terug naar het overzicht

Rondreis Specerijen en koloniaal verleden op Banda

OP DIT MOMENT VOEREN WIJ OM LOGISTIEKE REDENEN GEEN REIZEN NAAR BANDA UIT.

Vier eilanden in de centrale en zuidelijke Molukken! Onvergetelijk mooi en puur. De Banda-eilanden vinden wij een absoluut hoogtepunt, we denken dat dit over een aantal jaren echt ontdekt gaat worden. Met andere woorden: ga er nu heen. De Banda-eilanden kennen zoveel koloniaal verleden… je kijkt je ogen uit, je dwaalt door het verleden. Bovendien is de onderwaterwereld fantastisch, behoort tot de mooiste plekken van Azië. Seram is ook zo’n eiland waarvan wij denken dat het in de toekomst populair gaat worden, maar wat nu nog stil is. Ambon is bij vele Nederlanders bekend, al is het maar om de klank; Saparua is een heel rustig eilandje, pak het mee op uw reis, u zult verrast zijn. 

Wat maakt deze reis bijzonder
Het bijzondere verleden in Banda
Vaar door de dichte natuur
Ontdek de onderwaterwereld!
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Prijsindicatie vanaf € 2200,- per persoon
Reisduur: 16 dagen / 15 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag Specerijen, koloniaal verleden op Banda

Dag 1      Centrale Molukken, Ambon

Dag 2      Ambon

Dag 3      Zuidelijke Molukken, Banda-archipel

Dag 4      Banda-archipel

Dag 5      Banda-archipel

Dag 6      Banda-archipel

Dag 7      Centrale Moluken, Ambon, Natsepa

Dag 8      Saparua

Dag 9      Saparua

Dag 10    Seram, Sawai

Dag 11    Seram, Sawai

Dag 12    Seram, Ora Beach

Dag 13    Seram, Ora Beach

Dag 14    Seram, Ora Beach

Dag 15    Ambon, Natsepa

Dag 16    Vertrek Ambon

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Ambon

Indonesie-Molukken-Ambon-becak(8) Indonesie-Molukken-strand(8) HPIM8332(8)

U wordt afgehaald door uw chauffeur. De komende dagen heeft u de beschikking over een auto met chauffeur. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. Het niveau van de gids op de Molukken ligt over het algemeen wat lager dan op eilanden zoals Java. Dat komt omdat er minder toerisme is.

U rijdt in ongeveer een half uur naar Ambon-stad.

 

Informatie over het eiland Ambon:

In de 16de eeuw strandde hier een schip met Portugezen, die hier ook een handelspost vestigden. In de loop van de 17de eeuw heeft de VOC het eiland met harde hand veroverd en werd Ambon als centrum van het kruidnagelmonopolie de belangrijkste vestiging van de VOC, toentertijd werd het eiland ‘de Koningin van de Oost’ genoemd. Het eiland ligt centraal in de Maluku-archipel. Ambon bestaat uit twee schiereilanden, door een smalle strook met elkaar verbonden, er tussenin ligt de fraaie Ambon-baai. Het eiland heeft mooie kusten, maar verwacht geen aangeharkte stranden. De lokale bevolking, waaronder natuurlijk ook de vissers, maken er gebruik van. Ambon-stad is voor de meeste bezoekers de uitvalsbasis voor uitstapjes over het eiland. Interessante plaatsen om te bezoeken, buiten de stad zelf, zijn het zuid-westelijke deel met vissersdorpjes, stranden en de prachtige  Pintu Kota (Gate of Ambon). In het noordelijke deel zijn onder andere te bewonderen het fort Amsterdam en de heilige alen, zoals bij het plaatsje Waai. En natuurlijk: genieten van het ongerepte landschap met zijn tuinen en plantages.

 

Op stap! Nadat u heeft ingecheckt gaat u met uw chauffeur en gids Ambon verkennen. Ambon-stad is de hoofdstad van de Molukken, het is een rommelig, typisch Indonesisch stadje. Niet al te groot, maar wel de hoofdstad van het eiland. In het centrum staan de beelden van de vrijheidsstrijders uit de koloniale tijd Pattimura en Martha Christina Tiahahu; vanaf deze laatste heeft u een mooi uitzicht over de stad en de baai die het eiland vrijwel doormidden deelt. In het eenvoudige museum Siwalima kunt u meer te weten komen van de Ambonese cultuur en historie. Ga één dezer dagen een lekker bakje koffie drinken met wat zoete of hartige lekkernijen in het leuke café Sibu Sibu of het iets chiquere Maples (van buiten ziet dit er niet uit, maar het is een aanrader!). Een tip om te gaan eten is bij restaurant New Ratu Gurih, waar ze heerlijke verse vis hebben. Ook bij Sari Gurih aan de Jalan Dana Kopra serveert men heerlijke vis en zeevruchten. De stad Ambon verkennen duurt in de regel enkele uren.

 

Overnachting in Ambon-stad.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 2 Ambon

Met uw gids en chauffeur maakt u een dagtocht zuidwaarts. U volgt de mooie kustroute, leuke kleine dorpen met nette huizen worden afgewisseld door stukken groene natuur en stranden. Onderweg maakt u ongetwijfeld meerdere stops; heerlijk om even te wandelen of iets te drinken, zoals bij het plaatse Amahusu, bijvoorbeeld in het simpele restaurantje Tirta Kencana. Even wat drinken en genieten van het uitzicht en vervolgens stapt u weer in de auto en rijdt u verder over Ambon. Helemaal in het zuiden is de Pintu Kota, Gate of Ambon. Dit is een fraai gevormde rots in zee, een natuurverschijnsel dat echt de moeite waard is!  Een trap voert naar de top van de rots, waarvandaan u een mooi uitzicht over de Banda-zee heeft.

 

U rijdt via dezelfde route terug bijna tot aan Ambon. Daar vandaan de bergen in, naar het dorp Soya (interessant kerkje hier). Hier kunt u heerlijk wandelen, genieten van de rustige bergomgeving. Uw gids weet de leuke weggetjes en in overleg met hem/haar bepaalt u hoeveel u wilt lopen. Vervolgens terug via dezelfde weg naar Ambon-city. Even boven Ambon ligt Tantui, de begraafplaats van de KNIL-militairen en de Australiërs, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. Het kerkhof is goed onderhouden en de reusachtige parasolbomen die er staan zijn indrukwekkend.

De stranden op Ambon zijn over het algemeen simpel, niet met stoeltjes enz. In het weekend kan het behoorlijk druk zijn met Ambonezen. De stranden zijn gelegen in kleine baaien met wat bomen die voor schaduw zorgen en soms met een overdekt zitje of een restaurantje. Leuk zijn bijvoorbeeld Santai Beach of Lelisa Beach.

 

Overnachting in Ambon-stad.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 3 Ambon - Banda-archipel, Banda Neira

Indonesie-Molukken-Banda5-shutterstock_139095809(13)

U wordt van uw hotel in Ambon-stad naar de haven gebracht. U vaart per ferry in ongeveer 4 uur van Ambon naar Banda Neira. U vaart over open zee. De zee is meestal redelijk rustig, maar als het weer slecht is kunnen er hoge golven zijn. Bij aankomst op Banda Neira loopt u naar hotel, dat op korte afstand van de haven is gelegen.

Let op:

Het reizen naar Banda, vanaf Ambon, heeft nogal wat haken en ogen. De veerboot vaart deze route 2 x per week. Maar ook: regelmatig niet. Dat kan te maken hebben met de weersvooruitzichten, maar er zijn ook andere redenen (bijvoorbeeld: niet voldoende boekingen).

Om u toch naar Banda te kunnen vervoeren (en weer terug) hebben we speling nodig. We boeken de bouwsteen Banda in combinatie met (vooraf) Ambon en omliggende eilanden zoals Saparua en Seram. Mocht het er naar uitzien dat de boot problemen gaat opleveren dan draaien we het programma op de Molukken. Vaak lukt het dan wel (maar geen garantie).

 

Excursie van enkele uren in plaatsje Banda Neira. Wandelen in het heden en vooral: het verleden. De wandeling met uw gids duurt ongeveer een halve dag. Het gelijknamige plaatsje Banda Neira, aan de prachtige baai gelegen, heeft zich tot een klein stadje kunnen ontwikkelen, omdat het hier redelijk vlak is. Het uitzicht op de vulkaan de Gunung Api is zo mooi! Hier is ook de haven met honderden kleine vrachtbootjes. De ferry meren hier ook af. Kortom: het is levendig. Autoverkeer is zeldzaam, wel zijn hier natuurlijk fietsers en (klein soort) scooters.

 

U wandelt met uw gids door het plaatsje: genieten van de drukte bij het haventje, in de smalle straatjes is bijna altijd markt en: u aanschouwt het koloniale verleden in de vorm van de vele huizen en gebouwen uit de tijd van toen. Ongelooflijk! Dan van de straatjes achter de haven naar de iets verder gelegen bouwwerken die heel bepalend zijn voor dit eiland.

 

Maar eerst een mooie wandeling landinwaarts, over smalle paden met aan weerskanten huisjes en vervolgens door de tuinen (waar verschillende gewassen door elkaar groeien) naar een kleine plantage, waar de planter u vertelt over zijn werk en u door zijn tuin leidt. Het leuke is: u komt uit bij:  het 17de eeuwse Fort Belgica, gelegen op een heuvel, is heel mooi gerestaureerd, met natuurlijk strategisch uitzicht vanuit de hoogte op de zee. Aan de voet van de heuvel ligt het fort Nassau: de muren staan nog, binnenin het fort groeit gras alle kanten op en kinderen voetballen er. Maar: het is er ondertussen wel! En wat dacht van de sociëteit waar de Hollanders elkaar ontmoetten: Sociteit Harmonie. Het gebouw is verlaten, je kunt er doorheen dwalen en als je je ogen dichtdoet kun je je voorstellen hoe men hier dineerde en danste. U wandelt vervolgens naar Istana Mini, waar de Nederlandse gouverneur zijn residentie had. Ook weer vlakbij staat het voormalige hoofdkwartier van de VOC, hier is een beeld te zien van koning Willem III. Ook naar Rumah Hatta, waar de vrijheidsstrijder Hatta gevangen zat. Het katholieke kerkje, dat wel nog steeds wordt gebruikt, is mooi, met zijn vloer met antieke tegels. Erachter ligt een klein kerkhof met de namen van Nederlandse families.

 

Overnachting op Banda Neira.

Inclusief bootovertocht, Engelssprekende gids

Dag 4 Banda-archipel, Banda Besar

Excursie naar Banda Besar. U vaart in een klein bootje met uw gids in ongeveer een kwartier naar het grote eiland Banda Besar, ook wel Pulau Lonthoir genoemd, u komt namelijk aan in het dorpje Lonthoir. En weer wandelen door de smalle straatjes met de kleine huisjes (de mensen hier houden duidelijk van kleur), waar warme  ontmoetingen uw deel zijn.

En dan naar het fort (benteng) Hollandia. Maar dan moet u wel 220 treden op. Boven aangekomen loopt u over allemaal paadjes tussen tuinen en huizen door naar het fort. Ai… wat een magnifiek uitzicht. Ga op een rotsblok zitten en geniet! Diep beneden u ziet u het dorp, de zee en de vele eilanden. De stenen voor het fort kwamen vaak uit Holland, als ….. En kwamen ze te kort, dan gebruikten ze stukken koraal. U kunt beide hier heel goed zien.

Met name Banda Besar had en heeft nog steeds heel veel nootmuskaatperken (op de Banda-eilanden worden plantages perken genoemd). U ziet ook overal op straat en op de veranda’s van de huizen de nootmuskaat, die men daar te drogen legt. U ziet er alle fasen, heel interessant.

 

Er is nog 1 perk dat stamt uit de 17de eeuw en nog steeds in eigendom is van de nazaat van de toenmalige oprichter. Poncky van den Broecke is de 14de generatie perkeniers, zijn zoon neemt op enig moment het stokje weer over. Naast het uitgestrekte nootmuskaatperk kweekt hij ook boompjes, die hij exporteert naar andere landen. Hier op Banda Besar bezoekt zijn perk of dat van een andere planter. Die plantages zijn gewoon heel mooi, geen saaie rijen bomen, maar veel variaties en het lijkt of ze kriskras door elkaar staan. Heel opvallend en prachtig zijn de kanaribomen; deze zijn hoger dan de nootmuskaatbomen en hebben een enorme kruin, zo beschermen deze reuzen de andere bomen. Natuurijk mag u van de planter wat noosmuskaten meenemen.

 

De familie Van den Broecke is een gevestigde naam. Zo kwamen wij langs een knappe dame, die een praatje met ons maakte. Ze liet al snel trots haar achternaam weten: Van den Broecke, een nazaat dus. In het verleden stonden er vele perkeniershuizen, waar de perkeniers met hun gezinnen wonen. Er zijn er nu nog maar een paar. Al wandelend komt u op een pleintje, waar twee putten zijn; nog steeds takelen de mensen hier hun water omhoog, er is geen waterleiding.

 

Overnachting op Banda Neira.

Inclusief ontbijt, boottocht, Engelssprekende gids

Dag 5 Banda-archipel, Pulau Ay

Indonesie-Molukken-Banda15(17) Indonesie-Molukken-Banda17-shutterstock_234349519(8)

Excursie naar Pulau Ay. En weer varen, echt waar: u krijgt er geen genoeg van. Vandaag naar het eiland (pulau) Hatta, de tocht duurt ongeveer 1 uur. Uw gids gaat natuurlijk met u mee, wandelend over het eiland. Ook dit eiland is weer een nootmuskaateiland, het ene perk na het andere en ook hier liggen de nootmuskaten te drogen. U maakt een wandeling met de perkenier, hij laat bijvoorbeeld zien hoe noten geoogst worden. En hij wijst u op andere gewassen, die gewoon tussen de nootmuskaatbomen en de kanaribomen groeien. Elk plekje wordt, als het kan, gebruikt.

 

De kerk is verlaten, de begraafplaats toont vervallen. Maar toch: ook hier weer Nederlandse namen op de grafzerken, onder andere van Paulus van den Broecke (voorvader van Poncke op Banda Besar). Een straatje door, weer met eenvoudige huisjes en gewoon aardige, gastvrije bewoners, naar een historische plek: fort Welvaren. De naam suggereert iets anders dan wat u te zien krijgt. Alleen de muren en poorten staan nog, verder niets meer. Maar: het staat er wel! Binnen de poorten (een behoorlijk groot stuk grond) hebben de bewoners zich gevestigd: overal staan, kriskras, huisjes. Opvallend zijn de ‘krotten’, die tegen de muren zijn gebouwd, hier woonden vroeger de arbeiders, die op de perken werkten (en gedeeltelijk nog). Een ander fort is benteng Revenge (fort der wraken). Ook hier weer: alleen muren, binnenin: gras, speelterrein voor de lokale jeugd. Er tussendoor, maar dat geldt eigenlijk op alle eilanden: naar het schooltje, waar je, als de leerlingen pauze hebben, heel makkelijk contact maakt, ook overigens met de leerkrachten.

Als er tijd en zin is: naar eilandje (bijvoorbeeld Pulau Pisang), relaxen aan het strand, snorkelen.

Terug naar Banda Neira.

 

Overnachting op Banda Neira.

Inclusief ontbijt, boottocht, Engelssprekende gids

Dag 6 Banda-archipel, Pulau Hatta

Excursie pulau Hatta. In ongeveer 5 kwartier a 1.5 uur vaart u vanaf Banda Neira, met uw gids, naar het paradijselijke Pulau Hatta. De onderwaterwereld met zijn spectaculaire koraalriffen in het kristalheldere zeewater behoort tot de mooiste van de Banda-archipel en ver daarbuiten. Naar een stil strandje, daar vandaan de zee in lopen en genieten maar. Klaar? Uw gids maakt u lunch klaar en met uw voeten in het zand: smullen maar. Dit is een echte bounty-ervaring. Hoe lang het duurt? Dat ligt aan u. Op enig moment terug naar Banda Neira.

 

Overnachting op Banda Neira.

Inclusief ontbijt, boottocht, Engelssprekende gids

Dag 7 Banda-archipel - Ambon

U loopt van uw hotel naar de haven. U vaart in ongeveer 4 uur terug naar Ambon. U wordt bij de haven van Ambon naar uw hotel in Natsepa gebracht.

 

Informatie Natsepa:

Eén van de bekendste stranden op Ambon is Natsepa. Er is zowel een openbaar strand evenals stranden bij de hotels. Typisch Indonesisch is het eten van roedjak aan de kust bij Natsepa. Roedjak zijn stukken fruit overgoten met een pittig-zoete saus. Zeker proeven!

 

Overnachting in Natsepa.

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

Dag 8 Ambon, Natsepa - Saparua

HPIM8473(8) HPIM8514(8) Indonesie-Molukken-vissersstrand2(8)

U wordt van uw hotel in Natsepa naar de haven van Ambon gebracht. U vaart van Tulehu op Ambon naar Haria op Saparua. Per lokale ferry doet er ongeveer 2 uur over. Uw gids reist met u mee. Tijdens de overtocht ziet u links het eiland Haruku.

 

Informatie over het eiland Saparua:

Het H-vormige eiland Saparua is vrij klein en ligt is onderdeel van Centraal-Molukken. De haven van Haria vormt het centrum van het eiland: de komende en gaande boten met eilandbewoners zorgen voor veel activiteit. De Molukken, en zeker Saparua waren zeer geliefd bij koloniale overheersers vanwege de kruidnagels en nootmuskaat (met als bijprodukt foelie). Rijdend over het eiland ziet plantages met deze specerijen, maar ook met sagopalmen. De eerste indruk die u van Saparua krijgt, is het vredige, het rustige. De huizen aan de kant van de weg zien er vaak leuk en goed verzorgd uit: netjes in de verf, met luikjes en met plantjes op een vensterbank. Alle dorpjes zijn klein en lieflijk. Overal staan kerkjes. Saparua-stad is een druk plaatsje, de markt vormt natuurlijk het levendige centrum hier. Saparua heeft ook nog zichtbaar koloniaal verleden: fort Duurstede (de overblijfselen zijn gerestaureerd), aan de rand van het stadje gelegen. U ziet veel kerkjes tijdens uw rit over het eiland.

 

In de haven wordt u opgehaald door een auto met chauffeur waar u vandaag mee over het eiland rijdt. Een boeiende dagtocht over het eiland. U bezoekt eerst het huis van de vrijheidsstrijder Pattimuri, die in het begin van de 19de eeuw opstond tegen de Hollandse overheersing. In 1817 bestormde de bevolking fort Duurstede, waarbij alleen het zesjarige zoontje van de Hollandse resident werd gespaard. Toen hij opgroeide heeft hij aan zijn naam Van den Berg, Saparoea toegevoegd. Nog steeds wonen nakomelingen met deze naam op het eiland. Absoluut uniek is het dorpje Booi, zuidelijk van Saparua-stad gelegen. Het dorp is tegen de berghelling aangebouwd en tussen de boven elkaar liggen straatjes zijn hoge trappen. Niet alleen hierom is het bijzonder leuk: het dorp is zeer kleurrijk, de huizen zijn in verschillende felle kleuren geschilderd. En: het is er zo keurig, je ziet geen rommel op straat, er staan plantenbakken en de huizen met hun bloempotten voor het raam zien er zo onderhouden uit! Heel leuk om doorheen te wandelen, bezoek hier de kerk en maak een praatje met de vriendelijke mensen hier.

 

Vervolgens naar de zuidoost-arm, naar het dorp Ouw. Daar aanschouwt u de kunst van het pottenbakken. Heel bijzonder is het om te zien hoe sagocake gemaakt wordt in Kampong Mahu. In een lokale woning bereidt de vrouw des huizes uit sagomeel de cake. In ongeveer 5 minuten is het baksel klaar, dus u kunt proeven! Sago vormt het belangrijkste voedsel op de Molukken.

Een leuk en eenvoudig (maar goed) restaurantje aan een mooi wit zandstrand (zwemmen!) ligt in het noorden, bij Putilesy: heerlijk hier!

Terug naar Saparua-stad, naar fort Duurstede. Voor uw diner: uw gids brengt u naar één van de weinige restaurantjes, waar u redelijk goed kunt eten.

 

Overnachting in Saparua-stad.

Inclusief ontbijt, transfer, bootovertocht, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 9 Saparua

Steiger in zee op het mooie eiland Saparua, Molukken, Indonesie

Naar het bounty-eiland Nusa Laut, ten zuidoosten van Saparua, met uw Engelssprekende gids. De kuststrook is slechts 24 km. U wordt naar de boot (gemotoriseerde catamaran) gebracht en u vaart er in ongeveer 35 minuten naar toe. We gaan dit eiland verkennen met gebruik van de bromfietsen (achterop de bromfiets). Er is geen openbaar vervoer. Er zijn slechts 7 dorpen. De rit tussen Nalahia en Ameth is heel mooi. Er zijn overal kruidnagelbomen langs de weg. Het eiland heeft twee 19de-eeuwse kerken en de restanten van het VOC-fort Beverwijk. Het eilandje wordt omgeven door ondiepe riffen, die bruisen van het leven: neem uw snorkel mee! Mooie plekken: Ameth is prachtige snorkellocatie, maar well ver lopen naar de plek waar de boot ligt om u naar het rif te varen (de boot heeft geen trappetje om er weer in te klimmen!). Een andere mooi snorkelgebied is bij het dorp Leinitu hier is de mooie onderwaterwereld wel zo vanaf het strand goed bereikbaar.

 

Overnachting in Saparua-stad.

Inclusief ontbijt, transfers, boottocht, Engelssprekende gids

Dag 10 Saparua - Seram, Sawai

Indonesie-Molukken-wassen-kanaaltje(8) HPIM8557(8) Indonesie-Molukken-Seram-vissersboot-jongen(8)

U wordt van uw hotel in Saparua-stad opgehaald en naar de haven gebracht. U vaart van Haria op Saparua naar Amahai, in het zuiden van Seram. Per lokale ferry doet u er ongeveer 2 uur over. Uw gids reist met u mee.

 

Aankomst op het eiland Seram, in de haven van Amahai. Seram is het grootste eiland van de centrale Molukken; het is zelfs nog iets groter dan Nederland. Het grootste deel is absoluut nog heel oorspronkelijk, niet ingeriicht voor bezoekk van buitenlandse reizigers. Slechts een beperkt gebied is goed toegankelijk en is een begin gemaakt met toerisme, hoewel op heel kleine schaal. Het betreft het gebied aan de noordkust. Het ligt in feite recht tegenover Amahai, enkele uren rijden en u bent er. Aan de mooie noordkust liggen het dorp Sawai en het mooie zandstrand van Ora beach.

Geniet van dit pure gebied, dat heel voorzichtig haar deuren opent.

 

U wordt afgehaald door uw chauffeur. Vandaag heeft u de beschikking over een auto met chauffeur. Eerst naar de hoofdstad van het eiland Seram: Masohi. U bent er in ca. 10 minuten. De hoofdstad is niet meer dan een provinciestadje. Er is geen bank, waar u kunt pinnen, dus zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft. U stopt even in Masohi om wat te drinken. Meteen ziet u eigenlijk dat Seram totaal anders is dan de Molukse eilanden Ambon en Saparua. Er zijn geen overblijfselen uit de Nederlandse tijd en er wonen overwegend moslims. Ook de natuur is anders: veel ruiger en weelderiger. De mensen zijn wel net zo vriendelijk als op de andere Molukse eilanden. U verlaat Masohi en maakt een schitterende tocht van ruim 3 uur dwars over het eiland naar Sawai, aan de noordkust. De natuur langs deze route is schitterend en het is er ontzettend rustig. U rijdt door de jungle. Urenlang volgt de ene haarspeldbocht na de andere en u rijdt langs immens hoge bomen, echte woudreuzen, langs varens en bromelia’s. Af en toe is een stukje wat gecultiveerder: daar groeien palmbomen en bananenbomen. Huisjes ziet u onderweg nauwelijks. Wel is er een restaurantje waar u even kunt pauzeren. Wij vonden het leuk om vanaf het restaurant een stuk over de weg te wandelen. Af en toe rijdt u zo hoog, dat u voelt dat het kil is in de schaduw. Prachtige vergezichten en torenhoge rotsen vormen een fraai schouwspel. Het gesnerp van de cicaden zwelt aan. Het laatste deel van de route, voert door het Nationale Park Manisela. U komt aan bij het dorp Mansihulan. De mensen leven hier in armoedige omstandigheden en hebben een zwaar bestaan. Het laatste deel van de weg is zeer slecht. De weg is onverhard en soms steil. Een avontuurlijke tocht! U arriveert aan de rand van het dorp Sawai. Uw auto mag niet verder en u wandelt door het typisch Indonesische dorp Sawai met z’n huizen met golfplaten daken. Uw bagage wordt gedragen.

