terug naar het overzicht

Rondreis Authentieke dorpen op Sumba en Flores

Deze reis staat in het teken van de authentieke dorpen op de eilanden Sumba en Flores. Sumba wordt nog door weinig toeristen bezocht, hier ervaart u de animistische cultuur. Op Flores bezoekt u naast de vele dorpen ook de gekleurde kratermeren bij de Kelimutu-vulkaan, u gaat snorkelen bij Riung en uiteraard gaat u op zoek naar de Komodovaranen die op de eilanden van de Komodo-archipel leven.

Wat maakt deze reis bijzonder
Kleine Sunda Eilanden compleet
Authentiek Indonesië
Weinig bezocht Sumba
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Prijsindicatie vanaf € 3200,- per persoon
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Authentieke dorpen op Sumba en Flores

Dag 1 Aankomst Waingapu 
Dag 2 Waingapu
Dag 3 Waikabubak
Dag 4 Waikabubak
Dag 5 Tambulaka

Dag 6 Moni

Dag 7 Moni
Dag 8 Riung
Dag 9 Riung
Dag 10 Bajawa

Dag 11 Ruteng

Dag 12 Labuan Bajo
Dag 13 Komodo en Rinca
Dag 14 Labuan Bajo
Dag 15 Vertrek Labuan Bajo

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Waingapu

West-Sumba-Dorp West-Sumba-Kindjes_1_410178

U komt aan in een totaal andere wereld. Sumba is een dunbevolkt eiland en heeft een eigen cultuur die u nergens anders in Indonesië aantreft en die nog goed bewaard is gebleven. De bevolking hangt het Marapu-geloof aan, waarin geesten van voorouders, goden en stenen graven een belangrijke rol spelen (animisme). Heel bijzonder zijn de grafdorpen met stenen graftafels midden in de dorpen. U ziet de kinderen spelen op en onder de megalieten en vrouwen leggen er hun was op te drogen. De voorouders zijn op deze manier nog steeds onderdeel van het dagelijks leven. Als de tijd het toelaat, bezoekt u vanmiddag de dorpen Prai Liu en Prai Liang.

 

Informatie Waingapu:

Waingapu is het uitgangspunt voor het bezoek aan de grafdorpen in het oostelijke deel van Sumba. De grafstenen hier zijn groter dan in het westen van het eiland. Maar Oost-Sumba is voornamelijk bekend vanwege de ikat (een weeftechniek) die per dorp verschilt. Op de ikatdoeken van Oost-Sumba staan dieren afgebeeld, samen met de kleuren en de grootte van de doeken is dit typerend voor deze regio.

 

Overnachting in Waingapu.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 2 Waingapu

Een fraaie dagtocht naar het oosten van Sumba. U rijdt richting het dorp Melolo. U bezoekt de traditionele dorpen Pau en Rende. Hier ziet u de koninklijke graven die worden gemarkeerd door een grote megaliet. Sommige huizen in deze dorpen hebben wanden van buffelhuid. De dorpen staan ook bekend om hun ikat-weefkunst. U neemt een picknicklunch mee voor onderweg. In de loop van de middag rijdt u weer terug naar Waingapu.

 

Overnachting in Waingapu.

Inclusief ontbijt, lunchbox, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 3 Waingapu - Waikabubak

Sumba-Waikabubak-Lamboyastreek West-Sumba-Kindje_1_410276 Sumba-Waikabubak-Lamboyastreek-strand(2)

Een afwisselende tocht van ruim een halve dag naar de Lamboya-streek in het westen van Sumba. U rijdt door de bergen, gedeeltelijk door dichte bossen. U passeert vele huizen in de typische Sumba-stijl, zoals in het dorp Pasunga, waar u de grootste stenen graven ziet.

 

Informatie Waikabubak:

De uitvalsbasis voor het bezichtigen van de grafdorpen in de omgeving. Vanwege de hoge ligging is Waikabubak een fijne plaats om te verblijven. Waikabubak mag dan de hoofdstad van West-Sumba zijn, het is eigenlijk niet meer dan een groot dorp. Breng vanmiddag een bezoek aan de lokale markt.

 

 

Overnachting in Waikabubak.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 4 Waikabubak

Een fraaie dagtocht naar het Wanokaka- en Lamboya gebied waar u weer verschillende grafdorpen bezoekt. In het dorpje Waigali ziet u een ‘andung’; dit is een skelettenboom. Verwacht geen echte boom, het gaat om geweven doeken waar deze skelettenbomen op afgebeeld zijn. Dit is typisch voor deze regio en stamt nog uit de tijd van de koppensnellers. In deze regio ziet u ook een pasola-veld. De pasola is een jaarlijks terugkerend festival met paardenrennen dat op verschillende plaatsen op Sumba georganiseerd wordt. De vroegere veldslagen worden tijdens het festival nagespeeld en herdacht. Het festival wordt in februari of maart gehouden (de datum is pas kort van tevoren bekend, aangezien dit samenhangt met het verschijnen van de Nyale-zeewormpjes).

 

Zin om uit te waaien of te zwemmen? Vraag de gids om u naar één van de mooie bounty-stranden te brengen, zoals het strand van Kerewei. Uw gids zorgt voor een lunchbox, zodat u op het stand kunt picknicken. Na de lunch heeft u nog voldoende tijd om enkele andere dorpen te bekijken en dan terug naar Waikabubak.

 

Overnachting in Waikabubak.

Inclusief ontbijt, lunchbox, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 5 Waikabubak - Tambulaka

Waikabubak-Grafdorp_1_410298

U volgt vandaag grotendeels de westkust en onderweg bezoekt u enkele bijzondere grafdorpen. Kenmerkend van de huizen in dit gebied zijn de hoge, puntige daken. Sommige zijn ruim 10 meter hoog, heel anders dan de woningen in de grafdorpen in de Lamboya-streek en rondom Waikabubak. Middenin de dorpen ziet u de graven die zijn bedekt met enorme stenen.

 

Informatie Tambulaka:

Tambulaka ligt in het noordwesten van het eiland Sumba. U verblijft buiten het stadje, aan het strand van Managa Aba. De stad zelf is niet zo interessant, maar de omgeving des te meer! In de omgeving ziet u vele authentieke dorpen. Als u tijdig arriveert gaat u vandaag de omgeving al verkennen. U bezoekt enkele dorpen met de typische hoge daken. Sommige daken zijn meer dan 10 meter hoog!

 

Overnachting in Tambulaka.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 6 Tambulaka - Moni

U neemt afscheid van dit wonderlijke eiland. U wordt naar de luchthaven gebracht voor uw vervolgvlucht naar het eiland Flores. Hier staat uw gids en chauffeur al te wachten. Samen rijdt u via een groen landschap naar Moni. Een klein dorp waar een bezoek aan de Kelimutu-vulkaan hoog op uw lijstje moet staan. Moni wordt omgeven door rijstvelden, groene heuvels en watervallen. De ideale omgeving voor het maken van wandelingen.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, transfer, vlucht, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 7 Moni

blauwe-krater-Kelimutu-vulkaan_1 Moni-Kelimatu-vulkaan-bossen_1_410315

Voor dag en dauw opstaan voor het bezoek aan de Kelimutu-vulkaan, dan is de kans groter dat het helder is. En het uitzicht is onvergetelijk als u de zon ziet opkomen boven de kratermeren. U wordt door uw chauffeur naar de vulkaan gebracht, het laatste stukje naar het uitkijkpunt moet u lopen (circa 30 minuten). Het bijzondere van de Kelimutu zijn de drie kratermeren die allemaal een andere kleur hebben. De meren danken hun kleur aan opgeloste mineralen in het water. De kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving.

 

Bezoek vervolgens de warmwaterbronnen bij Moni. Deze natuurlijke baden worden weinig bezocht door toeristen en hebben een aangename  temperatuur. In de middag heeft u tijd om een wandeling te maken door de sawa's. Trekt u dan wel goede schoenen aan, het kan glad zijn.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 8 Moni - Riung

Een mooie rit door het groene landschap richting Ende. Onderweg stopt in het dorp Saga waar de Lio-stam leeft. Zij leven van de landbouw en voeren nog altijd de traditionele rituelen uit om de oogst te bevorderen. De route leidt verder langs de kust, stop gerust om te genieten van het uitzicht op de baai. In het dorp Wolotopo kunt u even de benen strekken. U ziet de vrouwen die druk bezig zijn met het weven van de ikatdoeken. De traditionele huizen zijn in goede staat en bijzonder zijn de houtsnijwerken met symbolen van de Lio-stam. In Ende bezoekt u het huis van de voormalige president Soekarno (gesloten op vrijdag). U rijdt verder langs de zuidkust van Flores. Bij het strand van Pengga Jawa ziet u wonderlijke blauwe keien liggen. U rijdt verder door het ongerepte binnenland met eindeloze vergezichten. Tijdens het laatste deel van de rit, langs de noordkust, is het landschap droger en rijdt u over een slechte weg. Aan het einde van de dag arriveert u in Riung, na een lange maar boeiende tocht.

 

Informatie Riung:

Riung is een kleine kustplaats waar weinig toeristen komen. Voor de kust van Riung ligt het Pulau Tujuhbelas (17 eilanden) National Park. Tussen de eilanden liggen prachtige koraaltuinen. Langs de kust ziet u traditionele huizen op palen waar Buginezen wonen; een vissersvolk afkomstig van Sulawesi.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

 

Dag 9 Riung

Het strand van Riung op Flores

Stap aan boord voor de boottocht voor de kust van Riung. U vaart langs de verschillende eilanden en uiteraard is er voldoende gelegenheid om te snorkelen. Maar eerst stopt u om de vliegende honden te bekijken die in de mangrovebossen langs de kust hangen. Een bijzonder aanzicht om zoveel gigantische vleermuizen bij elkaar te zien. U vaart verder naar een verlaten strand op één van de eilandjes. Neem een duik in het kristalheldere water en bewonder de kleurrijke onderwaterwereld. Rond het middaguur wordt de lunch geserveerd. Neem iets te lezen mee en u kunt hier nog enkele uren doorbrengen met snorkelen en relaxen.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids, boottocht met picknicklunch

Dag 10 Riung - Bajawa

Wederom een mooie rit door de binnenlanden van Flores. Onderweg naar Bajawa bezoekt u de heetwaterbronnen bij het dorp Soa. Aan de voet van de vulkaan Inielika heeft water diverse natuurlijk baden uit de rotsen gesleten. De locals komen hier graag baden in het warme water. Voordat u naar Bajawa rijdt bezoekt u het traditionele dorp Wogo.

 

Informatie Bajawa:

Bajawa is hoog gelegen, aan de voet van de vulkaan Enerie. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor het bezoek aan de traditionele dorpen in de omgeving. Ondanks dat de meeste bewoners officieel katholiek zijn, nemen de traditionele gebruiken en voorouderverering nog een belangrijke plaats in.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 11 Bajawa - Ruteng

Indonesie-Flores-oudeman-mes Lombor-Spinnenwebvelden_1_410367

Vandaag bezoekt u de bekendste dorpen in dit gebied: Bena en Luba. In het midden van beide dorpen staan megalieten tussen de oude huizen in. Hier worden nog regelmatig rituelen gehouden. U stapt weer in de auto en u rijdt verder door een weids landschap met spectaculaire uitzichten op zee, de vulkaantoppen en grillige lavastromen. Bij Aimere stopt u bij één van de distilleerderijen van arak. Door het dichtbegroeide bergland vervolgt u de rit naar het Rana Mese-meer. Even de benen strekken voordat u verder rijdt naar Ruteng. De volgende stop is het uitzichtpunt Golo Curu nabij Ruteng. Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht over Ruteng en de omgeving.

 

Informatie Ruteng:

Het bergplaatsje Ruteng wordt omgeven door meerdere vulkanen. Het bergland bij Ruteng is dichtbegroeid en in de diepte ziet u mooie sawa’s. Ruteng is het centrum van de Manggarai-stam. De geweven doelen van deze stam zijn bijzonder vanwege het kleurgebruik. In het lokale dialect betekent  'ruteng' banyanboom en daar is deze plaats naar vernoemd. In het traditionele dorp Ruteng Pu'u stond vroeger een grote banyanboom met daaronder een stenen altaar. De oorspronkelijke boom staat er niet meer, maar is vervangen door een andere boom. Maak een wandeling langs de authentieke huizen en bezoek ook zeker de markt in Ruteng Pu'u.

 

Overnachting in Ruteng.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 12 Ruteng - Labuan Bajo

Als u voldoende tijd heeft brengt u in de ochtend eerst een bezoek aan de grot waar de Floresmens (Homo Floriensis, ook wel bekend als 'de hobbit') is gevonden. In de grot Liang Bua ligt een replica van het skelet op de oorspronkelijke vindplaats, het origineel ligt in een museum. De Floresmens leefde ongeveer 18.000 jaar geleden en was iets meer dan een meter lang. Er is nog veel onduidelijkheid over het skelet en wetenschappers zijn nog druk bezig met onderzoek.

U rijdt vervolgens door een bergachtig landschap naar de westkust van Flores. Bij Cancar ziet u de unieke spinnenweb-rijstvelden. En dan door naar de kustplaats Labuan Bajo waar uw chauffeur afscheid van u neemt.

 

Informatie Labuan Bajo:

Labuan Bajo is een rommelig havenstadje. In de hoofdstraat zitten een paar winkels en kleine restaurants en langs de kust treft u mooie stranden. U ziet hier geen strandstoelen en parasols; de stranden worden vooral gebruikt door de lokale bevolking en vissers. Vanaf het hoger gelegen deel kijkt u uit over de baai met honderden groene eilanden. Labuan Bajo is het uitgangspunt voor het bezoek aan de Komodo-archipel, waar de komodovaranen leven. Ook is het een uitstekende plek om te duiken en snorkelen.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 13 Labuan Bajo - Komodo-archipel

Labuan-Bajo-dans Flores-LabuanBajo-uitzicht_1_294062 Indonesie-Flores-komodovaraan0015-shutterstock_235778590

U wordt naar de haven gebracht en gaat aan boord van de boot om het bijzondere natuurgebied voor de kust van Labuan Bajo te verkennen. De Komodo-archipel bestaat uit talrijke eilanden. Op de eilanden Komodo en Rinca leven de reusachtige komodovaranen. Een enorm reptiel, die wel drie meter lang kan worden. De dieren jagen op vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Het zijn behendige zwemmers en ze kunnen onverwacht snel zijn. U vaart eerst naar Rinca. Dit is het meest interessante eiland, omdat de kans om varanen te zien groter is dan op Komodo. Samen met de ranger maakt u een wandeling over het eiland (blijf altijd bij de ranger, beslist niet op eigen gelegenheid iets ondernemen). U overnacht voor de kust van Rinca of bij een  eiland in de buurt. Aan boord van de boot wordt het diner geserveerd.

 

Overnachting aan boord van de boot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, privéboot met bemanning, Engelssprekende gids, ranger

Dag 14 Komodo-archipel - Labuan Bajo

U wordt gewekt door fluitende vogels en de deinende zee, dat is lekker wakker worden! Na het ontbijt maakt u een wandeling over het eiland Padar. Prachtige uitzichten over de azuurblauwe zee en de omliggende eilanden maken dit eiland een bezoek waard. U stapt weer aan boord en vaart verder naar het eiland Komodo. Samen met de ranger gaat u nogmaals op zoek naar komovaranen. Op dit eiland verzamelen ze zich vaak rond een waterpoel, wat het zoeken makkelijker maakt. Naast buffels, herten en zwijnen leven er op dit groene eiland ook veel vogels, waaronder kaketoes.

 

U bent op één van de beste snorkelplekken van Indonesië, dus een duik onder water mag zeker niet ontbreken. Bij Pink Beach wordt de lunch geserveerd en heeft u de tijd om te snorkelen. Niet alleen de onderwaterwereld is bijzonder, maar het strand is ook echt roze. Nog even ontspannen voordat u terugvaart naar Labuan Bajo. Hier neemt u afscheid van de bemanning. U wordt vervolgens opgehaald en naar uw hotel in Labuan Bajo gebracht.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, lunch, privéboot met bemanning, Engelssprekende gids, ranger, transfer

Dag 15 Vertrek Labuan Bajo

Het einde van uw reis over Flores en Sumba. 

 

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen