Wilde olifantensafari in Thailand
Nicole-in-Thailand

Wilde olifantensafari in Thailand

Nicole, Van Verre Algemeen 30-11-2018

Ken je dat gevoel, dat je zo enthousiast bent, dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen met vertellen? Dat had ik na het bijzondere bezoek in Thailand. In april maakte ik een rondreis door Thailand. Één van mijn hoogtepunten was toch wel het spotten van de vele wilde olifanten in een levendig National Park.

 

Pranburi in Thailand

Ik heb in het kleine dorpje Pranburi geslapen, dat is zo’n 30 minuten rijden van Hua Hin. Overnachten in Pranburi is een echte aanrader, aangezien het hier rustig is, er zijn leuke kleinschalige accommodaties en deze liggen bijna allemaal direct aan het mooie brede strand. Wie wil dat nou niet? Een goed begin van dit gedeelte van mijn reis door Thailand, maar het olifanten spotten in Kuiburi National Park heeft mijn reis helemaal compleet gemaakt.

Strand van Pranburi

Wilde olifanten spotten in Thailand

Het is zover, ik ga op olifantensafari in Thailand. Samen met de gids ga ik naar het Kuiburi National Park. Dit is zo’n anderhalf uur rijden van Hua Hin. In het park leven zo’n 200 wilde olifanten. Vaak in groepen/families, maar soms ook alleen, voornamelijk de mannetjes. De kans is vrij groot dat je olifanten tegen komt. De ranger had de afgelopen dagen slechts een paar enkele olifanten gezien. Dus ik zou al erg blij zijn als ik er eentje zou zien.

 

Met een open pick-up truck ga je zo’n 7 kilometer het park in. Onderweg zijn er meerdere hotspots waar de olifanten vaak te zien zijn. Maar bij de laatste was het pas raak voor mij. We zagen 1 olifant, nee 2, nee 3, nee… Een hele grote groep van ruim 25 olifanten! Ik zie de olifanten spelen met het zand, genieten van het eten, moeders spelen met baby olifanten en jonge mannetjes met nog kleine slagtanden. Wauw, hier kan ik wel uren blijven staan. Maar ik moet door, ik loop weg en draai nog één keer om.. tussen de bomen komt een nieuwe groep aan van nog eens 10 olifanten! De gids en ik lopen terug en ze zegt "you’re a lucky lady". En zo voel ik me ook!

 

We stappen weer op de truck en onderweg staat mij nog een toetje te wachten. Het begint te regenen, maar ik wil niet binnen zitten. Met een paraplu op gluur ik om me heen en tussen de bomen komen we nog een groepje tegen van zo’n 7 olifanten. Deze dikhuiden zoeken ook wat beschutting in de regen. De gids wijst nog in het rond, maar ik zie de laatste olifant niet. Helaas! Maar ik heb een prachtige dag gehad. We gaan terug naar mijn accommodatie waar het inmiddels weer droog is en ik kan gaan genieten van de ondergaande zon en de geweldige herinnering aan deze dik geslaagde dag. Wat is Thailand fantastisch! 

 

Kuiburi National Park

Kuiburi National park is in 1999 opgericht met dank aan de koning. In die tijd waren er veel boeren met ananasplantages. Maar in de omgeving woonden ook veel wilde olifanten. Dit ging niet samen, want de ananas rook veel te lekker voor de olifant en ze vraten alles op. Door de conflicten tussen mens en olifant heeft de koning besloten het park op te richten. De boeren kunnen verderop veilig hun ananas laten groeien en de olifanten kunnen vrij leven in hun natuurlijke omgeving. Ook waren er boeren die hun land moesten afstaan, zij hebben land van de koning gekregen of kregen een nieuwe baan, namelijk als ranger in het park. Een win-win situatie voor mens en olifant.

        

Op dit moment leven er zo'n 25 olifanten families dat goed is voor ongeveer 200 wilde olifanten. Grote kans dat je er meerdere spot tijdens je bezoek aan Kuiburi National Park. Naast olifanten kun je er herten, langoeren, wilde zwijnen, goudjakhalzen, honderden gaurs en, met extreem veel geluk, withandgibbons spotten.

 

Wil jij deze geweldige ervaing ook meemaken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het samenstellen van jouw vakantie naar Thailand.

 

Nicole,

Van Verre