Eten in Vietnam
Gionne2

Eten in Vietnam

Gionne van Wijnen Vietnam 31-10-2017

Ben ik een foodie? Ik dacht van niet, totdat ik erop gewezen werd dat ik altijd vertel over wat voor lekkers een land te bieden heeft als mij naar mijn reizen wordt gevraagd. Als ik op reis ga lees ik me in; ik speur de reisgidsen door en geef extra aandacht aan het hoofdstuk over lokale lekkernijen. Voor mijn reis naar Vietnam verheugde ik me niet alleen op de Vietnamese loempia's, ook de Pho (traditionele noodlesoep) klonk mij hemels in de oren.

 

Vietnam street food

Mijn eerste avond in Vietnam (in hoofdstad Hanoi om precies te zijn) heb ik dan ook gelijk een foodtour gedaan om de street food in Vietnam te ervaren. Wie kan me beter kennis laten maken met deze complexe, zeer smaakvolle keuken dan een local die in Hanoi en met de Vietnamese eetgewoonten is opgegroeid. Ik was in mijn nopjes met een kom heerlijk gekruide Pho met rundvlees, zittend op een heel laag krukje aan een ieniemienie tafeltje zoals de Vietnamezen ook doen. De hotpot BBQ, waarbij er aan je tafel gebarbecued wordt, was ook een erg leuke en lekkere ervaring.

 

Hanoi street food tour

Mijn excursie in Hanoi de volgende ochtend, na m'n jetlag weggeslapen te hebben, had ook weer met eten te maken. Ik wilde meer weten over de vele kruiden en andere ingrediënten die gebruikt worden in de Vietnamese keuken. En de beste manier om dat te doen: een kookworkshop in Hanoi. Eerst met de chef naar de markt om te bekijken wat er nou allemaal verwerkt wordt in die geweldige maaltijden, en dan zelf aan de slag. Naast Bun thit nuong (gegrild, gemarineerd varkensvlees) en Nuoc cham (zoetzure vissaus) kan ik nu ook Vietnamese loempia's rollen. Want het is misschien niet het meest bijzondere gerecht van Vietnam, maar lekker dat ze zijn!  

 

 

Zelf doen: Vietnamese loempia's rollen!  

Denk je aan Vietnam, dan denk je aan.... Vietnamese loempia's. Wie kent ze niet, de loempia karretjes op de markt. In Nederland smaken ze prima, in Vietnam is een loempiaatje eten een culinaire belevenis. In Vietnam worden loempia's 'springrolls' genoemd en er zijn twee varianten. De ons bekende gefrituurde loempia, die natuurlijk met verse groenten is bereid. Deze lokale lekkernij is op veel plekken te koop, maar veel leuker is het om zelf loempia's te rollen. In Vietnam zijn koude loempia's (goi cuon) heel populair. Ze worden daar als snack of als bijgerecht gegeten. Goi cuon is rijstpapier gevuld met verse kruiden, knapperige groenten, noodles, vlees en/of vis. Maar u hoeft niet naar Vietnam om dit te kunnen eten (al is een reis door het prachtige Vietnam natuurlijk wel aan te raden). Bij de toko in uw woonplaats, en tegenwoordig ook bij de grotere supermarkten, kunt u rijstvellen kopen. Zet een bord met verse groenten naar keuze, vlees (bijvoorbeeld kip) of vis (bijvoorbeeld garnalen) en voorgekookte rijstnoodels op tafel. Zet er wat dips bij (sweet chilly, sojasaus enzovoorts). Week de rijstvellen even in water om ze zacht te maken, en dan.... rollen maar! Gegarandeerd dat de eerst mislukt, maar niet minder lekker is. De juiste techniek: leg onderop het ronde rijstvel een klein beetje groente/vlees/vis/noodle mengsel. Sla het vel er één keer overheen. Vouw de zijkanten in, en rol dan verder op. En naar goed Vietnamees gebruik horen ze natuurlijk met stokjes gegeten te worden! Ăn ngon miȇng nhé (oftewel: eet smakelijk!).

 

Gionne, Van Verre

 

 

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.