terug naar het overzicht

Rondreis Uitgebreid Flores

Flores en de Komodo-archipel maken deel uit van deze reis naar de Kleine Sunda Eilanden. Het zijn zeer interessante en rustige gebieden. U vliegt aan vanaf Bali, waar ook uw reis weer eindigt. Het eiland Flores is katholiek, overal ziet u onderweg kerkjes boven het landschap en dorpjes uitsteken. Een hoogtepunt op Flores zijn de vulkaanmeren van de Kelimutu.

Deze hebben ieder hun eigen kleur, heel wonderlijk. De privéreis eindigt aan de westpunt, in Labuan Bajo. Hier gaat u aan boord van uw privéschoener, waarmee u naar onder andere de eilanden Komodo en Rinca vaart, waar u de reuzen-varanen kunt bewonderen. Een boeiende reis over Flores waarbij van de cultuur en natuur kunt genieten.

Wat maakt deze reis bijzonder
Puur en authentiek eiland
Komodovaraan met privéboot
Dorpen met traditionele huizen
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 1390,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 11 dagen / 10 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Uitgebreid Flores

Dag 1     Aankomst Denpasar-Maumere

Dag 2     Moni

Dag 3     Ende

Dag 4     Riung

Dag 5     Riung

Dag 6     Bajawa

Dag 7     Ruteng

Dag 8     Labuan Bajo

Dag 9     Komodoboot

Dag 10   Labuan Bajo

Dag 11   Vertrek vanaf Labuan Bajo

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Denpasar - Maume

Indonesie-Flores-kust(13)

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Denpasar naar Maumere.

Vervolgens wordt u van de luchthaven opgehaald en naar uw hotel in Maumere gebracht (transfer).

 

Informatie Maumere

Als u tijdig arriveert, kunt u in de middag nog snorkelen in de zeetuinen bij Maumere. Uw gids komt ook langs in de loop van de middag. Maumere is een stad bestaande uit 70.000 inwoners. De katholieke kerk is hier de stuwende kracht achter de economie.

Tijdens uw verblijf hier kunt u dan ook twee katholieke kerken bezoeken.

 

Overnachting in Maumere.

Inclusief transfer, binnenlandse vlucht.

Dag 2 Maumere - Moni

huisje-Maumere-Flores-Indonesië(8) Indonesië-vrouw-Flores(8) Katholieke-begraafplaats-Moni-Indonesië(8)

De komende dagen heeft u de beschikking over een auto/minibus met chauffeur. Het reizen met een auto/minibus met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met de prachtige eilanden Flores. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Op Flores zijn veel mensen katholiek en u treft u er veel kerken en kloosters. Bijzonder is een bezoek aan het vissersdorpje Wuring.

Dit ligt in Maumere. U kunt één van de katholieke kerken bekijken. Ernaast ligt het Ledalero museum. In dit kleine museum ziet u een collectie van ikats (geweven doeken) en kostbare stenen. Ook de sepia foto's die de blanke zendelingen hebben genomen zijn bijzonder.

U verlaat Maumere en rijdt naar Moni. De route is prachtig. Geniet van mooie vergezichten over groene heuvels en over zee.

Onderweg maakt u verschillende tops. Sikka staat bekend om z'n ikat en mooie kerk uit 1899. Bij Paga Beach wordt een koffie- of lunchstop gemaakt. Eventueel kunt u even zwemmen. Vlak voor Moni ligt het traditionele dorp Jopu. als er voldoende tijd is, kunt u hier ook even rondkijken. Al met al bent u de hele dag onderweg.

 

Informatie Moni:

Moni is een klein dorp. U verblijft hier vooral als uitgangspunt voor de excursie naar de Kelimutu vulkaan.

Maar de omgeving van Moni is prachtig! U kunt hier prachtig wandelen door het dorpje, of als u langer de tijd heeft door de rijstvelden.

In de buurt van Moni zijn ook mooie watervallen.

 

Overnachting in Moni. 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Moni - Ende

Voor dag en dauw vertrekt u naar de Keli Mutu-vulkaan om, voordat de wolken komen, te genieten van een zeer indrukwekkend panorama. Het bijzondere van de Keli Mutu, de ‘Berg der Geesten’, zijn de drie van kleur verschillende kratermeren: donkergroen, blauwgroen en lichtgrijs. De meren danken hun kleur aan opgeloste mineralen. Hun kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt als een van de mooiste plekken van heel Indonesië beschouwd. U rijdt naar de voet van de krater. Het laatste stukje naar het uitkijkpunt moet u lopen (circa 30 minuten). Er dient een camerafee betaald te worden bij de Kelimutu vulkaan. De kosten bedragen ongeveer 50.000 Rupiah voor een camera en ongeveer 150.000 Rupiah voor een videocamera.

 

U kunt ook nog even in de warmwaterbronnen van Moni dobberen. Deze natuurlijke baden worden weinig bezocht door toeristen en hebben een heerlijke temperatuur. Vervolgens richting Ende. Onderweg wordt eventueel een bezoekje gebracht aan het Lio dorp Saga.

Een ander traditioneel dorp dat een bezoekje waard is, is Wolotopo met een bijzonder stamhuis. Bij Nuabosi kunt u genieten van een mooi uitzicht over Ende en de baai met een vulkaan op de achtergrond. Mocht u interesse hebben, dan kunt u het huis van de eerste president van Indonesië, Soekarno, bezoeken.

 

Informatie Ende:

Het traditionele dorp Wolotopo met zijn originele stamhuis is een bezoekje waard.

 

Overnachting in Ende. 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Ende - Riung

busje-Flores-Indonesië bootje-Riung-Flores-Indonesië_1

Deze mooie rit brengt u van de zuidkust naar de drogere noordkust van Flores.

Het laatste gedeelte van de weg is erg slecht.

 

Informatie Riung:

Riung is een klein, niet toeristisch, kustplaatsje en staat bekend om zijn prachtige koraaltuinen, die in het Nationaal Park Pulau Tujuhbelas (Zeventien Eilanden) liggen. Hier treft u tevens duizenden vliegende honden (gigantische vleermuizen). Aan de kust van Riung staan traditionele huizen op palen waar Buginezen wonen, dit is een vissersvolk afkomstig van Sulawesi.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 5 Riung

Vandaag maakt u een boottocht naar de 17 eilanden voor de kust. Hier is de verscheidenheid aan vissen en koraal prachtig.

U heeft de gelegenheid om te snorkelen, maar eerst bekijkt u de vliegende honden die in de mangrove bossen langs de kust hangen.

Houd uw camera gereed. U kunt aanleggen bij één van de verlaten strandjes op een klein eilandje. Hier wordt ook uw picknicklunch geserveerd. Neem iets te lezen mee en u kunt hier enkele uren doorbrengen met snorkelen en relaxen.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boottocht, picknicklunch, Engelssprekende gids.

Dag 6 Riung - Bajawa

Indonesie-Flores-Bajawadorp(8) Indonesie-Flores-dorp-rijst(8) DSC_2046bew(8)

U vertrekt voor een korte rit van ca. 2,5 uur naar de binnenlanden van Flores. Onderweg bezoekt u de heetwaterbronnen bij het dorp Soa. In het water, dat verschillende natuurlijke badkuipen in de rotsen heeft uitgesleten, is het heerlijk baden. In de middag brengt u een bezoek aan de adathuizen van het traditionele dorp Bena. Het is een prachtige rit ernaartoe, dwars door de bamboebossen heen.

In de authentieke dorpen ziet u megalieten en wordt de voorouderverering nog sterk in ere gehouden.

 

Informatie Bajawa:

Bajawa is het centrum van het district Ngada. De traditionele gebruiken zijn in deze streek goed bewaard gebleven.

Ondanks dat de meeste bewoners officieel katholiek zijn, nemen de megalieten een belangrijke plaats in.

Ze staan midden in de dorpen. Vooral de dorpen rondom Bajawa zijn boeiend.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 7 Bajawa - Ruteng

's Ochtends brengt u een bezoek aan Luba, een traditioneel dorp.

Grote megalieten staan midden in het dorp tussen de oude huizen in. Ook maakt u een wandeling van een kwartiertje naar het traditionele dorp Bena. U vertrekt voor een rit van ongeveer 4 uur naar Ruteng. Het landschap is eerst weids met spectaculaire uitzichten op de zee, vele vulkaantoppen en grillig gevormde lavastromen. Later voert de route door het meer dichtbegroeide bergland van West-Flores.

Bij Aimere kunt u stoppen bij één van de distilleerderijen van arak. Vlak voor Ruteng heeft u een prachtig uitzicht op het Rana Mese meer. Vervolgens rijdt u naar het bergplaatsje Ruteng.

 

Informatie Ruteng:

Het bergplaatsje Ruteng is een klein marktstadje en het centrum van de Manggarai-stam. De sarongs van deze Manggarai stam worden geweven en zijn bijzonder. Het stadje is hooggelegen en daardoor aangenaam koel. In Ruteng Pu'u stond een grote Banyan boom met daaronder een stenen altaar. In het locale dialect betekent  "ruteng" banyanboom en daar is deze plaats naar genoemd. Helaas staat de boom er niet meer, maar is deze vervangen door een andere boom. Vraag of er markt is in Ruteng Pu'u; leuk om de tradities hier te zien.

In de omgeving liggen meerdere vulkanen. Het bergland bij Ruteng is dichtbegroeid. In de diepte ziet u mooie sawa’s. Verderop wordt het landschap opener en heeft u spectaculaire uitzichten op zee, de vulkaantoppen en grillige lavastromen.

Vlakbij Ruteng ligt het Rana Mese meer, waar u eveneens een prachtig uitzicht over heeft.

 

Let op: Er zitten veel bloedzuigers rondom het meer, oppassen dus!

Vanaf het uitzichtpunt bij Golo Curu heeft u een schitterend uitzicht over Ruteng en de omgeving.

 

Overnachting in Ruteng.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 8 Ruteng - Labuan Bajo

Indonesie-Flores-Labuanbajo-haven(13)

's Oochtends maakt u een wandeling door de rijstvelden ten noorden van Ruteng. Daarna kunt u een bezoekje brengen aan de grot waar de Floresmens (Homo Floriensis, of een hippere benaming: the hobbit) is gevonden. Een heel oud skelet. Het origineel ligt in een museum, maar een replica ligt nog op de oorspronkelijke vindplaats bij Liang Bua.

 

Vandaag bereikt u in ca. 4 uur de westkust van Flores. De route voert u nog steeds door een prachtig landschap. Bij Cancar maakt u een stop bij de unieke spinnenweb rijstvelden. Bij aankomst in Labuan Bajo wordt u afgezet bij uw hotel. De middag is ter vrije besteding. Eventueel kunt u nog een excursie boeken, naar bijvoorbeeld de spiegelgrot.

 

Informatie Labuan Bajo:

Labuan Bajo is een klein, slaperig havenstadje. Typisch Indonesisch, lekker rommelig. In de hoofdstraat zitten een paar winkels en reisbureautjes. Hier kunt u ook snorkels kopen of huren. Labuan Bajo is het uitgangspunt voor een tocht naar de eilanden Komodo en Rinca. Labuan Bajo ligt aan zee en er zijn stranden, maar deze zijn nog niet ontwikkeld voor toeristen. Er staan geen strandstoeltjes, parasols en er zijn geen strandtentjes. Integendeel: het strand wordt gebruikt door de lokale bevolking en de vissers. Er lopen koeien op het strand. Het uitzicht over de baai met de vele groene heuvelachtige eilandjes is schitterend! Ook kunt u hier genieten van een mooie zonsondergang. Voor de kust liggen eilandjes met mooie verlaten strandjes met spierwitte zandstranden.

Ook het snorkelen bij deze eilandjes is erg mooi. U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 9 Labuan Bajo - Komodo

U wordt van uw hotel opgehaald en naar de haven van Labuan Bajo gebracht (transfer).  U maakt kennis met de bemanning en uw Engelssprekende gids. Een paar dagen varen in een bijzonder natuurgebied, bestaande uit talrijke eilanden. U overnacht aan boord; heel eenvoudig, maar een geweldige ervaring! De boot is alleen voor uw gezelschap, privé dus. Er zijn geen aparte hutten, u slaapt gezamenlijk met elkaar in 1 ruimte (of u neemt uw matrasje mee naar het dek en slaapt dan onder de ‘sterrenhemel’. Er zijn schone lakens aan boord.

 

Belangrijk: Wilt u snorkelen? Snorkels en zwemvliezen zijn inclusief, maar u dient wel voor afvaart te checken of de maten goed zijn.

Neem goede wandelschoenen, zwemspullen en handdoek, pet/hoed en zonnebrand mee!

 

Eerst naar het eiland Rinca. Uw lunch wordt onderweg aan boord geserveerd. Op Rinca leven de reusachtige Komodo varanen.

Rinca is eigenlijk interessanter om de varanen te bekijken dan Komodo. Hier worden vaker varanen gezien en tijdens de wandeling zijn er mooie panorama’s. De Komodo-varaan is een enorm reptiel, dat wel zo’n drie meter lang kan worden. Het voedt zich met vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Het zijn behendige zwemmers en ze kunnen onverwacht snel zijn. U kunt de varanen hier goed bekijken als u met uw ranger op pad gaat (blijf bij de ranger, beslist niet op eigen gelegenheid iets ondernemen). Mocht er nog tijd zijn, dan vaart u door naar Komodo-eiland. Anders overnacht u voor de kust van Rinca of bij een ander klein eiland in de buurt.

De bemanning bereidt uw diner.

 

Overnachting aan boord van de Komodoboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, vervoer per privéboot, Engelssprekende gids.

Dag 10 Komodo - Labuan Bajo

Indonesie-Flores-komodovaraan0015-shutterstock_235778590 Pink-Beach-Komodo-Indonesië_1

‘s Ochtends wordt u gewekt door het gekrijs van kaketoes. U kunt een wandeling maken over Komodo, uiteraard weer met een ranger.

Ook vandaag ziet u ongetwijfeld de reuzenvaranen. Dan weer terug naar de boot. U vaart naar Pink Beach (Pantai Merah) om te snorkelen. De onderwaterwereld is spectaculair. Tenslotte de boot weer op en terug naar Labuan Bajo.

U wordt van de haven opgehaald en naar uw hotel in Labuan Bajo gebracht (transfer).

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, lunch, transfer, vervoer per privéboot, Engelssprekende gids.

Dag 11 Vertrek vanaf Labuan Bajo

Vandaag wordt u bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven van Labuan Bajo gebracht (transfer). Daar neemt u afscheid van uw gids.

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Labuan Bajo naar Denpasar.

 Inclusief ontbijt, transfer, binnenlandse vlucht.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën