Bouwsteen Headhunters trail & Pinnacles

Deze bouwsteen start in Mulu (waar u vanaf diverse plaatsen naartoe kunt vliegen). De avontuurlijke route begint met een bezoek aan de spectaculaire grotten van Mulu National Park: Deer-, Lang-, Clearwater- en Wind-Cave. Deer Cave is een ruim twee kilometer lange grot en wordt bewoond door miljoenen vleermuizen. Er is een speciaal aangelegde uitkijkplaats waar u de vleermuizen kunt zien uitvliegen, een indrukwekkend schouwspel. Vanaf Camp 5, nabij de berg Gunung Api en de Pinnacles, trekt u over delen van de oeroude Headhunters trail. Oorspronkelijk gebruikt als oorlogspad door de inheemse Kayan stam. Andere stammen die in de nabije omgeving woonden werden regelmatig het slachtoffer van de koppen snellende Kayans. Vele oudere Kayans koesteren nog steeds tatoeages als symbool voor de hoofden die zij hebben genomen. Deze bouwsteen eindigt op de luchthaven van Limbang. 

Wat maakt deze reis bijzonder
Beklimming Gunung Api
Grotten middenin de jungle
Overnachten in een longhouse
Gionne3
Gionne
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest ik deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Prijsindicatie: vanaf € 740,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Headhunters trail & Pinnacles

Dag 1 Mulu National Park

Dag 2 Mulu National Park

Dag 3 Gunung Api

 

Dag 4 Limbang

Dag 5 Vertrek Limbang

100% maat werk

Dag 1 Naar Mulu National Park

Bij aankomst op de kleine luchthaven van Mulu wordt u opgewacht door uw Engelssprekende gids voor de komende dagen. Het avontuur begint al zodra u de open bus/tuk-tuk in stapt voor uw 10 minuten durende transfer naar uw resort. Nadat u ingecheckt bent, heeft u even de tijd om te zich op te frissen. Halverwege de middag gaat u met uw gids op pad naar Mulu National Park op ongeveer 10 minuten rijden vanaf uw resort. Mulu NP is met een oppervlakte van maar liefst 52.866  hectare het grootste nationale park van Sarawak. De vijf indrukwekkende “showcaves”, waarvan u er maar liefst vier bezoekt, zijn de grootste attractie van Mulu NP. Alle grotten zijn voorzien van trappen, paden en plankieren en gedimde verlichting zodat ze gemakkelijk te verkennen zijn. Vanmiddag bezoekt u de eerste twee: de naast elkaar gelegen Lang- en Deer Cave. Een vrij vlakke route van ongeveer 3 kilometer, grotendeels over een houten wandelpad (plankieren), voert dwars door het regenwoud naar de twee grotten. Onderweg ziet u kleurrijke vlinders, bijzondere insecten en planten, en verschillende stroompjes. Allereerst wordt de Lang Cave bezocht; vernoemd naar een lokale gids die de grot zo’n 30 jaar geleden heeft ontdekt. In deze vrij kleine, dim verlichte, grot ziet u een enorme hoeveelheid stalagmieten en stalactieten. Daarna door naar de Deer Cave. Vroeger kwamen hier herten om te drinken, maar nu zou deze grot beter Bat Cave genoemd kunnen worden. Miljoenen vleermuizen hangen hoog aan het plafond van deze immens grote grot. De entree is zelfs de één na grootste ter wereld! Het hoogtepunt bevindt zich echter buiten de grot. Bijna iedere avond, ongeveer rond 18:00 uur, vliegen de vleermuizen in grote groepen uit op zoek naar insecten (bijkomend voordeel is dat u hier bijna geen muggen zult tegenkomen). Vanaf de speciaal aangelegde uitkijkplaats is het zich op deze uittocht spectaculair. Bij regenachtig weer blijven de vleermuizen overigens veelal wel in de grot. U wandelt weer terug naar de entree van het National Park, waarvandaan u per bus/tuk-tuk weer naar uw resort wordt gebracht.

 

Overnachting in Mulu National Park

Inclusief ontbijt, diner, transfers, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 2 Mulu National Park - Camp 5

Maleisië-MaleisischBorneo-Sarawak-MuluNP-trekken door de jungle_1 Sarawak-MuluNP-Head-hunters trail_1

Bij de steiger van uw resort stapt u in een traditionele longboat (een smalle, lange houten boot met platte bodem); een leuke start van deze excursie! U vaart in circa 40 minuten over de Melinau rivier door weelderig groene jungle, en langs kleurrijke dorpjes waar in het weekend kinderen zwemmen en vissen, naar een Penan dorp (de Penan zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied). Hier stopt u even kort om het dorp te bekijken en desgewenst wat handwerk aan te schaffen. Vervolgens vaart u nog zo’n 10 minuten verder naar de naast elkaar gelegen Wind- en Clearwater Cave. Via plankieren klimt u omhoog naar de Wind Cave. De naam heeft deze grot te danken aan de versmallingen in de grot waar u een heerlijk briesje zult voelen. Indrukwekkend is de King’s Chamber, een grote ruimte in de grot waar veel columns (stalagmieten en stalactieten aan elkaar gegroeid) te zien zijn. Vanuit de Wind Cave voert een 400 meter lang plankieren pad dat aan de rotswand is bevestigd, langs de rivier naar de Clearwater Cave; vernoemd naar de enorm lange ondergrondse rivier die door deze grot stroomt. Een steile trap leidt naar de prachtig begroeide ingang van deze grot. De Clearwater Cave is enorm groot en indrukwekkend. Door de weerkaatsing klinkt het stromen van de rivier alsof er een enorme waterval in de buurt is. Een wandelroute met veel trappen loopt in een lus door deze grot. Waar de rivier de grot verlaat is gelegenheid om te zwemmen in het heerlijk koele en glasheldere water (kleedruimte is aanwezig). Na de picknicklunch bij deze zwemplaats maakt u een schitterende trek door de jungle. U komt in de namiddag in Camp 5 aan, waar u ook zult overnachten. Dit kamp is zeer eenvoudig, maar prachtig gelegen middenin de natuur. U overnacht op een houten, overdekte verhoging (lekker in de buitenlucht) in de door uzelf meegebrachte slaapzak.

 

Overnachting in Camp 5.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

 

Dag 3 Camp 5, beklimming Gunung Api

Na het ontbijt maakt u een klim van 3 tot 4 uur naar het Gunung Api punt. Dit is een behoorlijk zware tocht; u moet veel klimmen en klauteren. Tijdens de klim ziet u vele soorten planten en insecten. Op het Gunung Api punt wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de machtige Pinnacles; een serie van 45 meter hoge lijmstenen rotsformaties die als spiesen hoog boven het landoppervlak uitsteken. Na de lunch daalt u weer af naar Camp 5.

 

Overnachting in Camp 5.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 4 Camp 5 – Limbang Longhouse

Sarawak-MuluNP-Camp 5_1 Maleisië-MaleisischBorneo-Sarawak-MuluNP-lopen over hangbrug_1

Na het ontbijt in Camp 5 loopt u naar de Terikan rivier. Vervolgens vaart u per boot over de Terikan en Medalam rivieren naar een traditioneel Longhouse. Hier leven de mensen nog op de traditionele wijze in commune-vorm bij elkaar. U kunt hier Tuak (een soort rijstwijn) proberen, maar men heeft ook een kleine "kantine" waar u een (fris)drankje kunt kopen. De kantine is een klein winkeltje met een paar plastic stoeltjes en tafeltjes voor de deur. Tip: bezoek met uw gids de nabijgelegen school waar de kinderen van deze Longhouse, en van andere Longhouses uit de buurt, onderwezen worden. U eet en slaapt bij de lokale bewoners in hun "moderne' Longhouse van beton. De houten Longhouse waar men vroeger woonde staat iets verderop te vervallen. U slaapt in een eigen kamer met bed en airconditioning (maar deze werkt niet altijd).

 

Overnachting in een traditioneel Longhouse in de streek Limbang. 

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 5 Vertrek Limbang Longhouse

Na het ontbijt reist u in circa 1,5 uur over land naar de stad Limbang. De rit met een hele oude Landrover gaat de eerste 45 minuten over niet geasfalteerde weg; lekker hobbelen dus. Als uw vlucht pas aan het einde van de middag vertrekt kunt u zich laten afzetten in het provinciestadje Limbang en hier lunchen en wat rondlopen (er is een klein winkelcentrum). Vertrekt u rond het middaguur; dan wordt u naar Limbang luchthaven gebracht. 

 

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën