terug naar overzicht

Bouwsteen Rondje Zuid-Sulawesi met Torajaland

Een rondje door Zuid Sulawesi, met Torajaland als meest verbazingwekkend deel van de reis. De routes van Makassar via Bira en Sengkang zijn prachtig, niet veel toeristen reizen hier vanwege de eenvoudige hotels.

Maar het natuurschoon en het landelijke en authentieke karakter maken veel goed. We raden u zeker aan om dit rondje te maken als u Torajaland met zijn boeiende dodencultuur en schitterend natuurschoon wilt bezoeken.

Reis van dag tot dag: Rondje Zuid-Sulawesi met Torajaland

Dag 1      Makassar

Dag 2      Bira

Dag 3      Bira

Dag 4      Sengkang

Dag 5      Torajaland

 

Dag 6      Torajaland

Dag 7      Torajaland

Dag 8      Torajaland

Dag 9      Makassar

Dag 10    Makassar

100% maat werk

Dag 1 Makassar

Sulawesi-Makassar-Lossen van Makassaarse Schepen Sulawesi-Makassar-Fort Rotterdam5_1

U wordt opgehaald van de luchthaven Makassar en naar uw hotel in Makassar gebracht (transfer).

 

Informatie Makassar:

Makassar is een boeiende stad, gelegen in Zuid-Sulawesi, aan de westkust. Het is een belangrijke havenstad. De haven is ook zeker een bezoek waard met zijn fotogenieke Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd). Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Er zijn nog meer gebouwen uit de Nederlandse tijd, zoals het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit en de oude MULO. In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven in vaak ingewikkelde patronen. Langs de boulevard komt de Indonesische bevolking flaneren en aan het einde van de boulevard verschijnen tegen zonsondergang talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking om te eten en te drinken en elkaar te ontmoeten. Zelf kunt u een heerlijke verse loempia eten in Jalan Lasinrang, oftewel “loempia street”. In het ene naast het andere restaurantje zitten vrouwen loempia’s te rollen, die in een wok met kokend hete olie gebakken worden. Een leuke wijk in Makassar is Gowa. Hier staat het paleis van de laatste koning van dit gebied en een grote bibliotheek die helemaal in oude stijl is opgetrokken. Het paleis is nu een museum met oude kleding, foto's, servies, etc.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar - Bira

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sulawesi. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. In deze bouwsteen gaan we uit van een gids in Torajaland. U kunt echter ook kiezen om vanaf vandaag al met een gids te reizen.

Vandaag maakt u een mooie tocht, voor een groot deel langs de zuidkust, naar Bira op het meest zuidoostelijke puntje van deze 'arm'. Onderweg maakt u regelmatig fotostops. U ziet veel Buginese en Makassaarse huizen, gebouwd op palen. Donkerbruine rivieren kronkelen door het landschap. Er wordt veel rijst verbouwd. U kunt even uw benen strekken bij een tropisch bos met een waterval. Verderop zijn er zoutpannen en zeewierkwekerijen. In Tanah Beru bezoekt u een scheepswerf waar men de befaamde Makassaarse schepen bouwt. De tocht duurt alles bij elkaar rond de 7 uur. Wanneer u Bira binnenrijdt dient u entree te betalen (circa 2 euro per persoon).

 

Informatie Bira:

Bira ligt op de meest zuidoostelijke punt van Sulawesi. Het is sinds eeuwen een dorp van zeelieden. De beste plek om de Makassaarse schepen in aanbouw te zien. De grootste schepen worden in Bira gemaakt. Bira heeft schitterende witte zandstranden aan een heldere zee. Er zijn goede snorkel- en zwemmogelijkheden. In de weekenden en vakantieperioden kan het op het strand dat bij het centrum is gelegen druk zijn, omdat veel Indonesiërs hier recreëren. Het strand bij hotel Bara Beach is ook in de weekenden rustig. De stranden zijn niet echt op westerse toeristen ingesteld: ligbedjes en parasols zijn niet te huur.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Bira

DSC_0145(13)

Het is leuk om vandaag een bootje te huren om te gaan snorkelen voor de kust van het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland! Op het eiland is een restaurant waar u een smakelijke lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira. Deze excursie is een tip en nog niet bij de reissom inbegrepen.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bira - Sengkang

U rijdt door een toeristisch praktisch onbekend stuk Sulawesi naar Sengkang. Een prachtige route, die een dag (rond de 7 uur met voldoende stops) duurt. De weg loopt door een vlakte met sawah’s en tabak. Ook ziet u viskwekerijen onderweg. In Watampone kunt u een klein museum bezoeken. Vanaf deze plaats voert de route de bergen in. U komt aan in Sengkang, gelegen aan het prachtige Tempemeer.

 

Informatie Sengkang:

Sengkang is een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Er zijn vele zijdeweverijen. Het meer droogt geleidelijk op door zware dichtslibbing; het Tempemeer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. In het droge seizoen vallen hele stukken droog, als het regent treedt het meer soms buiten zijn oevers. We raden u aan een boottochtje met een gemotoriseerde kano te maken bij zonsondergang op het meer: bij helder weer is het prachtig. U ziet het dagelijks leven van de bevolking; de bevolking wast zichzelf en hun kleding in het water. Vissers varen uit in de wetlands. Het gebied is bijzonder rijk aan vogels. In het water staan drijvende huisjes, deze zijn van hout en bamboe gemaakt; de mensen die hier wonen zijn erg arm.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Sengkang - Torajaland

Indonesie-Sulawesi-Toraja-dorp-003-shutterstock_382551811(8) Indonesie-Sulawesi-Toraja-graven-tautau016-shutterstock_374025853(8) Indonesie-Sulawesi-Toraja-houtsnijwerk-symbool(8)

U rijdt noordwaarts door een prachtig en afwisselend landschap en langs dorpjes. Een rit van ongeveer 7 uur door een onbekend stuk Sulawesi. Na de poortboog van Tanah Toraja rijdt u via het marktdorpje Mebali een majestueus landschap binnen van omhoogschietende ruige, grijze, granieten gesteenten met blauwe bergen in de verte. Deze vormen een scherp contrast met het levendige groen van de vruchtbare, door regen gevoede terrassen en het roestige rood van de tropische laterietgrond. Dit is het mooiste en wonderlijkste deel van dit eiland en misschien wel van heel Indonesië: Tanah Toraja!

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja’s een geheel eigen cultuur die zich uit in voorouderverering, een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel). Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. Dit ritueel is bijzonder belangrijk. Als iemand gestorven is wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang boven aarde (in huis) tot men geld genoeg heeft gespaard en de familieleden van vaak andere eilanden de kans hebben gekregen om ook te komen. Dat kan soms wel een paar jaar duren. Het doel van de begrafenis is om de ziel veilig over te brengen naar de volgende wereld. Het ritueel kan zeer eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een spectaculair schouwspel, afhankelijk van de stand van de familie. De rituelen gaan bij de groots opgezette ceremoniën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels. De gasten worden ondergebracht in speciaal gebouwde, tijdelijke, onderkomens van bamboe. U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Torajaland

De komende dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied.

Bespreekt u wat en wanneer u de komende dagen onderstaande bezienswaardigheden gaat bezichtigen. Informeer of er ergens een begrafenisplechtigheid is; als dat zo is, moet u deze beslist bijwonen. De traditionele zadeldak-tongkonan ogen indrukwekkend met de enorme daken, die aan voor- en achterkant ver omhoog steken. De huizen zijn gedecoreerd met traditioneel houtsnijwerk. Er zijn nog vele originele tongkonanhuizen. Deze zijn versierd met vele symbolen, zoals buffelhoorns, die getuigen van de vele offers bij dodenceremonies. Eén van de vele interessante te bezoeken plaatsen gedurende uw verblijf is Lemo, één van de indrukwekkendste rotsgraflocaties van de streek: tientallen beelden op ‘balkons’ kijken plechtig uit over het dal. De doden worden hoog in de rotsen bijgezet, tau tau houden de wacht. Tau tau zijn houten poppen die het evenbeeld vormen van de doden, dus dezelfde grootte en aangekleed. Het is zo wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. Ook in Londa zijn er boeiende rotsgraven. Vervolgens naar Kete Kesu; één van de oudste traditionele dorpen van het gebied, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden. Het dorp heeft vier goed onderhouden tongkonan en een lange reeks rijstschuren. Ook treft u hier hangende graven aan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 7 Torajaland

DSC_0352_mi77o6(13)

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Palatokke (of Mengke’pe) is interessant, maar wordt niet vaak bezocht. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden. Naar Sanggala met een paleis van bamboe en enkele graven. Bij Suaya kunt u op drie galerijen meer dan veertig poppen zien. Marante staat bekend om zijn hangende graven. Ten oosten van Rantepao, de belangrijkste plaats van het gebied, ligt Nanggala, een traditioneel Torajadorp. Hier staat een kolossale rij van veertien rijstschuren met interessant houtsnijwerk. Ook ziet u hier de zgn. babybomen (met overleden baby’s). Torajaland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen, u kunt dit ter plaatse bespreken. Het is leuk om naar Batutumonga te rijden. Deze plaats is hoger gelegen en hiervandaan heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. U kunt mooie wandelingen maken door dit gebied; u loopt voornamelijk bergafwaarts. Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk, u overnacht dan in een traditionele Tongkonan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 8 Torajaland

Nog een dag in dit veelzijdige gebied. Een leuke manier om Torajaland te verkennen is per fiets. Er worden fietstochten georganiseerd variërend van 4 tot 8 uur. U rijdt door dorpjes en rijstvelden en u ziet onderweg vele traditionele Tongkonanhuizen. Als u nog meer actie wilt raden wij zeker aan om te gaan raften. De tocht voert door een prachtig gebied. U trotseert stroomversnellingen (3e graad) en onderweg ziet u leguanen die aan de waterkant liggen. Voorafgaand aan het raften maakt u een trekking van circa een uur bergafwaarts, u dient hiervoor goed te been te zijn. Als u in contact wilt komen met de lokale bevolking dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de lokale familie die op een boerderij woont nabij Makale. De familie verbouwd o.a. koffie, cacao en groenten. Zij geven verschillende workshops, zoals een kookworkshop en zij geven uitleg over het verwerkingsproces van koffie, cacao en kokosolie. Na afloop kunt u genieten van een traditionele lunch die wordt bereid door de familie.

Aan het einde van de dag neemt u afscheid van uw gids.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 9 Torajaland - Makassar

onderweg_s614ss(13)

Een lange rit zuidwaarts. Wij adviseren u om rond 8 uur te vertrekken. U rijdt eerst door de bergen naar Pare Pare, aan de kust. Vervolgens rijdt u zuidwaarts, grotendeels langs de kust met zijn vele vissersdorpjes, tot aan Makassar. De tocht duurt rond de 9 uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Overnachting in Makassar

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Makassar

U wordt opgehaald bij uw hotel in Makassar en naar de luchthaven van Makassar gebracht (transfer).

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur
 

Einde van een prachtige reis!

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Contact met Chantal