Strand Sulawesi
Irene dijkstra

Onontdekt eiland bij Sulawesi!

Irene, Van Verre Algemeen 22-3-2018

Sulawesi, Indonesië

Indonesië bestaat uit een archipel van 14.572 eilanden en is daarmee 's werelds grootste eilandstaat. Een bekend en groot eiland in Indonesië is Sulawesi. Een eiland vol schitterende natuur met bergachtige gebieden waar vulkanen, regenwouden en prachtig groene rijstterrassen elkaar afwisselen. Het is in grootte het elfde eiland ter wereld, met een oppervlakte van 174.600 km². Er zijn meerdere eilanden bij Sulawesi. De bekendste eilanden bij Sulawesi zijn de Togian eilanden, maar er is een nog onbekend eiland voor de zuidoostkust van Sulawesi waar ik je graag over vertel.

 

Onontdekt paradijs bij Sulawesi

Voor Van Verre mag ik vaak op inspectiereis om onze bestemmingen te bekijken, maar ook om nieuwe plekjes te ontdekken. Sulawesi heb ik vaak mogen bezoeken en is bij iedereen ook wel bekent, maar een nog onbekend eiland is Buton vlak voor de zuidoostkust van Sulawesi.

Er gaan weinig toeristen heen, ik ben er in ieder geval geen één tegengekomen tijdens mijn verblijf op Buton. Ongelooflijk, want wat is het eiland mooi groen en wat heeft het veel te bieden!

Voor mensen die van cultuur houden is er een prachtig fort. Eigenlijk een heel dorp binnen muren van versteend koraal compleet met uitkijktorens. Er is ook een sultanspaleis op Buton net buiten de muren.

 

Natuur op Buton

Een echt hoogtepunt is het Nationale Park Lambusango op het eiland Buton bij Sulawesi. Ik maakte 2 hikes door dit park. Een langere in de ochtend waarbij ik onder andere een koeskoes (een soort luiaard-achtig dier) en neushoornvogels zag. De hike was best pittig. In het begin was er nog een pad, maar al snel baande mijn gids zich een weg dwars door het bos. Ongelooflijk hoe hij de weg terug vindt. En ongelooflijk hoe makkelijk de gids voortsnelde op zijn oude, niet passende schoenen, terwijl ik achter iedere liaan bleef hangen met mijn dure wandelschoenen.

 

In de middag maakte ik nog een korte hike naar een plek waar de tarsius te zien is.

De tarsius is het kleinste primaat ter wereld, een soort spookdiertje. Ze zitten in spleten van holle bomen. Bij de eerste boom keek ik vol spanning. Stil zijn en afwachten….. Maar geen geluk hier. De tarsius was blijkbaar verhuisd. Na een stukje door het bos ploeteren kwam ik met mijn gids bij een volgende boom. En na even wachten was het zover: een piepklein diertje met grote ogen verscheen in een spleet van de boom. Het lijkt wel een gremlin! 

 

 

Witte zandstranden op Buton

Wat een mooie strandjes zijn er op het eiland Buton! Hier geen parasols en ligstoelen hoor. Het toerisme is hier totaal nog niet ontwikkeld. Maar schitterende witte zandstranden met palmbomen en een helderblauwe zee voor je neus. De vissers zijn bezig met hun netten, vrouwen zoeken zee-egels. En die blauwe zee nodigt echt uit om verder verkend te worden.

Ik ging diverse malen snorkelen en werd geen enkele keer teleurgesteld. Overal koraal en kleurrijke visjes!

 

De bevolking op Buton is dolenthousiast als ze een toerist zien. De mensen zijn heerlijk onbevangen. Eigenlijk zou ik dit paradijsje geheim willen houden, want het moet vooral zo blijven zoals het is. Maar als je toch iets bijzonders zoekt: ga naar Buton bij Sulawesi! We helpen je graag bij het samenstellen van een rondreis naar Indonesië.

 

Irene

Van Verre

 

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen