Kuiburi National Park Thailand
Nicole-in-Thailand

Olifanten spotten in Kuiburi National Park

Nicole Engeltjes Thailand 30-11-2017

Kent u dat gevoel, dat u zo enthousiast bent, dat u gewoon niet weet waar u moet beginnen om te vertellen? Dat had ik na het bijzondere bezoek in Thailand. Ik maakte in april een rondreis door Thailand. Normaliter het hete seizoen met nauwelijks regen, maar ik werd wakker met regen en donkere wolken. Ik had nog graag mooie foto’s willen maken bij het strand, aangezien ik in het donker aankwam. Niet echt een lucky day.

 

Kuiburi National Park Thailand

Ik ga vandaag naar het Kuiburi National Park op zo’n anderhalf uur rijden van Hua Hin. Ik heb in Pranburi geslapen, een klein dorpje op zo’n 30 minuten rijden van Hua Hin. Een echte aanrader, aangezien het hier rustig is, leuke kleinschalige accommodaties heeft en deze liggen bijna allemaal direct aan het mooie brede strand zonder een weg tussen het hotel en het strand.
Daar was ik al enthousiast over, maar na mijn bezoek aan het Kuiburi National Park liep ik glunderend over straat. Ik ben vandaag toch wel een lucky lady.

Samen met de gids ga ik naar het Kuiburi Nationaal Park. Dit park is in 1999 opgericht met dank aan de koning. In die tijd waren er veel boeren met ananasplantages. Maar in de omgeving woonden ook veel wilde olifanten. Dit ging niet samen, want de ananas rook veel te lekker voor de olifant en ze vraten alles op. Door de conflicten tussen mens en olifant heeft de koning besloten het park op te richten. De boeren kunnen verderop veilig hun ananas laten groeien en de olifanten kunnen vrij leven in hun natuurlijke omgeving. Ook waren er boeren die hun land moesten afstaan, zij hebben land van de koning gekregen of kregen een nieuwe baan, namelijk als ranger in het park. Een win-win situatie voor mens en olifant.

 

 

Olifanten in Thailand

Ik heb het Kuiburi National Park bezocht, en jawel… wilde olifanten gespot! In het park leven zo’n 200 wilde olifanten. Vaak in groepen/families, maar soms ook alleen, voornamelijk de mannetjes. Nu is de kans vrij groot dat u olifanten ziet. De ranger had de afgelopen dagen slechts een paar enkele olifanten gezien. Dus ik zou al erg blij zijn als ik er eentje zou zien. Met een pick-up truck ga je zo’n 7 kilometer het park in. U zit buiten, achterop de truck, zodat u een goed zicht heeft. Onderweg zijn er meerdere hotspots waar de olifanten vaak te zien zijn. Maar bij de laatste was het pas raak voor mij. We zagen 1 olifant, nee 2, nee 3, nee… Een hele grote groep van ruim 25 olifanten! Ik zie de olifanten spelen met het zand, eten, moeders met baby olifanten en jonge mannetjes met nog kleine slagtanden. Wauw, hier kan ik wel uren blijven staan. Maar ik moet door, ik loop weg en draai nog één keer om.. tussen de bomen komt een nieuwe groep aan van nog eens 10 olifanten! De gids en ik lopen terug en ze zegt "you’re a lucky lady". En zo voel ik me ook!
We stappen weer op de truck en onderweg staat mij nog een toetje te wachten. Het begint te regenen, maar ik wil niet binnen zitten. Met een paraplu op gluur ik om me heen en tussen de bomen komen we nog een groepje tegen van zo’n 7 olifanten. Deze dikhuiden zoeken ook wat beschutting in de regen. De gids wijst nog in het rond, maar ik zie de laatste olifant niet. Helaas! Maar ik heb een prachtige dag gehad. Terug naar mijn accommodatie waar het inmiddels weer droog is en ik van de ondergaande zon kan genieten, wat is Thailand fantastisch! 

 

Nicole, Van Verre

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.