terug naar het overzicht

Rondreis Actieve reis over Flores

Een reis over Flores is meer dan alleen cultuur en natuur. Er zijn talloze mogelijkheden voor allerlei activiteiten zoals hiken en snorkelen. Bij Maumere en Riung kunt u snorkelen of duiken. Er zijn enorm veel mogelijkheden tot het maken van mooie hikes. Bij Moni loopt u naar de meren van de Kelimutu vulkaan en door de rijstvelden. Bij Bajawa maakt u een zwaardere trekking naar het dorp Belahragi, dat niet per auto bereikbaar is. Even bijkomen in een simpel hutje op het strand en dan door naar de volgende uitdaging.

Een trekking naar Wae Rebo. U overnacht bij de lokale bevolking thuis. Vanuit Labuan Bajo kunt u ook nog twee trekkings maken, voordat u op een eenvoudige boot overnacht. Tijdens deze boottocht ziet u de eilanden Komodo en Rinca waar de Komodo varaan leeft. Onderweg vanaf de boot kunt u snorkelen. Tot slot een paar nachten in een hutje op het strand: eenvoudig maar op en top genieten! Een mooi einde van een actieve reis over Flores.

Wat maakt deze reis bijzonder
Met trekking Wae Rebo
Snorkelen bij Riung
Hutje op het strand bij Mbalata
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 2210,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 18 dagen / 17 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Actieve reis over Flores

Dag 1     Maumere
Dag 2     Maumere
Dag 3     Moni
Dag 4     Moni
Dag 5     Riung
Dag 6     Riung

Dag 7     Bajawa
Dag 8     Mbalata
Dag 9     Ruteng
Dag 10   Wae Rebo trekking
Dag 11   Wae Rebo trekking
Dag 12   Labuan Bajo

Dag 13   Labuan Bajo
Dag 14   Komodoboot
Dag 15   Sebayur
Dag 16   Sebayur
Dag 17   Sebayur
Dag 18   Vertrek vanaf Sebayur

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Denpasar - Maumere

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Denpasar naar Maumere.

Vervolgens wordt u van de luchthaven opgehaald en naar uw hotel in Maumere gebracht (transfer).

 

Informatie Maumere:

Als u tijdig arriveert, kunt u in de middag nog snorkelen in de zeetuinen bij Maumere. Uw gids komt ook langs in de loop van de middag. Maumere is een stad bestaande uit 70.000 inwoners. De katholieke kerk is hier de stuwende kracht achter de economie.

Tijdens uw verblijf hier kunt u dan ook twee katholieke kerken bezoeken.

 

Overnachting in Maumere.

Inclusief transfer, binnenlandse vlucht.

Dag 2 Maumere

Een aanrader is om een zeezigeunerdorp te bezoeken. De zigeuners zijn arm en leven in huizen op palen op het water.

Via smalle plankieren kunt u het dorp bekijken. Rondom de stad is een landelijke omgeving. Maumere was voorheen een van de toplocaties om te duiken in Indonesië. In 1992 werd Maumere echter zwaar getroffen door een aardbeving. Maumere kreeg drie golven over zich heen. Deze vloedgolven hebben het koraal voor de kust en omgeving zwaar beschadigd. Op sommige duiklocaties is echter nog altijd genoeg te zien, u kunt in deze zeetuinen gaan snorkelen of duiken.

 

Overnachting in Maumere.

Inclusief ontbijt.

Dag 3 Maumere - Moni

De komende dagen heeft u de beschikking over een auto/minibus met chauffeur. Het reizen met een auto/minibus met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met de prachtige eilanden Flores. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Op Flores zijn veel mensen katholiek en u treft u er veel kerken en kloosters. Bijzonder is een bezoek aan het vissersdorpje Wuring.

Dit ligt in Maumere. U kunt één van de katholieke kerken bekijken. Ernaast ligt het Ledalero museum. In dit kleine museum ziet u een collectie van ikats (geweven doeken) en kostbare stenen. Ook de sepia foto's die de blanke zendelingen hebben genomen zijn bijzonder.

U verlaat Maumere en rijdt naar Moni. De route is prachtig. Geniet van mooie vergezichten over groene heuvels en over zee.

Onderweg maakt u verschillende tops. Sikka staat bekend om z'n ikat en mooie kerk uit 1899. Bij Paga Beach wordt een koffie- of lunchstop gemaakt. Eventueel kunt u even zwemmen. Vlak voor Moni ligt het traditionele dorp Jopu. als er voldoende tijd is, kunt u hier ook even rondkijken. Al met al bent u de hele dag onderweg.

 

Informatie Moni:

Moni is een klein dorp. U verblijft hier vooral als uitgangspunt voor de excursie naar de Kelimutu vulkaan.

Maar de omgeving van Moni is prachtig! U kunt hier prachtig wandelen. Door het dorpje, of als u langer de tijd heeft door de rijstvelden.

In de buurt van Moni zijn ook mooie watervallen.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 4 Moni

Voor dag en dauw vertrekt u naar de Keli Mutu-vulkaan om, voordat de wolken komen, te genieten van een zeer indrukwekkend panorama. Het bijzondere van de Keli Mutu, de ‘Berg der Geesten’, zijn de drie van kleur verschillende kratermeren: donkergroen, blauwgroen en lichtgrijs. De meren danken hun kleur aan opgeloste mineralen. Hun kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt als een van de mooiste plekken van heel Indonesië beschouwd. U rijdt naar de voet van de krater. Het laatste stukje naar het uitkijkpunt moet u lopen (circa 30 minuten). Er dient een camerafee betaald te worden bij de Kelimutu vulkaan. De kosten bedragen ongeveer 50.000 Rupiah voor een camera en ongeveer 150.000 Rupiah voor een videocamera.

U kunt ook nog even in de warmwaterbronnen van Moni dobberen. Deze natuurlijke baden worden weinig bezocht door toeristen en hebben een heerlijke temperatuur. Ook is het mogelijk om een wandeling te maken door de sawa's.

Trekt u dan wel goede schoenen aan, het kan nogal glibberig zijn.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 5 Moni - Riung

Vandaag een lange tocht van zuid naar noord over het eiland Flores naar Riung. Onderweg kunt u genieten van prachtige,

ongerepte natuur en eindeloze vergezichten. Het laatste deel van de tocht voert u langs de noordkust.

Het landschap is hier wat droger en het laatste gedeelte van de weg is erg slecht.

 

Informatie Riung:

Riung is een klein, niet toeristisch, kustplaatsje en staat bekend om zijn prachtige koraaltuinen, die in het Nationaal Park Pulau Tujuhbelas (Zeventien Eilanden) liggen. Hier treft u tevens duizenden vliegende honden (gigantische vleermuizen). Aan de kust van Riung staan traditionele huizen op palen waar Buginezen wonen, dit is een vissersvolk afkomstig van Sulawesi.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 6 Riung

Vandaag maakt u een boottocht naar de 17 eilanden voor de kust. Hier is de verscheidenheid aan vissen en koraal prachtig.

U heeft de gelegenheid om te snorkelen, maar eerst bekijkt u de vliegende honden die in de mangrove bossen langs de kust hangen.

Houd uw camera gereed. U kunt aanleggen bij één van de verlaten strandjes op een klein eilandje. Hier wordt ook uw picknicklunch geserveerd. Neem iets te lezen mee en u kunt hier enkele uren doorbrengen met snorkelen en relaxen.

 

Overnachting in Riung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boottocht, picknicklunch, Engelssprekende gids.

Dag 7 Riung - Bajawa

U vertrekt voor een korte rit van ca. 2,5 uur naar de binnenlanden van Flores. Onderweg bezoekt u de heetwaterbronnen bij het dorp Soa. In het water, dat verschillende natuurlijke badkuipen in de rotsen heeft uitgesleten, is het heerlijk baden. In de middag brengt u een bezoek aan de adathuizen van het traditionele dorp Bena. Het is een prachtige rit ernaartoe, dwars door de bamboebossen heen.

In de authentieke dorpen ziet u megalieten en wordt de voorouderverering nog sterk in ere gehouden.

 

Informatie Bajawa:

Bajawa is het centrum van het district Ngada. De traditionele gebruiken zijn in deze streek goed bewaard gebleven.

Ondanks dat de meeste bewoners officieel katholiek zijn, nemen de megalieten een belangrijke plaats in.

Ze staan midden in de dorpen. Vooral de dorpen rondom Bajawa zijn boeiend.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 8 Bajawa - Belahragi trekking - Mbalata

Op anderhalf uur rijden van Bajawa kunt u een trekking maken naar het traditionele dorp Belahragi. Voor de trekking naar het dorp moet u een halve dag uittrekken, de wandeling heen duurt ongeveer anderhalf uur. Het is een behoorlijke klim omhoog, maar zeker de moeite waard. Het eerste stuk van de trekking gaat over een breed pad steil omhoog. Het pad is af en toe van beton maar bestaat voornamelijk uit keien en zand. Na de eerste klim loopt u een stuk door een savanneachtig gebied met mooi uitzicht, dit gedeelte is minder steil. Het laatste stuk is weer klimmen over een smaller pad. De hele weg is goed begaanbaar maar vereist wel een redelijke conditie. Na anderhalf uur komt u het schitterende dorp Belahragi binnen. De bewoners zijn zeer vriendelijk en vinden het fijn om een kopje koffie met u te drinken.

U gaat dezelfde route terug naar beneden, waarbij de steile stukken weer enige moeite kosten. Voor de weg terug kunt u het beste een uur uittrekken. Aangezien er nauwelijks schaduw is langs deze route wordt aangeraden in de ochtend of namiddag te lopen.

Na de trekking rijdt u naar uw hotel aan het verlaten strand van Mbalata.

Bij Aimere kunt u stoppen bij één van de distilleerderijen van arak.

 

Informatie Mbalata:

Mbalata is een klein dorpje aan de zuidkust van Flores. Hier kunt u heerlijk tot rust komen, er komen hier nauwelijks toeristen.

Er is strand en u kunt de zee in.

 

Overnachting in Mbalata.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, trekking onder begeleiding van lokale gids.

Dag 9 Mbalata - Ruteng

U vervolgt de reis door het meer dichtbegroeide bergland van West-Flores. Vlak voor Ruteng heeft u een prachtig uitzicht op het Rana Mese meer. Vervolgens rijdt u naar het bergplaatsje Ruteng. U bent vandaag ongeveer 3 uur onderweg.

 

Informatie Ruteng:

Het bergplaatsje Ruteng is een klein marktstadje en het centrum van de Manggarai-stam. De sarongs van deze Manggarai stam worden geweven en zijn bijzonder. Het stadje is hooggelegen en daardoor aangenaam koel. In Ruteng Pu'u stond een grote Banyan boom met daaronder een stenen altaar. In het locale dialect betekent  "ruteng" banyanboom en daar is deze plaats naar genoemd. Helaas staat de boom er niet meer, maar is deze vervangen door een andere boom. Vraag of er markt is in Ruteng Pu'u; leuk om de tradities hier te zien.

In de omgeving liggen meerdere vulkanen. Het bergland bij Ruteng is dichtbegroeid. In de diepte ziet u mooie sawa’s. Verderop wordt het landschap opener en heeft u spectaculaire uitzichten op zee, de vulkaantoppen en grillige lavastromen.

Vlakbij Ruteng ligt het Rana Mese meer, waar u eveneens een prachtig uitzicht over heeft.

 

Let op: Er zitten veel bloedzuigers rondom het meer, oppassen dus!

Vanaf het uitzichtpunt bij Golo Curu heeft u een schitterend uitzicht over Ruteng en de omgeving.

 

Overnachting in Ruteng.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 10 Ruteng - Denge: Trekking

U wordt in Ruteng opgehaald en per auto richting Denge gebracht. U rijdt langs landerijen, rijstvelden en door kleine dorpen.

De lunch is onderweg in een lokaal restaurantje. In de loop van de middag arriveert u in Denge. Hier overnacht u in een zeer eenvoudig guesthouse. Het is erg eenvoudig, maar u wordt zo hartelijk ontvangen, dat u de primitieve omstandigheden bijna zou vergeten.

U slaapt op bamboematjes op de grond. Voor deze trekking dient u goede bergschoenen, een lakenzak en handdoeken en toiletpapier zelf mee te nemen.

 

Overnachting in een lokaal guesthouse in Denge.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 11 Denge - Wae Rebo: Trekking

U maakt een trekking door een gebied dat slechts weinig bezocht wordt door toeristen. U wordt begeleid door een lokale gids.

De omgeving is schitterend. We raden aan vroeg te vertrekken, zodat u voor de ergste warmte de wandeling achter de rug heeft.

Het is een flinke klim naar het dorp Wae Rebo. U loopt circa 4 uur bergopwaarts. Het eerste deel van de route gaat door het regenwoud.

Bij de eerste pauzeplek stop u bij een beekje waar u zich heerlijk even op kunt frissen voor u verder loopt.

 

U gaat naar “Post 2” bij Pocoroko. Hier is een schitterend uitzichtpunt waarvandaan u bij helder weer de Savuzee in het zuiden ziet liggen. En dan nog verder weg van de bewoonde wereld: u heeft geen mobiel bereik meer. U loopt naar Nampe Bakok en dan ziet u Wae Rebo al liggen. U wordt hartelijk ontvangen door de bevolking met een speciale ceremonie. Als u vroeg vertrokken bent, arriveert u voor het middaguur in Wae Rebo. Wae Rebo ligt op een hoogte van 1.125 meter in een Nature Conservation bos. In het dorp staan nog 7 heel bijzondere traditionele huizen, ook wel Mbaru Tembong genoemd. In ieder huis wonen diverse families. De mensen bestaan van de landbouw. Ze verbouwen o.a. koffie, bonen, taro en groente. Lunch en diner worden in het dorp voor u bereid.

U slaapt bij de lokale bevolking thuis. Leuk, maar simpel! U slaapt op bamboematjes op de grond.

 

Overnachting in een lokaal huis in Wae Rebo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, trekking onder begeleiding van een lokale gids.

Dag 12 Wae Rebo - Labuan Bajo

Vroeg op pad, voordat het al te heet begint te worden. Na afscheid genomen te hebben van de gastvrije bevolking van Wae Rebo, wandelt u in een rustig tempo bergafwaarts; terug naar het guesthouse waar u de eerste nacht geslapen heeft. De gastvrije eigenaren verzorgen voor u de lunch. Ze zijn zeer benieuwd naar de verhalen over uw trekking. Daarna hobbelt u over een slechte weg terug richting Labuan Bajo. Laat in de middag of vroeg in de avond aankomst in Labuan Bajo.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, trekking onder begeleiding van een lokale gids.

Dag 13 Labuan Bajo: Hikes

Vandaag maakt u een dagtocht naar het achterland van Labuan Bajo. U wordt opgehaald door uw gids en chauffeur.

U brengt eerst een bezoek aan de lokale markt. Vervolgens rijdt u naar de Batu Cermin grot. Deze grot ligt maar op 15 minuten rijden vanaf Labuan Bajo. Vanaf de parkeerplaats loopt u in ongeveer 10 minuten naar de grot. U dient wel redelijk goed ter been te zijn. Deze grot met stalagmieten en stalactieten wordt ook wel de spiegelgrot genoemd. Als de zon door een gat in de grot naar binnen valt, reflecteert het licht op een prachtige wijze, waardoor het een spiegel lijkt. Op sommige plekken moet u een stuk door de knieën om dieper de grot in te kunnen. U ziet dan ook fossielen van een schildpad en een vis.

 

De grot is door de Nederlandse priester Theodorus Verhoeven ontdekt. Op sommige plekken is het dak verdwenen, hier komen de boomwortels naar beneden. Omdat het dicht bij de stad is, kan het hier overdag erg druk zijn. Daarna rijdt u naar een mooi uitkijkpunt.

U krijgt een lunchbox, want er zijn weinig gelegenheden om te eten onderweg. Zoek een lekker plekje om te picknicken. Vervolgens naar de Cunca Wulang vallei, waar u een wandeling maakt van ongeveer een uur heen en 1,5 uur terug. U begint met een breed pad.

Dit loopt makkelijk, maar ligt wel vol in de zon, dat maakt het zwaar. Daarna komt u in de jungle. Er kunnen muggen zijn, dus neem DEET mee. Het pad loopt naar beneden en is rotsachtig. Het is vochtig. Op sommige plekken is het steil. Doe goede schoenen aan, want het kan glad zijn! De omgeving van de canyon bestaat volledig uit jungle. Een mooi gebied! Eenmaal in de canyon heeft u vanaf grote rotsblokken goed zicht op de canyon. U kunt hier ook zwemmen, dus neem uw zwemkleding mee. Als u ook nog een waterval wilt zien, kunt u nog 5 minuten verder klimmen, maar dit is erg steil en u loopt over een smal richeltje. Beter om lekker uit te ruste en te zwemmen met zicht op de canyon. Vervolgens weer dezelfde weg terug. Omdat u nu omhoog moet klimmen, doet u er langer over.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, lunchbox, transfers, Engelssprekende gids, lokale gids tijdens de wandeling, entreegelden.

Dag 14 Labuan Bajo - Komodo

U wordt van uw hotel opgehaald en naar de haven van Labuan Bajo gebracht (transfer).  U maakt kennis met de bemanning en uw Engelssprekende gids. Een paar dagen varen in een bijzonder natuurgebied, bestaande uit talrijke eilanden. U overnacht aan boord; heel eenvoudig, maar een geweldige ervaring! De boot is alleen voor uw gezelschap, privé dus. Er zijn geen aparte hutten, u slaapt gezamenlijk met elkaar in 1 ruimte (of u neemt uw matrasje mee naar het dek en slaapt dan onder de ‘sterrenhemel’. Er zijn schone lakens aan boord.

 

Belangrijk: Wilt u snorkelen? Snorkels en zwemvliezen zijn inclusief, maar u dient wel voor afvaart te checken of de maten goed zijn.

Neem goede wandelschoenen, zwemspullen en handdoek, pet/hoed en zonnebrand mee!

 

Eerst naar het eiland Rinca. Uw lunch wordt onderweg aan boord geserveerd. Op Rinca leven de reusachtige Komodo varanen.

Rinca is eigenlijk interessanter om de varanen te bekijken dan Komodo. Hier worden vaker varanen gezien en tijdens de wandeling zijn er mooie panorama’s. De Komodo-varaan is een enorm reptiel, dat wel zo’n drie meter lang kan worden. Het voedt zich met vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Het zijn behendige zwemmers en ze kunnen onverwacht snel zijn. U kunt de varanen hier goed bekijken als u met uw ranger op pad gaat (blijf bij de ranger, beslist niet op eigen gelegenheid iets ondernemen). Mocht er nog tijd zijn, dan vaart u door naar Komodo-eiland. Anders overnacht u voor de kust van Rinca of bij een ander klein eiland in de buurt.

De bemanning bereidt uw diner.

 

Overnachting aan boord van de Komodoboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, vervoer per privéboot, Engelssprekende gids.

Dag 15 Komodo - Labuan Bajo - Sebayur

‘s Ochtends wordt u gewekt door het gekrijs van kaketoes. U kunt een wandeling maken over Komodo, uiteraard weer met een ranger.

Ook vandaag ziet u ongetwijfeld de reuzenvaranen. Dan weer terug naar de boot. U vaart naar Pink Beach (Pantai Merah) om te snorkelen. De onderwaterwereld is spectaculair. Tenslotte de boot weer op en terug naar Labuan Bajo. In de haven neemt u afscheid van uw gids.

In Labuan Bajo neemt u de hotelboot naar Sebayur. De overtocht duurt circa 1½ uur.

 

Informatie Sebayur:

Het eiland Sebayur is een mekka voor duikers. Maar ook voor niet-duikers die van rust houden, is dit eiland een aanrader.

Het eiland ligt 1,5 uur varen voor de kust van Labuan Bajo, ten westen van Flores. Er zijn maar een paar hutjes. Deze staan direct aan het strand. Er is een klein zandstrandje voor de deur en u loopt zo het water in. Er zijn geen restaurantjes, winkeltjes of wegen.

U zit echt vast aan het resort. Een heerlijk plekje om even helemaal bij te komen.

 

Overnachting op Sebayur.

Inclusief ontbijt, lunch, vervoer per privéboot, bootovertocht, Engelssprekende gids.

Dag 16 - 17 Sebayur

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachtingen op Sebayur.

Inclusief ontbijt.

Dag 18 Sebayur - Labuan Bajo - Vertrek vanaf Denpasar

Na het ontbijt, neemt u op Sebayur de hotelboot naar Labuan Bajo.

De overtocht duurt circa 1½ uur. U wordt van de haven opgehaald en naar uw hotel in Labuan Bajo gebracht.

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Labuan Bajo naar Denpasar.

Einde van een prachtige reis!

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer, binnenlandse vlucht.

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.