Wierook Vietnam
Irene dijkstra

Top 10 dingen om te doen in Ho Chi Minh City

Irene Dijkstra Algemeen 23-5-2017

Ho Chi Minh niet zo’n leuke stad? Er alleen maar naar toe als begin- of eindpunt van een rondreis Vietnam omdat er een internationale luchthaven is met goede verbindingen? Het is een gemis als u niet enkele dagen in en om Ho Chi Minh City doorbrengt! Er zijn veel dingen te zien en te doen.

 

Onze Ho Chi Minh City top 10 to does!

 

1) Het War Remnants Museum in Saigon

Ik ben geen museummens, maar af en toe is er een museum dat me ontroert, dat je bijna tot tranen toe kan brengen en waar je in ieder geval stil van wordt. Het War Remnants Museum in Saigon is zo’n museum. Door middel van honderden foto’s wordt de Vietnamoorlog in beeld gebracht. Op één etage veel zwartwit foto’s die in de oorlog gemaakt zijn. Een heftig beeld. Op een andere etage de gevolgen van Agent Orange, de chemicaliën en ontbladeringsmiddelen die de Amerikanen over Vietnam uitspreidden. De gevolgen, nog steeds, zijn afschuwelijk. Een heel ander beeld dan in de stoere Vietnamfilms wordt geschetst.

 

2) Het historische centrum in District 1 

Van een heel ander kaliber is de gezelligheid op straat. Ho Chi Minh City of Saigon is een enorme stad met miljoenen inwoners, maar het historische centrum in District 1 is compact. En overzichtelijk alhoewel ook chaotisch druk. Hier zijn talloze restaurantjes, coffeebars en bars. Vele met uitzicht over de stad. Gezellig en u wilt wel dagen blijven om al die verschillende restaurants uit te proberen.

 

 

3) Stokbroodje of baguette eten

Voordat de Amerikanen naar Vietnam kwamen is het land twee keer lange tijd overheerst geweest door de Fransen. Er is een aantal prachtige gebouwen uit die tijd te zien zoals de Notre Dame kathedraal en het postkantoor. En als bonus eet u overal een heerlijk stokbroodje of een baguette. Nog zo’n fijn overblijfsel uit de Franse tijd.

 

4) Naar de Ben Thanh markt

Of u nu wilt shoppen voor souvenirs, de dagelijkse boodschappen wilt doen of gewoon mooie plaatjes wilt schieten: de Ben Thanh markt biedt het allemaal. Dompel u onder in de drukte tussen de kraampjes. 

 

5) Genieten in een spa

Ga naar één van de vele spa’s die overal op straat zijn en geniet van een Vietnamese massage, een manicure of pedicure. 

  

6) Op avontuur in de Mekongdelta

Net buiten de stad, maar een wereld van verschil: de Mekongdelta. Maak een dagtocht naar dit gebied. Eerst een uurtje of 2 rijden en dan per boot de wirwar van waterwegen verkennen. Er is een drijvende markt, maar die stelt niks voor. Leuker is het om te zien hoe kokossnoepjes, rijstvellen en poppy rice worden gemaakt. Nog leuker om alles te proeven en weg te spoelen met slangenwijn. U vaart langs dorpjes, u wordt een stukje tussen mangroves door geroeid en u proeft diverse soorten vers fruit. Traditionele muziek en dans worden opgevoerd en tot slot naar de kleurrijke, lokale markt in Vinh Long. Nog beter: ga 2 dagen naar deze regio en slaap in een homestay of hotel. Ga op de fiets een eilandje beter verkennen.

 

7) Naar de Cu Chi tunnels

Een beetje veel toeristen, dat kan de sfeer verpesten, maar als u naar Vietnam gaat, wilt u natuurlijk toch de beroemde Cu Chi tunnels met eigen ogen zien. Ga daarom vroeg. Ik vertrok om 7 uur uit Ho Chi Minh City en er waren 4 andere toeristen. Toen ik klaar was met de tour waren er, zonder overdrijven, duizenden. U krijgt inzicht in de manier van oorlog voeren van de Vietcong in dit gebied. Boobytraps worden getoond, tegen betaling mag u zelf schieten. Er is alle tijd om uzelf in een gat te laten zakken. Supersmal, maar al groter gemaakt voor toeristen. En wie durft het verst te kruipen door de tunnels? Een ervaring die u alleen maar in Vietnam kunt meemaken!

 

 

8) Drankje drinken in het Rex hotel

Drink een drankje op het dakterras van het Rex Hotel. Tijdens de Vietnamoorlog deden journalisten uit diverse landen dit al. Treedt in hun voetsporen.

 

9) De Chinese wijk Cho Lon

Ontdek de chaos in Cho Lon, de Chinese wijk. Een groot aantal Chinezen woont in Ho hi Minh City, al sinds jaar en dag. Er is een lokale markt en er zijn diverse Chinese tempels. Deze zijn kleurrijk en druk beschilderd. Kijk hoe de Chinezen om geluk en gezondheid komen bidden en wierrookstokjes branden.

 

10) Het Reunificatiepaleis bezoeken

Weer een totaal ander gezicht van Ho Chi Minh City. We hadden het Vietnamese, het Franse en het Chinese gezicht al gezien. Dit doet aan alsof u in heet Oostblok bent beland. Een vrij pompeus gebouw, met een boeiende geschiedenis. In 1975 reden 2 tanks door het hekwerk en dat luidde de eenwording van Vietnam en het einde van de Vietnamoorlog in. Bekijk dit paleis zeker met een gids, anders is het niet interessant. En daal absoluut af naar de bunker. Alsof u in een spionagefilm uit de vorige eeuw beland bent.

 

Bekijk meer bouwstenen Zuid-Vietnam of lees meer blogs over Vietnam.