Een bijzondere ervaring: de 100 Waterfalls Trail
MedewerkerDewi

Een bijzondere ervaring: de 100 Waterfalls Trail

Dewi, Van Verre Algemeen 1-11-2019

In oktober 2019 heb ik een geweldige reis mogen maken door Laos. Ga jij ook naar deze bestemming en ga je tijdens je rondreis door Laos naar het stadje Nong Khiow? Dan kan ik de 100 Waterfalls Trail zeker aanraden om te doen. Deze trekking is nog niet heel populair onder de toeristen, waardoor je kunt genieten van de rust en de stromende rivier middenin de natuur.

 

In de ochtend worden we om 08.30 opgehaald bij onze accommodatie aan de Nam Ou Rivier. We varen in een klein uur met de boot over de rivier naar Ban Don Khoun, een dorp waar twee Laotiaanse stammen wonen: de Khmu en Lao. Het dorp is als het ware de ingang naar het pad van de 100 watervallen.

 

We starten onze hike over een smal wandelpad met mooie uitzichten. Even later komen we uit bij groene rijstvelden waar we een korte pauze houden, wat water drinken en genieten van de rust. Onze gids vertelt ons over de manier van leven in Laos. We komen te weten dat niet alle kinderen naar school kunnen en de locals veel etenswaren uit Thailand importeren, omdat Laos te duur is voor hen.

Uitzichten vanaf het pad naar de 100 Waterfalls, Nong Khiow - Laos    Wandelen door de rijstvelden richting de 100 Waterfalls, Nong Khiow - Laos    

We lopen weer verder en horen na een paar minuten de rivier stromen: daar gaan we, dwars door de rivier en watervallen klimmen we naar boven. Het is niet gemakkelijk om naar boven te klimmen door het water in 30 graden. Elke stap is het goed opletten waar je je voeten neerzet, maar tegelijkertijd genieten we van elke waterval waar we langs en doorheen lopen, samen met de dichte jungle eromheen.

De eerste watervallen tijdens de trekking, Nong Khiow - Laos

Zodra we de waterval bereiken is het tijd voor wat verfrissing! Niet alleen door het briesje wat hier bovenaan de berg staat, maar vooral de heerlijk verkoelende douche in de waterval. Als we zijn afgekoeld is het ook tijd voor wat eten. We gaan aan een picknicktafel zitten met een prachtig uitzicht voor ons en een lunch die onze gids voor ons heeft meegenomen: rijst, noedels en rambutan. Rambutan is fruit uit Laos, vergelijkbaar met lychees.

 

Prachtige watervallen tijdens de 100 Waterfalls Trekking, Nong Khiow - Laos    Lunchen aan de top van de 100 Waterfalls, Nong Khiow - Laos

Volledig uitgerust en opgeladen is het tijd voor de afdaling. We lopen via een ander pad naar beneden. Onze gids stopt even om ‘jungle-fruit’ te verzamelen, een lekker tussendoortje voor onderweg. Eenmaal weer beneden aangekomen, zijn we weer bij het dorp waar we zijn begonnen: Ban Don Khoun. We worden meegenomen naar een klein schooltje voor de groepen 1 t/m 3. Een stuk of 10 kinderen uit het dorp krijgen hier op het moment les van een vrijwillige lerares. Dit is zo leuk en bijzonder om te zien.

Een schooltje met de groepen 1 t/m 3 in Ban Don Khoun, Nong Khiow - Laos    De lokale Lao Whiskey distilleerderij in Ban Don Khoun, Nong Khiow - Laos    Uitzichten over de Nam Ou Rivier vanuit het dorp Ban Don Khoun, Nong Khiow - Laos

We lopen verder door het dorp heen, waar ongeveer 32 families wonen. Het dorp slinkt in: veel van de bewoners verhuizen naar de stad Nong Khiow, waar ze geld kunnen verdienen. We leren over de Lao Whiskey dat hier wordt gedistilleerd, drinken nog een drankje met de bewoners van het dorp en stappen de boot weer in om terug te varen. Nog even genieten van de uitzichten op de oevers van de Nam Ou Rivier en dan komen we aan het eind van de middag weer terug bij onze accommodatie.

 

Het mooiste van de hele trekking? Wij zijn nergens andere toeristen tegengekomen!

 

Wil jij ook deze speciale wandeling dwars door de rivier maken? 

Neem contact op met mijn collega Gionne. Zij helpt graag bij het samenstellen van jouw reis op maat naar Laos, met deze bijzondere trekking erin.

 

Dewi,

Van Verre