terug naar het overzicht

Rondreis Actieve reis over Flores

Een reis over Flores is meer dan alleen cultuur en natuur. Er zijn talloze mogelijkheden voor actieve excursies. Tijdens deze reis maakt u wandelingen door het groene landschap en bezoekt u diverse dorpen, maar u maakt ook een intensievere trekking. Bijzonder is de trekking naar Wae Rebo, waar u bij de lokale bevolking overnacht. Afgewisseld met een snorkeltocht en een indrukwekkende boottocht door de Komodo-archipel, maakt dit een afwisselende reis die u niet snel vergeet.

Wat maakt deze reis bijzonder
Bezoek de onbekende plekken
Maak bijzondere wandelingen
Combinatie actief en cultuur
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Prijsindicatie vanaf € 2550,- per persoon
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Actieve reis over Flores

Dag 1     Aankomst Maumere
Dag 2     Maumere
Dag 3     Moni
Dag 4     Moni
Dag 5     Riung


Dag 6     Riung

Dag 7     Bajawa
Dag 8     Bajawa
Dag 9     Ruteng
Dag 10   Denge

Dag 11   Wae Rebo trekking
Dag 12   Labuan Bajo

Dag 13   Komodo en Rinca
Dag 14   Labuan Bajo
Dag 15   Vertrek Labuan Bajo

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Maumere

strand-Maumere-Indonesië_1 c620878c-e21e-477d-a5cf-39bd46ea1d80

Vandaag begint uw actieve reis over Flores. U start rustig in één van de grootste plaatsen op Flores, Maumere. Langs de kust liggen witte zandstranden en er hangt een gemoedelijke sfeer. Hopelijk arriveert u op tijd, zodat u nog tijd heeft om een duik te nemen in het helderblauwe water. Voor de kust liggen zeetuinen waar u zich zeker zult vermaken.

 

Overnachting in Maumere.

Inclusief vlucht, transfer

 

Dag 2 Maumere

Nog een dagje relaxen aan het strand. Of ga de onderwaterwereld verder verkennen. Maumere was voorheen een van de toplocaties om te duiken in Indonesië, maar in 1992 werd Maumere zwaar getroffen door een aardbeving. De vloedgolven hebben het koraal voor de kust en omgeving zwaar beschadigd. Inmiddels is het koraal weer grotendeels hersteld en is er genoeg te zien. De mooiste duik- en snorkellocaties zijn te vinden rond de eilanden in de baai van Maumere. U kunt ter plekke een boottocht reserveren.

 

Overnachting in Maumere.

Inclusief ontbijt

Dag 3 Maumere - Moni

Flores-Moni-Begraafplaats_1_410861 Flores-Moni-Locals Flores-Moni-Strand_1_410879

Vanaf vandaag heeft u uw eigen gids en chauffeur tot uw beschikking. Zo leert u meer over het katholicisme op Flores en de lokale bevolking.

 

U rijdt de stad uit naar het vissersdorp Wuring. De Bugis- en Bajo-bevolking die hier leeft, wonen in traditionele huizen op palen. Ondanks dat het dorp 1992 werd verwoest door een tsunami, hebben de bewoners hun traditionele manier van leven weten te behouden. De route naar Moni leidt langs groene heuvels en langs de kust. U stopt in Sikka, een dorp bekend vanwege de geweven ikat-doeken en de oude kerk uit 1899 die is gebouwd in Europese stijl. De volgende stop is bij Paga Beach. Even de benen strekken of neem een verkoelende duik in zee. Dan weer in de auto voor het laatste deel van de tocht naar Moni. Het kleine dorpje omgeven door rijstvelden, groene heuvels en watervallen dat bekend staat om de Kelimutu-vulkaan.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 4 Moni

Voor dag en dauw opstaan voor het bezoek aan de Kelimutu-vulkaan, dan is de kans groter dat het helder is. En het uitzicht is onvergetelijk als u de zon ziet opkomen boven de kratermeren. U wordt door uw chauffeur naar de vulkaan gebracht, het laatste stukje naar het uitkijkpunt moet u lopen (circa 30 minuten). Het bijzondere van de Kelimutu zijn de drie kratermeren die allemaal een andere kleur hebben. De meren danken hun kleur aan opgeloste mineralen in het water. De kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving.

 

Bezoek vervolgens de warmwaterbronnen bij Moni. Deze natuurlijke baden worden weinig bezocht door toeristen en hebben een aangename temperatuur. In de middag heeft u tijd om een wandeling te maken door de sawa's. Trekt u dan wel goede schoenen aan, het kan glad zijn.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 5 Moni - Riung

Moni-Riung-Rijstvelden_1_410935

Een mooie rit door het groene landschap richting Ende. Onderweg stopt in het dorp Saga waar de Lio-stam leeft. Zij leven van de landbouw en voeren nog altijd de traditionele rituelen uit om de oogst te bevorderen. De route leidt verder langs de kust, stop gerust om te genieten van het uitzicht op de baai. In het dorp Wolotopo kunt u even de benen strekken. U ziet de vrouwen die druk bezig zijn met het weven van de ikatdoeken. De traditionele huizen zijn in goede staat en bijzonder zijn de houtsnijwerken met symbolen van de Lio-stam. In Ende bezoekt u het huis van de voormalige president Soekarno (gesloten op vrijdag). U rijdt verder langs de zuidkust van Flores. Bij het strand van Pengga Jawa ziet u wonderlijke blauwe keien liggen. U rijdt verder door het ongerepte binnenland met eindeloze vergezichten. Tijdens het laatste deel van de rit, langs de noordkust, is het landschap droger en rijdt u over een slechte weg. Aan het einde van de dag arriveert u in Riung, na een lange maar boeiende tocht.

 

Informatie Riung:

Riung is een kleine kustplaats waar weinig toeristen komen. Voor de kust van Riung ligt het Pulau Tujuhbelas (17 eilanden) National Park. Tussen de eilanden liggen prachtige koraaltuinen. Langs de kust ziet u traditionele huizen op palen waar Buginezen wonen; een vissersvolk afkomstig van Sulawesi.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 6 Riung

Stap aan boord voor de boottocht voor de kust van Riung. U vaart langs de verschillende eilanden en uiteraard is er voldoende gelegenheid om te snorkelen. Maar eerst stopt u om de vliegende honden te bekijken die in de mangrovebossen langs de kust hangen. Een bijzonder aanzicht om zoveel gigantische vleermuizen bij elkaar te zien. U vaart verder naar een verlaten strand op één van de eilandjes. Neem een duik in het kristalheldere water en bewonder de kleurrijke onderwaterwereld. Rond het middaguur wordt de lunch geserveerd. Neem iets te lezen mee en u kunt hier nog enkele uren doorbrengen met snorkelen en relaxen.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids, boottocht met picknicklunch

Dag 7 Riung - Bajawa

Flores-Bajawa-Dorp3_1_410972 Flores-Bajawa-Dorp2_1_410990 Flores-Bajawa-Dorpsbewoner_1_410954

Wederom een mooie rit door de binnenlanden van Flores. U rijdt naar Bajawa. Onderweg bezoekt u de heetwaterbronnen bij het dorp Soa. Aan de voet van de vulkaan Inielika heeft water diverse natuurlijk baden uit de rotsen gesleten. De locals komen hier graag baden in het warme water. Voordat u naar Bajawa rijdt bezoekt u het traditionele dorp Wogo.

 

Informatie Bajawa:

Bajawa is hoog gelegen, aan de voet van de vulkaan Enerie. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor het bezoek aan de traditionele dorpen in de omgeving. Ondanks dat de meeste bewoners officieel katholiek zijn, nemen de traditionele gebruiken en voorouderverering nog een belangrijke plaats in.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 8 Bajawa

De hooglanden rondom Bajawa lenen zich uitstekend voor het maken van wandelingen. Vroeg in de ochtend bezoekt u het dorp Tololela. U wandelt door een bergachtig gebied, langs de vele fruitbomen en bamboe, in circa 1,5 uur naar het dorp toe. U wordt hartelijk ontvangen door de lokale bevolking. Vrouwen maken ikatdoeken en kinderen spelen in het dorp. Verder afgelegen, en daarom ook minder bezocht, is het dorp Belaraghi. Dit dorp is hoger gelegen en er wonen bijna alleen nog ouderen. Met de auto rijdt u in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar Belaraghi toe, maar u moet ook weer terug. Dit kost u dus minimaal een halve dag.

 

Voor degenen die op zoek zijn naar een intensievere wandeling raden wij aan om een hike te maken naar de vulkaan Wawo Muda. Uw chauffeur brengt u in ruim een uur het startpunt. U loopt gedurende 2 uur door de groene omgeving naar de flanken van de Wawo Muda-vulkaan. Onderweg heeft u een goed uitzicht op de vulkaan Enerie. Door de uitbarsting van de Wawo Muda in 2001 zijn diverse meren gevormd. De meren zijn gevuld met regenwater en door de mineralen in de grond hebben deze verschillende kleuren. In de droge tijd kunnen de meren droog staan, maar is de wandeling ook zeker de moeite waard. Via dezelfde route loopt u weer terug.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 9 Bajawa - Ruteng

Een traditioneel huis in Ruteng Marktvrouw bereid iets lekker voor in Ruteng

Vandaag bezoekt u de bekendste dorpen in dit gebied: Bena en Luba. In het midden van beide dorpen staan megalieten tussen de oude huizen in. Hier worden nog regelmatig rituelen gehouden. U stapt weer in de auto en u rijdt verder door een weids landschap met spectaculaire uitzichten op zee, de vulkaantoppen en grillige lavastromen. Bij Aimere stopt u bij één van de distilleerderijen van arak. Door het dichtbegroeide bergland vervolgt u de rit naar het Rana Mese-meer. Even de benen strekken voordat u verder rijdt naar Ruteng. De volgende stop is het uitzichtpunt Golo Curu nabij Ruteng. Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht over Ruteng en de omgeving.

 

Informatie Ruteng:

Het bergplaatsje Ruteng wordt omgeven door meerdere vulkanen. Het bergland bij Ruteng is dichtbegroeid en in de diepte ziet u mooie sawa’s. Ruteng is het centrum van de Manggarai-stam. De geweven doelen van deze stam zijn bijzonder vanwege het kleurgebruik. In het lokale dialect betekent  'ruteng' banyanboom en daar is deze plaats naar vernoemd. In het traditionele dorp Ruteng Pu'u stond vroeger een grote banyanboom met daaronder een stenen altaar. De oorspronkelijke boom staat er niet meer, maar is vervangen door een andere boom. Maak een wandeling langs de authentieke huizen en bezoek ook zeker de markt in Ruteng Pu'u.

 

Overnachting in Ruteng.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 10 Ruteng - Denge

Vanuit Ruteng rijdt u langs landerijen, rijstvelden en door kleine dorpen naar het dorp Denge. Het is een lange rit via een slechte weg, maar stop gerust om uw benen te strekken en te genieten van de vergezichten. U stopt onderweg om te lunchen in een lokaal restaurant. In de loop van de middag arriveert u in het dorp Denge, dit is het uitgangspunt voor de trekking naar Wae Rebo. U verblijft in een zeer eenvoudig guesthouse, maar u wordt zo hartelijk ontvangen dat u de primitieve omstandigheden snel vergeet.

 

Overnachting in Denge.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 11 Denge - Wae Rebo

Indonesie-Flores-Wae-Rebo-vrouw

Vandaag staat er een klim van circa 4 uur op het programma naar het dorp Wae Rebo. Samen met een lokale gids loopt u door een gebied dat nauwelijks door toeristen wordt bezocht. We raden aan vroeg te vertrekken, zodat u voor de ergste warmte de wandeling achter de rug heeft. U loopt eerst door het regenwoud. Hier zijn enkele natuurlijke poeltjes. Stop gerust even om u op te frissen en even op adem te komen. Als u verder doorloopt komt u bij een uitzichtpunt waarvandaan u bij helder weer uitkijkt over de Savuzee. En dan nog verder weg van de bewoonde wereld: vanaf hier heeft u zelfs geen mobiel bereik meer. Eenmaal aangekomen in Wae Rebo wordt u door de lokale bevolking verwelkomt met een speciale ceremonie. Lunch en diner worden in het dorp voor u bereid en u overnacht ook in het dorp.

 

Informatie Wae Rebo:

Wae Rebo ligt op een hoogte van 1.125 meter in een Nature Conservation. In het dorp staan nog 7 bijzondere traditionele huizen, ook wel Mbaru Tembong genoemd. In ieder huis wonen meerdere families. De mensen leven van de landbouw; ze verbouwen o.a. koffie, bonen, taro en groente.

 

Overnachting in Wae Rebo.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 12 Wae Rebo - Labuan Bajo

Sta weer vroeg op, zodat u kunt vertrekken voordat het te warm wordt voor de trekking. U neemt afscheid van de gastvrije bevolking en u wandelt in een rustig tempo via dezelfde route bergafwaarts. In de middag arriveert u weer in Denge, waar de lunch wordt geserveerd. Daarna wordt u naar Labuan Bajo gebracht, waar u laat in de middag of vroeg in de avond arriveert.

 

Informatie Labuan Bajo:

Labuan Bajo is een rommelig havenstadje. In de hoofdstraat zitten een paar winkels en kleine restaurants en langs de kust treft u mooie stranden. U ziet hier geen strandstoelen en parasols; de stranden worden vooral gebruikt door de lokale bevolking en vissers. Vanaf het hoger gelegen deel kijkt u uit over de baai met honderden groene eilanden. Labuan Bajo is het uitgangspunt voor het bezoek aan de Komodo-archipel, waar de komodovaranen leven. Ook is het een uitstekende plek om te duiken en snorkelen.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, lunch, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

 

Dag 13 Labuan Bajo - Komodo-archipel

Komodo-duiken_1_409791 Komodo-varaan met bek open(17)

U wordt naar de haven gebracht en gaat aan boord van de boot om het bijzondere natuurgebied voor de kust van Labuan Bajo te verkennen. De Komodo-archipel bestaat uit talrijke eilanden. Op de eilanden Komodo en Rinca leven de reusachtige komodovaranen. Een enorm reptiel, die wel drie meter lang kan worden. De dieren jagen op vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Het zijn behendige zwemmers en ze kunnen onverwacht snel zijn. U vaart eerst naar Rinca. Dit is het meest interessante eiland, omdat de kans om varanen te zien groter is dan op Komodo. Samen met de ranger maakt u een wandeling over het eiland (blijf altijd bij de ranger, beslist niet op eigen gelegenheid iets ondernemen). U overnacht voor de kust van Rinca of bij een eiland in de buurt. Aan boord van de boot wordt het diner geserveerd.

 

Overnachting aan boord van de boot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, privéboot met bemanning, Engelssprekende gids, ranger

Dag 14 Komodo-archipel - Labuan Bajo

U wordt gewekt door fluitende vogels en de deinende zee, dat is lekker wakker worden! Na het ontbijt maakt u een wandeling over het eiland Padar. Prachtige uitzichten over de azuurblauwe zee en de omliggende eilanden maken dit eiland een bezoek waard. U stapt weer aan boord en vaart verder naar het eiland Komodo. Samen met de ranger gaat u nogmaals op zoek naar komovaranen. Op dit eiland verzamelen ze zich vaak rond een waterpoel, wat het zoeken makkelijker maakt. Naast buffels, herten en zwijnen leven er op dit groene eiland ook veel vogels, waaronder kaketoes.

 

U bent op één van de beste snorkelplekken van Indonesië, dus een duik onder water mag zeker niet ontbreken. Bij Pink Beach wordt de lunch geserveerd en heeft u de tijd om te snorkelen. Niet alleen de onderwaterwereld is bijzonder, maar het strand is ook echt roze. Nog even ontspannen voordat u terugvaart naar Labuan Bajo. Hier neemt u afscheid van de bemanning. U wordt vervolgens opgehaald en naar uw hotel in Labuan Bajo gebracht.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, lunch, privéboot met bemanning, Engelssprekende gids, ranger, transfer

Dag 15 Vertrek Labuan Bajo

Het einde van uw verblijf op Flores. Verleng uw reis op Sumba of pak het vliegtuig naar buureiland Bali.

 

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen