Bouwsteen Grotten in tropisch regenwoud

Enorme grotten, verborgen in de jungle van het Mulu National Park. Tijdens deze reis bezoekt u de meest spectaculaire grotten, waarvan één zelfs zo groot is dat er een kathedraal in past. In een andere grot is een ondergrondse rivier, die kilometers diep zijn oorsprong vindt. Ook herbergt het Mulu National Park een grot, die de diepste ter wereld is. Deze reis voert naar het noordelijke deel van Sarawak; eigenlijk is het centraal Borneo, want Mulu ligt in het midden van Borneo.

Wat maakt deze reis bijzonder
Enorme verborgen grotten
De diepste grot ter wereld
Miljoenen vliegende vleermuizen
Gionne3
Gionne
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest ik deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Prijsindicatie: vanaf € 200,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag

Dag 1      Naar Mulu National Park

Dag 2      Mulu National Park

Dag 3      Vertrek Mulu National Park 

100% maat werk

Dag 1 Naar Mulu National Park

borneo-sarawak-mulu-vleermuizen(13)

Bij aankomst op de kleine luchthaven van Mulu wordt u opgewacht door uw Engelssprekende gids voor de komende dagen. Het avontuur begint al zodra u de open bus/tuk-tuk in stapt voor de transfer naar uw accommodatie. Nadat u ingecheckt bent, heeft u even de tijd om te zich op te frissen. Halverwege de middag gaat u met uw gids op pad in Mulu National Park.  Mulu NP is met een oppervlakte van maar liefst 52.866  hectare het grootste nationale park van Sarawak. De vijf indrukwekkende “showcaves”, waarvan u er maar liefst vier bezoekt, zijn de grootste attractie van Mulu NP. Alle grotten zijn voorzien van trappen, paden en plankieren en gedimde verlichting zodat ze gemakkelijk te verkennen zijn. Vanmiddag bezoekt u de eerste twee: de naast elkaar gelegen Lang- en Deer Cave. Een vrij vlakke route van ongeveer 3 kilometer, grotendeels over een houten wandelpad (plankieren), voert dwars door het regenwoud naar de twee grotten. Onderweg ziet u kleurrijke vlinders, bijzondere insecten en planten, en verschillende stroompjes. Allereerst wordt de Lang Cave bezocht; vernoemd naar een lokale gids die de grot zo’n 30 jaar geleden heeft ontdekt. In deze vrij kleine, dim verlichte, grot ziet u een enorme hoeveelheid stalagmieten en stalactieten. Daarna door naar de Deer Cave. Vroeger kwamen hier herten om te drinken, maar nu zou deze grot beter Bat Cave genoemd kunnen worden. Miljoenen vleermuizen hangen hoog aan het plafond van deze immens grote grot. De entree is zelfs de één na grootste ter wereld! Het hoogtepunt bevindt zich echter buiten de grot. Bijna iedere avond, ongeveer rond 18:00 uur, vliegen de vleermuizen in grote groepen uit op zoek naar insecten (bijkomend voordeel is dat u hier bijna geen muggen zult tegenkomen). Vanaf de speciaal aangelegde uitkijkplaats is het zich op deze uittocht spectaculair. Bij regenachtig weer blijven de vleermuizen overigens veelal wel in de grot. U wandelt weer terug naar de entree van het National Park.

 

Overnachting in Mulu National Park.

Inclusief ontbijt, diner, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 2 Mulu National Park

bloem555(8) Maleisie-Borneo-Sarawak-Mulu-caves(8) DSCN5114(8)

Bij de steiger stapt u in een traditionele longtailboot (een smalle, lange houten boot met platte bodem); een leuke start van deze excursie! U vaart over de Melinau rivier door weelderig groene jungle, en langs kleurrijke dorpjes waar in het weekend kinderen zwemmen en vissen, naar een Penan dorp (de Penan zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied). Hier stopt u even kort om het dorp te bekijken en desgewenst wat handwerk aan te schaffen. Vervolgens vaart u nog een klein stukje verder naar de naast elkaar gelegen Wind- en Clearwater Cave. Via plankieren klimt u omhoog naar de Wind Cave. De naam heeft deze grot te danken aan de versmallingen in de grot waar u een heerlijk briesje zult voelen. Indrukwekkend is de King’s Chamber, een grote ruimte in de grot waar veel columns (stalagmieten en stalactieten aan elkaar gegroeid) te zien zijn. Vanuit de Wind Cave voert een 400 meter lang plankieren pad dat aan de rotswand is bevestigd, langs de rivier naar de Clearwater Cave; vernoemd naar de enorm lange ondergrondse rivier die door deze grot stroomt. Een steile trap leidt naar de prachtig begroeide ingang van deze grot. De Clearwater Cave is enorm groot en indrukwekkend. Door de weerkaatsing klinkt het stromen van de rivier alsof er een enorme waterval in de buurt is. Een wandelroute met veel trappen loopt in een lus door deze grot. Waar de rivier de grot verlaat is gelegenheid om te zwemmen in het heerlijk koele en glasheldere water (kleedruimte is aanwezig). Na de picknick-lunch bij deze zwemplaats vaart u weer terug in de longtailboot.

 

De middag is ter vrije besteding.

 

Enkele tips:

  • Heeft u nog niet genoeg van de grotten? Er is nog een vijfde grot die u deze middag kunt bezoeken: de Lagang Cave (ook Fast Lane genoemd).
  • Geen hoogtevrees? Dan is de canopywalk erg leuk om te doen. Een serie hangbruggen hoog in de bomen geeft u goed zich op vele vogels en ander wild dat zich (net als u) hoog in de bomen bevindt.  

 

Overnachting in Mulu National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 3 Vertrek Mulu National Park

U wordt naar de luchthaven van Mulu gebracht.

 

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën