terug naar het overzicht

Rondreis Westkust, Namakwa en Lesotho

‘My Sarie Marais is so ver van my hart’ verlangt naar een hartstochtelijk weerzien. Als u Zuid-Afrika al eerder heeft bezocht en nu een ander deel van het land wilt zien: de onbekende Westkust, Noord-Kaap en Vrijstaat met het bergkoninkrijk Lesotho. Een reis van weergaloze uitersten. Verlaten vlaktes die in de lente magisch transformeren tot kleurrijke bloementapijten.

Bulderende watervallen, oude missieposten en slaperige diamantdorpen. Zonovergoten akkers en velden met ‘mielies’ zover het oog reikt. Wat een contrast met het door hoge bergen omsloten Lesotho, waar de inheemse Basotho bevolking zich in dikke poncho’s hult ter bescherming tegen de koude wind.

Wat maakt deze reis bijzonder
Bezoek Robbeneiland in Kaapstad
De Augrabies Watervallen
Bezoek buurland Lesotho
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 1230,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Westkust, Namakwa en Lesotho

Dag 1          Kaapstad
Dag 2          Kaapstad
Dag 3          Kaapstad
Dag 4          Paternoster
Dag 5          Paternoster
Dag 6          Clanwilliam
Dag 7          Springbok


Dag 8          Springbok
Dag 9          Augrabies Watervallen

Dag 10        Augrabies Watervallen
Dag 11        Kimberley
Dag 12        Bloemfontein
Dag 13        Malealea, Lesotho

Dag 14        Malealea, Lesotho
Dag 15        Clarens
Dag 16        Clarens
Dag 17        Drakensbergen
Dag 18        Drakensbergen
Dag 19        Johannesburg

100% maat werk

Dag 1 Kaapstad

U wordt bij de luchthaven van Kaapstad opgehaald en in ongeveer een half uur naar uw hotel in Kaapstad gebracht (transfer).

Informatie Kaapstad:
In 1652 stichtte Jan van Riebeeck aan de voet van de Tafelberg een bevoorradingsplaats voor de schepen van de VOC. 350 jaar later is deze verversingspost uitgegroeid tot een bruisende wereldstad van allure. In Kaapstad vinden we het oudste gebouw van Zuid-Afrika: Kasteel de Goede Hoop. Het imposante gebouw werd gesticht ter vervanging van een ouder VOC-fort en het kolonistenverleden hangt nog in de lucht. Een aanrader is de sleutelceremonie, die dagelijks om 10.00u en 12.00u plaatsvindt. Onder de klank van kanonschoten wordt het kasteel symbolisch ontsloten.

 

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief transfer

Dag 2 Kaapstad

shutterstock_50487658(12) Het stadhuis op het plein in Kaapstad, Zuid-Afrika

Cultuur is in Kaapstad gemakkelijk met natuur te combineren. De berg Lion’s Head biedt weergaloos uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg en is samen met Signal Hill een geliefde plek voor een zonsondergangpicknick (sundowner). Met een stevige wandeling kunt u de markante Tafelberg beklimmen. Liever niet wandelen? Er gaat ook gewoon een kabelbaan naar boven. Zo kan iedereen genieten van het uitzicht over de stad en de baai. De berg is drie kilometer lang en behoort tot de oudste bergen ter wereld. Alleen al de weg er naartoe is het waard. Aan de voet van de bergketen liggen de Kirstenbosch Botanical Gardens, een kleurrijk geheel van meer dan negenduizend inheemse Zuid-Afrikaanse bloemen en planten. Natuurlijk vindt u hier ook de protea: de nationale bloem van Zuid-Afrika. Vergeet u vooral niet over de 'boomslang' te wandelen, een 130 meter lange houten loopbrug die zich een weg kronkelt hoog tussen dichtbegroeide boomtoppen.

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief ontbijt

Baie lekker! Culinaire wandeling
Kaapstad

Baie lekker! Culinaire wandeling

De cultuur van Zuid-Afrika leert u pas écht kennen als u traditionele gerechten hebt geproefd. Struin door de...

Kaapstad te voet en op de fiets
Kaapstad

Kaapstad te voet en op de fiets

Een stadstour in historisch Kaapstad en fietsen door de pittoreske wijngaarden in Constantia. Deze veelzijdige...

Dag 3 Kaapstad

Vanuit het Victoria and Alfred Waterfront kunt u de boot nemen naar het voormalige gevangeniseiland Robben Island, bekend om de zevenentwintigjarige ballingschap van Nelson Mandela. Geschiedenis komt tot leven, als u zelf voor zijn kleine cel staat. Gidsen, zelf ook oud-gevangenen, vertellen u alles wat u over het eiland wilt weten. Ook kunt u met een lokale gids de sloppenwijken rondom Kaapstad bezoeken. Ruim zestig procent van de inwoners van Kaapstad woont immers niet in de stad, maar in townships zoals Langa, Guguletu en Khayelitsha. Een bewoner neemt u mee en toont u huizen, markten en plaatselijke eettentjes. Een bijzondere ervaring!

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief ontbijt

Dag 4 Kaapstad - Paternoster

West Coast Paternoster(11)

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.
U neemt deze ochtend bij uw hotel uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg. Hoe zat het ook alweer? Hier rijdt men links en zit het stuur van de auto aan de rechterkant. De komende paar dagen zal u vast een paar keer aan de ‘verkeerde’ kant van de auto willen instappen. Daarna bent u het gewend, hoor.

Op een uur rijden ten noorden van Kaapstad, op weg naar Paternoster, vindt u een oase van natuurschoon. Het West Coast National Park is in 1985 opgericht ter bescherming van de Langebaanlagune. Het witte strand met het helderblauwe water is niet het enige pareltje dat het park omvat: ook de kleine eilanden zoals Schaapen, Jutten, Marcus en Malgas horen bij het beschermde moerasgebied. Juist die veilige haventjes maakt het gebied zo aantrekkelijk voor vogels. Jaarlijks komen hier wel 250.000 watervogels! Met de verrekijker bij de hand ontdekt u dat de variatie aan vogelsoorten enorm is: misschien ziet u een flamingo, snip, ibis of plevier. In het park leeft daarnaast ook klein wild, zoals struisvogels, zebra’s en springbokken. In de lente, grofweg augustus en september, ontluiken duizenden wilde veldbloemen. Het Postberg Flower Reservaat, onderdeel van het West Coast Nationaal Park, is dan tijdelijk toegankelijk zodat u dit jaarlijkse natuurschouwspel in volle glorie kunt ervaren.

Informatie Paternoster:
Bent u altijd op zoek naar plekken die door de meeste reizigers nog ontdekt moeten worden? Dan is Paternoster zeker wat voor u. Het is een authentiek vissersplaatsje met witte huisjes, rustieke vissersboten en helderwitte zandstranden. De lokale bevolking is een hartelijke weerspiegeling van het moderne Zuid-Afrika. Aanrader is Die Winkel op Paternoster, dat naast curiosa en meubels ook lekkernijen als marmelade en typisch Afrikaanse koeksisters verkoopt. Overdag kunt u met vissers de zee op, om ’s avonds van verse oesters en andere lokale gerechten te smullen. Het Voorstrandt Restaurant is een charmant vissershuisje op het strand. Voor een afzakkertje kunt u terecht in de beroemde Panty Bar (in het Paternoster Hotel): aan het plafond hangt een bonte verzameling onderbroekjes en beha’s, afkomstig van bruiden op hun huwelijksreis.

Overnachting in Paternoster.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Paternoster

Ga eens een dagje naar het Cape Columbine Nature Reserve met de ongerepte Tietiesbaai, fynbos dat in augustus en september tot bloei komt en de Columbine vuurtoren. Verder zijn er honderden vogelsoorten, walvissen en dolfijnen in Paternoster. Wist u trouwens dat Paternoster ‘onze vader’ betekent? De stad is vernoemd naar het vrooms geprevel van aangespoelde Portugese schipbreukelingen.

Overnachting in Paternoster.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Paternoster – Clanwilliam

Bijzondere rotsschilderingen in de omgeving van Cederbergen in Zuid-Afrika De prachtig natuur rondom Cederbergen in Zuid-Afrika

Met wellicht nog een laatste strandwandeling en een blik op zee neemt u afscheid van de ongetemde westkust. Landinwaarts langs Velddrif rijdt u naar de N7, de doorgaande route naar Clanwilliam. Het plaatsje is schilderachtig gelegen aan de de voet van de roestrode Cederbergen, ingeklemd tussen de Jan Disselsrivier en Olifantsrivier. Ziet u daar op de berghellingen die uitgestrekte theestruiken? Dat is rooibos. Clanwilliam is het kloppende hart van de rooibosteelt. U rijdt vandaag 175 km en bent ongeveer 2 tot 3 uur onderweg.

Informatie Clanwilliam:
Het slaperige Clanwilliam is schilderachtig gelegen aan de voet van de roestrode Cederbergen, ingeklemd tussen de Jan Disselsrivier en Olifantsrivier. Het is een van de oudste voortrekkersdorpjes van Zuid-Afrika. Al vanaf 1652 trokken de eerste pioniers met hun huifkarren langs maar het duurde tot 1725 voordat zij zich hier vestigden en Jan Disselsvalleij stichtten, vernoemd naar Jan Dissel, een lokale botanist. In 1814 veranderde gouverneur John Cradock de naam in Clanwilliam, ter ere van zijn schoonvader graaf Clanwilliam. Het zal geen verrassing zijn dat Clanwilliam een aantal prachtige historische gebouwen heeft. Sommige prijken zelfs op de nationale erfgoedlijst, zoals het originele huis van de Jan Disselsvalleij boerderij, de Officierenresidentie en de Nederlands hervormde kerk (waar jaarlijks de kleurrijke wilde veldbloemententoonstelling wordt gehouden).

Overnachting in Clanwilliam.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Clanwilliam – Springbok

Maakt u zich op voor een eentonige rit, zo’n 350 noordwaarts, 4 uur rijden over de haast eindeloze N7 naar Springbok. Halverwege geeft een welkomstbord aan dat u de Noordkaap provincie binnenrijdt. Het ruige klimaat zorgt voor de ontwikkeling van een wonderlijke flora en fauna in een grotendeels dor woestijnlandschap. Na een flinke regenval in de lente maakt het landschap een verrassende transformatie door. Tussen augustus en september groeit er een bont dekbed van bloemen, vrolijk gekleurd door lieflijke madeliefjes, lelies en margrieten. U ziet weelderige tapijten van dieprode, feloranje, fonkelgele en hagelwitte bloemen zover het oog reikt. Een belangrijke trekpleister is het Namakwa National Park ten zuidwesten van Springbok. Het woord Namakwa is de meervoudsvorm van Nama, een voorname stam van Bosjesmannen die hier oorspronkelijk woonde. Maar ook buiten het populaire seizoen van de wilde veldbloemen, imponeert deze regio met zijn desolate karakter.

Informatie Springbok:
In de droge halfwoestijn van Namakwaland ligt Springbok. Het gebied lijkt onherbergzaam, maar de Tuin der Goden transformeert in augustus en september tot een kleurrijk bloementapijt met madeliefjes, lelies en aloëplanten. De grootste stad van de Noordkaap ligt in een vallei, ingeklemd door heuvels van granietsteen. Vanuit dit stadje reist u gemakkelijk naar het Goegap Nature Reserve met wel zeshonderd verschillende bloemsoorten en dieren zoals gemsbokken, duikers, bergzebra’s, klipspringers en, u raadt het al, springbokken. Huur gerust een auto of 4x4 jeep om het gebied te verkennen, het uitzicht over het fleurige Namakwaland is fenomenaal.

Overnachting in Springbok.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 8 Springbok

Mooie antilopen in de natuur, Zuid-Afrika shutterstock_341825843(12)

Springbok is een vredige, rustige stad in een kleurrijke zee van ruimte. In het centrum wandelt u over Monument Street, bezoekt u het stadsmuseum in een oude synagoge of bekijkt u de kopermijn waardoor de stad zo waardevol was.

Overnachting in Springbok.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 9 Springbok – Augrabies Watervallen

De onmetelijke uitgestrektheid van de Noordkaap wordt vandaag nog tastbaarder. Ten oosten van Springbok beginnen de grasvlakten van de Kalahari. Het eindeloze landschap is verlaten en stil. De ziel van de wereld, zoals de Bosjesmannen hun thuis noemen, herbergt talloze plant- en diersoorten. Kijk daar, een springbok in de verte, misschien wel op de vlucht voor een leeuw. Zomaar een tafereel dat zich ontvouwt in dit prachtige gebied. De dorpen die u passeert, zoals de voormalige missiepost Pofadder, zijn op één hand te tellen. De afstand tussen Springbok en Augrabies bedraagt ongeveer 300 km, zo’n 3 uur rijden. Als u bij de toegangspoort van het Augrabies Falls Nationaal Park bent gearriveerd, betaalt u de parkgelden en volgt u de borden naar het restcamp.

Informatie Augrabies Falls Nationaal Park:
Het Augrabies Falls National Park beschikt over misschien wel de meest spectaculaire watervallen van Zuid-Afrika. Het woeste water worstelt zich razendsnel door een nauwe kloof, de omgeving lijkt haast een maandlandschap. De Augrabies Falls werden door de Khoi bevolking  'Aukourebis' genoemd: plaats van het grote lawaai. De watervallen zijn slechts 56 meter hoog, maar het stortgeluid is oorverdovend!

 

Overnachting in Augrabies Falls Nationaal Park.

Inclusief ontbijt, huurauto

 

Dag 10 Augrabies Watervallen

Zuid-Afrika-Northern-Cape-Augrabies(12) De 56 meter hoge watervallen van het Augrabies Nationaal Park in Zuid-Afrika

De Augrabies Falls zijn niet de enige attractie in dit prachtige natuurpark. Na uw bezoek aan de watervallen kunt u het ravijn gaan verkennen. Een aantal uitzichtpunten laten u over het woestijnlandschap uitkijken. Zo heeft u vanaf Ararat en Oranjekom zicht op de canyon, die 240 meter onder u ligt, de Verraux-arenden en ander wild in de omgeving. De zwarte rotsen van Swart Rante zijn een scheidingslijn tussen enerzijds een kaal, ruig landschap en anderzijds een groen en vruchtbaar gebied, de koepel van Moon Rock torent als een walvisrug over het park en omgeving uit. Bij Echo Corner ervaart u hoe het is als uw stem door een gigantisch, verlaten landschap galmt, alsof u de enige op de wereld bent.

Het is het zeker waard om tot in de namiddag in Augrabies Falls National Park te blijven. Als de zon ondergaat, kleuren de rotsen prachtig oranjerood: dit is wat u van uw Zuid-Afrika reis verwacht! Wie weet ziet u dieren zoals de klipspringer die met u meegenieten, hier wonen namelijk talloze zoogdieren als de puntlipneushoorn, springbok, beerbaviaan, zebra of hagedis. Daarnaast zijn de koritrap, namakwazandhoen en perzikkopdwergpapegaai een natuurtraktatie voor elke vogelliefhebber. Sportievelingen kunnen mountainbiken en kanoën, er zijn diverse wandeltochten zoals de Dassie Nature Trail (5 km) of de driedaagse klipspringertrektocht. Er varen zelfs rubberboten langs het noordelijke deel van het park, waar neushoorns leven.

Overnachting in Augrabies Falls Nationaal Park.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 11 Augrabies Watervallen – Kimberley

We raden u aan om vandaag vroeg te vertrekken want u zit nagenoeg de hele dag achter het stuur. De rit via Upington naar Kimberley bedraagt 525 km en u bent zo’n 7 uur onderweg. Tot aan Groblershoop volgt u de loop van de vruchtbare Oranjerivier en wisselen landelijke dorpen elkaar met regelmaat af. Maar dan, over de N8 naar Kimberley, slaat de eentonigheid toe: louter vlak woestijnlandschap met lage heuvelruggen. U passeert oude missieposten, zoals Griquatown en Campell, met zijn kleine stenen kerk.

Informatie Kimberley:
Het leven van de Noord-Kaap speelt zich grotendeels af in Kimberley, met ruim 170.000 inwoners de grootste stad van de provincie. De geschiedenis van deze mijnstad leest als een avontuurlijk jongensboek. In 1867 was de 15-jarige Erasmus Jacobs aan het spelen op de boerderij van zijn vader, toen hij aan de oevers van de Oranjerivier plotseling een steen zag glinsteren. Hij nam het mee naar huis waar buurman Schalk van Niekerk de steen identificeerde als een diamant: Eureka werd de eerste diamant in Zuid-Afrika. Niet lang daarna werden meer diamanten gevonden en was de diamantenkoorts een feit. Wat begon als een kleine heuvel bij Coles Kopje, werd een steeds groter wordende krater met op de rand een nederzetting van houten barakken, in alle haast gebouwd voor de exorbitante toestroom van fortuinzoekers. Eind 1880 kwam 95% van alle diamanten ter wereld uit de Kimberley-mijn en groeide de nederzetting uit tot een stad.
Twee Britse emigranten, Cecil Rhodes en Barney Barnato, waren inmiddels in een hevige strijd ontwikkeld om het grootste aandeel in de diamantenindustrie. De rijkdom van de stad openbaart zich nu in zijn architectuur: statige herenhuizen en een stadhuis in rococo-stijl. Cecil Rhodes koopt uiteindelijk de mijnen van Barnato en richt De Beers Consolidated Mines op, waarmee hij zich een monopoliepositie op de diamantenmarkt verschafte. The Big Hole herinnert met zijn turkooise meer aan deze roerige historie. Het is nauwelijks te geloven dat dit gat grotendeels door mensenhanden is uitgegraven.

Overnachting in Kimberley.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 12 Kimberley – Bloemfontein

Bloemfontein stadhuis(12) Vrijstaat Bloemfontein Naval Hill Mandela (30)

Een lekker ontspannen dag. Bloemfontein is slechts 175 km verwijderd, nog geen 2 uur rijden over een goed onderhouden snelweg. U heeft dus alle tijd om deze ochtend de stad te verkennen, waarbij uiteraard een bezoek aan de ‘Big Hole’, Kimberleys gigantische diamantafgraving, niet mag ontbreken.

Informatie Bloemfontein:
Bloemfontein wordt de Stad van die Rose genoemd, naar de duizenden rode rozen die het centrum verkleuren. Ook hier is de stadsnaam geen toeval. Het mooiste uitzicht over Bloem, zoals de Zuid-Afrikanen hun stad met liefde noemen, heeft u vanaf Naval Hill, deel van het Franklin Nature Reserve met springbokken, giraffen en zebra’s. Neem eens een kijkje in de historische gebouwen down town zoals Fourth Raadsaal met zijn imposante koepel, of reis terug in de tijd in het National Museum, waar een 19e-eeuwse straat is nagemaakt. Bovendien zetelt het Hoge Gerechtshof hier: Bloemfontein is de juridische hoofdstad van Zuid-Afrika.

Overnachting in Bloemfontein.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 13 Bloemfontein – Malealea, Lesotho

Uitkijkend over de eindeloze panorama’s van Lesotho, ziet u een herder voorbijtrekken. Zijn gekleurde wollen kleed hangt beschermend op zijn schouders, zijn pony brengt hem van de ene naar de andere bergtop, langs rivieren, berghellingen begroeid met paarse bloemen en verlaten zandwegen. Zomaar een tafereel dat u de komende dagen in dit hooggelegen bergkoninkrijk kunt ervaren. De snelste route naar Lesotho volgt de N8 snelweg naar de grenspost Maseru Bridge, ongeveer 2 uur rijden. De landelijke route volgt de R702 naar Wepener, waar u Lesotho bij de grenspost Van Rooyenshek binnentreedt. Doorgaans is deze grensovergang een stuk rustiger dan Maseru Bridge. Na de eenvoudige grensformaliteiten kronkelt u via Mafeteng over een redelijk goed geteerde weg naar Malealea. Het laatste stuk gaat over in een onverhard pad. U passeert de indrukwekkende 'Gates of Paradise' bergpas en belandt in een weergaloze natuur van bergen en valleien. Overvalt de frisse temperatuur u al? U rijdt vandaag ruim 200 km en u bent ongeveer 3 uur onderweg.

Informatie Malealea:
Eenvoud en een adembenemend berglandschap sieren uw verblijf in Lesotho. Malealea ligt in het kloppende hart van de maagdelijke heuvels en bergen van zuidwest Lesotho en is enorm populair als weekendtrip of korte vakantie bij Zuid-Afrikanen uit Bloemfontein, Graaff-Reinet en zelfs Johannesburg. Weg uit de stadse drukte en opgaan in de wonderschone natuur tijdens wandelingen, hikes en trektochten per pony langs lokale dorpen. De Basotho bevolking is enorm gastvrij en hartelijk. Wist u dat Malealea de bijnaam ‘Lesotho in een notendop’ draagt?

 

Overnachting in Malealea

Inclusief ontbij, diner, huurauto

Dag 14 Malealea, Lesotho

shutterstock_141915196(12) Lesotho-Malelealea-kinderen(12)

Het adembenemende berglandschap verkondigt luid en duidelijk: trek er op uit!  Bij de receptie van uw lodge vertellen ze met passie over de diverse bergwandelingen en fietstochten per mountainbike. U kunt zelf kiezen of u met of zonder gids op pad wilt. Vooral de ponytrekkings zijn erg populair. De Basotho pony is het inheemse vervoersmiddel voor de lokale bergbevolking. De sterke dieren klimmen beheerst en betrouwbaar over de hoge rotspaden en dragen u moeiteloos door het bergachtige landschap. Een mooie tocht is die naar de nabijgelegen Botsoala Watervallen. Wist u overigens dat uw verblijf in de Malealea Lodge bijna geheel ten goede komt aan de lokale gemeenschap? Het vriendelijke personeel en de gidsen komen uit omliggende dorpen. De inkomsten uit excursies en activiteiten worden door de familie Jones, de eigenaren van Malealea Lodge, gebruikt om lokale projecten op te zetten en scholing te organiseren.

Overnachting in Malealea.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, huurauto

Dag 15 Malealea, Lesotho - Clarens

Afscheid van Lesotho en de bijzondere Basotho’s. De grensovergang bij Maseru, de hoofdstad van het land, is de doorgaande route tussen Lesotho en Zuid-Afrika. Houdt u rekening met lange rijen en wachttijden. U kunt ook een stuk doorrijden naar Peka en daar de grens passeren bij Pekabrug of nog iets verder bij Maputsoe het land verlaten. U bent dan op een steenworpafstand van Ficksburg, waar uitgestrekte kersen- en appelboomgaarden het landschap domineren. In de lente tovert de kersenboombloesem de omgeving wit en roze. Vanaf Ficksburg is het nog maar een kippeneindje naar Clarens. Houdt u rekening dat u ongeveer 3 tot 4 uur onderweg bent, zo’n 250 km rijden.

Informatie Clarens:
Moeder Natuur heeft Clarens rijkelijk bedeeld! Dit schilderachtige, kleine dorp aan de voet van het Molutigebergte ligt op de grens met het Golden Gate Highlands Park en het bergkoninkrijk Lesotho. Dat is best indrukwekkend. Vandaar wellicht haar bijnaam 'Juweel van de Vrijstaat'. Clarens koketteert met zandsteenkleurige huizen in rustige straten en lanen met lommerrijke bomen. En met succes, want het dorp trekt steeds meer artistieke kunstenaars die hier hun creativiteit de vrije geest laten. Vooral rondom het dorpsplein slentert u van de ene naar de andere handenarbeidswinkel en kunt u schilderijen en kunst kopen in kleine ateliers en galeries. Al dat wandelen maakt dorstig. Wat een geluk dat Clarens ook veel gezellige cafés, terrasjes en restaurants heeft.

Overnachting in Clarens.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 16 Clarens

Even uitrusten na het harde werken, Clarens, Zuid-Afrika Vrijstaat Clarens (12)

In het Golden Gate Highlands Nationaal Park lijkt het net alsof u in een levend schilderij rondloopt. Als er zonlicht over het ruwe oppervlak van de zandstenen rotsformaties glijdt, schittert en fonkelt het voorheen grauwe steen als een oranje, gele en rode diamant. De naam Golden Gate is afgeleid van twee rotsen van honderd meter hoog aan weerszijden van de ingangsweg. De familie Van Reenen heeft het gebied eind negentiende eeuw vernoemd naar een gouden gloed die door zonlicht op de imposante toegangspoorten scheen. Die schittering is echter op veel zandformaties in het park te zien. Rijd tussen de uitgeslepen rotsen door en laat u verblinden door dit kleurrijke schouwspel! Door de hoge ligging is de Zuid-Afrikaanse zomer hier aangenaam fris, terwijl in de winter de nachttemperatuur kan dalen tot -12 graden. Ooit hebben San-Bosjesmannen zich laten verjagen door de Sotho-stam, maar hun rotsschilderingen zijn voor altijd vereeuwigd.

De betovering van de Golden Gate Highlands is het sterkst vanaf een van de vele uitkijkpunten. Het iconische Brandwag Rock heeft een gigantisch oppervlak van magische goudkleuringen, die fantastisch te zien zijn vanaf Ribbokkop, het hoogste punt van het park. Een rode, gele en paarse gloed transformeren het hele gebied tot een impressionistisch plaatje. Bovendien zijn deze uitkijkpunten uitstekend om wild te spotten zoals zebra’s, buffels, oribi’s en hartebeesten. De Oribi Loop en de Blesbokroute kunnen wij u van harte aanbevelen.  

Overnachting in Clarens.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 17 Clarens - Drakensbergen

Langs de indrukwekkende Sterkfontein Dam en over de Oliviershoek bergpas rijdt u naar de nabijgelegen Natalse Drakensbergen. Sommige stukken langs de dam en de bergpas zijn helaas in belabberde staat met flinke scheuren en gaten in het wegdek. Er wordt aan gewerkt maar houdt u er rekening mee dat u hier stapvoets rijdt. De Natalse Drakensbergen liggen zo’n 2 uur rijden ten zuidoosten van Clarens en verkregen hun naam door de karakteristieke, grillige toppen van het rotsgebergte; als een drakenrug. In dit imposante berggebied wedijveren bergtoppen, San-rotstekeningen, watervallen, rotspoeltjes en heetwaterbronnen om uw aandacht. Wandelaars halen hun hart op; in de Drakensbergen zijn prachtige wandel- en trektochten uitgestippeld, van een paar uur tot enkele dagen. Moeder Natuur verwent u met bloemenweiden, bergbeekjes, mistige bossen, diepe kloven en groene, afgelegen valleien. Met enig geluk ziet u zwervende antilopen, jakhalzen en bavianen. Boven u cirkelen roofvogels en aaseters, hun blik gericht op nietsvermoedend prooi op de bergplateaus. Afhankelijk van waar u overnacht in dit natuurgebied, reist u vandaag ongeveer 150 km.

Informatie Drakensbergen:
De Drakensbergen in KwaZulu-Natal is de hoogste bergketen van Zuid-Afrika. (Er bestaat een gelijknamig berggebied op de Panoramaroute nabij Johannesburg, welke iets lager en minder imposant is dan die van Natal.) Hier verrijst de Injasuti, de hoogste berg van het land; het Amfitheater, een indrukwekkende klif van vijf kilometer lang en de Sanipas, de hoogste bergpas van Zuid-Afrika nabij de grens met Lesotho.

 

Overnachting in de Drakensbergen.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 18 Drakensbergen

Traditionele huizen in de buurt van Drakensbergen, Zuid-Afrika

De Drakensbergen zijn wereldberoemd door hun rotstekeningen van de San, ofwel de Bosjesmannen. Er zijn 550 plaatsen in de grotten bekend waar zij hun kunst hebben vereeuwigd. De rotsschilderingen zijn niet alleen relevant omdat ze zo oud zijn, maar ook omdat in deze tekeningen voor het eerst kleur en dimensie werd gebruikt. De Main Caves herbergen de grootste collectie. Ook in natuurlijk opzicht zijn de Drakensbergen een paradijs. Het herbergt talloze roofvogels waaronder de lammergier en zwarte arend. Enkele van de dieren die u hier tegen het lijf kunt lopen, zijn grazende elanden, zebra's, wildebeest en blesbok. Plantenliefhebbers genieten hier van honderden plantensoorten, die vooral bij Giant’s Castle te zien zijn. Een grote trekpleister in het gebergte zijn de Tugela Falls, een adembenemende reeks watervallen, waarvan de hoogste van het land (183 meter). In dit landschap waar frisse berglucht regeert, kunt u paardrijden, mountainbiken, vissen, klimmen, golfen en forelvissen.

Overnachting in de Drakensbergen.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 19 Vertrek Drakensbergen

Met de Drakensbergen en de majestueuze Maluti als decor, rijdt u langs de Sterkfontein Dam en het gelijknamige stuwmeer naar Harrismith. In dit aangename stadje uit 1849 kunt u even de benen strekken in de goed onderhouden botanische tuin. Daarna zoeft u over de N3 snelweg naar Johannesburg. Een schier eindeloze weg door een ontspannen plattelandsregio met prachtige graslanden, maïs- en zonnebloemvelden en gigantische boerderijen waar koeien en schapen een rustig leven leiden. Ooit waren blanke Boeren overtuigd hier het beloofde land voor onafhankelijkheid van de Britten te hebben gevonden. Een stad in de toenmalige Boerenrepubliek Oranje Vrijstaat werd daarom vernoemd naar Bethlehem. U rijdt vandaag ongeveer 400 km, een rit van zo’n 4 tot 5 uur.

U rijdt naar de luchthaven van Johannesburg waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

 


Inclusief ontbijt, autohuur


Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.