terug naar het overzicht

Rondreis Kalimantan totaal

Prachtige rondreis om Kalimantan tot in de details te leren kennen. U begint met een hoogtepunt: een bezoek aan het Tanjung Puting National Park met zijn orang-oetans. Vervolgens naar de stad Banjarmasin met zijn kleurrijke markt op het water. Een goede blik op het dagelijks leven krijgt u tijdens uw reis over land van Banjarmasin naar Balikpapan en tijdens de boottocht met een houseboat op de Mahakam-rivier. Daarna naar weinig door toeristen bezochte plekken zoals het Kutai en Wehea National Park. Na deze enerverende reis welverdiende rust op het tropische bounty-eiland Derawan.

Wat maakt deze reis bijzonder
Kalimantan zeer uitgebreid
Meerdaagse privé boottochten
Snorkelen of duiken bij Derawan
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie vanaf € 5400,- per persoon
Reisduur: 22 dagen / 21 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag voor Kalimantan totaal

Dag 1     Pangkalan Bun – Tanjung

               Puting National Park

Dag 2     Tanjung Puting National Park

Dag 3     Tanjung Puting National Park

Dag 4     Banjarmasin

Dag 5     Banjarmasin

Dag 6     Loksado

Dag 7     Loksado

Dag 8     Riya

Dag 9     Balikpapan

Dag 10   Boottocht op de Mahakam

Dag 11   Boottocht op de Mahakam

Dag 12   Boottocht op de Mahakam

Dag 13   Samarinda

Dag 14   Sangatta

Dag 15   Kutai National Park

Dag 16   Miau Baru

Dag 17   Wehea National Park

Dag 18   Berau

Dag 19   Derawan

Dag 20   Derawan

Dag 21   Derawan

Dag 22   Vertrek Derawan

100% maat werk

Dag 1 Pangkalan Bun – Tanjung Puting National Park

Kalimantan-Tanjung Puting NP-Klotok3(13)

U arriveert in Pangkalan Bun. Tijdens uw reis over Kalimantan wordt u begeleid door een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

In ongeveer een half uur rijdt u van Pangkalan Bun naar Kumai. De mensen in deze streek leven van de houtindustrie, ze werken in mijnen, ze exporteren vogelnestjes (let op de talloze hoge schuren met gaten waaruit getjilp klinkt) en ze leven van de visserij. Kumai ligt aan de brede Kumai-rivier waar een klotok (houten gemotoriseerde boot) klaarligt die u naar het Nationale Park vaart. Aan boord van de klotok wordt een lunch geserveerd. U slaat al snel van de brede rivier af en vaart een smallere zijtak in. Palmbomen staan aan weerszijden van het water. Geniet in uw stoel of in een hangmat van de rust die dit gebied uitstraalt. Vergeet niet op te letten of u dieren ziet. Er leven bijvoorbeeld krokodillen, otters, makaken, neusapen, talloze vogels en natuurlijk orang-oetans. De boottocht kan variëren in tijd, maar reken erop dat u minimaal 3 uur op de boot zit. Langzamerhand verandert de vegetatie. De kans om apen te zien wordt groter. Als u tijdig arriveert, kunt u nog naar het Harapan Camp waar om 15.00 uur orang-oetans gevoederd worden. U kunt ook even het dorp aan de rand van het Nationale Park inlopen. Hier leeft een gevarieerde bevolking: de oorspronkelijke Dayaks maar ook mensen van Sumatra en Java die hier kwamen voor de houtindustrie. Het dorpje ademt een vreedzame sfeer uit. Vrouwen wassen de kleding in een kreekje, kinderen spelen.

Informatie Tanjung Puting: Het landschap in het Tanjung Puting National Park is zeer divers Er is tropisch primair en secundair regenwoud, moerasgebied, mangrovegebied en bossen aan de kust. Het bekendste dier dat in dit Nationale Park leeft is de orang-oetan. Maar ook de neusaap komt hier voor. Moeilijker te zien, maar verborgen in het woud leven hier ook nog de sunbear (Borneobeer) en een soort luipaard. Het Tanjung Puting National Park was het eerste park waar men de orang-oetan ging beschermen en opnieuw uitzetten in de jungle. Er zijn 3 rehabilitatiecentra waar de dieren worden voorbereid op een leven in de jungle: Tanjung Harapan, Pondok Tanggui en Camp Leakey. De orang-oetans van Kalimantan zijn anders dan die op Sumatra: ze zijn roder van kleur en hebben geen staart.

 

Overnachting aan boord van een houseboat, oftewel klotok in het Tanjung Puting National Park. 

Inclusief diner, transfer, Engelssprekende gids

Dag 2 Tanjung Puting National Park

Na het ontbijt gaat u op pad. U gaat eerst met de klotok naar station 2, Pondok Tanggui. Onderweg heeft u al grote kans om neusapen en makaken te zien. Bij aankomst bij station 2 loopt u een klein stukje over houten vlonders en een zandpad door het bos. Dan arriveert u bij de voederplaats van de orang-oetans. De orang-oetans krijgen melk en soms bananen als aanvulling op het eten dat ze zelf in de jungle zoeken. Vervolgens vaart u in ongeveer 1,5 uur naar het laatste en bekendste station: Camp Leakey. Hier leeft het grootste aantal orang-oetans. Onderweg maakt u grote kans om orang-oetans in het wild te zien. En hopelijk ziet u neusapen in de rivier springen! Er komen krokodillen voor in de rivier. Misschien ziet u er één, of een otter of een grote hagedis. Civetkatten worden ook soms waargenomen. Bontgekleurde ijsvogels en neushoornvogels zult u zeker langs zien vliegen. U slaat een zijrivier in waar het water zwart in plaats van bruin is. Bij het rehabilitatiecentrum kunt u naast orang-oetans ook (half)wilde zwijnen, makaken en gibbons zien. Eventueel maakt u hier een korte jungletrek. Zeker gaat u naar het voederen. Een schitterend spektakel! Daarna terug naar de boot voor een cruise terug van 3 uur of langer. Als u een stukje in het donker vaart, kunt u honderden vuurvliegjes zien.

 

Overnachting aan boord van een houseboat, oftewel klotok in het Tanjung Puting National Park. 

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 3 Tanjung Puting National Park

Kalimantan-Tanjung Puting NP-orang oetan met jong4 Kalimantan-Tanjung Puting NP-rivier3(8)

U gaat nogmaals naar Camp Leakey met de klotok. U maakt hier vandaag een langere trekking en hopelijk ziet u dieren die u gisteren niet gezien heeft. Natuurlijk aanschouwt u ook weer het voederen.

 

Overnachting in een lodge in het Tanjung Puting National Park. 

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 4 Tanjung Puting National Park - Pangkalan Bun - Banjarmasin

Na het ontbijt vaart u terug. Als u een late vlucht heeft, kunt u nog een keer een bezoek brengen aan station 2, Pondok Tanggui. In Kumai neemt u afscheid van de bemanning van de klotok. U heeft een transfer terug naar de luchthaven van Pangkalan Bun. U neemt afscheid van uw gids. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Pangkalan Bun naar Banjarmasin. Houdt u er rekening mee dat op deze vlucht slechts 10 kilo bagage mag worden meegenomen. Voor de overige kilo's dient u een klein bedrag bij te betalen. U wordt opgehaald op de luchthaven en naar uw hotel in Banjarmasin gebracht (transfer). Hier heeft u wederom de beschikking over de diensten van een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief ontbijt, binnenlandse vlucht, transfer, Engelssprekende gids

Dag 5 Banjarmasin

Indonesie-Kalimantan-Banjarmasin-boten3(13)

Banjarmasin is de grootste stad van de regio Zuid-Kalimantan. Waterwegen zijn zeer belangrijk in deze stad. De grote Baritorivier en Martapurarivier doorkruisen de stad en daarnaast zijn er talloze zijtakken en kanalen. Er is een aantal shoppingmalls in de stad, maar ook diverse markten. Het is heel leuk om ’s ochtends per gemotoriseerde kano naar de drijvende markt te gaan. Dit is een kleurrijk en fotogeniek spektakel. In tientallen kleine kano’s varen vrouwen met hun handelswaar: groente, fruit, gebruiksvoorwerpen, maar ook drijvende restaurantjes. Vanaf de stad is het ongeveer 1,5 uur varen naar de drijvende markt. Ga er vroeg heen want rond 09.00 uur neemt de drukte af. Vanaf de drijvende markt zou u door kunnen varen naar Pulau Kembang (waar halftamme makaken leven) of naar Pulau Kaget (waar vroeger proboscis apen leefden). Wij vinden dit echter geen aanrader.

Aan het einde van de middag maakt u nog een boottocht. Ofwel door de kanalen in de stad of door het mangrovegebied nabij Banjarmasin. Bij het eiland Bakut heeft u kans om proboscis apen (neusapen) te zien.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief ontbijt, Engelssprekende gids, boottochten

Dag 6 Banjarmasin - Loksado

Vanaf vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Kalimantan. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U rijdt naar Martapura en Cempaka. Het is ongeveer 2 uur rijden. Martapura is een vrij grote stad. In het centrum staat een prachtige moskee. Naast de moskee is de markt. Behalve stalletjes met alle etenswaren en gebruiksvoorwerpen zijn er ook leuke souvenirs te vinden. O.a. veel sieraden met edelstenen die in de omgeving gevonden zijn. Proef de overheerlijke patin-vis in de eetstalletjes op de markt (vraag uw gids). In Cempaka, 8 kilometer van Martapura kunt u zien hoe met ouderwetse machines, maar ook met de hand naar diamanten, goud en edelstenen gezocht wordt. Het is zwaar werk. In de brandende zon zitten de mannen in een poeltje water met een soort bamboemand waar ze stenen, zand en hopelijk edelstenen scheiden. Langzaam laten ze het zand en de stenen met een beetje water ronddraaien. In de middag is dit proces soms niet meer te zien; probeer hier dus ’s ochtends aan te komen. U vervolgt uw tocht naar Kandangan. Hier eet u in een eenvoudig lokaal restaurant. Dan via een mooie route het laatste stuk naar Loksado.

 

Overnachting in Loksado.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 7 Loksado

Kalimantan-Loksado-op een vlot de rivier over2(8) Indonesie-Kalimantan-Loksado-kinderen(8) Kalimantan-Loksado-visser(8)

Informatie Loksado:
Prachtig midden in de natuur gelegen en te bereiken over kronkelige wegen ligt Loksado. Op de achtergrond rijst het Meratus-gebergte op. Dit is regenwoud. De Amandit-rivier loopt door het dorp heen. De locals vervoeren goederen met bamboevlotten over de rivier. Deze bamboevlotten worden ook gebruikt voor een schitterende rafttocht door de natuur. Bij Loksado in de buurt zijn ook warmwaterbronnen, er is een soort zwembad gemaakt, waar u heerlijk kunt badderen. Er zijn diverse Dayak-dorpjes in de omgeving. Longhouses voor 10 families staan in deze dorpen. Het is een mooi gebied voor trekkings. U maakt vandaag of morgen een tocht per bamboevlot over de rivier. Deze raftingtrip duurt ongeveer 3 uur (afhankelijk van de stroming en waterstand). U passeert vele kleine stroomversnellingen. Een bootsman roeit, u neemt plaats op het vlot. Natte voeten zijn verzekerd! Geniet vooral van de natuur en wie weet ziet u dieren zoals makaken of varanen onderweg. Vogels zijn er sowieso te zien. De tocht eindigt in een klein Dayakdorp.

 

U kunt vandaag ook een mooie wandeling maken in Loksado. De wandeling duurt 4 uur en is best pittig; maar erg leuk. U komt o.a. langs een schooltje en een waterval. De natuur is schitterend. Eventueel kunt u in de middag ook naar Negara. Vanuit Loksado rijdt u in ongeveer 2 uur naar Negara. Bij Negara is een meer met huizen op palen. Grote kans dat u hier waterbuffels ziet zwemmen. Als u in de middag gaat kunt u eveneens genieten van een prachtige zonsondergang.

 

Overnachting in Loksado.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, bamboerafting
 

Dag 8 Loksado - Riya

U rijdt eerst in ongeveer 1,5 uur tot Loksado. De rit voert over kleine slingerweggetjes en het is hier echt genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Daarna in ongeveer 2 uur verder naar Kandangan. In de grote plaats Tandjung kunt u even de benen strekken. Vervolgens een prachtige route, ook van ongeveer 2 uur over hoge bergen, langs oerwoud, afgewisseld met rubber- en palmolieplantages en dorpjes. Bij Muara Koman maakt u een tocht per gemotoriseerde kano over de rivier. Net voor zonsondergang zijn er tientallen apen (makaken en neusapen) te zien, dus met zonsopgang en net voor zonsondergang is deze tocht echt de moeite waard. U vaart langs enkele huizen, maar vooral door de natuur. De kanotrip eindigt bij een enorme rotswand die oprijst in de rivier. Daarna vaart u dezelfde route terug. Dat is geen straf, want de natuur is echt schitterend! Neem een vestje mee, want het kan fris worden, als de zon eenmaal onder is. Aan het einde van de middag rijdt u circa 40 kilometer van Muara Koman naar Riya.

 

Overnachting in Batu Karang, bij Riya.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, boottocht

Dag 9 Riya - Balikpapan

Kalimantan-Balikpapan-fruitmarkt3_2 Kalimantan-Balikpapan-van school opgehaald_1

Een lange reisdag, die voor het grootste deel vrij saai is. Heet eerste deel is het mooist, de natuur spreidt haar rijkdom ten toon. U rijdt de bergen in. Geniet van de vergezichten; het lijkt wel een zee van groen onder u. Er is een waterval en secundair regenwoud. (Helaas) ook één van de grootste kolenmijnen van Indonesië is hier gevestigd. Rotswanden bekleed met groen rijzen eerst in de verte, dan vlak naast de weg op. De weg is slecht. Aan weerszijden is veel groen, onderweg zijn veel dorpen. Maar bovenal overheersen de palmolieplantages. Van Riya tot de ferry waarmee u oversteekt naar Balikpapan duurt de rit ongeveer 5 uur. Dan begint een lange wachttijd voor de ferry. Het wachten kan echt meer dan 2 uur duren, dus neem een boek of iets dergelijks mee om de tijd door te komen. Op het autoveer gaan vrachtwagens, bussen, personenauto’s, brommers en wandelaars mee. De overtocht duurt een uur. Vervolgens bent u bijna in de stad.

 

Informatie Balikpapan:

Balikpapan is een grote stad met ongeveer 700.000 inwoners. De meeste toeristen blijven hier niet lang. Balikpapan dient als aanvlieghaven en uitgangspunt voor het maken van tochten in de omgeving. Er komen ook veel mensen die hier vroeger gewoond hebben of van wie familieleden hier gewoond hebben. De stad is ruim opgezet en redelijk schoon in vergelijking met veel andere Indonesische steden. De haven en de offshore zijn zeer belangrijk. Aardig om te zien is het oude Shell-terrein dat nu van Pertamina is. Hier staan nog de huizen uit de Nederlandse tijd. Ook het oude ziekenhuis is er nog. Eventueel kunt u ook een bezoek brengen aan de Kebun Sayur, de traditionele markt.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry, Engelssprekende gids

Balikpapan: Dagtocht Samboja
Kalimantan

Balikpapan: Dagtocht Samboja

In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel. U rijdt noordwaarts, naar het Samboja regenwoud. De tocht duurt...

Dag 10 Balikpapan - Loajanan - Mahakamrivier

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar Loajanan gebracht, waar u aan boord gaat van de houseboat (deze boot is voor uw gezelschap, privé dus). U gaat aan boord van uw houseboot. Het is een rivierboot, waarmee u over de Mahakam-rivier vaart. De boot is eenvoudig, maar leuk en schoon. De boot is privé, voor uw gezelschap. Alle maaltijden zijn inbegrepen (er gaat een kok mee). Ook een gids reist mee om u te begeleiden. De rivierboot kan 6 a 7 passagiers herbergen. Er zijn geen aparte hutten, er is 1 ruimte, waar een ieder slaapt. Er is airconditioning (wel heel prettig). Er zijn dunne matrassen; we zullen doorgeven dat er extra matrasjes komen, zodat u er 2 op elkaar kunt leggen (iets comfortabeler). Er is verder een badkamer met douche en toilet (geen warm water). Klamboes hoeft u niet mee te nemen; u heeft ze niet nodig als u in de hut slaapt, wel als u op het dek wilt slapen (uw matrasje meenemen). De klamboe wordt door het personeel bevestigd. Neemt u wel zelf een laken of lakenzak mee! De rivierboot vaart ongeveer 15 mijl per uur, de boot vaart gedeeltelijk ’s nachts (o.a. afhankelijk van waterstand). Aan dek worden de maaltijden geserveerd. Het is vooral genieten van rust, natuur en een overdaad aan lekker Indonesisch eten dat de kok voor u klaarmaakt. De Mahakamrivier is heel breed bij Loajanan. Er varen veel grote boten, die kolen transporteren. Er is veel bebouwing op de oevers. Aan weerszijden van de rivier liggen boomstammen in het water, klaar om verwerkt te worden. Het gevoel van natuur komt later pas! De Mahakamrivier is maar liefst 920 kilometer lang! Op sommige plekken is de rivier wel 500 meter breed. De rivier is modderig en het water is bruin. Er is veel scheepvaart, zeker in de buurt van Samarinda. Langs de rivier wonen Kutai en Dayak-stammen. Er wordt ’s nachts doorgevaren. Neemt u oordopjes mee, want de motor blijft doorlopen terwijl u wilt slapen.

Let op: u ziet tijdens deze reis hoogstwaarschijnlijk geen Dayaks met lange oorlellen en tatoeages. Deze Dayaks leven verder stroomopwaarts en het is moeilijk hier met de Mahakamboot te komen. Wel zult u genieten van de mooie natuur, enkele traditionele longhouses, u kunt rustig genieten op de boot en grote kans dat u dagenlang geen andere toeristen ziet.

 

Overnachting aan boord van de Mahakam house boot.

Inclusief ontbijt, diner, transfer, Engelssprekende gids

Dag 11 Muara Muntai - Muara Pahu (Mahakamrivier)

indonesie20101 275(13)

De boot heeft ’s nachts doorgevaren. Al met al is het van Loajanan naar Muara Muntai meer dan 15 uur varen. Als u de volgende ochtend wakker wordt, is het landschap veranderd. De bebouwing op de oevers heeft plaatsgemaakt voor groen. Er is veel minder scheepvaart. Aan de oevers staan riviermangroves, riet, bananenplanten en allerlei andere struiken en bomen. Her en der staat een houten huisje of hutje. Vrouwen doen de was, mannen hozen hun houten kano (wel het liefst met motor!) leeg. Wc-huisjes staan boven het water, een stukje bij de woning vandaan. De houten huizen staan veelal op palen. Na een ontbijt van zowel brood als rijst, legt de Mahakamboot aan in het dorp Muara Muntai. Het is heel leuk om hier de levenswijze van de bewoners aan de rivier te aanschouwen. De bevolking die hier leeft zijn Kutai. Als u wilt loopt u naar de markt en een schooltje. Het dorp zelf is ook de moeite waard! Alle huizen staan op palen. De weg is van planken van ijzerhout. U stapt in een gemotoriseerde kano. Het wordt een lange dagtocht. Vlak na Muara Muntai vaart u door een kreek waar u de kans heeft neusapen te zien. U vaart langs het dorp Jantar dat bijna helemaal op het water gebouwd is en u vaart naar het Jempang-meer. Dit is niet één grote watervlakte, maar overal drijven eilandjes van gras en waterplanten. Er staan visstellages. De bewoners van de drijvende dorpen op het meer en langs het meer leven van de visvangst en landbouw. Het is een vlak gebied. U brengt een bezoek aan het dorp Tanjung Isuy met een longhouse met prachtige houten beelden ervoor. In het dorp wonen Dayaks van de Benuaq-stam. Via het dorp Muara Ohong, dat compleet op palen in het water staat, vaart u verder. Er zijn veel vogels te zien, waaronder ooievaars. Het hoogtepunt van deze dag vormt de tocht door Ohongcreek. Een smalle kreek met bruin water aan weerszijden omgeven door weelderig groen: reusachtige bomen, toppen van bomen en struiken die tot in het water reiken en varens. Maar vooral veel wildlife! Grote kans om hier makaken, eekhoorns, slangen, ijsvogels, roofvogels en veel neusapen te zien. Het is officieel een mangrovebos, maar Irene, medewerkster van Van Verre, kreeg hier echt het jungle-gevoel! Het eindpunt is het dorp Mancong. Eventueel voert de Dayak Tunjung stam een welkomstceremonie op. In ieder geval staat er in Mancong een uniek longhouse. Het heeft 2 verdiepingen en maar liefst 24 deuren! Het is het oudste longhouse van Oost-Kalimantan. Ervoor staan de prachtigste houtsnijwerkbeelden. U vaart weer terug door de Ohongkreek en hopelijk ziet u nog meer wild. Het is al donker als u het Jempangmeer weer overgestoken bent en bij de houseboot terugkeert. Het diner zal smaken na zo’n lange dag. ’s Avonds vaart de boot nog een stuk, maar er wordt niet de hele nacht doorgevaren. U arriveert ’s nachts in Muara Pahu.

Als u de dag te druk vindt, kunt u het bezoek aan Tanjung Isuy laten vervallen of een overnachting inplannen in een modern, maar zeer eenvoudig longhouse in Tanjung Isuy.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 12 Muara Pahu - Tenggarong (Mahakamrivier)

In de ochtend gaat u per gemotoriseerde kano de Bolonganrivier op. Ooit was hier grote kans om zoetwaterdolfijnen te zien, maar door vervuiling van het water zijn de dieren grotendeels weggetrokken. Maar er is genoeg anders te zien langs de rivier. Er leven hier gibbons, neusapen, mooie vogels en natuurlijk makaken. Vooral de zwarte gibbons zijn hier echter bijzonder. De vegetatie is ook anders dan gisteren. Dit is tropisch bos met o.a. veel bamboe. U vaart naar het drijvende vissersdorp Bolongan. De kindjes zwaaien enthousiast naar u. Dan weer terug naar de houseboot voor de lunch. In de middag vaart stroomafwaarts terug naar Tenggarong. De middag brengt u weer relaxed aan boord door. Genieten van de omgeving, lekker lezen…. Het gaat een stuk sneller dan de heenweg, afhankelijk van de vertrektijd wordt er ook een deel van de nacht doorgevaren.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 13 Tenggarong - Samarinda

Kalimantan-Samarinda-mooi gebouw_1 Kalimantan-Samarinda-houtsnijwerk3

‘s Morgens meert de Mahakamboot aan in Tenggarong. Een rare stad. In de middle of nowhere, maar met een kabelbaan over de rivier en een enorm en modern voetbalstadion. Voor de toerist is er een interessant sultanspaleis. Hierin zijn o.a. keramiek, een collectie krissen, de troon, kleding en hoofddeksels van de sultan te zien. Leuk om even doorheen te wandelen. Daarna neemt u afscheid van de bemanning van de houseboot en uw auto met chauffeur staat klaar. In minder dan een uur rijdt u door de natuur en langs mijnen naar Samarinda. Samarinda is de hoofdstad van Oost-Kalimantan. Er wonen circa 900.000 mensen en de ligging aan de Mahakamrivier heeft de stad groot gemaakt. De rivier snijdt de stad in tweeën. Er zijn weinig toeristische bezienswaardigheden in Samarinda. Het is vooral een start- of eindpunt voor een tocht over de Mahakamrivier. En er komen Nederlanders die hier op zoek gaan naar hun roots. Er werkten veel Nederlanders bij de Shell in Samarinda. Er is een prachtige moskee en heel wat anders: een grote shoppingmall Citra Niaga. Als u een typisch souvenir van Samarinda aan wilt schaffen, denk dan aan een sarong. Ze worden vanaf hier door heel Indonesië verkocht.

 

Overnachting in Samarinda.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 14 Samarinda - Sangatta

U wordt opgehaald bij uw hotel in Samarinda en u rijdt naar Sangatta. Deze rit duurt ongeveer 8 uur. Het eerste stuk is niet erg boeiend; u komt door een industriegebied. Na een klein half uurtje wordt de weg mooier. Hij slingert over heuvels en u kunt genieten van vergezichten over bossen en heuvels. Aan de kant van de weg staan eenvoudige huisjes. U slaat af van de hoofdweg. Het laatste deel van de weg is onverhard en de auto glibbert over kleipaden. Als het geregend heeft, is een fourwheeldrive nodig. U komt door een gebied van kolenmijnen. Een deel van de mijnen is al uitgeput en hier wordt de aarde herbeplant. Het duurt echter wel meer dan 10 jaar voordat de natuur weer enigszins in de oude staat hersteld is. En grote bomen doen er natuurlijk nog veel langer over. Er worden ook nog kolen gewonnen. U ziet de afgegraven grond, de zwarte kolen en de vele vrachtwagens die ze vervoeren. Daarna rijdt u door een mooier bosachtig gebied, afgewisseld met dorpen. Vervolgens heeft u nog een lange rit voor de boeg naar Sangatta, waar het Kutai National Park vlak bij ligt. De weg is op veel plekken kapot. U rijdt door een bosachtig gebied met veel rubberplantages. Af en toe een dorp. Voor Bontang passeert u de evenaar; er is een monument. Net voor de grote stad Bontang slaat u af richting Sangatta. De lunch gebruikt u onderweg in een lokaal restaurant. Bijtijds naar bed, want u moet morgen zeer vroeg op voor uw bezoek aan het Nationale Park.

 

Overnachting in Sangatta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 15 Sangatta: dagtocht Kutai National Park

Kalimantan-Kutai NP-appelboom Indonesie-Kalimantan-orang-oetan-mooi

U wordt al heel vroeg gewekt, rond 04.00 uur. Het is een klein stukje rijden van Sangatta naar de kreek waar het bootje (een gemotoriseerde kano) ligt, om u naar de ingang van het Kutai National Park te brengen. In circa 20 minuten vaart u naar het startpunt van de trekking, het Prefab Orang Utan Research Station. Onderweg zijn er soms varanen te zien. U maakt een trekking door het secundaire regenwoud van Kutai National Park. De lengte/duur van de trekking bepaalt u in overleg met de gids en de ranger die u begeleiden. En natuurlijk hangt het er van af of u al snel orang-oetans ziet, want dat is de belangrijkste reden om hier te komen. Glibberige suspense bruggen, waden door enkelhoog water, torenhoge bomen, af en toe een blik op het riviertje dat langs het park loopt. Varens, insectenetende planten, grote spinnen, hopelijk geen bloedzuigers, maar absoluut het echte junglegevoel ervaart u in Kutai National Park! De orang-oetans leven hier echt in het wild. Ze worden niet gevoederd en laten zich ook niet lokken door de rangers. Voor een goede foto kunt u beter naar Samboja, Palangkaraya of Tanjung Puting National Park gaan. Voor het gevoel om een orang-oetan echt helemaal in het wild te zien, bent u in Kutai op de juiste plek. Het is niet zeker dat u de dieren ziet! Maar de kick is des te groter, als u ze wel ziet slingeren door de bomen! Na de trekking gaat u terug naar Sangatta.

 

Overnachting in Sangatta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, excursie National Park inclusief entreegeld

Dag 16 Sangatta - Miau Baru

U vertrekt naar Muara Wahau. Onderweg wordt er geluncht in een eenvoudig lokaal restaurant. Bij aankomst ziet u de Wehea Dayaks met hun lange oorlellen en het oude longhouse in Miau Baru. U checkt in in het eenvoudige guesthouse waar u verblijft. In dit gebied komen nog zeer weinig toeristen. Een flexibele en avontuurlijke instelling is een vereiste. De accommodatie en maaltijden zijn eenvoudig. Programma’s dienen soms ter plekke aangepast te worden. Na het diner wordt er eventueel een ceremoniële Dayak dansvoorstelling voor u opgevoerd.

 

Overnachting in Miau Baru.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 17 Miau Baru: dagtocht Wehea National Park

Kalimantan-Wehea+Miau Baru-gedecoreerde gebouwen(8) Kalimantan-Wehea+Miau Baru-Maqac-monkey(8) Kalimantan-Wehea+Miau Baru-waterval(8)

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het 38.000 hectare grote Wehea National Park. Hier is nog maagdelijk oerwoud, maar dit is ook het leefgebied van de Dayak Wehea stam en de Dayak Bahau stam. De flora en fauna zijn zeer divers. Er zijn wel 60 verschillende soorten bomen zoals de ijzerboom en ebbenhout. Dieren als de orang-oetan (zeer moeilijk om hier te spotten), herten en veel vogelsoorten leven hier. Maar ook het luipaard en de miereneter komen hier nog voor. Reken er echter niet op dat u deze ziet, het oerwoud is dicht en de dieren zijn al weg als ze u horen. Meer kans heeft u om makaken en vogels te zien en misschien andere apen, hagedissen en krokodillen. Er wordt een lunchpakket meegenomen en onderweg gepicknickt.

 

Overnachting in Miau Baru.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, excursie National Park inclusief entreegeld

Dag 18 Miau Baru - Berau

Vroeg op pad, voor een heel erg lange rit over een zeer slechte weg. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de kwaliteit van de weg kan de reistijd nogal variëren, maar het kan zomaar 10 uur duren. De route is niet zo heel boeiend. Er is veel ontbossing. U arriveert in de provincie Berau.

 

Overnachting in Berau.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 19 Berau - Derawan

Indonesie-onderwaterwereld1(13)

U wordt naar de haven Tanjung Baru gebracht; deze ligt bij Tanjung Redep/Berau. U neemt hier afscheid van uw chauffeur en gids. U vaart van Tanjung Baru, de haven bij Tanjung Redep in de provincie Berau naar Derawan. De overtocht duurt ongeveer 3 uur met de normale ferry en 1 uur met de speedboot. We proberen een speedboot voor u te boeken. U vaart over de Celebeszee. Op sommige plaatsen is het water erg ondiep.

 

Informatie Derawan:

Derawan is een eiland voor de oostkust van Kalimantan. Het is onderdeel van een groep eilanden en Derawan ligt het dichtst bij de kust. In ongeveer een kwartier varen steekt u over. Aan de ene kant is Derawan een idyllisch tropisch eilandje. De zee is azuurblauw, de stranden zijn wit. Overigens is er geen beachlife. Nergens zijn beachclubs of staan er stoeltjes of parasols op het strand. Als u hier voor een paar daagjes strand heen wilt, bent u niet op de juiste plek. Wél als u wilt snorkelen of duiken. Er zijn twee goede spots direct bij Derawan en in de omgeving zijn er nog veel meer goede mogelijkheden. Tot zover de idyllische kant; anderzjids is Derawan echter dichtbevolkt. Op het kleine eilandje wonen veel mensen en de hele zuidkust is eigenlijk bebouwd. Er zijn geen hoge gebouwen. Twee etages is het maximum. Er zijn talloze heel, heel simpele homestays voor backpackers. En het is heel gezellig om overdag of 's avonds door de "hoofdstraat" te slenteren. Er zijn veel winkeltjes (ook met souvenirs) en kleine restaurantjes. Er heerst een leuke sfeer.

Dag 20 Derawan

U maakt vandaag een dagtour naar het eilandje Sangalaki. Qua natuurlijke schoonheid lijkt dit eiland op Derawan. Maar Sangalaki is bijna onbewoond. Wel staat er een vuurtoren. In de wateren rondom Sangalaki zijn koraal en groene zeeschildpadden te bewonderen. De schildpadden komen het hele jaar door aan land om hun eieren te leggen. Verder staat dit eiland bekend om de mantaroggen die hier vaak in de omgeving zwemmen.

 

Overnachting op Derawan.

Inclusief ontbijt, excursie per boot

Dag 21 Derawan

Indonesie-Derwan-bootje3 Indonesie-duiker-oostelijk-indonesie

Opnieuw maakt u dagtocht per boot. Vandaag bezoekt u het eiland Kakaban. Eigenlijk is dit eiland een gedoofde vulkaan. Hier kunt u fantastische duiken maken langs een muur. Grote scholen vis zullen u vergezellen. Het is precies wat u zich van een tropisch eiland voorstelt: blauwe zee, witte zandstranden, palmbomen.... Er is een kans om manta’s te zien. De onderwaterwereld bij Kakaban is prachtig. Er kunnen barracuda’s gezien worden en de kleurrijke vissen en koralen van de Gorganian Forrest Wall zijn onvergetelijk. Bijzonder op het eiland is een meer met brak water met kwallen die niet steken. U loopt hier in ca. 15 minuten naar toe. Er leven 4 verschillende soorten in het meer. Ze kunnen niet meer steken, omdat ze al zo lang geen natuurlijke vijanden meer hebben, de evolutie heeft hen veranderd!

 

Overnachting op Derawan.

Inclusief ontbijt, excursie per boot

Dag 22 Derawan - Tanjung Redep/ Berau

U vaart terug naar Tanjung Baru, de haven bij Tanjung Redep/Berau. Bij aankomst wordt u opgehaald en naar de luchthaven van Tanjung Redep/Berau gebracht (transfer).

Einde van een prachtige reis!

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen