Bouwsteen Rondje Zuid-Sulawesi

Een rondje door Zuid-Sulawesi startend in fotogeniek Makassar. Vanuit hier maakt u een dagtocht naar het naastgelegen Rammang Rammang. Per kano ontdekt u de vallei en vaart u door hoge kalksteenrotsen. Hierna door naar het strand van Bira en via een landelijke en authentiek gebied naar Torajaland. Deze plaats staat bekend om zijn boeiende dodencultuur en schitterend natuurschoon.

Fotogeniek Makassar
Dagtocht Rammang Rammang
Typische Tongkonanhuizen
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
indonesie-sumatra-bukit-lawang-collega-lisanne-apen-spotten
Lisanne
Indonesië is zo veelzijdig, ieder eiland is uniek. Van Jungle en vulkanische gronden naar wereldse tempels, koloniaal verleden, stranden en sawa's.
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.

Reis van dag tot dag: Rondje Zuid-Sulawesi

Dag 1      Aankomst Makassar

Dag 2      Makassar

Dag 3      Bira

Dag 4      Bira

 

Dag 5      Sengkang

Dag 6      Torajaland

Dag 7      Torajaland

Dag 8      Torajaland

 

Dag 9       Torajaland

Dag 10     Makassar

Dag 11     Vertrek Makassar

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Makassar

Sulawesi-Makassar-Schip-1 Sulawesi-Makassar-Fort Rotterdam5_1

Welkom in Makassar! Makassar is een belangrijke havenstad en een fotogenieke plaats waar Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd) te vinden zijn. Er staan in Makassar veel gebouwen uit de Nederlandse tijd; het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit, de oude MULO en Fort Rotterdam. Fort Rotterdam is tegenwoordig een museum die we kunnen aanraden.

 

In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven, in de gezellige wijk Gowa staat het paleis van de laatste koning en langs de boulevard kunt u heerlijk eten. Tegen zonsondergang verschijnen hier talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking samen, maar ook steeds meer toeristeen weten deze straat te vinden. Heeft u zin in een loempia? Bezoek Jalan Lasinrang, oftewel 'loempia street'. Overal zitten vrouwen loempia's te rollen. Niet alleen lekker, maar ook zeer fotogeniek.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar - Rammang Rammang

Op ongeveer 40 km buiten Makkassar ligt Rammang Rammang. Een prachtig gebied waar kalksteengebergten en grotten te zien zijn. Per kano vaart u door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan, legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan-grot. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan.

 

Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid.  Geniet tijdens de lunch van het uitzicht en maak hierna een wandeling door het gebied.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, kanotocht, lunch

Dag 3 Makassar - Bira

Sulawesi-Bira-strand-1_1_456458

Vandaag maakt u een mooie tocht naar Bira. Onderweg komt u langs Buginese en Makassaarse huizen, strekt u de benen bij een tropisch bos met waterval en bezoekt u een scheepswerf in Tanah Beru. Vertrek vroeg zodat u in Bira nog een strandwandeling kunt maken. Bira heeft schitterende, witte zandstranden aan een heldere zee. Een goede plek om te zwemmen en snorkelen. Houd u er wel rekening mee dat de stranden niet ingesteld zijn voor westerse toeristen. Verwacht geen parasols en ligbedden. Het is een populaire plek voor Indonesiërs die hier in de weekenden genieten.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bira

Zin om de onderwaterwereld te bewonderen? Huur een bootje en reis af naar het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland! Op het eiland is een restaurant waar u een lekkere lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Bira - Sengkang

Een boot op het meer van Sengkang, Sulawesi, Indonesie Indonesie-Sulawesi-Sengkang-water-huizen

Langs sawa’s en tabaksplantages reist u naar Sengkang. Een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Dit meer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. Erg leuk is het om een boottochtje te maken over het meer.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Sengkang - Torajaland

Wederom een onbekend stukje Sulawesi vandaag. Een prachtig en afwisselend landschap langs dorpjes brengt u naar Torajaland. Een lange rit langs een prachtig gebied, misschien wel het mooiste van heel Indonesië: Tanah Toraja. Onderweg ontpopt een majestueus landschap van omhoogschietende ruige, grijze gesteenten met blauwe bergen in de verte. Prachtig naast het vruchtbare groen.

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja's een geheel eigen cultuur die zich uit in een zeer bijzondere dodencultuur. U bent als buitenstaander altijd welkom om een ceremonie bij te wonen. Maar ook de typische, vaak fraaie beschilderde woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel) zijn een bezienswaardigheid op zich.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Torajaland

De zadeldakken van Torjaland, Sulawesi Indonesie-Sulawesi-Toraja-houtsnijwerk-symbool Indonesie-Sulawesi-Toraja-graven-tautau016_2

Een vrije dag om Torajaland te ontdekken. Bespreek de dag van tevoren met uw chauffeur wat u vandaag allemaal wilt doen. Kiest u voor het bijwonen van een begrafenisplechtigheid of trekt u er liever verder op uit. Bijvoorbeeld naar de traditionele dorpen en de rotsgraven.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Torajaland: Kookcursus
Sulawesi

Torajaland: Kookcursus

Vandaag gaat u koken in een traditioneel Tongkonan huis, tussen de lokale bevolking. U wordt hartelijk begroet...

Dag 8 Torajaland

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Een interessante plek die weinig bezocht wordt, is Palatokke. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden.

 

Torajaland leent zich uitstekend voor actieve excursies. Maak een wandeling en geniet volop van de natuur en cultuur. Rijd bijvoorbeeld naar Batutumonga, iets hoger gelegen en daardoor een prachtige plek om te genieten van het uitzicht en heerlijk te wandelen (voornamelijk bergafwaarts). Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Of zelfs een trektocht van enkele dagen.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 9 Torajaland

Sulawesi-Torajaland-ceremonie_1 Indonesie-Sulawesi-vrouw-paarsejurk

Nog een dag in dit veelzijdige gebied. Een leuke manier om Torajaland te verkennen is per fiets. Er worden fietstochten georganiseerd variërend van 4 tot 8 uur. U rijdt door dorpjes en rijstvelden en u ziet onderweg vele traditionele Tongkonanhuizen. Liever meer actie? Waarom gaat u niet raften! De tocht voert door een prachtig gebied. U trotseert stroomversnellingen (3e graad) en onderweg ziet u leguanen die aan de waterkant liggen. Voorafgaand aan het raften maakt u een trekking van circa een uur bergafwaarts, u dient hiervoor goed ter been te zijn.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Torajaland: Fietstocht halve dag
Sulawesi

Torajaland: Fietstocht halve dag

U maakt vandaag een leuke fietstocht door Torajaland. U start vroeg in de ochtend in Rantepao. Wij adviseren...

Dag 10 Torajaland - Makassar

Een lange rit terug naar Makassar. U rijdt door de bergen naar Pare Pare, aan de kust. Vervolgens langs de kust met zijn vele vissersdorpjes, tot aan Makassar.

 

Na zo’n lange rit heeft u vast honger gekregen. Bezoek Jalan Lasinrang, oftewel 'loempia street' en geniet van een loempia en de sfeer die hier hangt. Heerlijk om zo uw laatste avond in Sulawesi af te sluiten.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Vertrek Makassar

Het einde van uw reis op Sulawesi. U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Makassar gebracht.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën