onvergetelijke ervaring, maar dan van geheel andere aard, is een bezoek aan het township Umasizakhe: Robert Sobukwe, bekend door zijn demonstraties tegen het Apartheidsbeleid, komt hier vandaan – zijn huis is inmiddels een nationaal monument.

Overnachting in Graaff-Reinet.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 11 Graaff-Reinet - Cradock

Karoo Owl House (13) Karoo Cradock(12)

Verder op reis door de rode Karoo. Geen lange afstand. Het is slechts 140 km naar Cradock. Een rit van nog geen 2 uur. Kijk, daar staat Nieu Bethesda aangegeven. Erg leuk om even aan te keren. Dit karakteristiek dorpje aan de voet van de Sneeuberge was in 1875 nog een kleine boerderij en leefgemeenschap van de Nederduits hervormde kerk. Nu bijna 150 jaar later, is Nieu Bethesda weliswaar in inwonersaantal gegroeid, maar nog altijd even schilderachtig en slaperig, alsof Vader Tijd vergeten heeft hier aan te kloppen. Bezoek het bijzondere Uilhuis; een haast onwerkelijke openbaring. Het is de nalatenschap van de bevlogen kunstenares Helen Martins (1898-1976). Haar talrijke kunstwerken (waaronder, u raadt het al, veel uilenbeelden) maakte ze veelal van goedkoop materiaal zoals steen, beton en glas omdat ze vrijwel geen cent te makken had. U ziet delen van muren en plafond gedecoreerd met stukjes glas en de tuin is werkelijk een ratjetoe van betonnen beelden; mensen en dieren. Sommigen menen hierin een vertelling uit de Bijbel te zien.
De R61 voert langs het Mountain Zebra National Park met zijn glooiende heuvels en diepe ravijnen. Het park is vooral bekend om haar kuddes bergkwagga, de Kaapse bergzebra. Deze soort onderscheidt zich van andere zebra’s door de oranje gloed op zijn kop en de heldere strepen die bij de buik ophouden, maar op de poten tot de hoeven doorlopen. Het mag een wonder heten dat u dit dier nog kunt zien, aangezien er ooit nog maar twee Kaapse bergzebra’s rondliepen. Inmiddels heeft dit reservaat de populatie laten uitgroeien tot meer dan zevenhonderd! U heeft alle tijd om op uw gemak het park te bezoeken. Tijdens uw safaririt kunt u naast bergzebra’s ook springbokken, hartebeesten, bergrietbokken en zwarte gnoes aantreffen.

Informatie Cradock:
Onder de brandende zon en de heldere, felblauwe lucht van de Karoo ligt Cradock, een historische rustplaats tussen Port Elizabeth en Johannesburg. Zonnestralen weerkaatsen op het lichtgrijze staal van karakteristieke windmolens op nabijgelegen schapenboerderijen. Cradock is klein, maar er is genoeg te doen. De Groote Kerk stamt uit 1867, het Great Fish River Museum vertelt over de geschiedenis van de pioniers en de gerestaureerde historische huisjes van het Tuishuise Hotel zijn ingericht als kolonistenwoningen. Schrijfster en gelijkheidsstrijder Olive Schreiner (1855-1920) schreef in haar roman 'The Story of an African Farm' over de ontberingen in deze droge regio. Ze wordt herinnerd in haar geboortehuis en ligt samen met haar gezin begraven op de Buffelskop Peak, even buiten het stadje.

Overnachting in Cradock.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 12 Cradock – Addo Elephant Nationaal Park

Op ongeveer 200 km zuidwaarts over de N10 ligt het vermaarde Addo Elephant National Park. De weg is niet altijd even goed onderhouden maar de uitzichten op het weidse Karoo landschap blijven onverminderd mooi. Over de Daggaboersnek bergpas bereikt u Cooktown en Middleton en belandt u in een agrarische regio. De Groot Visrivier zorgt hier voor een goede irrigatie en heeft vruchtbare groene akkers in de vallei teweeggebracht. Verder naar het zuiden gunt de Olifantskop bergpas u adembenemende blikken op omringende bergpieken. Houdt u er wel rekening mee dat vrachtwagens bergopwaarts vaak lange linten langzaam rijdend verkeer veroorzaken. Gelukkig worden de eenbaanswegen op bergpassen regelmatig versterkt met een extra rijstrook zodat u veilig kunt inhalen. Kijk, daar verschijnen de eerste borden naar het Addo Elephant Nationaal Park en wildreservaten waaronder Shamwari en Amakhala. Afhankelijk van het verkeer bent u vandaag zo’n 3 uur onderweg. Wat dacht u van een middagsafari in Addo? U staat vast en zeker te popelen om te speuren naar wilde beesten en oog in oog te staan met kuddes olifanten, nietwaar?

