terug naar het overzicht

Rondreis Houseboat en tropisch paradijs

Start de reis relaxed en glij rustig over het water van de Mahakamrivier met uw houseboat. Vanaf Samarinda over land naar het noorden met uw auto met chauffeur en gids. Stap over de evenaar op weg naar het Kutai National Park. De beste plek om orang-oetans écht in het wild te zien. Bij Teluk Sumbang een combinatie van jungle, strand en snorkelen. Tot slot naar het tropische eiland Maratua. Ook hier is de onderwaterwereld prachtig met als hoogtepunt de mogelijkheid om met walvishaaien te zwemmen.

Wat maakt deze reis bijzonder
Mooie, rustige stranden
Snorkelen met walvishaaien
Houseboat op de Mahakam-rivier
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.
Prijsindicatie vanaf € 4000,- per persoon
Reisduur: 16 dagen / 15 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Houseboat en tropisch paradijs

Dag 1    Aankomst Balikpapan

Dag 2    Mahakamrivier

Dag 3    Mahakamrivier

Dag 4    Mahakamrivier

Dag 5    Samarinda

Dag 6    Kutai National Park

Dag 7    Sangatta

Dag 8    Talisayan

Dag 9    Kanjungan Island

Dag 10  Teluk Sumbang

Dag 11  Teluk Sumbang

Dag 12  Maratua

Dag 13  Maratua

Dag 14  Maratua

Dag 15  Derawan

Dag 16  Berau, vertrek

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Balikpapan

Welkom op Kalimantan!

Kalimantan-Balikpapan-fruitmarkt2_2_222653

Bij aankomst wordt u opgehaald voor een transfer naar uw hotel in Balikpapan.

Balikpapan is een grote stad met ongeveer 700.000 inwoners. De haven en de offshore zijn zeer belangrijk. Eventueel kunt u een bezoek brengen aan de Kebun Sayur, de traditionele markt.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry, Engelssprekende gids

Dag 2 Balikpapan - Loajanan - Mahakamrivier

Uw eigen houseboat

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar Loajanan gebracht, waar u aan boord gaat van de houseboat (deze boot is voor uw gezelschap, privé dus). Het is een rivierboot, waarmee u over de Mahakam-rivier vaart. De boot is eenvoudig, maar leuk en schoon. Alle maaltijden zijn inbegrepen (er gaat een kok mee). Ook een gids reist mee om u te begeleiden. Er zijn geen aparte hutten, er is 1 ruimte, waar een ieder slaapt. Er is airconditioning. U slaapt op matrassen op de grond. Er is verder een badkamer met douche en toilet (geen warm water).

 

De rivierboot vaart ongeveer 15 mijl per uur, gedeeltelijk ’s nachts (o.a. afhankelijk van waterstand). Het is vooral genieten van rust, natuur en een overdaad aan lekker Indonesisch eten dat de kok voor u klaarmaakt. De Mahakamrivier is nog heel breed bij Loajanan. Het gevoel van natuur komt later pas! De Mahakamrivier is maar liefst 920 kilometer lang.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, diner, transfer, Engelssprekende gids

Dag 3 Muara Muntai - Muara Pahu (Mahakamrivier)

Dayakdorpen

Fiets-foodtruck-in-Muara-Muntai Dayak-dorp-langs-de-Mahakamrivier

De boot heeft ’s nachts doorgevaren. Al met al is het van Loajanan naar Muara Muntai meer dan 15 uur varen. Als u de volgende ochtend wakker wordt, is het landschap veranderd. De bebouwing op de oevers heeft plaatsgemaakt voor groen. Aan de oevers staan riviermangroves, riet, bananenplanten en allerlei andere struiken en bomen. Her en der staat een houten huisje of hutje. Vrouwen doen de was, mannen hozen hun houten kano (wel het liefst met motor!) leeg.

 

Na het ontbijt legt de Mahakamboot aan in het dorp Muara Muntai. U wandelt door het dorp en stapt in een gemotoriseerde kano. Het wordt een lange dagtocht. U vaart door een kreek, waar u neusapen kunt spotten en over het Jempang-meer met drijvende dorpen. In Tanjung Isuy ziet u een longhouse en prachtige Dayak-beelden. Kijk uit naar vogels en andere dieren. Doel is het Dayak-dorp Mancong met een longhouse.

Na dit bezoek keer je weer terug naar de houseboat.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 4 Muara Pahu - Tenggarong (Mahakamrivier)

Gibbons en neusapen spotten

In de ochtend gaat u per gemotoriseerde kano de Bolonganrivier op. Ooit was hier een grote kans om zoetwaterdolfijnen te zien, maar door vervuiling van het water zijn de dieren grotendeels weggetrokken. Er is echter genoeg anders te zien langs de rivier. Er leven hier gibbons, neusapen, mooie vogels en natuurlijk makaken. Vooral de zwarte gibbons zijn hier bijzonder. De vegetatie is ook anders dan gisteren. Dit is een tropisch bos met o.a. veel bamboe. U vaart naar het drijvende vissersdorp Bolongan. Onderweg zwaaien de kindjes enthousiast naar u. In de middag vaart u met de houseboat stroomafwaarts terug naar Tenggarong. Geniet van de omgeving, lekker lezen…. Het gaat een stuk sneller dan de heenweg, afhankelijk van de vertrektijd wordt er ook een deel van de nacht doorgevaren.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 5 Tenggarong - Samarinda

Sultanspaleis in Tenggarong

indonesie-Mahakamrivier-zwaaiende-kinderen_2_127747

‘s Morgens meert de Mahakamboot aan in Tenggarong. Een rare stad. In de middle of nowhere, maar met een kabelbaan over de rivier en een enorm voetbalstadion. Voor de toerist is er een interessant sultanspaleis. Hierin zijn o.a. keramiek, een collectie krissen, de troon, kleding en hoofddeksels van de sultan te zien. Leuk om even doorheen te wandelen. Daarna neemt u afscheid van de bemanning van de houseboot. Uw auto met chauffeur staat al klaar en u rijdt door naar Samarinda.

 

Overnachting in Samarinda.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

 

Dag 6 Samarinda - Kutai National Park

De grote tocht over land naar het noorden start vandaag

U wordt opgehaald bij uw hotel in Samarinda en u rijdt naar Sangatta. Deze rit duurt ongeveer 8 uur. Voor Bontang passeert u de evenaar; er is een monument. Net voor de grote stad Bontang slaat u af richting Sangatta. De lunch nuttigt u onderweg in een lokaal restaurant.

 

Het is een klein stukje rijden van Sangatta naar de kreek waar een gemotoriseerde kano ligt, om u naar de ingang van het Kutai National Park te brengen. U vaart naar uw accommodatie in het nationale park. Onderweg zijn er soms varanen te zien. Maak aan het einde van de middag en morgenochtend een trekking door het secundaire regenwoud van Kutai National Park.

 

Overnachting in Kutai National Park.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 7 Kutai National Park - Sangatta

Orang-oetans spotten

Orang_oetang_1_628292

Vroeg op voor de eerste trekking. De lengte/duur van de trekking bepaalt u in overleg met de gids en de ranger die u begeleiden. En natuurlijk hangt het er van af of u al snel orang-oetans ziet, want dat is de belangrijkste reden om hier te komen. Glibberige suspense bruggen, waden door enkelhoog water, torenhoge bomen, af en toe een blik op het riviertje dat langs het park loopt. Varens, insectenetende planten, grote spinnen, hopelijk geen bloedzuigers; het echte junglegevoel ervaart u in Kutai! De orang-oetans leven hier echt in het wild. Ze worden niet gevoederd en laten zich ook niet lokken door de rangers. Voor een goede foto kunt u beter naar Palangkaraya of Tanjung Puting National Park gaan. Om een orang-oetan echt helemaal in het wild te zien, bent u in Kutai op de juiste plek. Het is niet zeker dat u de dieren ziet, maar de kick is des te groter, als u ze wel ziet slingeren door de bomen!

Aan het einde van de dag reist u verder naar Sangatta.

 

Overnachting in Sangatta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 8 Sangatta - Talisayan

Een hele, hele lange rijdag. Maar wel om koers te zetten naar een mooi gebied, dus het is de moeite waard om zo ver te reizen. Vertrek bijtijds. Onderweg stopt u een aantal keren en u steekt met de veerboot een rivier over. De rijtijd van A naar B is zeven uur. Maar al met al bent u de hele dag onderweg en komt u pas laat in de middag of vroeg in de avond aan.

Maar morgen wacht de beloning: een tocht met een klotok (traditionele houten boot) naar een punt waar regelmatig walvishaaien te zien zijn. Bewonder deze zeereuzen vanaf de boot of ga het water in om met deze ongevaarlijke dieren te zwemmen of snorkelen. De walvishaaien worden vooral tussen 06.00 en 09.00 uur gespot.

 

Overnachting in Talisayan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 9 Talisayan - Kanjungan Island

Reusachtige walvishaaien en idyllisch meer

Walvishaaien-79b094fd_4_628402

’s Morgens gaat u walvishaaien spotten en teruggekomen op het vasteland bezoekt u een zeezigeuner-dorp. De Bajau stam leeft in dit gebied. Ze leven van de visvangst en vogelnestjes voor consumptie. U ziet hoe de productie van vogelnestjes in z’n werk gaat. Daarna verder naar het Labuan Cermin meer dat bekend staat als het spiegelmeer, omdat het twee soorten water bevat: bovenin zoet en onderin zout. Bijzonder is dat er dan ook zowel zoet- als zoutwatervissen in leven. Het water is schoon en helder; u kunt hier zwemmen of snorkelen. Het meer wordt omgeven door groene bossen. Nog een eindje rijden en in een kleine haven gaat u aan boord van een boot die u naar Kanjungan Island brengt. De rest van de middag brengt u door op het met palmen omzoomde zandstrand.

 

Overnachting op Kanjungan Island.

Inclusief alle maaltijden, auto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 10 Kanjungan Island - Teluk Sumbang

Wat is dat heerlijk wakker worden: rust, alleen het geluid van de golven en als u naar buiten kijkt het witte strand met palmbomen. Idyllischer kan het niet worden! U kunt zwemmen of snorkelen boven de koraalriffen tot de boot u op komt halen om u in een half uur naar Teluk Sumbang te brengen. Onderweg komt u langs een schildpadden broedplaats. En grote kans dat er dolfijnen met de boot meezwemmen. Bij aankomst in Teluk Sumbang staat er een lunch klaar.

 

Teluk Sumbang ligt in een baai met een ongerept zandstrand met palmbomen. Er komen nog nauwelijks toeristen. Het is een prettige plek om enkele dagen te relaxen, maar ook de omgeving te verkennen: zowel de jungle en de mangrove in het achterland, als de onderwaterwereld voor de kust. 

 

In de namiddag maakt u nog een wandeling in de omgeving.

 

Overnachting in Teluk Sumbang.

Inclusief alle maaltijden, auto met chauffeur, Engelssprekende gids, excursies

Dag 11 Teluk Sumbang

Kajakken tussen de mangrovewortels

IMG-20190415-WA0002-d02bbe55(3) Coral-Reef-Teluk-Sumbang11-6142231d(3)

Tijd voor een beetje actie. Samen met een gids maakt u een trekking van ongeveer 3 kilometer door de jungle. Geniet van de geuren, kleuren en geluiden van het regenwoud. Misschien bloeit de rafflesia, een enorme rode bloem. Het doel is een Dayak dorp op het Mangkaliat bergplateau. De inwoners van het dorp leven nog op traditionele wijze. Iets verderop is een waterval.

 

Ga vanmiddag kajakken in het mangrovebos onder begeleiding van een gids. Er is een kans dat u de bijzondere neusapen ziet. U kunt ook nog een trekking door de jungle maken over de helling van de Mangkaliat berg. Er leven veel wilde dieren hier, zoals apen (zelfs gibbons!), orang-oetans en zonneberen. Deze laatste zijn moeilijk te spotten, maar wie weet heeft u geluk.

 

Overnachting in Teluk Sumbang.

Inclusief alle maaltijden, auto met chauffeur, Engelssprekende gids, excursies

Dag 12 Teluk Sumbang - Maratua

U rijdt terug naar Talisayan. Even stoppen om te lunchen en rond een uur of 15.00/16.00 stapt u aan boord van een speedboot naar Maratua. De overtocht duurt circa 2,5 uur.

 

Maratua is het grootste en leukste eiland van de Derawan archipel. U gaat hier vooral naar toe om te snorkelen en te duiken. De koraalriffen rond het eiland zijn adembenemend mooi. Het is een echt bounty-eiland met een groene kern en witte stranden. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen.

 

Overnachting op Maratua.

Inclusief alle maaltijden, auto met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 13 Maratua

Sangalaki-Resort-4(3) Derawan-Dive-Lodge-6(7)

Maratua is het grootste en leukste eiland van de Derawan archipel. Er is prachtige natuur met jungle en mangroves. Er zijn mooie witte zandstranden en bovenal een magnifieke onderwaterwereld. Om het eiland zelf te ontdekken, kunt u zelfs fietsen huren. Fiets naar de mangrovebossen en doe zeker de twee Bajaudorpen aan. Bajau zijn zeezigeuners, die in huizen op palen wonen. Er is een grot met een waterbron. Maar ga vooral snorkelen of duiken. In de zeestraat "Big Fish Country" ziet u kleurige rifvisjes, maar u heeft ook kans om grotere roofvissen zoals barracuda's, grijze rifhaaien en adelaarsroggen te zien. 

 

Als het niet rond volle maan is, maakt u vanaf Maratua een excursie om walvishaaien te spotten. Deze immense gemoedelijke vissen zwemmen vaak bij hetzelfde punt. U vaart erheen en als de dieren te zien zijn, kunt u rustig het water in gaan om te zwemmen of te snorkelen. Vanaf de boot kijken is ook een optie.

 

Overnachting op Maratua.

Inclusief ontbijt

Dag 14 Maratua

Zwemmen tussen de kwallen

Maak een dagtocht per boot naar het eiland Kakaban. Eigenlijk is dit eiland een gedoofde vulkaan. Hier kunt u fantastische duiken maken langs een muur. Grote scholen vis zullen u vergezellen. Het is precies wat u zich van een tropisch eiland voorstelt: blauwe zee, witte zandstranden, palmbomen.... Er is een kans om manta’s te zien. Ook voor snorkelaars is de onderwaterwereld bij Kakaban prachtig. De kleurrijke vissen en koralen van de Gorganian Forrest Wall zijn onvergetelijk. Bijzonder op het eiland is een meer met brak water met kwallen die niet steken. U loopt hier in ca. 15 minuten naar toe. Er leven 4 verschillende soorten kwallen in het meer. Ze kunnen niet meer steken, omdat ze al zo lang geen natuurlijke vijanden meer hebben, de evolutie heeft hen veranderd! Toch voelt het heel tegennatuurlijk om het water in te gaan, terwijl er tientallen kwallen om u heen zwemmen. 

 

Overnachting op Maratua.

Inclusief ontbijt, boottocht

Dag 15 Maratua - Derawan

Schildpaddeneiland

Maratua-Pratasaba-Resort-1

U maakt vandaag een dagtour naar het eilandje Sangalaki. Qua natuurlijke schoonheid lijkt dit eiland op Derawan. Maar Sangalaki is bijna onbewoond. Wel staat er een vuurtoren. In de wateren rondom Sangalaki zijn koraal en groene zeeschildpadden te bewonderen. De schildpadden komen het hele jaar door aan land om hun eieren te leggen. Verder staat dit eiland bekend om de mantaroggen die hier vaak in de omgeving zwemmen.

 

Aan het einde van de middag vaart u naar Derawan, dat wat dichter bij de kust ligt. U overnacht de laatste nacht op dit hoofdeiland.

 

Overnachting op Derawan. 

Inclusief ontbijt, boottochten

Dag 16 Derawan - Berau

U vaart naar Tanjung Baru, de haven bij Tanjung Redep, Berau. Bij aankomst wordt u opgehaald en naar de luchthaven van Tanjung Redep of uw hotel gebracht (transfer).

 

Hopelijk heeft u genoten van de rondreis over Kalimantan. Toch nog niet genoeg gezien? Verleng uw rondreis op Kalimantan. Neem eens een kijkje bij onze bouwstenen Kalimantan of neem contact met ons p.

 

Inclusief ontbijt, boottocht, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen