Jizo beelden in de buurt van Miyajima - Japan
Linuccia1

Wanneer naar Japan reizen?

Linuccia, Van Verre Algemeen 10-10-2017

Wat is de beste reistijd voor Japan?

 

Er is niet één periode aan te geven die het beste is om een rondreis door Japan te maken. De meest spectaculair periode is natuurlijk de kersenbloesemtijd. Tussen half maart en half april staan de kersenbomen in bloei en kleurt het land roze. De temperatuur is in deze tijd ook aangenaam, zo tussen de 15 en 20 graden in Tokyo. Het is wel een drukke periode. Ook de herfst is een populair periode om naar Japan te reizen. Vanaf ongeveer half november tot half december kleuren de bomen geel, oranje en rood. Maar ook andere perioden hebben z’n charme, zo vinden in de zomer de meeste festivals plaats en liggen de temperaturen hoger. Hieronder volgt een toelichting per seizoen.

 

De seizoenen in Japan

 

De lente in Japan

De lente start wanneer de bomen in bloei staan. Het meest spectaculair is de kersenbloesem (sakura). Vanaf ongeveer half of eind maart bloeien de eerste kersenbomen in het zuiden van Japan en dit trekt naar het noorden op het moment dat de temperaturen stijgen. Het is geweldig om honderden roze bomen te zien en dit levert mooie foto’s op. Voor Japanners is het ook een populair seizoen om eropuit te gaan. Veelal zijn zij te vinden in parken, waar ze samenkomen om te eten en drinken (hanami). Maar ook bij de toeristische bezienswaardigheden kan het druk zijn, zeker in de weekenden.

 

De kersenbloesem in Japan

 

 

De zomer in Japan

Het voordeel van reizen in de zomer is dat het dan minder druk is bij de bezienswaardigheden en de prijzen van de hotels lager liggen dan in het voor- en najaar. Dit is ook de periode dat de meeste festivals plaatsvinden en vuurwerkshows worden georganiseerd. De zomer is daarnaast de beste periode om de Mount Fuji te beklimmen. Er ligt dan meestal geen sneeuw, de faciliteiten zijn geopend en de vulkaan is dan goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

De warmste maanden zijn juli en augustus en in bijna heel Japan ligt de temperatuur rond de 30°C. Vooral in de steden kan het drukkend warm zijn, in de bergen is het over het algemeen aangenamer. Gelukkig hebben de hotels, openbare gebouwen en het openbaar vervoer airconditioning.

 

Mount Fuji

 

 

Herfst in Japan

De temperaturen gaan eind september weer omlaag, maar zijn dan zeker nog aangenaam. Vanaf ongeveer half september krijgen de bomen hun herfstkleuren. Dit start in het noorden en de hoger gelegen gebieden en verplaatst zich naar het zuiden. De herfst is één van de populairste perioden om naar Japan te reizen. Het voordeel van de herfstkleuren is dat deze periode langer duurt dan de kersenbloesemperiode, de kans is dus groter dat u dit kunt meemaken tijdens uw reis.

 

Herstkleuren in Japan

 

Winter in Japan

U kunt in de winter prima naar Japan reizen. Er valt wel veel sneeuw in Japan, maar dan vooral in het westen en noorden van het eiland Honshu en natuurlijk op Hokkaido. De berggebieden zijn in de winter minder goed bereikbaar, maar het is wel een ideale periode om te skiën. De steden, zoals Tokyo en Kyoto, en ook het zuidelijker gelegen Kyushu zijn prima om te bezoeken in de deze periode. Al kan het wel koud zijn. Als u Hokkaido wilt bezoeken dan is het leuk om dit tijdens het Snow Festival te doen. In de stad Sapporo zijn diverse grote en honderden kleinere ijssculpturen te zien.

 

Winterlandschap in Japan

 

Zijn er ook periodes dat het beter is om niet naar Japan te reizen?

Ja, er zijn drie vakantieperiodes in Japan die zó druk zijn dat het niet aan te raden is om Japan dan te bezoeken. De eerste is rondom nieuwjaar, al zullen weinig Nederlanders in de winter Japan bezoeken. Tijdens de eerste week in het nieuwe jaar bezoeken Japanners hun familie en treinen zitten in deze periode erg vol.

 

De drukste periode in het jaar is de Golden Week. Meestal valt dit in de eerste week van mei. Er vallen dan een aantal nationale feestdagen achter elkaar en veel Japanners nemen de omliggende dagen vrij en gaan dan op vakantie. Hotels en treinen zijn ver van tevoren volgeboekt en de prijzen liggen hoog. Ook bij de bezienswaardigheden is het erg druk. U kunt deze periode beter mijden.

De laatste periode is tijdens Obon, dat gevierd wordt halverwege de maand augustus. Veel Japanners gaan in deze periode naar hun geboorteplaats en dit zorgt voor volle treinen.

 

Kortom, buiten de drie Japanse vakantieperioden is Japan het hele jaar prima te bezoeken. Japan kent vier uitgesproken seizoenen en ieder seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van uw reiswensen kan een bepaald seizoen uw voorkeur hebben voor uw vakantie naar Japan. En anders heeft u een goede reden om nog eens terug te gaan.

 

Japan in 90 seconden (video) 

  

Bekijk alle rondreizen in Japan of bouwstenen in Japan.

 

Linuccia