Hotspring in Japan
Rene in Vietnam

De mooiste hotsprings in Japan

René, Van Verre Algemeen 29-3-2019

De ultieme relax-vakantie bestaat voor veel Nederlanders uit een hagelwit strand, een ligstoel en/of hangmat en een zwoele zomerbries die de gedachten aan een jaar lang werken uit je geheugen drijft. Een verse kokosnoot en laid-back snorkeltrip maakt het helemaal af.
Ons geliefde Azië biedt dit alles en daarom hoor ik ervaren Azië-reizigers die wat anders willen en een reis naar Japan overwegen ook vaak over een dergelijke afsluiter van hun rondreis. Hoewel er ook in Japan wel degelijk paradijselijke plekjes te vinden zijn, ontbreekt het in Japan een beetje aan een strandcultuur zoals we die van de Thaise eilanden of van bijvoorbeeld Bali kennen.

 

Strand Ishigaki, Japan

Bekijk onze bouwsteen vol strand in Japan.

 

Japanners en ontspanning

Zij staan natuurlijk bekend als harde werkers en dat beeld wil ik absoluut niet ontkrachten; ik kan blogs vol schrijven over mijn ervaringen van toen ik nog in Japan woonde en werkte. Dat ga ik deze keer niet doen, maar ik wil hier wel iets meer vertellen over ontspanning Japanse stijl!

 

Ze wassen de stress rond hun baan vol overuren en strakke discipline letterlijk van zich af! Niet in zee zoals wij dat gewend zijn, maar in de vele warmwaterbronnen die dit vulkanische land rijk is.

De term onsen kom je vaak tegen op zoek naar informatie over de Japanse manier van leven en vakantie vieren. Letterlijk betekent het warmwaterbron of op z’n Engels hotspring, maar de term omvat veel meer dan alleen een simpel bad. Het is dé manier voor de Japanners om hun dagelijkse sores te vergeten, het liefst in een exclusief onsen-resort buiten de stad, op een idyllisch plaatsje in de bergen of op het platteland.

 

Japanner in Kurokawa Onsen

Bekijk het hotel Kurokawa Onsen in Kurokawaso.


Deze accommodaties zijn er in alle soorten en maten; grote bakbeesten van hotels met 100+ kamers en sfeervolle en kleinschalige pensions gevestigd in een traditioneel Japans pand.
De mooiste hotsprings vind je vaak in de ryokan, het Japanse equivalent van een hotel waar de gastenkamers zijn uitgerust met tatami-matten en waar men slaapt op futon-matrassen.


Natuurlijk zijn er accommodaties voor verschillende budgetten; De accommodaties in de lagere prijsklasse zullen vaak enkel openbare baden hebben; de gasten maken daar dus gezamenlijk gebruik van (naar sekse gescheiden).

De wat exclusievere ryokan hebben vaak prachtige gastenkamers met een eigen privé-onsen, bij voorkeur in de openlucht. Heerlijk om op je balkon te genieten van een warm bad; genietend van de rust of van het gezang van de cicaden, onder een heldere sterrenhemel.
De openlucht-baden worden rotenburo genoemd en bieden vaak de meest sfeervolle, rustgevende ervaring.

 

Schoon in de onsen

In het zeer gestructureerde Japan kent praktisch elke alledaagse handeling een waslijst aan voorschriften en do’s & don’ts, en het badderen-op-z’n-Japans is geen uitzondering. Het belangrijkste is: Je gaat schoon in bad!


Voordat je het bad instapt dien je je te douchen. Zorg ook dat al het zeep is afgespoeld, er mag niets in het water terechtkomen!
De voornaamste reden hiervoor is dat in veel gevallen meerdere gasten hetzelfde badwater gebruiken; om dat hygiënisch te houden is het prettig te weten dat iedereen zich van tevoren gewassen heeft. Het onderdompelen in het warme (en soms hete!) badwater dient puur ter ontspanning. Badkleding is niet toegestaan in de traditionele onsen in de Japanse accommodaties. Uitzondering zijn een aantal moderne onsen in de grote steden die ook gemengde baden voor zowel mannen als vrouwen hebben; daar is het dragen van badkleding juist verplicht.

 

De apen hebben hun eigen hotspring en daar genieten zij intens van.

 

Apen in Onsen van Honshu   Apen in Hot spring van Nagano   Apen genieten in een Hot spring in Japan


Pas op: heet!

Elk bad is anders. Er kan verschil zitten in de samenstelling van mineralen; welke elk natuurlijk weer specifieke gezondheidsvoordelen hebben, maar ook verschillend zijn in temperatuur. De één is hiervoor wat gevoeliger dan anderen, maar in sommige baden kan de temperatuur behoorlijk hoog liggen en een ijsbad zoals wij van onze sauna’s kennen is er vaak niet. Zelf vind ik het bewonderenswaardig hoe lang sommige Japanners in deze baden blijven zitten; vaak merk ik na een minuutje “relaxen” in een heet bad al dat ik weer snel onder een koude, verfrissende douche wil!

 

Kurokawa Onsen, Japan

 

Waar vind je deze hotsprings?

Japan is vulkanisch en er zijn dan ook praktisch in elk deel van het land wel hotsprings ofwel onsen te vinden.
De namen van de voornaamste hotspring-dorpjes zullen ook de aanduiding onsen hebben, zodat meteen duidelijk is dat er mooie baden te bezoeken zijn!


Zelf heb ik tal van deze dorpjes bezocht en mijn persoonlijke top drie is:

 

1. Kurokawa Onsen (Kumamoto, Kyushu)

Prachtig en authentiek onsen-dorp met sfeervolle ryokan en prachtige baden (ook voor privé-gebruik!) op het Zuidelijke eiland Kyushu.
Dit mogen reizigers die een ultieme onsen-ervaring willen niet missen!

 

Kurokawa Onsen    Kurokawa Onsen    Kurokawa Onsen, Japan

 

2. Iya Onsen (Tokushima, Shikoku)

Gelegen in de Iya-vallei op het kleinste hoofdeiland Shikoku. Prachtig gelegen in bergachtig en groen gebied. De accommodaties hebben meerdere onsen. Hoogtepunt is het bad beneden in de vallei aan de kabbelende rivier en het ritje met de kabelbaan die je er naartoe brengt.

 

Iya Onsen, Japan           Iya Onsen, Japan

Bekijk dit hotel.

 

3. Yunomine Onsen (Wakayama, Honshu)

Hotspring-dorpje aan de Kumano Kodo, een pelgrimsroute over het Kii-schiereiland ten Zuiden van Osaka langs de drie Heilige Schrijnen van Kumano. De ideale plek om na een dag wandelen tot rust te komen. Hier vind je onder andere een klein, authentiek badhuisje dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Kii-schiereiland

 

Ik raad iedereen aan om tijdens een rondreis Japan één of meerdere keren in een onsen-ryokan te overnachten. Daarbij vind ik het badderen an sich vaak nog niet eens het hoogtepunt, maar een verblijf in zo’n accommodatie gaat altijd gepaard met lekker eten en drinken, fantastische Japanse service en sfeervolle locaties en kamers. Daarnaast heb je de kans om Japanners te ontmoeten tijdens een van hun favoriete bezigheden en dat geeft een uniek kijkje in de Japanse manier van cultuur en levensstijl!

 

Japan is mijn favoriete land. Ik heb er gewoond en ga er vaak naar terug. Voor de beste tips en leukste weetjes voor jouw vakantie naar Japan mag je mij altijd bellen. Ik help graag met het uitstippelen van de reis.

 

René