Is een dagtour naar de Mekong Delta de moeite waard?
Irene dijkstra

Is een dagtour naar de Mekong Delta de moeite waard?

Irene, Van Verre Algemeen 17-3-2019

De Mekong Delta in Vietnam is een van de grootste trekpleisters van dit land.  De rivier de Mekong ontspringt in China en loopt 4500 km door Myanmar, Thailand, Laos en Cambodja om in Vietnam in zee uit te monden. In de Mekong Delta splitst de rivier zich in talloze takken waardoor een gebied met veel eilandjes ontstaat. Een wirwar van waterwegen loopt door deze regio. Het is heel leuk om de Mekong Delta te bezoeken tijdens jouw rondreis Vietnam. Vanuit Ho Chi Minh City kun je een lange, maar boeiende dagtocht maken naar de Mekong Delta.

 

Dagtocht Mekong Delta

Vanuit Ho Chi Minh City word je eerst naar Cai Be gebracht. Een rit van ongeveer 2 uur. Eerst de stad uit, dan over de tolweg met uitzicht op rijstvelden. Bijzonder detail: in de rijstvelden zie je veel graven. De overleden voorouders zijn op deze manier nog op hun eigen land, “thuis”. Daarna een stukje over de drukke Highway 1.

 

In Cai Be ligt een houten boot op je te wachten. Eerst vaar je over een vrij simpele drijvende markt er wordt hier nauwelijks nog handel gedreven. Er zijn slechts enkele boten en meestal verkopen die aan winkels; een soort groothandel dus. Leuk om op te letten: een bamboestok met een product er aan geeft aan wat er op die boot te koop is. Dus een bamboestok met een zoete aardappel laat zien dat er zoete aardappels verkocht worden.

 

Mekong Delta, Vietnam    Mekong Delta, Vietnam

Wil je een grotere drijvende markt bezoeken? Dan is de drijvende markt van Cai Rang de beste keuze. Deze ligt vlakbij Can Tho; de grootste stad van de Mekong Delta. In de vroege ochtend is het heel bedrijvig op de markt, daarom raden wij aan om vooraf een nachtje in of vlakbij Can Tho te overnachten. Onze tip: verblijf in de Can Tho Ecolodge. En dan kun je de volgende dag de excursie bezoek de drijvende markt van Cai Rang doen.

 

Tijdens de dagtocht vaar je verder over de diverse waterwegen van Mekong Delta. Soms ontzettend breed met enorme schepen, soms heel smal. Overal aan de waterkant zie je huizen op palen. Soms half ingestort, vaak met wapperende was buiten.  Je stopt bij een plek waar je diverse huisindustrietjes ziet. Men maakt snoepjes van kokosnoten en poppy rice, een soort popcorn van rijst Je kunt slangenwijn proeven als je durft, zie hoe rijstpapier gemaakt wordt en er zijn diverse souvenirwinkeltjes. Bijzonder zijn de schilderijtjes ingelegd met rijstkorrels. Het leukste is om hier thee te drinken en allerlei lokale hapjes te proeven.

 

Mekong Delta, Vietnam    Mekong Delta, Vietnam    Mekong Delta, Vietnam

 

De bootsman wacht geduldig en vaart je verder naar een historisch huis. De familie heet je welkom en je kunt in het huis en in de tuin met diverse fruitbomen rondkijken. Dan naar een smal kreekje. Vanuit je eigen boot stap je over in een roeibootje. Een Vietnamese dame staat in dit wiebelige bootje om je te roeien door kreken met mangroves. Na een stukje varen stapt je weer over in je “eigen” boot. Door naar een plek waar een kort optreden met muziek en zang wordt verzorgd. Ondertussen proef je het fruit van het seizoen. Tot slot vaar je naar Vinh Long, een grotere stad aan de oever van de Mekong. Hier bezoek je nog de lokale markt, waar onder andere groente, fruit en vis verkocht wordt. Dit levert fotogenieke momenten op.  Je chauffeur staat in Vinh Long te wachten om je in ongeveer drie uur terug te brengen naar je hotel in Ho Chi Minh stad.

 

Mekong Delta, Vietnam    Mekong Delta, Vietnam    Mekong Delta, Vietnam

 

Dagtocht Mekong Delta de moeite waard?

Tijdens je vakantie Vietnam is het maken van een dagtocht naar de Mekong Delta absoluut de moeite waard! Een 2-daagse tocht met een verblijf in een homestay, pension of hotel is leuker. Dan heb je wat meer tijd voor bijvoorbeeld een fietstocht of om een drijvende markt te bezoeken die wel leuk is. Maar heb je tijdgebrek dan zou ik een dagtocht naar de Mekong Delta in Vietnam zeker aanraden! 

Neem contact op met mijn collega's en zij helpen je graag bij het meedenken over jouw rondreis naar Vietnam. 

 

Irene

Van Verre