 

Waarschijnlijk vraagt u zich af waar u terecht bent gekomen en wat u in Sawai kunt doen. Sawai is een klein dorp aan de noordkust, heel oorspronkelijk. Het guesthouse waar u verblijft vormt echter een aangename verrassing. Simpel, maar lieflijk en met een fantastisch uitzicht over de baai, op het dorp en op de steltwoningen. Vissers peddelen voorbij in hun kleine houten boten. U zit midden in het dagelijks leven van een Molukse gemeenschap. Wat kunt u er doen? Een trektocht maken door de mooie natuur, varen naar stranden dichtbij en wandelen door het leuke dorp; u blijft vast even staan bij de mooie wasplaats, waar vrouwen de was doen en kinderen in het water springen (prachtig betegeld, dat verwacht je niet).

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt,diner,  transfer, bootovertocht, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 11 Seram, Sawai

U gaat met een kleine speedboot de Salawai rivier op. De natuur is magnifiek. Torenhoge bomen, het gekrijs van kaketoes en lorres, weelderige plantengroei, palmen die tot in het water staan…. Geniet van de boottocht. Af en toe zal de bootsjongen de motor even stilleggen zodat u in alle rust kunt genieten van de geluiden van de natuur en eventueel kunt u dan vogels spotten. Veel sagopalmen staan aan de Salawai rivier. U vaart naar een plek waar de lokale bevolking bezig is met het winnen van sago. De palmen worden omgezaagd en de stam wordt in kleine stukken gesneden en verwerkt. U kunt het hele proces zien. Sago vormt het belangrijkste voedsel voor de bevolking van de Molukken. Eventueel kunt u nog zwemmen bij het piepkleine onbewoonde eiland Sapalewa met een koraal/zandstrandje vlak voor de monding van de rivier.

Aan het einde van de dag neemt u afscheid van uw gids.

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt, diner, Engelssprekende gids, boottocht

Dag 12 Seram, Sawai - Ora Beach

Vanaf het dorpje Saleman vaart u naar Ora Beach, uw bestemming. Vanaf de pier hier vaart u ongeveer een kwartier met een klein bootje naar het strand, Ora Beach. Het ligt aan de noordkust, maar is niet over land te bereiken. Varen dus en dat is geen straf. U ziet het stuk strand onderaan de steile berg (het enige strand hier dat niet bij vloed onder water loopt) al vanuit de verte, met de lieflijke huisjes op palen als prachtig decor. Ora Beach is een droom!

Wat kunt u hier doen? Wel: allereerst genieten van de schoonheid, het heeft een hoog bounty-gehalte. En wat dacht u van vaartochtjes maken naar zeeplekken, waar de onderwaterwereld op z’n mooist is? Zwemmen? Vanaf het strand loopt u zo het heldere zeewater in!

 

Overnachting in Ora Beach.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé, bootovertocht

Dag 13-14 Seram, Sawai - Ora Beach

Seram-Saleman-Ora-Beach-resort(17) Saleman-Ora-Beach-resort (35)

Genieten van deze prachtige plek!

 

Overnachtingen in Ora Beach.

Inclusief ontbijten, lunches, diners

Dag 15 Seram, Ora Beach - Ambon, Natsepa

U wordt door een bootje van het Ora Beach resort naar de vastewal gebracht, naar de haven van het dorp Saleman. Daar staat uw chauffeur te wachten, die u via dezelfde route naar de haven van Amahai brengt. U vaart van Amahai, in het zuiden van Seram naar Tulehu op Ambon. Per lokale ferry doet u er ruim 4 uur over. 

U wordt bij de haven van Ambon naar uw hotel in Natsepa gebracht.

 

Overnachting in Natsepa.

Inclusief ontbijt, bootovertochten, privé-auto/busje met chauffeur, transfer

Dag 16 Natsepa - Ambon

U wordt van uw hotel in Natsepa naar de luchthaven bij Ambon-stad gebracht.

 

Einde arrangement.

Inclusief ontbijt, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen