De opvallende rode kleuren van een tempel in Kyoto in Japan
Linuccia1

Op vakantie naar Japan

Linuccia, Van Verre Algemeen 30-6-2017

Ik heb al meerdere reizen naar Japan gemaakt en vrienden en kennissen vragen mij ook, wat vind je zo bijzonder aan Japan?
Wat ik zo bijzonder vind aan Japan leest u hieronder.

 

Waarom een vakantie naar Japan boeken?

Veel reizigers weten niet goed wat ze kunnen verwachten van een vakantie naar Japan. Vaak roept dit land associaties op met China, maar Japan is totaal niet te vergelijken met China of met welk ander land dan ook. Japan heeft zichzelf eeuwenlang afgesloten van de invloeden van andere culturen en heeft een heel eigen cultuur ontwikkeld. Sinds de 19e eeuw is het land weer opengesteld en sindsdien heeft het land veel overgenomen vanuit het westen. Japan is een zeer modern en ontwikkeld land, maar westers zou ik het absoluut niet noemen. Japan staat heel erg open voor andere culturen en het leuke is dat veel zaken die overgenomen zijn vanuit het westen, bijvoorbeeld het eten of het openbaar vervoer, zijn aangepast aan de Japanse wensen en smaak. Daarnaast zijn de tradities diep geworteld in de Japanse cultuur en gaan hand in hand met de moderne samenleving. Juist die tegenstelling maakt Japan zo bijzonder. 

 

Het eten in Japan

Mijn favoriete bezigheid in Japan: eten! Ik ben dol op Japans eten. En dan heb ik het niet alleen over sushi. De Japanse keuken is zo gevarieerd dat het onmogelijk is om alles uit te proberen in één vakantie. Populaire gerechten onder de Japanners zijn bijvoorbeeld ‘ramen’ (noedelsoep), ‘kare raisu’(curry met rijst) en ‘omusaisu’ (omelet met rijst). Deze drie gerechten komen oorspronkelijk niet uit Japan, maar zijn goede voorbeelden van gerechten die zijn aangepast aan de smaak van de Japanners. Probeer daarnaast ook zeker ‘soba’ en ‘udon’ (Japanse noedels), ‘yakitori’ (kipspiesjes), ‘okonimyaki' (soort hartige pannenkoek met witte kool en vlees of vis) en ‘donburi’ (kom met rijst met daarop vlees of vis).

Ik ben ook gek op Japanse snacks. Overal worden snacks verkocht, zoals ‘taiyaki’ (soort wafel met vulling in de vorm van een vis), ‘mochi’ (soort rijstcakeje), crêpes (Franse crêpes, maar dan gevuld met slagroom, ijs, fruit en nog veel meer) en mijn absolute favoriet ‘melonpan’ (zoet broodje dat iets weg heeft van een meloen, maar daar houdt de vergelijking op).

 

  

Veilig op vakantie in Japan

Japan is één van de veiligste landen ter wereld; de misdaadcijfers zijn zeer laag. Dit maakt het een prettig land om doorheen te reizen. U hoeft niet bang te zijn dat uw tas wordt gestolen als u deze per ongeluk een keer vergeet. De kans is groot dat u tas nog op precies dezelfde plek staat alswaar u deze heeft achtergelaten. Ook het openbaar vervoer, en dan vooral de hogesnelheidstreinen (shinkansen), staan bekend om hun veiligheid. Tot op heden zijn er geen dodelijke ongelukken voorgekomen met een shinkansen.

 

De efficiëntie

Stiptheid is heel belangrijk in de Japanse samenleving. De treinen rijden dan ook tot op de seconde op tijd. Daar kunnen wij in Nederland nog iets van leren. Als een trein is vertraagd (en een minuut te laat betekent vertraging) dan wordt dit zeer serieus genomen. Zo wordt er excuses aangeboden aan de passagiers en bij een vertraging van meer dan 5 minuten worden er verklaringen afgegeven die passagiers aan hun werkgever of schoolleiding kunnen geven als bewijs dat ze buiten hun schuld te laat waren.

 

 

Het gemak in Japan

Alles draait in de Japanse samenleving om gemak. Op iedere straathoek is wel een ‘konbini’ te vinden. Deze supermarkten zijn 24 uur per dag geopend en verkopen alle dagelijkse benodigdheden. Op die straathoeken staat ook minimaal 1 drankautomaat, maar meestal wel meer. Iets dat ik heel erg mis als ik terug kom uit Japan zijn de Japanse toiletten, en dan vooral de verwarmde toiletbrillen. Dit went zo snel dat ik ontwenningsverschijnselen krijg als ik weer thuis ben. Naar het toilet gaan in Japan is overigens een belevenis op zich. Er zitten een heleboel knopjes op het toilet waarvan u niet weet wat het doet. Maar probeer het gerust uit!

 

Japan is schoon

Als ik terugkom in Nederland valt mij vaak pas op hoe vies het hier is in vergelijking met Japan. Overal ligt vuilnis op straat terwijl er in Nederland overal vuilnisbakken te vinden zijn. Een vuilnisbak vinden op straat in Japan is een tijdrovende bezigheid, die zijn er namelijk bijna niet. Japanners nemen hun vuilnis gewoon mee naar huis. Op straat gooien zou bij de meeste Japanners niet eens bij hen opkomen. En als er dan toch vuilnis op straat ligt dan wordt dit opgeruimd door de vele vrijwilligers.

 

De beleefdheid van de Japanners

Japanners zijn naar mijn mening het beleefdste volk ter wereld. Het serviceniveau is zeer hoog en ze verwachten daar niet eens een fooi voor! Nergens ter wereld houden mensen zo veel rekening met de mensen om hen heen. In Japan gelden dan ook vele ongeschreven regels waar men zich aan dient te houden. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat ze een ander niet tot last zijn. En de Japanners houden zich hier ook aan. Op het perron staat iedereen netjes in de rij te wachten tot de trein arriveert en in de treinen zelf is het muisstil.

De cultuur in Japan

Zoals ik al eerder schreef is de Japanse cultuur niet te vergelijken met een ander land op de wereld. Soms heb ik zelfs het idee dat ik op een andere planeet ben, in een beschaving die los van die van ons is ontwikkeld (en dat is deels ook zo). De oude tradities zijn vaak nog duidelijk merkbaar, zoals in de vele tempels en heiligdommen en tijdens festivals. In Japan wordt er ook veel aan gedaan om historische gebouwen te bewaren. Veel kastelen die door de eeuwen heen zijn verwoest door oorlogen of natuurgeweld zijn gerestaureerd of er zijn replica’s gemaakt.

 

Natuurlijk is er nog veel meer dat Japan bijzonder maakt. Zo heb ik het nog niet eens gehad over de prachtige natuur of de vele gekke dingen die ik tegen ben gekomen tijdens mijn reizen. Wilt u zelf ervaren wat er zo bijzonder is aan Japan, breng dan zeker een bezoek aan dit fascinerende land.

 

Bekijk de rondreizen door Japan en bouwstenen Japan.

 
Linuccia