Informatie Addo Elephant Nationaal Park:
Addo Elephant National Park is opgericht in 1931.Inmiddels telt het Park 180000 hectare grond en zijn de olifanten uitgegroeid tot een kudde van ruim zeshonderd! Tijdens uw bezoek aan dit park zult u zien dat de olifanten in het park iets anders zijn dan de rest van Zuid-Afrika, zo hebben ze geen (de vrouwtjes) of kleine slagtanden en zijn hun oren wat ronder en kleiner dan normaal. U komt in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Kruger Park deze dikhuiden gegarandeerd tegen.

 

Overnachting in Addo.
Inclusief ontbijt, huurauto

 

Dag 13 Addo Elephant Nationaal Park – Amakhala Wildreservaat

shutterstock_318092177(12) Een luipaard hoog en veilig in de boom, Zuid-Afrika

Het Amakhala Wildreservaat ligt tussen de 50 en 80 km, pakweg een uurtje rijden. Als u wilt kunt u dus ’s morgens nogmaals het Addo Elephant Nationaal Park bezoeken. Sowieso staat de middag in het teken van safari. Bij de toegangspoort van Amakhala checkt de ranger uw gegevens en daarna rijdt u in een sukkeldrafje over de onverharde wegen van het wildreservaat naar uw lodge. Wellicht ziet u onderweg al uw eerste wilde dieren. Een kudde olifanten die uw pad kruist of een giraf die nieuwsgierig zijn lange nek uit het struikgewas steekt. Zorg dat u voor 15 uur arriveert, want dan kunt u nog deelnemen aan de middagsafari.

Informatie Amakhala Wildreservaat:
Amakhala Game Reserve is een natuurplaatje van prachtige valleien, graslanden en de dynamische Bushman River. In dit malariavrije park loopt u de kans om behalve het luipaard alle leden van de Big Five tegen te komen, maar ook giraffen, wildebeesten, zebra’s, zestien verschillende antilopensoorten, talloze bonte vogels, kleine zoogdieren en opmerkelijke insecten. Aanraders zijn een riviercruise, een olifantentocht en natuurlijk een safaritocht in een open jeep. Misschien wilt u wel een balletje slaan op de beroemde Bushman Sands Golf Course om ’s avonds met een blokje kaas en een glas wijn voor de zonsondergang te ontspannen. Overnachten is mogelijk in alle variëteiten, van eenvoudige kampen tot luxe lodges; in huisjes, safaritenten, voormalige stallen, guesthouse en heuse villa's. Heel bijzonder is Quatermains, dat grossiert in eenvoud maar absoluut de authentieke 'Out of Africa' sfeer oproept. Of verblijft u liever in het koloniale huis uit 1908 bij Leeuwenbosch Country House? Kleinschalig en luxe zijn de romantische safaritenten van Hillsnek Safari Camp: hier overtreft u uw stoutste dromen: een douche in de buitenlucht met uitzicht op de vallei lijkt wel een scène uit een film.

Overnachting in Amakhala Wildreservaat.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, gamedrive, huurauto

Dag 14 Amakhala Wildreservaat – Port Elizabeth

De dag kunt u zien ontwaken tijdens een ochtendsafari waarbij u ongetwijfeld een aantal beesten zult spotten. Ofschoon het speuren naar wilde dieren geen garanties biedt, is de kans groot dat u impala’s, zebra’s, kudu’s, elanden en hartebeesten zult treffen. Het zijn graag geziene grazers op de groene vlaktes van Amakhala. Na de gamedrive kunt u op uw gemak ontbijten en nog even namijmeren over uw verblijf want eenmaal buiten de poorten van het wildreservaat, bedraagt de afstand naar Port Elizabeth maar 70 km, pakweg een uurtje rijden.

U rijdt naar de luchthaven van Port Elizabeth waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

Inclusief ontbijt, gamedrive, huurauto


Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.