Op zoek naar gibbons in Laos
Parque-Provincial-Ischigualasto-EsterbijTheSphinx_1_443529

Op zoek naar gibbons in Laos

Esther, Van Verre Algemeen 19-12-2022

Gibbons kijken en slapen in een boomhut? Ja leuk! Ik ben direct enthousiast als mijn man deze bouwsteen voorstelt. Dat er geziplined moet worden om in de boomhut te komen, daar kom ik later pas achter. Ziplinen, dat durf ik toch helemaal niet?!

 

Tijdens mijn rondreis door Laos ging ik met een internationaal gezelschap van acht personen op zoek naar gibbons in de jungle. We vertrekken met de auto vanuit Houayxay en komen aan in een dorpje. Hier lunchen we eerst nog even voor we lopend verder gaan. Eerst langs rijstvelden, daarna door de jungle. Na een tijdje komen we bij een oefen-zipline, waar we uitleg krijgen over de techniek van het ziplinen en over de veiligheidsmaatregelen. Zo zit je altijd met twee carabiners vast aan de zipline-draad en bij de platforms altijd met één. Nadat we allemaal geoefend hebben met aankoppelen en ziplinen, gaan we verder.


Niet lang daarna gaan we voor het echte werk. Eén van de gidsen ziplinet naar het eindpunt en de andere gids helpt ons met aankoppelen. Om de beurt ziplinen we naar de overkant, waar we opgevangen worden door de gids. Ze letten goed op of we het wel goed doen. Een paar ziplines verder en wat wandelingetjes tussendoor, zijn we bij de laatste van de dag: we ziplinen zo onze boomhut in. Je kunt hier ook alleen met een zipline komen.

    


De boomhut is fantastisch. Vier slaapplekken voor twee personen. Het verblijf bestaat uit een klamboe met matrassen, dekbedden en kussens. Er is een badkamer met wc, wastafel en zelfs een douche. Allemaal met uitzicht op de jungle én mogelijk ook de gibbons. In verband met brandgevaar wordt er niet gekookt in de boomhut zelf. Het eten wordt drie keer per dag naar de boomhut geziplined. Net als heet water voor de koffie en thee in de fluitketel.

    


Na een heerlijke maaltijd en eerste nacht gaan we overdag op zoek naar de gibbons. Ook bezoeken we al wandelend en ziplinend een andere boomhut en het dorpje waar voor ons gekookt wordt. Ze zijn al bezig met de komende maaltijd. De gidsen maken voor ons een junglemok, een beker van bamboe. En als je wilt, mag je ‘voor de leuk’ nog een paar rondjes ziplinen. Of gewoon relaxen in de boomhut.

 

De volgende ochtend voor het ontbijt en voordat de gibbons wakker zijn, gaan we naar het centrale zipline platform, waar je de gibbons goed kunt horen. En dan gaan ze zingen. Wauw, dat klinkt indrukwekkend! Als de gids zegt dat de gibbons in de buurt van onze boomhut zitten, ziplinen en wandelen we zo snel mogelijk terug. En ja hoor, de gibbons zitten inderdaad bij de boomhut in de buurt. Zo’n 50 meter verderop, op ooghoogte. Ze eten, spelen en slingeren zonder acht te slaan op ons. We kunnen de gibbons goed bekijken.

    


Na een uurtje trekken de gibbons verder en gaan wij ontbijten en inpakken. Na nog wat extra rondjes ziplinen voor de liefhebbers, wandelen we terug naar het dorpje. Hier lunchen we weer, nemen afscheid van de gidsen en rijden voldaan terug naar Houayxay.

 

NB. Deze gibbon excursie is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees...

 

Wil jij ook op zoek naar gibbons in de jungle van Laos?

Neem contact op met mijn collega Gionne. Zij helpt graag bij het samenstellen van jouw individuele rondreis naar Laos, waarin deze bijzondere gibbon excursie mee kan worden genomen.

 

Esther,

Van Verre