Is een dagtour naar de Mekong Delta de moeite waard?
Irene dijkstra

Is een dagtour naar de Mekong Delta de moeite waard?

Irene Dijkstra Vietnam 7-3-2017

Vanuit Ho Chi Minh City kun je een lange, maar boeiende dagtocht maken naar de Mekong Delta. De rivier de Mekong ontspringt in China en loopt 4500 km door Myanmar, Thailand, Laos en Cambodja om in Vietnam in zee uit te monden. In de Mekong Delta splitst de rivier zich in talloze takken waardoor een gebied met veel eilandjes ontstaat. Een wirwar van waterwegen loopt door deze regio. Het is heel leuk om de Mekong Delta te bezoeken tijdens een rondreis Vietnam

 

U wordt eerst naar Cai Be gebracht. Een rit van ongeveer 2 uur. Eerst de stad uit, dan over de tolweg met uitzicht op rijstvelden. Bijzonder detail: in de rijstvelden zie je veel graven. De overleden voorouders zijn op deze manier nog op hun eigen land, “thuis”. Daarna een stukje over de drukke Highway 1. In Cai Be ligt een houten boot op u te wachten. U vaart eerst over de drijvende markt. Stelt u hier echter niet teveel van voor. Er wordt nog nauwelijks handel gedreven. Er zijn slechts enkele boten en meestal verkopen die aan winkels; een soort groothandel dus. Leuk om op te letten: een bamboestok met een product er aan geeft aan wat er op die boot te koop is. Dus een bamboestok met een zoete aardappel laat zien dat er zoete aardappels verkocht worden.

 

Varen in de Mekongdelta

 

U vaart over diverse waterwegen. Soms ontzettend breed met enorme schepen, soms heel smal. Overal aan de waterkant ziet u huizen op palen. Soms half ingestort, vaak met wapperende was buiten.  U stopt bij een plek waar u diverse huisindustrietjes ziet. Men maakt snoepjes van kokosnoten en poppy rice, een soort popcorn van rijst. U kunt slangenwijn proeven als u durft. Interessant om te zien hoe rijstpapier gemaakt wordt. En er zijn diverse souvenirwinkeltjes. Bijzonder zijn de schilderijtjes ingelegd met rijstkorrels. Het leukste is om hier thee te drinken en allerlei lokale hapjes te proeven.

 

De bootsman wacht geduldig en vaart u verder naar een historisch huis. De familie heet u welkom en u kunt in het huis en in de tuin met diverse fruitbomen rondkijken. Dan naar een smal kreekje. Vanuit uw eigen boot stapt u over in een roeibootje. Een Vietnamese dame staat in dit wiebelige bootje om u te roeien door kreken met mangroves. Na een stukje varen stapt u weer over in uw “eigen” boot. Door naar een plek waar een kort optreden met muziek en zang wordt verzorgd. Ondertussen proeft u het fruit van het seizoen. Tot slot vaart u naar Vinh Long, een grotere stad aan de oever van de Mekong. Hier bezoekt u nog de lokale markt, waar onder andere groente, fruit en vis verkocht wordt. Dit levert fotogenieke momenten op.  Uw chauffeur staat in Vinh Long te wachten om u in circa drie uur terug te brengen naar uw hotel in Ho Chi Minh stad.

 

Op de boot in de Mekongdelta

 

Conclusie: een dagtochtje naar de Mekong Delta is absoluut de moeite waard! Een 2-daagse tocht met een verblijf in een homestay, pension of hotel is leuker. Dan heeft u wat meer tijd voor bijvoorbeeld een fietstochtje of om een drijvende markt te bezoeken die wel leuk is. Maar heeft u tijdgebrek dan zou ik een dagtocht naar de Mekong Delta in Vietnam zeker aanraden!

 

Irene Dijkstra, Van Verre

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.