terug naar het overzicht

Rondreis Groen en ongerept Zuid-Sumatra

Het zuiden van Sumatra wordt nog door weinig westerse toeristen bezocht. De reisafstanden zijn lang en de accommodaties eenvoudig, maar u krijgt er een unieke ervaring voor terug. Bijzondere ontmoetingen met locals die niet vaak westerlingen zien, ongerepte natuurgebieden, vele wandelmogelijkheden of uitdagende trekkings en overblijfselen uit de Nederlandse en Engelse koloniale tijd.

Wat maakt deze reis bijzonder
Authentiek Sumatra
Natuur en nationale parken
Koloniaal verleden
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 1500,- per persoon
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Groen en ongerept Zuid-Sumatra

Dag 1      Bukittinggi

Dag 2      Bukittinggi

Dag 3      Bukittinggi

Dag 4      Sawahlunto

Dag 5      Kerinci Seblat National Park

Dag 6      Kerinci Seblat National Park

Dag 7      Bangko

Dag 8      Bangko

Dag 9      Lubuk Linggau

Dag 10    Bengkulu

Dag 11    Bengkulu

Dag 12    Pagar Alam

Dag 13    Baturaja

Dag 14    Danau Ranau

Dag 15    Danau Ranau

Dag 16    Bandar Lampung
Dag 17    Way Kambas National Park

Dag 18    Way Kambas National Park

Dag 19    Bandar Lampung

100% maat werk

Dag 1 Padang - Bukittinggi

Uw reis begint met een mooie rit door de weelderige Anai-vallei; de bochtige wegen leiden u naar Bukittinggi. Als u tijd heeft, stop dan zeker bij één van de watervallen onderweg.

 

Informatie Bukittinggi:

Bukittinggi is de culturele hoofdstad van de Minangkabau; een bijzondere bevolkingsgroep met kleurrijke traditionele kleding en huizen met opmerkelijke puntdaken. 's Avonds is er regelmatig een Minangkabause dansvoorstelling. De stad ligt in een prachtige omgeving met kratermeren, omgeven door groene landschappen. U ziet in de stad nog vele kleurrijke koetsjes. In het centrum staat de Sumatraanse Big Ben (Jam Gadang) en het Fort de Kock met een replica van een Minangkabau-paleis. Het gebied staat bekend om de smakelijke Minangkabau-gerechten. Wij hebben heerlijke rendang (rundvleesgerecht) gegeten in restaurant Turret. Een absolute aanrader!

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Bukittinggi

Indonesie-Sumatra-bukittinggi-grijzeman_1_119322 Indonesie-Sumatra-rijstveld-prachtig_1

U start de dag met een bezoek aan de Ngarai Sianok, beter bekend als het Karbouwengat. In het ochtendlicht heeft u een adembenemend uitzicht op de Singgalang-vulkaan in de verte, terwijl de mistflarden nog door de kloof zweven. Vanaf het uitzichtpunt kunt u naar beneden lopen, het ravijn in (houdt u er rekening mee dat u ook weer omhoog moet). U loopt langs rijstvelden en riviertjes. Wilt u langer wandelen? In circa 3 uur wandelt u door de vallei naar het dorp Kota Gadang, waar uw chauffeur op u wacht. Maar uw chauffeur kan u uiteraard ook met de auto naar Kota Gadang brengen. Kijk zeker even rond in de vele zilverwerkwinkeltjes. Dan verder naar het Singkarak-meer, een fraaie tocht met uitzicht op het helderblauwe kratermeer. Maak gerust een stop in één van de dorpen. De bevolking hier is gespecialiseerd in houtbewerking en weven. Pariangan is het oudste dorp in deze regio met enkele traditionele woningen en in Sungai Tarab wordt nog op traditionele wijze koffie bereid. Op de terugweg naar Bukittinggi bezoekt u het voormalige koninklijke paleis, gebouwd in de typische bouwstijl van de Minangkabau.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Bukittinggi

Wederom een boeiende dagtocht door het Minangkabau-gebied. U rijdt naar het hooggelegen kratermeer van Maninjau. In een rustig tempo rijdt u via de weg-met-de-44-bochten (elke bocht is genummerd) met prachtige vergezichten. Vanaf het uitzichtpunt kijkt u uit over het (meestal) helderblauwe meer en de omliggende groene heuvels. U maakt een ritje in de omgeving van het meer. Vraagt u gerust aan de chauffeur om af en toe te stoppen voor een wandeling. Ook een tocht rondom het meer is mogelijk, u bent dan circa 3 uur onderweg. Of huur een boot en geniet van het uitzicht vanaf het water. U ziet de vissers op het meer aan het werk bij hun viskwekerijen. In de middag rijdt u terug naar Bukittinggi.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bukittinggi - Sawahlunto

Sumatra-Sawahlunto-Kerinci-werker Sumatra-Sawahlunto-Marktkraampje_1_393861 Sumatra-Lachende-kinderen_1_406055

Vandaag waant u zich even in het verleden. Bijna driekwart van de huizen en gebouwen in Sawahlunto stammen uit de koloniale tijd. Aan het einde van de 19e eeuw verrezen hier steenkoolmijnen, In de hoogtijdagen werkten er maar liefst duizenden mijnwerkers en er woonden vele Europeanen, waaronder ook veel Nederlanders die hier leiding gaven. Er is nog één mijn die toegankelijk is voor publiek. Daal een stukje af in de mijn en zie onder welke erbarmelijke omstandigheden de mijnwerkers hier werkten. Een mooi gebouw uit het begin van de vorige eeuw is het ziekenhuis, het doet nog steeds dienst als zodanig. Bezoek ook het museum; u ziet hier een film met beelden uit die tijd. En wandel ook zeker door de straatjes van het oude mijnwerkersstadje. Er is nog één hotel uit de koloniale tijd; het Ombilin Hotel. Het is nog steeds mogelijk om hier te overnachten.

 

Overnachting in Sawahlunto.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Sawahlunto - Kerinci Seblad National Park

Een fraaie, maar lange reis richting het Kerinci Seblat National Park. Onderweg kunt u stoppen om een aantal dorpen te bekijken. Een echte aanrader is te stoppen bij de Telun Berasap-waterval. Zeer fotogeniek zijn de regenbogen die ontstaan als de zon op de nevel schijnt, die door de waterval wordt verspreid. Dan door naar het dorpje Kersik Tuo dat nabij het Kerinci Seblat National Park is gelegen.

 

Informatie Kerinci Seblat National Park:

Het nationale park strekt zich uit over een enorm gebied. Een groot deel van het gebied bestaat uit bergen, waaronder ook de Kerinci-vuilkaan. U verblijft in het dorpje Kersik Tuo, gelegen aan de voet van deze imposante vulkaan.

 

Overnachting nabij het Kerinci Seblat National Park.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Kerinci Seblat National Park

Indonesie-Sumatra-Kerinci-boot_2_138021 Sumatra-Kerinci-aan het werk

Een leuke manier om de omgeving te verkennen is vanaf het water. Met een gemotoriseerde kano vaart u over de rustige Sangir-rivier. Langs de dichtbegroeide oevers leven vele vogels en apen. En misschien ziet u ook slangen. U stopt bij een drinkplaats en als u geluk heeft zijn hier buffels te zien die hun dorst komen lessen. Met de gids maakt u een korte wandeling door de jungle en langs de rijstvelden waar u de boeren aan het werk ziet.

 

Overnachting nabij het Kerinci Seblat National Park.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boottocht met lokale gids

Dag 7 Kerinci Seblat National Park - Bangko

Een mooie, maar lange rit. U rijdt eerst naar het dorpje Sungai Penuh, gelegen aan het meer van Kerinci. Een heerlijke plek voor een wandeling; u kijkt uit over het water en ziet de vissers die druk in de weer zijn. Ook leuk is een bezoek aan de hotsprings. U merkt hier duidelijk dat u in een vulkanisch gebied bent als u de stoom uit de baden ziet opstijgen. De locals komen hier ook graag om eieren te koken in het kokende water. Bezoek ook de oude moskee. Het mooie gebouw is gebouwd in traditionele stijl; de houten balken zijn versierd met kleurrijk houtsnijwerk. U stapt weer in de auto voor het laatste deel van de rit naar Bangko.

 

Informatie Bangko:

In de omgeving van Bangko leeft de Kubu-stam. Deze stam leeft tegenwoordig niet meer geheel op de traditionele manier. Mede door onderwijs zijn zij zelfvoorzienend en verkrijgen zij een inkomen door te werken als boer of andere beroepen. Ze leven in een mooi natuurgebied. 

 

Overnachting in Bangko.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Bangko

Kerinci-Brommers_1_406082 Azie-Indonesie-Sumatra-Bangko-Kubu_1_116463 Indonesie-Sumatra-bangko-kerinci2

Vandaag een vrije dag. Bezoek de lokale markt en verken de natuur. Wellicht komt u de Kubu stam tegen. Doordat de Kubu’s geen vaste verblijfplaats hebben, kunnen wij geen zekerheid geven dat u ze ook echt zult ontmoeten.

 

Overnachting in Bangko.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, lokale gids, vergunningen

Dag 9 Bangko - Lubuk Linggau

Vanaf Bangko rijdt u in alle rust door de landelijke omgeving naar Lubuk Linggau. In het dorp ligt een oude waterdam, genaamd Watervang, die in de vorige eeuw door de Nederlanders is aangelegd. Een aparte ervaring is een bezoek aan het dorp Ulu. Dit dorp is door de lokale gemeente in alle kleuren van de regenboog geschilderd. De voormalige krottenwijk is hierdoor in een toeristische attractie veranderd. Het kleurrijke dorp is ook te zien vanaf de top van de nabijgelegen Bukit Selap. U brengt tevens een bezoek aan de waterval Air Terjun Temam. Het leukste is om de waterval te bezoeken als het donker is. De waterval wordt dan verlicht door gekleurde led-lampen.

 

Overnachting in Lubuk Linggau.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Lubuk Linggau - Bengkulu

De weg slingert omhoog, de hoge bergketen Bukit Barisan in. Bij Curup is een waterval en een warmwaterbron, ideaal om even te stoppen. Dan door naar Bengkulu, een stad met een koloniaal verleden van zowel de Britten als de Hollanders. De Britten stichtten in 1685 de stad Bencoolen, in 1825 namen de Nederlanders de macht over. De stad ligt aan zee en heeft een mooi zandstrand. Een fijne plek voor het maken van een wandeling aan het einde van de dag, terwijl u uitkijkt op de ondergaande zon.

 

Overnachting in Bengkulu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Bengkulu

Indonesie-Sumatra-bengkulu-3JPG Azie-Indonesie-Sumatra-Bengkulu-FortMarlborough_2_116543 Indonesie-Sumatra-bengkulu9-JPG

De meest bekende attractie van Bengkulu is het fort Marlborough, dat is gebouwd door de Britten. Bij binnenkomst ziet u grafstenen van Britse officieren. Ook ziet u de cel waar Soekarno heeft vastgezeten en er is een museum met veel oude foto's. Vervolgens brengt u een bezoek aan het huis waar Soekarno heeft gewoond. Ook hier ziet enkele oude foto's en in de houten kasten staan vele boeken en kledingstukken. Het is tevens mogelijk om een bezoek te brengen aan het huis van Fatmawati, de tweede vrouw van Soekarno en de Europese begraafplaats. Als u geïnteresseerd bent in de historie van Bengkulu dan is een bezoek aan het Bengkulu Museum ook de moeite waard. Er worden voorwerpen uit zowel de pre-koloniale tijd als de Engelse koloniale tijd tentoongesteld.

 

Overnachting in Bengkulu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Bengkulu - Pagar Alam

Een schitterende route door de bergen naar Pagar Alam. Pagar Alam ligt in het Pasemah-district, een gebied met diverse mysterieuze megalithische monumenten. U ziet hier enorme stenen vijzels, ondergrondse graftombes en gigantische gebeeldhouwde figuren van 3000 tot 4000 jaar oud. Huur ter plaatse een gids in die u de plaatsen van de megalieten kan aanwijzen. Enkele monumenten liggen direct aan de weg, maar sommige liggen te midden van de akkers en sawa's. Soms wordt verwacht dat u een kleine donatie betaalt. Op de hellingen van de Gunung Dempo zijn vele theeplantages. U kunt een bezoek brengen de theefabriek die is gebouwd door de Nederlanders. Het gebouw en de meeste machines zijn nog in originele staat. Tijdens een rondleiding wordt het hele proces uitgelegd.

 

Overnachting in Pagar Alam.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Pagar Alam - Baturaja

Sumatra-Pagaralam-Groene-Natuur_1_406123

Vandaag staat er weer een lange rit op het programma, wel met enkele stops onderweg. U bezoekt eerst de waterval vlakbij Pagar Alam. U bereikt de waterval via een korte wandeling, maar u kunt deze ook zien vanaf het uitzichtpunt. U bezoekt vervolgens de grotten die tussen Baturaja en Lahat zijn gelegen. De Goa Putri heeft een ondergronds meer en vele stalagmieten en stalactieten. De Goa Harimau is de vindplaats van prehistorische skeletten en gereedschappen. De grot is lastig bereikbaar, maar er is een klein museum in het dorp waar enkele skeletten en voorwerpen worden tentoongesteld. Dan door naar Baturaja. Een overnachtingsplaats om de lange reis op Zuid-Sumatra te onderbreken. Even bijkomen zodat u morgen weer uitgerust verder gaat.

 

Overnachting in Baturaja.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Baturaja - Danau Ranau

U rijdt verder naar Danau Ranau. U stopt regelmatig om een wandeling te maken door één van de vele dorpjes. Het Ranaumeer is hoog gelegen, in de schaduw van het Bukit Barisan-gebergte, en wordt omringd door rijstvelden.

 

Informatie Danau Ranau:

Het enorme kratermeer is het op één na grootste meer van Sumatra. In tegenstelling tot het Tobameer, het grootste meer van het eiland, is het Ranau-meer vrijwel onontdekt. Aan de rand van het meer staat de imposante Seminung-vulkaan. Vooral de zonsondergang zorgt voor mooie uitzichten. Vanwege de hoge ligging is het hier relatief koel.

 

Overnachting nabij Danau Ranau.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 15 Danau Ranau

Indonesie-Sumatra-Danau-Ranaumeer_1 Indonesie-Sumatra-DanauRanau-boot_1_393986

Een relaxte dag aan het Ranaumeer. Een gemakkelijke wandeling leidt u naar de Subik-waterval, aan de rand van het meer. U loopt door de rijstvelden en koffietuinen. Ook leuk is een boottocht over het verlaten kratermeer. Buiten enkele vissers is het hier heerlijk rustig. Aan de voet van de Gunung Seminung zijn warmwaterbronnen. De bron is niet te zien, maar het water is wel aangenaam warm. U kunt deze boottocht ter plaatse reserveren. Zin in meer actie? Maakt u dan een trekking naar de top van de Seminung-vulkaan. Het is een mooie, maar ook een zeer zware tocht en is alleen geschikt als u een goede conditie heeft. Het is ongeveer 4 uur lopen naar de top. De eerste 2 uur loopt u door plantages en vervolgens 2 uur steil omhoog door een mistig regenwoud. Het pad kan erg glad zijn en pas op voor bloedzuigers! Vanaf de top is het ongeveer 3 uur teruglopen via hetzelfde pad. En dan een verkoelende duik in het meer.

 

Overnachting nabij Danau Ranau.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 16 Danau Ranau - Bandar Lampung

Vandaag reist u naar het zuidelijkste puntje van Sumatra: Bandar Lampung. De stad was in het verleden belangrijk als eindpunt van de trein over Sumatra. Nu dient de stad als start- of eindpunt voor een reis over het zuiden van Sumatra. De stad wordt omgeven door oerbossen, moerassen, savannen en riviermondingen. Buiten de stad zijn vele stranden, maar het toerisme hier richt zich vooral op de lokale bevolking. Als u meer te weten wilt komen over de geschiedenis en cultuur van Bandar Lampung, brengt u dan een bezoek aan het provinciaal museum. Ook leuk is een bezoek aan de lokale markt.

 

Overnachting in Bandar Lampung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 17 Bandar Lampung - Way Kambas

Way Kambas National Park is een weinig bezocht natuurgebied. In Way Kambas leven veel olifanten, maar ook nog enkele neushoorns en Sumatraanse tijgers. De kans dat u neushoorns en tijgers tegenkomt is nihil, tijdens een jungletocht ziet u wel veel apen en vogels.

 

Overnachting nabij het Way Kambas National Park.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 18 Way Kambas

Sumatra-Way-Kambas3_1_393282

De beste jungle-ervaring in Way Kambas heeft u vanaf de rivier. U vaart over de Way Kanan-rivier, die wordt omgeven door het dichtbegroeide woud. Vanuit de boot kunt u op uw gemak rondkijken en op zoek gaan naar de vele dieren die in dit gebied leven. De vogels zijn makkelijk te spotten vanaf het water en ook apen laten zich goed zien. Om herten, tapirs, wilde olifanten of krokodillen te zien moet u meer geluk hebben. Langs de kust heeft u kans dat u roofvogels ziet.

 

Overnachting nabij het Way Kambas National Park.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boottocht met ranger

Way Kambas: Trekkings
Sumatra

Way Kambas: Trekkings

Samen met een lokale gids gaat u een hele of halve dag de jungle verkennen. Vanuit het hotel rijdt u in 30 tot...

Dag 19 Vertrek Way Kambas

Vanaf Way Kambas rijdt u terug naar Bandar Lampung. Bij aankomst op de luchthaven neemt uw chauffeur afscheid van u.

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen