Bouwsteen Headhunters trail & Pinnacles

Deze bouwsteen start in Mulu (waar u vanaf diverse plaatsen naartoe kunt vliegen). De avontuurlijke route begint met een bezoek aan de spectaculaire grotten van Mulu National Park: Deer-, Lang-, Clearwater- en Wind-Cave. Deer Cave is een ruim twee kilometer lange grot en wordt bewoond door miljoenen vleermuizen. Er is een speciaal aangelegde uitkijkplaats waar u de vleermuizen kunt zien uitvliegen, een indrukwekkend schouwspel. Vanaf Camp 5, nabij de berg Gunung Api en de Pinnacles, trekt u over delen van de oeroude Headhunters trail. Oorspronkelijk gebruikt als oorlogspad door de inheemse Kayan stam. Andere stammen die in de nabije omgeving woonden werden regelmatig het slachtoffer van de koppen snellende Kayans. Vele oudere Kayans koesteren nog steeds tatoeages als symbool voor de hoofden die zij hebben genomen. Deze bouwsteen eindigt op de luchthaven van Limbang. 

Beklimming Gunung Api
Grotten middenin de jungle
Overnachten in een longhouse
Lara
Lara
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest en deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Azie-maleisie-strand_2_605690
Evelyn
Maleisië heeft mijn hart gestolen. Ik heb 2,5 jaar in dit prachtige land gewoond en gewerkt. Ik heb de meest uiteenlopende plaatsen bezocht.
Gionne3
Gionne
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest ik deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Maleisie-Belum-Temenggor_2_621373
Julie
Ik heb vijf jaar in Maleisië mogen wonen en ben verliefd geworden op de natuur, diverse cultuur, gastvrije bevolking en de eilanden.
Afrika-Rwanda-theevelden_1_613677
Natalie
Maleisië is zo’n veelzijdig land. Geen enkel gedeelte is gelijk aan elkaar. Slapen in de jungle of in een oud Chinees Shophouse in Penang.

De reis van dag tot dag: Headhunters trail & Pinnacles

Dag 1 Mulu National Park

Dag 2 Mulu National Park

Dag 3 Gunung Api

 

Dag 4 Limbang

Dag 5 Vertrek Limbang

100% maat werk

Dag 1 Naar Mulu National Park

Bij aankomst op de kleine luchthaven van Mulu wordt u opgewacht door een Engelssprekende gids. Het avontuur begint al zodra u de bus of tuktuk in stapt voor uw 10 minuten durende transfer naar de accommodatie. Na het inchecken heeft u even de tijd om zich op te frissen. Halverwege de middag gaat u samen met uw gids op pad in het Mulu National Park, bekend om zijn vele grotten. Het park heeft een oppervlakte van 52.866 hectare en is daarmee het grootste nationaloe park van Sarawak. Van de vijf indrukwekkende 'showcaves' zult u er maar liefst vier bezoeken. Alle grotten zijn voorzien van trappen, paden, plankieren en gedimde verlichting zodat ze gemakkelijk te verkennen zijn. Vandaag bezoekt u de eerste twee, de naast elkaar gelegen Lang- en Deer cave. Een vrij vlakke route welke grotendeels over een hotel wandelpad voert u dwars door het regenwoud naar de twee grotten. Onderweg ziet u kleurrijke vlinders, bijzondere insecten, planten en verschillende stroompjes. Eerst de Lang Cave, in deze vrij kleine, dim verlichte grot ziet u een enorme hoeveelheid stalgmieten en stalactieten. Daarna door naar de Deer Cave. Vroeger kwamen hier herten om te drinken, nu zou deze grot beter Bat Cave genoemd kunnen worden. Miljoenen vleermuizen hangen hoog aan het plafond van deze immens grote grot. De entree is zelfs de één na grootste ter wereld! Het hoogtepunt bevindt zich echter buiten de grot. Bijna iedere avond, ongeveer rond 18:00 uur, vliegen de vleermuizen in grote groepen uit op zoek naar insecten. Vanaf de speciaal aangelegde uitkijkplaats is het zicht op deze uittocht spectaculair. Bij regenachtig weer blijven de vleermuizen overigens veelal wel in de grot. U wandelt weer terug naar de entree van het National Park.

 

Overnachting in Mulu National Park

Inclusief ontbijt, diner, transfers, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 2 Mulu National Park - Camp 5

Hiken in het Mulu National Park op Sarawak Sarawak-MuluNP-Head-hunters trail_1

Bij de steiger van uw resort stapt u in een traditionele longboat; een leuke start van deze excursie! U vaart in circa 40 minuten over de Melinau rivier door weelderig groene jungle, en langs kleurrijke dorpjes waar in het weekend kinderen zwemmen en vissen, naar een Penan dorp (de Penan zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied). Hier stopt u even kort om het dorp te bekijken en desgewenst wat handwerk aan te schaffen. Vervolgens vaart u nog zo’n 10 minuten verder naar de naast elkaar gelegen Wind- en Clearwater Cave. Via plankieren klimt u omhoog naar de Wind Cave. De naam heeft deze grot te danken aan de versmallingen in de grot waar u een heerlijk briesje zult voelen. Indrukwekkend is de King’s Chamber, een grote ruimte in de grot waar veel columns (stalagmieten en stalactieten aan elkaar gegroeid) te zien zijn. Vanuit de Wind Cave voert een 400 meter lang plankieren pad dat aan de rotswand is bevestigd, langs de rivier naar de Clearwater Cave; vernoemd naar de enorm lange ondergrondse rivier die door deze grot stroomt. Een steile trap leidt naar de prachtig begroeide ingang van deze grot. De Clearwater Cave is enorm groot en indrukwekkend. Door de weerkaatsing klinkt het stromen van de rivier alsof er een enorme waterval in de buurt is. Een wandelroute met veel trappen loopt in een lus door deze grot. Waar de rivier de grot verlaat is gelegenheid om te zwemmen in het heerlijk koele en glasheldere water (kleedruimte is aanwezig). Na de picknicklunch bij deze zwemplaats maakt u een schitterende trek door de jungle. U komt in de namiddag in Camp 5 aan, waar u ook zult overnachten. Dit kamp is zeer eenvoudig, maar prachtig gelegen middenin de natuur. U overnacht op een houten, overdekte verhoging (lekker in de buitenlucht) in de door uzelf meegebrachte slaapzak.

 

Overnachting in Camp 5.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

 

Dag 3 Camp 5, beklimming Gunung Api

Na het ontbijt maakt u een klim van 3 tot 4 uur naar het Gunung Api punt. Dit is een behoorlijk zware tocht; u moet veel klimmen en klauteren. Tijdens de klim ziet u vele soorten planten en insecten. Op het Gunung Api punt wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de machtige Pinnacles; een serie van 45 meter hoge lijmstenen rotsformaties die als spiesen hoog boven het landoppervlak uitsteken. Na de lunch daalt u weer af naar Camp 5.

 

Overnachting in Camp 5.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 4 Camp 5 – Limbang Longhouse

Sarawak-MuluNP-Camp 5_1 Maleisië-MaleisischBorneo-Sarawak-MuluNP-lopen over hangbrug_1

Na het ontbijt in Camp 5 loopt u naar de Terikan rivier. Vervolgens vaart u per boot over de Terikan en Medalam rivieren naar een traditioneel Longhouse. Hier leven de mensen nog op de traditionele wijze in commune-vorm bij elkaar. U kunt hier Tuak (een soort rijstwijn) proberen, maar men heeft ook een kleine "kantine" waar u een (fris)drankje kunt kopen. De kantine is een klein winkeltje met een paar plastic stoeltjes en tafeltjes voor de deur. Tip: bezoek met uw gids de nabijgelegen school waar de kinderen van deze Longhouse, en van andere Longhouses uit de buurt, onderwezen worden. U eet en slaapt bij de lokale bewoners in hun "moderne' Longhouse van beton. De houten Longhouse waar men vroeger woonde staat iets verderop te vervallen. U slaapt in een eigen kamer met bed en airconditioning (maar deze werkt niet altijd).

 

Overnachting in een traditioneel Longhouse in de streek Limbang. 

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 5 Vertrek Limbang Longhouse

Na het ontbijt reist u in circa 1,5 uur over land naar de stad Limbang. De rit met een hele oude Landrover gaat de eerste 45 minuten over niet geasfalteerde weg; lekker hobbelen dus. Als uw vlucht pas aan het einde van de middag vertrekt kunt u zich laten afzetten in het provinciestadje Limbang en hier lunchen en wat rondlopen (er is een klein winkelcentrum). Vertrekt u rond het middaguur; dan wordt u naar Limbang luchthaven gebracht. 

 

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën