Dit zijn de Big Five in de jungle van Borneo
Gionne2

Dit zijn de Big Five in de jungle van Borneo

Gionne, Van Verre Algemeen 7-12-2017

De jungle van Borneo is de plek om wilde dieren te spotten. Borneo heeft zijn eigen Big Five. Niet omdat dit gevaarlijke dieren zijn, maar omdat dit de meest iconische dieren zijn van Borneo. De beste plek om ze alle vijf te spotten tijdens jouw rondreis Borneo: het Kinabatangan Wildlife Reservaat in Sabah!

 

1) Orang-oetan

Met stip op nummer 1 staat de orang-oetan. Borneo is één van de twee plekken op de wereld waar deze machtige en vriendelijke dieren in het wild voorkomen. Naast Borneo zijn ze ook op het Indonesische eiland Sumatra te vinden. Het is echt onvergetelijk om een trek door de jungle te maken, de gids wijst sporen aan dat er orang-oetans in de buurt zijn (geweest), en dan hoog in een boom een oranje stipje. Even geduld, want vaak zijn de orang-oetans ook nieuwsgierig naar ons en komen ze wel een stuk naar beneden. En dan, inzoomen en prachtige foto's maken om dit intense moment van jouw rondreis Borneo te herinneren.

          

 

2) Dwergolifant

Nog een olifant op een Big Five lijstje, al zijn de dwergolifanten van Borneo wel een stuk kleiner dan de Afrikaanse olifanten van het andere lijstje. De dwergolifant is een ondersoort van de Aziatische olifant, en komt alleen op Borneo voor. Het is ontzettend leuk om tijdens een boottochtje een kudde dwergolifanten de rivier te zien overzwemmen en dan de oever op te klauteren. Een unieke ervaring! U moet wel een beetje mazzel hebben om de dwergolifanten te kunnen zien, want de kuddes trekken rond. De gidsen weten waar de kuddes ongeveer zijn en doen hun best om olifanten en mensen bij elkaar in de buurt te brengen.

 

3) Neusaap

Veel reizigers gaan naar Borneo om orang-oetans te spotten, maar minstens even bijzonder zijn de neusapen. Deze grappige dieren leven in de mangrove jungle aan de kusten van Borneo (en nergens anders ter wereld). De mannetjes hebben een enorm grote hangneus en bolle buik. Geen wonder dat de Maleisische mensen ze 'Orang Belanda' noemen, wat zoiets als 'Nederlandse mens' betekent. De gelijkenis met de eerste scheepslui die voet aan wal hadden gezet is duidelijk. Leuk feitje: de dames hebben een schattig wipneusje. De neusapen zijn een stuk speelser dan de orang-oetans, en een genot om naar te kijken als ze tussen de bomen rondslingeren of over het strand van Borneo rennen. 

          

 

4) Neushoornvogel

Deze enorme vogel, met staartveren tot wel een meter lang, is er in vele soorten en maten. In Borneo leven maar liefst negen verschillende soorten neushoornvogels. Alle even indrukwekkend. In vroegere tijden werd er door de Iban-stammen op deze grootste vogels van de jungle gejaagd, om de veren voor de ceremoniële hoofdtooien. Maar gelukkig gebeurt dit nu niet meer. De neushoornvogels scheren door de lucht of zitten op een tak hoog in een boom. Tijdens een boottochtje over de Kinabatangan rivier is de kans groot zo'n bijzondere neushoornvogel te zien (evenals ijsvogeltjes en vele andere kleurrijke vogels), dus ook de blik naar boven gericht houden.

 

5) Krokodil

Zwemmen in de Kinabatangan rivier is geen goed idee, want hier leven ook zoutwaterkrokodillen. En die krokodillen kunnen tot wel 7 meter lang worden, al worden de 'kleintjes' van een metertje of 3 vaker gespot. Maar als je er één ziet vanuit de veiligheid van een bootje, al zonnend op de oever of alleen een stukje boven water, is dat wel heel gaaf en mooie foto's gegarandeerd als herinnering van jouw rondreis Borneo.

 

Een van onze reizen waar je het beste op zoek kunt naar de Borneo Big Five is onze rondreis Sabah op zijn mooist. Meer informatie over reizen naar Borneo? Neem contact met ons op en wij helpen je met het samenstellen van jouw droomreis.

 

Gionne,

Van Verre