My Son Vietnam Hoi An
Gionne2

4 Vietnamese Unesco werelderfgoederen in 3 dagen

Gionne van Wijnen Algemeen 14-9-2017

In centraal Vietnam liggen de culturele schatten voor het oprapen. Dat heeft Unesco ook gezien, en zij hebben daarom maar liefst vier indrukwekkende, en totaal verschillende, bezienswaardigheden tot werelderfgoed benoemd. En in drie dagen tijd zijn te alle vier te bezoeken. Al is het aan te raden om het wat rustiger aan te doen en overal wat langer te blijven. Maar ja, ik was op inspectiereis en dat is geen vakantie. Het doel van een inspectiereis is om dan zoveel mogelijk te zien en ervaren in zo kort mogelijke tijd. Dus 4 Unesco-werelderfgoederen in 3 dagen in Vietnam. Een aanrader om deze plekken toe te voegen aan uw individuele rondreis Vietnam.  

 

Phong Nha National Park

Vanuit Hanoi ben ik naar Don Hoi gevlogen, en vanaf daar een uurtje met een busje naar het machtige Phong Nha National Park (het eerste Unesco-werelderfgoed). In dit enorme natuurgebied bevindt zich een enorm grottenstelsel met meer dan 300 grotten. Een aantal daarvan zijn opengesteld voor publiek, en voorzien van gedimde verlichting en wandelpaden zodat u de indrukwekkende stalagmieten en stalactieten goed kunt bewonderen. Deze middag heb ik de Phong Nha grot bezocht. Deze grot staat deels onder water. Met een bootje varen we ruim een kilometer de grot in. De motor van het bootje is uitgezet, en het vrouwtje achterop peddelt ons voort. Halverwege de terugweg worden we afgezet op de oever, en wandelen we de grot uit. Een mooie kans om de prachtige rotsformaties van dichterbij te bestuderen. Wat heeft de natuur hier iets moois gemaakt!

 

 

Hue Vietnam

Met de auto vanuit Phong Nha naar Hue met onderweg een bezoek aan Vinh Moc; een ondergronds dorp van gangenstelsels waar de Vietnamese mensen tijdens de Vietnamoorlog noodgedwongen jaren gewoond hebben. Erg indrukwekkend! Begin van de middag aankomst in Hue en door naar de Citadel (Unesco-werelderfgoed nummer twee). Deze enorme vesting is een stad binnen een stad, en spreekt zeer tot de verbeelding. Heerlijk om hier rond te dwalen tussen paleizen, tempels, tuinen en vijvers. Wonderlijk om je voor te stellen dat de keizerlijke familie hier in gehele afzondering woonde. In de Verboden Purperen Stad mochten alleen de keizer, keizerin, concubines, vrouwelijke bedienden en eunuchen naar binnen. Als iemand die niet op dit lijstje stond de stad betrad werd dat bekocht met de doodstraf. Gelukkig is men nu niet meer zo streng en is iedereen welkom om dit fascinerende complex in Hue te bezoeken. 


Hoi An Vietnam

Weer in de auto voor de rit naar Hoi An. Via de wolkenpas, een slingerweg hoog in de bergen met prachtige uitzichten over de blauwe zee, mooi baaien en de grote stad Danang in de verte. De afslag Hoi An rijden we voorbij, want eerst staat een bezoek aan het iets verder weg gelegen My Son op het programma (Unesco-werelderfgoed nummer drie). De ruïnes van deze ooit machtig Cham stad, liggen verspreid in een uitbundig groen gebied. Ze lijken te worden opgeslokt door jungle. Tussen de ruïnes van de bijzondere gebouwen (gemaakt van kleine oranje bakstenen) is een schaduwrijke wandelroute uitgezet. De jungle zingt, overal vogeltjes, groen en prachtig gekleurde bloemen. Niet alleen de ruïnes zijn indrukwekkend, ook de natuur waarin ze gelegen zijn overdonderd me. Laatste halte vandaag: het stadje Hoi An. In de avond bezoek ik het oude centrum (Unesco-werelderfgoed nummer vier). Een autovrij gebied, met kleurrijke traditionele huizen en tempeltjes. Maar wat dit autovrije gebied echt sprookjesachtig mooi maakt, zijn de honderden gekleurde lampionnetjes die de straten verlichten. Hoi An is een enorme trekpleister voor toeristen, maar dat ik hier bij lange na niet alleen rond loop mag de pret niet drukken. Met open mond slenter ik door de straatjes, en op een terrasje met uitzicht op de rivier (ook al zo mooi; er drijven allemaal kaarsjes op het water) geniet ik van een lekkere Vietnamese maaltijd. Wat een indrukken in drie dagen tijd in Viertnam!  

 

Bent u een vakantie naar Vietnam aan het plannen, sla centraal Vietnam dan zeker niet over. Maar neem er wel de tijd voor. Er is in Phong Nha National Park, Hue en Hoi An voldoende te zien en ondernemen om er twee nachten te verblijven. In Hoi An zou ik zelfs (als ik terug ga voor een rondreis Vietnam) minstens drie nachten verblijven, zodat je ook een dagje naar mooie zandstrand van An Bang kunt (nog geen 10 kilometer verderop). 

 

My Son VIetnam (video)

 

Gionne,

Van Verre

 

 

 

  

 

 

 

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Jeroen - Van Verre
    19-9-2017
    Bedankt voor deze leuke reactie Bastiaan!
  • Bastiaan de Koning
    19-9-2017
    Geniet altijd van jullie posts op FB . Kom Al sinds 1990 in SE Asia en woon in Malaysia voor een groot deel van het jaar . Leuk on steeds pics the zien waar we zelf geweest zijn .