4 bijzondere plekken in Swaziland en Lesotho
Kaapstad, Tafelberg, Martin

4 bijzondere plekken in Swaziland en Lesotho

Martin van Amersfoorth Algemeen 28-5-2019

Voor Van Verre heb ik weer een inspectiereis mogen maken: kriskras over de minder bekende wegen van Zuid-Afrika, fietsen tussen zebra’s en impala’s in Swaziland en verdwalen in het bergkoninkrijk Lesotho! Het was een aaneenschakeling van nieuwe indrukken en onvergetelijke ontmoetingen. Het meest bijzonder waren Swaziland en Lesotho. Waarom? Ik weet zeker dat van deze vier plekken ook jouw reizigershart sneller gaat kloppen.

                                

 

Van Swaziland naar eSwatini

Koning Mswati III besloot op zijn vijftigste verjaardag, in 2018, dat zijn land, Swaziland, een meer passende naam verdiende. Tja, je bent koning, dus dan kan dat natuurlijk gewoon. eSwatini, zoals het nu heet, betekent ‘land van de Swazi’s’. Best logisch, al zal het wel even duren voordat ik eraan gewend ben dat Swaziland nu eSwatini heet.

Koning Mswati lll

 

Phophonyane Falls in Swaziland

Veel reizigers ervaren eSwatini als vluchtige stop tijdens een Zuid-Afrika rondreis en jakkeren langs de kaarsenfabriek, een lokale markt en de glasfabriek. Maar blijf eens wat langer en bezoek dan Phophonyane Falls, vlakbij Piggs Peak.

In de dichte bossen maak je een prachtige wandeling langs kabbelende beekjes naar een mooie waterval. De wind fluistert en vogels kwetteren er vrolijk op los. Bij de Phophonyane Falls Eco Lode slaap je in grote tenten, bijenkorf-huisjes of bungalows. Puur genieten! En na een wandeling kun je relaxt aan het grote zwembad in de zon liggen. 

Phophonyane falls in Swaziland           Phophonyane falls in Swaziland

 

Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland

In minder dan twee uur rijd je op je dooie akkertje van Phophonyane Falls naar die andere bijzondere plek in eSwatini: Mlilwane Wildlife Sanctuary.

Kort voor de hoofdstad Mbabane zoef je ineens op een 2-baanssnelweg naar de levendige Ezulwini-vallei. Wat een drukte. Je merkt dat het land hard aan de weg timmert om te moderniseren. Letterlijk, want de toegangsweg naar de poort van Mlilwane is spiksplinternieuw. Een maagdelijke, zwarte streep dwars door akkers en lokale dorpen. Maar asfalt of niet, de herders brengen hun vee nog gewoon over dezelfde weg naar huis, hoor. Sta je daar ineens tussen loeiende koeien en nieuwsgierige dorpsbewoners!

 

Al meteen nadat je Mlilwane’s poort passeert, kom je in een echt Afrikaans landschap terecht. Je hobbelt over kronkelende zandwegen en open grasland naar je restcamp. Om je heen zwerven wildebeesten, zebra’s en antilopen in kleine groepjes bij elkaar. Wow, dit is Afrika!

Doordat leeuwen en andere jagers ontbreken, kun je in Mlilwane Wildlife Sanctuary veilig op de fiets, te voet of op een paard, het park verkennen. Je overnacht in één van de grote riet gevlochten hutten met een eigen badkamer. Wel even bukken om erin te komen, want de deur is erg laag.

In de serene stilte van de ochtend en na zonsondergang komen impala’s en wrattenzwijntjes ongestoord bij de hut rondzwerven. Heel bijzonder om mee te maken.

Milwane Wildlife Sanctuary    Huisjes van Milwane Wildlife Sanctuary    Ontbijten bij Milwane Wildlife Sanctuary

 

Tsehlanyane National Park Lesotho

Bij Calendonspoort passeer ik de grens met Lesotho. Een hypermodern gebouw, maar ik moet nog wel even in een groot versleten boek mijn gegevens opschrijven. Ik veins oprechte verbazing en maak een grapje, waarop de vrouwen aan het loket eerst voorzichtig en daarna ongegeneerd lachen. O, wat houd ik van Afrika.

 

Een weids en leeg landschap van heuvels en bergen spreidt zich voor mij uit, om even later plaats te maken voor de stedelijke chaos van Butha-Buthe: een krioelende menigte rondom marktkraampjes en ronkend autoverkeer overvalt me. Het duurt gelukkig maar even.   

 

De weg naar Tsehlanyane National Park is ongelooflijk mooi! Een vruchtbare rivierbedding met wuivend gras en hoge bergen als decor. Je passeert lokale dorpjes of eigenlijk zijn het telkens een paar lemen hutten bij elkaar gegroepeerd.

Je ziet in dikke dekens omhulde herders met hun geiten en koeien. Kijk, daar zit een herder op zijn paard: de cowboys van Lesotho. Langs de weg lopen schoolkinderen in lange linten naar hun dorp. Wat een mooi stukje Afrika is dit.

 

In de beboste bergen van Tsehlanyane kun je wandelen en paardrijtochten maken. Er is maar één plek om te overnachten: Maliba Mountain Lodge. Verblijf in luxe bungalows, stenen huisjes aan de rivier of in eenvoudige rondavels.

Maliba Mountain Lodge

 

Malealea in het hooggebergte van Lesotho

De rit van Tsehlanyane naar Malealea is lang. Niet in kilometers, maar in tijd. Je stuit namelijk om de haverklap op hoge verkeersdrempels, waardoor je gemiddeld 70 km/u rijdt.

Malealea bevindt zich in de bergen in het zuiden van Lesotho. Een knalgeel bord van Malealea Lodge verraadt dat je er bijna bent en dan begint het avontuur!

Bord van Malealea Lodge

Stapvoets hobbel je over een onverharde weg naar ‘de Gates of Paradise’, een bergpas op 2000 meter hoogte. Wat een waanzinnig uitzicht. Moet ik hier voor een bepaalde tijd zijn? Jazeker, uiterlijk in de namiddag. Want zodra de avond nadert, wordt het pikkedonker en dan mis je het geweldige uitzicht. En minstens zo belangrijk, het is gevaarlijk om in het donker te rijden.  

Kinderen in de bergen van Malealea

Malealea verdient minstens twee dagen om te ontdekken. Trek er op uit met de lokale gids. Te voet, per mountainbike of nog beter, maak een pony-trektocht. De pony’s klimmen beheerst en betrouwbaar over de hoge rotspaden en dragen je moeiteloos door het waanzinnige berglandschap.

Een pony trek door de bergen van Malealea

Elke avond is er een optreden van een lokaal koortje en een muziekband. Het is een beetje toeristisch, maar zo voelt het helemaal niet. Het plezier spat ervan af en de roodgeverfde kist waarop met grote letters Donation is gekrabbeld, vul ik na afloop bij met een kleine bijdrage. Iets wat ze zeker verdienen.

Wil jij de bergen van Malealea met eigen ogen zien? Bouwsteen Lesotho en Golden Gate Higlands, brengt je naar dit geweldige groene gebied.

 

 

Wil jij ook de cultuur proeven, de geweldige natuur zien en de fijne sfeer meemaken van eSwatini en Lesotho?

Ik help je natuurlijk graag met het uitstippelen van jouw reis naar deze geweldige bestemming. Bel of mail onze Afrika specialist Ingrid en dan gaan we samen aan de slag voor jouw privéreis op maat naar Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland.

 

Martin