terug naar het overzicht

Rondreis Authentieke dorpen op Sumba en Flores

Authentieke dorpen ziet u veel tijdens deze mooie rondreis over Sumba en Flores. U begint op Sumba. Hier komen weinig toeristen, de bevolking is nog grotendeels animistisch. De cultuur van vroeger is goed bewaard gebleven. Daarna via Kupang op Timor een vlucht naar Flores. Op Flores reist u via de zeezigeunerdorpen bij Maumere, naar de mooie zuidkust. U bezoekt de kratermeren van de Kelimutu vulkaan.

Vervolgens een mooie route dwars over Flores naar de noordkust. Bij Riung maakt u een boottocht door een Nationaal Park. Het volgende Nationale Park ligt voor de kust bij Labuan Bajo: hier gaat u naar Komodo. De natuur over het hele eiland is prachtig. Een reis zonder veel luxe, maar een boeiende route die u kennis laat maken met vele facetten van de Kleine Sunda Eilanden.

Wat maakt deze reis bijzonder
Weinig bezocht puur Sumba
Gekleurde meren Kelimutu
Privéboot naar Komodovaraan
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 2140,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 17 dagen / 16 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Authentieke dorpen op Sumba en Flore

Route Sumba:

Dag 1 Denpasar-Tambulaka 
Dag 2 Waikabubak
Dag 3 Waikabubak
Dag 4 Waingapu
Dag 5 Waingapu

 

Route Timor:
Dag 6 Kupang

Route Flores:
Dag 7 Maumere
Dag 8 Moni
Dag 9 Ende
Dag 10 Riung
Dag 11 Riung

Dag 12 Bajawa
Dag 13 Ruteng
Dag 14 Labuan Bajo
Dag 15 Komodoboot
Dag 16 Labuan Bajo
Dag 17 Vertrek vanaf Labuan Bajo

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Denpasar - Tambulaka

Indonesie-Sumba-grafdorp-vlaggen(13)

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Denpasar naar Tambulaka. De vluchten naar en van Sumba zijn grillig wat betreft vliegschema’s. Ze gaan lang niet altijd op tijd en soms zelfs niet. U dient zich hier wel van bewust te zijn, dit ligt buiten onze invloedssfeer.

Wij passen het reisschema aan, de eventuele meerkosten zijn echter voor uw rekening, het is inherent aan dit gebied.

U dient ook flexibiliteit in uw totale reis in te bouwen in verband hiermee.

 

De komende dagen heeft u de beschikking over een auto/minibus met chauffeur. Het reizen met een auto/minibus met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met de prachtige eilanden Sumba, Flores en Sumbawa. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U wordt bij de luchthaven opgehaald en u wordt naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Tambulaka:

Tambulaka ligt in het noordwesten van het eiland Sumba. De stad zelf is niet zo interessant; de omgeving des te meer! Dit gebied is bekend om zijn prachtige dorpen, nog heel authentiek. Als u tijdig arriveert gaat u vandaag de Kodi regio verkennen. U brengt een bezoek aan de dorpen Wainyapu, Parona Baroro, Rotenggaro en Ranggabaki. Dit gebied is bekend om zijn huizen met hoge daken. De huizen zijn nog in traditionele stijl gebouwd. Sommige daken zijn meer dan 10 meter hoog! Terug richting Tambulaka.

U overnacht buiten het stadje aan het strand van Managa Aba.

 

Overnachting in Tambulaka.

Inclusief binnenlandse vlucht, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 2 Tambulaka - Waikabubak

Onderweg van Tambulaka naar Waikabubak passeert u diverse leuke kleine traditionele dorpen.

De dorpen heten Tarong, Waitabar en Prai Ijing. Als er voldoende tijd is, bezoekt u deze dorpen.

 

Informatie Waikabubak:

Waikabubak is de hoofdstad van West-Sumba. Ondanks dat het de hoofdstad is, wonen er niet veel mensen. Het is eigenlijk een groot dorp met minder dan 25.000 inwoners. De stad is wel langgerekt; er is veel lintbebouwing langs de wegen die drie richtingen uitgaan. Waikabubak ligt op 800 meter hoogte, waardoor de stad een redelijk aangenaam klimaat heeft. Wai betekent water in de lokale taal.

 

Overnachting in Waikabubak.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 3 Waikabubak

Indonesie-Sumba-kindjes-paard Indonesie-Sumba-klein-grafdorp

Na het ontbijt vertrekt u voor een dagtocht naar het Wanokaka en Lamboya gebied. Het dorpje Waigali wordt als eerste bezocht.

Hier ziet u een "andung"; dit is een skelettenboom. Verwacht geen echte boom, het gaat om geweven doeken waar deze skelettenbomen op afgebeeld zijn. Dit is typisch voor deze regio. Het stamt nog uit de tijd van de koppensnellers. In het dorp werden de schedels van de overwonnen vijand in bomen opgehangen ter afschrikking van buitenstaanders. Vervolgens naar het dorp Praigoli. Hier ziet u de de Kajiwa steen. De Kajiwa steen is een grafsteen. Volgens de bewoners van het dorp zou deze steen oorspronkelijk een schip zijn geweest waarmee de voorouders naar dit gebied zijn gekomen. Kortom: Overal prachtige verhalen.

Kijkt u niet alleen naar de hoogtepunten, maar ook naar de dorpen zelf! Deze zijn zo prachtig.

 

Veel huizen hebben hoedvormige daken van bladeren. Het is nog authentiek. Bij Praigoli ziet u ook een pasola veld.

De pasola is een jaarlijks terugkerend festival met paardenrennen dat op verschillende plaatsen op het eiland Sumba georganiseerd wordt. De naam pasola is afgeleid van het woord "hola" dat "lange houten stok" betekent. Ondanks dat Sumba geen groot eiland is, konden de inwoners van diverse dorpen niet met elkaar praten. De dorpen lagen geïsoleerd en ieder had zijn eigen taal. Ook het geloof kon van dorp tot dorp verschillen. Hierdoor waren er veel veldslagen tussen de dorpjes. Dit wordt herdacht tijdens het jaarlijkse pasola festival.

Groepjes mensen trekken tegen elkaar ten strijde op een paard. Men is gewapend met speren. Zeer realistisch worden de veldslagen nagespeeld. Het festival is in februari en maart. De datum is pas kort van tevoren bekend. De precieze datum wordt namelijk vastgesteld door de marapu (priester) en hangt samen met het verschijnen van de Nyale zeewormpjes. U ziet in ieder geval het veld waar deze wedstrijd gehouden wordt. Het geloof is overigens animistisch, men vereert natuurelementen.

 

Vandaag ook een bezoek aan de dorpen Waiwuang en Wuntalaka. De traditionele huizen staan hier op een heuvel. Heel fotogeniek. Onderweg wordt er gestopt bij het strand van Kerewei om te picknicken. Neem een lunchbox mee uit het hotel.

Er zijn geen restaurantjes in dit gebied. In de loop van de middag terug naar Waikabubak.

 

Overnachting in Waikabubak.

Inclusief ontbijt, lunch, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 4 Waikabubak - Waingapu

U maakt vandaag een mooie tocht van ruim een halve dag naar Waingapu. De tocht is zeer afwisselend.

U rijdt door de bergen, gedeeltelijk door dichte bossen. Daarna wordt de begroeiing minder, ook fraai. U passeert vele huizen in de typische Sumba-stijl. U stopt bij het dorp Pasunga in de Anakalang regio om de grootste grafsteen op Sumba te bekijken en de traditionele huizen te bewonderen. In de middag aankomst bij uw hotel.

 

Informatie Waingapu:

Er zijn prachtige grafdorpen, ten zuiden van Waingapu. De grafstenen hier zijn groter dan in het westen.

Maar Oost Sumba is voornamelijk bekend vanwege de ikat. Ikat is een geweven doek. Op de ikat in het oosten van Sumba staan dieren afgebeeld. Samen met de kleuren en de grootte van de doeken is dit typerend voor deze regio. Ieder dorp heeft zijn eigen specifieke ikat. Als de tijd het toelaat, bezoekt u vanmiddag de dorpen Prai Liu en Prai Liang. Daarna naar uw hotel in Waingapu.

 

Overnachting in Waingapu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

 

Dag 5 Waingapu

Indonesie-Sumba-werkers-rijstveld(13)

Na het ontbijt vertrekt u voor een dagtocht. U rijdt naar het dorp Melolo.

Onderweg bezoekt u de traditionele dorpen Pau en Rende. Hier ziet u koninklijke graven. Deze worden gemarkeerd door een grote megaliet. Sommige huizen in deze dorpen hebben wanden van buffelhuid. Deze dorpen staan ook bekend om hun ikat-weefkunst.

U neemt een picknicklunch mee voor onderweg. In de loop van de middag weer terug naar Waingapu.

 

Overnachting in Waingapu.

Inclusief ontbijt, lunch, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 6 Waingapu - Kupang

U wordt naar de luchthaven gebracht, hier neemt u afscheid van uw chauffeur en gids.

Van Waingapu vliegt u naar Kupang. Vervolgens wordt u van de luchthaven opgehaald en naar uw hotel in Kupang gebracht (transfer).

 

Informatie Kupang:

Kupang is de hoofdstad van Timor en een levendige stad. Van het historische Kupang is bijna niets overgebleven. Van Fort Concordia, dat in 1653 door de Nederlanders is gebouwd, is alleen nog een steen met inscriptie over. Bezoek zeker het provinciaal museum, waar u schaalmodellen van traditionele huizen van Oost-Nusa Tenggara kunt bezichtigen, evenals wapens, muziekinstrumenten, ikatweefsels en voorouderbeeldjes.

 

Vanmiddag heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. U maakt een stadstour door Kupang, waarbij u onder andere een bezoek brengt aan de markt, de Nederlandse kerk, Fort Concordia en de haven.

 

Overnachting in Kupang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, transfer, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids.

Dag 7 Kupang - Maumere

strand-Maumere-Indonesië(8) Indonesie-Flores-kust-vissershuisjes(8) Maumere, bij het museum(8)

U wordt opgehaald bij uw hotel, naar de luchthaven gebracht en vliegt met een binnenlandse vlucht van Kupang naar Maumere.

Vervolgens wordt u weer van de luchthaven opgehaald en naar uw hotel in Maumere gebracht (transfer).

 

Informatie Maumere:

Als u tijdig arriveert, kunt u in de middag nog snorkelen in de zeetuinen bij Maumere. Uw gids komt ook langs in de loop van de middag. Maumere is een stad bestaande uit 70.000 inwoners. De katholieke kerk is hier de stuwende kracht achter de economie.

Tijdens uw verblijf hier kunt u dan ook twee katholieke kerken bezoeken.

 

Overnachting in Maumere.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, transfer, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids.

 

Dag 8 Maumere - Moni

De komende dagen heeft u de beschikking over een auto/minibus met chauffeur. Het reizen met een auto/minibus met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met de prachtige eilanden Flores. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Op Flores zijn veel mensen katholiek en u treft u er veel kerken en kloosters. Bijzonder is een bezoek aan het vissersdorpje Wuring.

Dit ligt in Maumere. U kunt één van de katholieke kerken bekijken. Ernaast ligt het Ledalero museum. In dit kleine museum ziet u een collectie van ikats (geweven doeken) en kostbare stenen. Ook de sepia foto's die de blanke zendelingen hebben genomen zijn bijzonder.

U verlaat Maumere en rijdt naar Moni. De route is prachtig. Geniet van mooie vergezichten over groene heuvels en over zee.

Onderweg maakt u verschillende tops. Sikka staat bekend om z'n ikat en mooie kerk uit 1899. Bij Paga Beach wordt een koffie- of lunchstop gemaakt. Eventueel kunt u even zwemmen. Vlak voor Moni ligt het traditionele dorp Jopu. als er voldoende tijd is, kunt u hier ook even rondkijken. Al met al bent u de hele dag onderweg.

 

Informatie Moni:

Moni is een klein dorp. U verblijft hier vooral als uitgangspunt voor de excursie naar de Kelimutu vulkaan. Maar de omgeving van Moni is prachtig! U kunt hier prachtig wandelen. Door het dorpje, of als u langer de tijd heeft door de rijstvelden.

In de buurt van Moni zijn ook mooie watervallen.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 9 Moni - Ende

panodrie(13)

Voor dag en dauw vertrekt u naar de Keli Mutu-vulkaan om, voordat de wolken komen, te genieten van een zeer indrukwekkend panorama. Het bijzondere van de Keli Mutu, de ‘Berg der Geesten’, zijn de drie van kleur verschillende kratermeren: donkergroen, blauwgroen en lichtgrijs. De meren danken hun kleur aan opgeloste mineralen. Hun kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt als een van de mooiste plekken van heel Indonesië beschouwd. U rijdt naar de voet van de krater. Het laatste stukje naar het uitkijkpunt moet u lopen (circa 30 minuten). Er dient een camerafee betaald te worden bij de Kelimutu vulkaan. De kosten bedragen ongeveer 50.000 Rupiah voor een camera en ongeveer 150.000 Rupiah voor een videocamera.

 

U kunt ook nog even in de warmwaterbronnen van Moni dobberen. Deze natuurlijke baden worden weinig bezocht door toeristen en hebben een heerlijke temperatuur. Vervolgens richting Ende. Onderweg wordt eventueel een bezoekje gebracht aan het Lio dorp Saga.

Een ander traditioneel dorp dat een bezoekje waard is, is Wolotopo met een bijzonder stamhuis. Bij Nuabosi kunt u genieten van een mooi uitzicht over Ende en de baai met een vulkaan op de achtergrond. Mocht u interesse hebben, dan kunt u het huis van de eerste president van Indonesië, Soekarno, bezoeken.

 

Overnachting in Ende.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 10 Ende - Riung

bootje-Riung-Flores-Indonesië(13)

Deze mooie rit brengt u van de zuidkust naar de drogere noordkust van Flores.

Het laatste gedeelte van de weg is erg slecht.

 

Informatie Riung:

Riung is een klein, niet toeristisch, kustplaatsje en staat bekend om zijn prachtige koraaltuinen, die in het Nationaal Park Pulau Tujuhbelas (Zeventien Eilanden) liggen. Hier treft u tevens duizenden vliegende honden (gigantische vleermuizen). Aan de kust van Riung staan traditionele huizen op palen waar Buginezen wonen, dit is een vissersvolk afkomstig van Sulawesi.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 11 Riung

Vandaag maakt u een boottocht naar de 17 eilanden voor de kust. Hier is de verscheidenheid aan vissen en koraal prachtig.

U heeft de gelegenheid om te snorkelen, maar eerst bekijkt u de vliegende honden die in de mangrove bossen langs de kust hangen.

Houd uw camera gereed. U kunt aanleggen bij één van de verlaten strandjes op een klein eilandje. Hier wordt ook uw picknicklunch geserveerd. Neem iets te lezen mee en u kunt hier enkele uren doorbrengen met snorkelen en relaxen.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boottocht, picknicklunch, Engelssprekende gids.

Dag 12 Riung - Bajawa

U vertrekt voor een korte rit van ca. 2,5 uur naar de binnenlanden van Flores. Onderweg bezoekt u de heetwaterbronnen bij het dorp Soa. In het water, dat verschillende natuurlijke badkuipen in de rotsen heeft uitgesleten, is het heerlijk baden. In de middag brengt u een bezoek aan de adathuizen van het traditionele dorp Bena. Het is een prachtige rit ernaartoe, dwars door de bamboebossen heen.

In de authentieke dorpen ziet u megalieten en wordt de voorouderverering nog sterk in ere gehouden.

 

Informatie Bajawa:

Bajawa is het centrum van het district Ngada. De traditionele gebruiken zijn in deze streek goed bewaard gebleven.

Ondanks dat de meeste bewoners officieel katholiek zijn, nemen de megalieten een belangrijke plaats in.

Ze staan midden in de dorpen. Vooral de dorpen rondom Bajawa zijn boeiend.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

 

Dag 13 Bajawa - Ruteng

P5130294(13)

's Ochtends brengt u een bezoek aan Luba, een traditioneel dorp.

Grote megalieten staan midden in het dorp tussen de oude huizen in. Ook maakt u een wandeling van een kwartiertje naar het traditionele dorp Bena. U vertrekt voor een rit van ongeveer 4 uur naar Ruteng. Het landschap is eerst weids met spectaculaire uitzichten op de zee, vele vulkaantoppen en grillig gevormde lavastromen. Later voert de route door het meer dichtbegroeide bergland van West-Flores.

Bij Aimere kunt u stoppen bij één van de distilleerderijen van arak. Vlak voor Ruteng heeft u een prachtig uitzicht op het Rana Mese meer. Vervolgens rijdt u naar het bergplaatsje Ruteng.

 

Informatie Ruteng:

Het bergplaatsje Ruteng is een klein marktstadje en het centrum van de Manggarai-stam. De sarongs van deze Manggarai stam worden geweven en zijn bijzonder. Het stadje is hooggelegen en daardoor aangenaam koel. In Ruteng Pu'u stond een grote Banyan boom met daaronder een stenen altaar. In het locale dialect betekent  "ruteng" banyanboom en daar is deze plaats naar genoemd. Helaas staat de boom er niet meer, maar is deze vervangen door een andere boom. Vraag of er markt is in Ruteng Pu'u; leuk om de tradities hier te zien.

In de omgeving liggen meerdere vulkanen. Het bergland bij Ruteng is dichtbegroeid. In de diepte ziet u mooie sawa’s. Verderop wordt het landschap opener en heeft u spectaculaire uitzichten op zee, de vulkaantoppen en grillige lavastromen.

Vlakbij Ruteng ligt het Rana Mese meer, waar u eveneens een prachtig uitzicht over heeft.

 

Let op: Er zitten veel bloedzuigers rondom het meer, oppassen dus!

Vanaf het uitzichtpunt bij Golo Curu heeft u een schitterend uitzicht over Ruteng en de omgeving.

 

Overnachting in Ruteng.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 14 Ruteng - Labuan Bajo

's Oochtends maakt u een wandeling door de rijstvelden ten noorden van Ruteng. Daarna kunt u een bezoekje brengen aan de grot waar de Floresmens (Homo Floriensis, of een hippere benaming: the hobbit) is gevonden. Een heel oud skelet. Het origineel ligt in een museum, maar een replica ligt nog op de oorspronkelijke vindplaats bij Liang Bua.

 

Vandaag bereikt u in ca. 4 uur de westkust van Flores. De route voert u nog steeds door een prachtig landschap. Bij Cancar maakt u een stop bij de unieke spinnenweb rijstvelden. Bij aankomst in Labuan Bajo wordt u afgezet bij uw hotel. De middag is ter vrije besteding. Eventueel kunt u nog een excursie boeken, naar bijvoorbeeld de spiegelgrot.

 

Informatie Labuan Bajo:

Labuan Bajo is een klein, slaperig havenstadje. Typisch Indonesisch, lekker rommelig. In de hoofdstraat zitten een paar winkels en reisbureautjes. Hier kunt u ook snorkels kopen of huren. Labuan Bajo is het uitgangspunt voor een tocht naar de eilanden Komodo en Rinca. Labuan Bajo ligt aan zee en er zijn stranden, maar deze zijn nog niet ontwikkeld voor toeristen. Er staan geen strandstoeltjes, parasols en er zijn geen strandtentjes. Integendeel: het strand wordt gebruikt door de lokale bevolking en de vissers. Er lopen koeien op het strand. Het uitzicht over de baai met de vele groene heuvelachtige eilandjes is schitterend! Ook kunt u hier genieten van een mooie zonsondergang. Voor de kust liggen eilandjes met mooie verlaten strandjes met spierwitte zandstranden.

Ook het snorkelen bij deze eilandjes is erg mooi. U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 15 Labuan Bajo - Komodo

U wordt van uw hotel opgehaald en naar de haven van Labuan Bajo gebracht (transfer).  U maakt kennis met de bemanning en uw Engelssprekende gids. Een paar dagen varen in een bijzonder natuurgebied, bestaande uit talrijke eilanden. U overnacht aan boord, heel eenvoudig, maar een geweldige ervaring! De boot is alleen voor uw gezelschap, privé dus. Er zijn geen aparte hutten, u slaapt gezamenlijk met elkaar in 1 ruimte (of u neemt uw matrasje mee naar het dek en slaapt dan onder de ‘sterrenhemel’. Er zijn schone lakens aan boord.

 

Belangrijk: Wilt u snorkelen? Snorkels en zwemvliezen zijn inclusief, maar u dient wel voor afvaart te checken of de maten goed zijn.

Neem goede wandelschoenen, zwemspullen en handdoek, pet/hoed en zonnebrand mee!

 

Eerst naar het eiland Rinca. Uw lunch wordt onderweg aan boord geserveerd. Op Rinca leven de reusachtige Komodo varanen.

Rinca is eigenlijk interessanter om de varanen te bekijken dan Komodo. Hier worden vaker varanen gezien en tijdens de wandeling zijn er mooie panorama’s. De Komodo-varaan is een enorm reptiel, dat wel zo’n drie meter lang kan worden. Het voedt zich met vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Het zijn behendige zwemmers en ze kunnen onverwacht snel zijn. U kunt de varanen hier goed bekijken als u met uw ranger op pad gaat (blijf bij de ranger, beslist niet op eigen gelegenheid iets ondernemen). Mocht er nog tijd zijn, dan vaart u door naar Komodo-eiland. Anders overnacht u voor de kust van Rinca of bij een ander klein eiland in de buurt.

De bemanning bereidt uw diner.

 

Overnachting aan boord van de Komodoboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, vervoer per privéboot, Engelssprekende gids.

Dag 16 Komodo - Labuan Bajo

Komodo-varaan3 prachtig-komodo-kleine-sunda-eilanden_1

‘s Ochtends wordt u gewekt door het gekrijs van kaketoes. U kunt een wandeling maken over Komodo, uiteraard weer met een ranger.

Ook vandaag ziet u ongetwijfeld de reuzenvaranen. Dan weer terug naar de boot. U vaart naar Pink Beach (Pantai Merah) om te snorkelen. De onderwaterwereld is spectaculair. Tenslotte de boot weer op en terug naar Labuan Bajo.

U wordt van de haven opgehaald en naar uw hotel in Labuan Bajo gebracht (transfer).

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, lunch, transfer, vervoer per privéboot, Engelssprekende gids.

Dag 17 Labuan Bajo - Vertrek vanaf Denpasar

U wordt van uw hotel opgehaald en naar de luchthaven van Labuan Bajo gebracht (transfer).

Daar neemt u afscheid van uw gids. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Labuan Bajo naar Denpasar.

Inclusief ontbijt, transfer, binnenlandse vlucht.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën