Bouwsteen Namakwaland en Cederbergen

Verlaten vlaktes die in de lente magisch transformeren tot een bont dekbed van bloemen, vrolijk gekleurd door lieflijke madeliefjes, lelies en margrieten. Eindeloze wandelingen langs gekloofde, rode rotsen en kraakheldere rotspoeltjes.

Namakwa en de Cederbergen zijn een betoverend duo dat hunkert naar uw verkenningsdrift.

Wat maakt deze reis bijzonder
Rooibos plantages
Bloemenzee Augustus en September
Vissersdorpjes aan de kust
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Sharon - Sabi Safari
Sharon Schravemade
Ik ben Sharon en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299 - 23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 600,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 9 dagen / 8 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Namakwaland en Cederbergen

Dag 1  Kaapstad

Dag 2  Clanwilliam

Dag 3  Clanwilliam

Dag 4  Nieuwoudtville

Dag 5  Nieuwoudtville

Dag 6  Springbok

Dag 7  Springbok

Dag 8  Paternoster

Dag 9  Kaapstad

100% maat werk

Dag 1 Kaapstad

U wordt bij de luchthaven van Kaapstad opgehaald en in ongeveer een half uur naar uw hotel in Kaapstad gebracht (transfer).

 

Informatie Kaapstad:

In 1652 stichtte Jan van Riebeeck aan de voet van de Tafelberg een bevoorradingsplaats voor de schepen van de VOC. 350 jaar later is deze verversingspost uitgegroeid tot een bruisende wereldstad van allure. In Kaapstad vinden we het oudste gebouw van Zuid-Afrika: Kasteel de Goede Hoop. Het imposante gebouw werd gesticht ter vervanging van een ouder VOC-fort en het kolonistenverleden hangt nog in de lucht. Een aanrader is de sleutelceremonie, die dagelijks om 10.00u en 12.00u plaatsvindt. Onder de klank van kanonschoten wordt het kasteel symbolisch ontsloten.

 

Overnachting in Kaapstad.

Inclusief ontbijt

Dag 2 Kaapstad – Clanwilliam

De prachtig natuur rondom Cederbergen in Zuid-Afrika Bijzondere rotsschilderingen in de omgeving van Cederbergen in Zuid-Afrika

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

U neemt deze ochtend bij uw hotel uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg. Landinwaarts langs Malmesbury rijdt u over de N7 naar Clanwilliam, schilderachtig gelegen aan de voet van de roestrode Cederbergen, ingeklemd tussen de Jan Disselsrivier en Olifantsrivier. Ziet u daar op de berghellingen die uitgestrekte theestruiken? Dat is rooibos. Clanwilliam is het kloppende hart van de rooibosteelt. U rijdt vandaag 230 km en bent ongeveer 2 tot 3 uur onderweg.

 

Informatie Clanwilliam:

Het slaperige Clanwilliam is een van de oudste voortrekkersdorpjes van Zuid-Afrika. Al vanaf 1652 trokken de eerste pioneers met hun huifkarren langs, maar het duurde tot 1725 voordat zij zich hier vestigden en Jan Disselsvalleij stichtten, vernoemd naar Jan Dissel, een lokale botanist. In 1814 veranderde gouverneur John Cradock de naam in Clanwilliam, ter ere van zijn schoonvader graaf Clanwilliam. Het zal geen verrassing zijn dat Clanwilliam een aantal prachtige historische gebouwen heeft. Sommige prijken zelfs op de nationale erfgoedlijst, zoals het originele huis van de Jan Disselsvalleij boerderij, de Officierenresidentie en de Nederlands hervormde kerk (waar jaarlijks de kleurrijke wilde veldbloemententoonstelling wordt gehouden).

 

Overnachting in Clanwilliam.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 3 Clanwilliam

De berghellingen van de Cederbergen zijn de enige plek ter wereld waar de rooibosplant kan groeien. Breng eens een bezoekje aan de fabriek van de rooibos-theecoöperatie, waar u het proces van de theeproductie kunt gadeslaan. Nergens smaakt de rooibosthee zo lekker.

 

Meer dan tienduizend jaar geleden beschilderden de Bosjesmannen de wanden van de Cederberggrotten - en dat is vandaag nog steeds zichtbaar. Alle schatten van de Cederbergen onthullen zich tijdens een wandeltocht. Er is in totaal wel 250 kilometer aan wandelpaden te vinden. De vegetatie is gevarieerd: het gebergte is vernoemd naar de bedreigde cederplant die alleen hier voorkomt. Bavianen, duikers, stekelvarkens, luipaarden en talloze vogelsoorten dwalen rond in de glooiende bergen. De hoogste van die bergen is de Sneeuberg met 2028 meter, waar de inheemse sneeuwprotea groeit. Op uw wandeltocht passeert u gekloofde, rode rotsen en kraakheldere rotspoeltjes. Klimmers vinden hier het paradijs. Let bij het plannen van uw bezoek wel op uw reisperiode. De zomers, tussen december en februari zijn droog, maar heet: het wordt dan gemakkelijk warmer dan veertig graden. De winters zijn koud, met soms zelfs sneeuw en vorst, tussen mei en september valt de meeste regen. Met een goede planning zijn de wandeltochten echter magisch, en wordt u betoverd door de rauwe natuur van de Cederbergen.

 

Overnachting in Clanwilliam.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 4 Clanwilliam – Nieuwoudtville

Northern Cape Namakwaland (31) Northern Cape Namakwaland (26)

De ochtend kunt u nog naar hartelust in de Cederbergen doorbrengen of wellicht wat uitslapen en op uw gemak ontbijten. Nieuwoudtville is nog geen 100 km rijden, een schilderachtig dorp uit 1897, dat tevens bekend is om haar talrijke rooibostheeplantages.

 

Informatie Niewoudtville:

Nieuwoudtville noemt zichzelf de ‘bollenhoofstad van de wereld’. Niet geheel onterecht gezien de aantallen en varianten bloemsoorten die hier schijnbaar lukraak groeien en bloeien. Fraaie exemplaren met klinkende Afrikaanse namen als satynblom, rooikatstert, perkussing en spogfluweeltje spreken tot de verbeelding. Rondom Nieuwoudtville liggen verscheidene grote en kleine natuurreservaten waar kloven, valleien en diverse type ecosystemen het landschap bepalen.

 

Overnachting in Nieuwoudtville.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Nieuwoudtville

Een volle dag om optimaal te genieten van al die wonderlijke natuurschatten. Wat dacht u van een wandeling? Er zijn diverse routes uitgestippeld om het gebied in al zijn pracht te ervaren.

 

Overnachting in Nieuwoudtville.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Nieuwoudtville - Springbok

shutterstock_341825843(11)

Verder noordwaarts, 300 km, ongeveer 4 uur rijden over de haast eindeloze N7 naar Springbok. Halverwege geeft een welkomstbord aan dat u de Noordkaap provincie binnenrijdt. Het ruige klimaat zorgt voor de ontwikkeling van een wonderlijke flora en fauna in een grotendeels dor woestijnlandschap. Na een flinke regenval in de lente maakt het landschap een verrassende transformatie door. Tussen augustus en september groeit er een bont dekbed van bloemen, vrolijk gekleurd door lieflijke madeliefjes, lelies en margrieten. U ziet weelderige tapijten van dieprode, feloranje, fonkelgele en hagelwitte bloemen zover het oog reikt. Een belangrijke trekpleister is het Namakwa National Park ten zuidwesten van Springbok. Het woord Namakwa is de meervoudsvorm van Nama, een voorname stam van Bosjesmannen die hier oorspronkelijk woonde. Maar ook buiten het populaire seizoen van de wilde veldbloemen, imponeert deze regio met zijn desolate karakter.

 

Informatie Springbok:

In de droge halfwoestijn van Namakwaland ligt Springbok. Het gebied lijkt onherbergzaam, maar de Tuin der Goden transformeert in augustus en september tot een kleurrijk bloementapijt met madeliefjes, lelies en aloëplanten. De grootste stad van de Noordkaap ligt in een vallei, ingeklemd door heuvels van granietsteen. Vanuit dit stadje reist u gemakkelijk naar het Goegap Nature Reserve met wel zeshonderd verschillende bloemsoorten en dieren zoals gemsbokken, duikers, bergzebra’s, klipspringers en, u raadt het al, springbokken.

 

Overnachting in Springbok.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Springbok

Springbok is een vredige, rustige stad in een kleurrijke zee van ruimte. In het centrum wandelt u over Monument Street, bezoekt u het stadsmuseum in een oude synagoge of bekijkt u de kopermijn waardoor de stad zo waardevol was.

 

Overnachting in Springbok.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 8 Springbok – Paternoster

West Coast Velddrif(12) West Coast eten en drinken(12)

Jammer genoeg is het tijd om afscheid te nemen van Namakwaland. In zuidelijke richting rijdt u naar Vanrhynsdorp, waarbij u onderweg nog steeds kunt genieten van uitbundig gekleurde veldbloemen. Via Clanwilliam bereikt u het vissersplaatsje Paternoster aan de westkust. Bij aankomst kunt u alvast een korte wandeling naar het strand maken. Lekker pootjebaden en het stof van Namakwaland wegspoelen. Zo dicht aan zee betekent dat u vanavond in het restaurant van uw hotel volop keuze heeft van wat de zee die dag voorschotelt.

 

Informatie Paternoster:

Bent u altijd op zoek naar plekken die door de meeste reizigers nog ontdekt moeten worden? Dan is Paternoster zeker wat voor u. Het is een authentiek vissersplaatje met witte huisjes, rustieke vissersboten en helderwitte zandstranden. De lokale bevolking is een hartelijke weerspiegeling van het moderne Zuid-Afrika. Aanrader is Die Winkel op Paternoster, dat naast curiosa en meubels ook lekkernijen als marmelade en typisch Afrikaanse koeksisters verkoopt. Overdag kunt u met vissers de zee op, om ’s avonds van verse oesters en andere lokale gerechten te smullen. Het Voorstrandt Restaurant is een charmant vissershuisje op het strand en triviantfans moeten zeker een hapje eten bij Noisy Oyster. Voor een afzakkertje kunt u terecht in de beroemde Panty Bar (in het Paternoster Hotel), met een plafond versierd door een verzameling onderbroekjes en beha’s, afkomstig van bruiden op hun huwelijksreis.

 

Overnachting in Paternoster.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 9 Paternoster – Kaapstad

Tussen Paternoster en Kaapstad vindt u een oase van natuurschoon. Het West Coast National Park is in 1985 opgericht ter bescherming van de Langebaanlagune. Het witte strand met het helderblauwe water is niet het enige pareltje dat het park omvat: ook de kleine eilanden zoals Schaapen, Jutten, Marcus en Malgas horen bij het beschermde moerasgebied. Juist die veilige haventjes maakt het gebied zo aantrekkelijk voor vogels. Jaarlijks komen hier wel 250.000 watervogels! Met de verrekijker bij de hand ontdekt u dat de variatie aan vogelsoorten enorm is: misschien ziet u een flamingo, snip, ibis of plevier. In het park leeft daarnaast ook klein wild, zoals struisvogels, zebra’s en springbokken. In de lente, grofweg augustus en september, ontluiken duizenden wilde veldbloemen. Het Postberg Flower Reservaat, onderdeel van het West Coast Nationaal Park, is dan tijdelijk toegankelijk zodat u dit jaarlijkse natuurschouwspel in volle glorie kunt ervaren. Hiervandaan is het maar een flink uur rijden naar Kaapstad dus neem alle tijd om het Wild Coast Nationaal Park te bezoeken.

 

U rijdt naar de luchthaven van Kaapstad waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

 

Inclusief ontbijt, huurauto

 

Einde van een prachtige reis!

 

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën