De Green Canyon bij Pangandaran op Java
Logo-VanVerre-Reizen

5 redenen om naar Pangandaran op Java te reizen

Britt Dekker Algemeen 13-6-2017

Het eiland Java heb ik al meerdere keren bezocht, maar iedere keer dat ik terugging ontdekte ik weer nieuwe, prachtige plekken. Java staat vooral bekend om de prachtige tempels, de koloniale gebouwen, het lekkere eten en de vriendelijke bevolking. Als ik droom over Java, dan komt er bij mij één plaats op in mijn gedachte en dat is Pangandaran. Pangandaran ligt aan de zuidkust van midden Java. Het was vroeger een klein vissersdorpje waar alleen becaks mochten rijden. De laatste jaren is deze plaats flink gegroeid en zijn er leuke restaurants en hotels bijgekomen. In de omgeving is er ook veel te doen en ik zal doormiddel van deze blog deze prachtige bezienswaardigheden beschrijven. Er zijn meerdere individuele rondreizen die Pangandaran aandoen, zoals de rondreis Java in contact met land en volk of de uitgebreide rondreis Java.

 

1) Het uitzichtpunt Pepedan Hill

Samen met een lokale gids kunt u dit prachtige uitzichtpunt bezoeken. Alleen de weg er naartoe is al een bezienswaardigheid. Na een tocht van 45 minuten samen op de scooter bij een gids, langs de mooie uitgestrekte rijstvelden en door de kleine dorpjes, kwam ik aan bij Pepedan Hill. De weg naar boven is erg smal, maar al snel zag ik het prachtige uitzicht. Van Verre kunt u Pangandaran zien liggen. Boven de afgrond zijn er verschillende plateaus uit hout gesneden waar u van gebruik kunt maken om mooie foto’s op te maken. Bovenaan zijn er geen restaurants of winkels dus daarom is het handig om zelf wat drinken mee te nemen.

 

 

2) Het witte strand Pasir Putih

Pasir Putih betekent “het witte strand”. Dit strand ligt midden in het nationaal park en is via de ingang te bereiken. Bij de ingang kocht ik een ticket voor het nationaal park en heb ik samen met een gids een wandeling gemaakt door dit grote natuurgebied. Tijdens de wandeling heb ik verschillende dieren gespot, namelijk apen, herten en slangen. De slangen vindt u alleen als u dieper de jungle intrekt. Ook heb ik de grotten bezocht waar ik de stekelvarkens en de vleermuizen heb kunnen bewonderen. Het was heerlijk om na een lange wandeling te eindigen op het witte strand en de zon te zien ondergaan. Als u geen zin meer heeft om terug te lopen zijn er genoeg vissersbootjes die u terug willen brengen naar de ingang van het nationaal park.

 

3) Het turqouise water van Jojogan

Deze idyllische plek ligt ongeveer 30 minuten van Pangandaran vandaan en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het viel mij op dat tijdens de heenreis er geen borden langs de weg staan die mij de weg zouden kunnen wijzen. Het is daarom ook bijna niet mogelijk om Jojogan zonder gids te bezoeken. Jojogan is een natuurlijk zwemparadijs met mooi turquoise water. Het water komt van de waterval die ernaast op de stenen neervalt. Toen ik aankwam en het zo warm was ben ik meteen van de rotsen afgesprongen zo het heerlijke koele water in. In dit natuurlijke zwembad bevinden zich grote rotsen waar u even op kunt uitrusten en kunt genieten van al het pracht om u heen. Deze rotsen liggen nog ver van de kant af dus u hoeft niet bang te zijn om tijdens uw sprong bovenop een rots te belanden. Van boven is er een pad aangelegd naar beneden om deze plek te bereiken. Als u even wilt uitrusten kunt u weer naar boven lopen en iets te drinken bestellen in het restaurant.

 

U kunt Pangandaran ook opnemen in uw reis over Java met een bouwsteen, zoals bijvoorbeeld de bouwsteen West Java uitgebreid, u heeft dan ook 1 of meerdere overnachtingen in Pangandaran.

 

 

4) De watervallen bij Green Valley

Zelf heb ik vaak dagtrips gemaakt met lokale vrienden en daarbij ook de Green Valley bezocht. Ik plan altijd een hele dag in om deze tropische plek te bezoeken. Toen ik er de eerste keer aankwam, al had gezwommen en aan het genieten was van de omgeving ging de tijd namelijk erg snel voorbij. Bij aankomst moest ik nog een stuk lopen, maar dat is in deze omgeving zelfs in de tropische warmte geen straf. Na een stuk gelopen te hebben zag en hoorde ik al snel water naast het pad naar beneden stromen. Uiteindelijk zag ik midden in dit bosrijke gebied deze mooie, natuurlijke zwemplaats met verschillende kleine watervallen, een onderwatergrot en ook heeft u de mogelijkheid om hier te body raften. Toen ik had gezwommen ging ik op het grasveld genieten van mijn zelf meegenomen lunch en heb ik hier de hele middag kunnen relaxen.

 

 

5) De groene kloof Green Canyon

Pangandaran bezoeken zonder de Green Canyon te hebben gezien kan eigenlijk niet. De eerste keer dat ik deze bijzondere plek bezocht is al een aantal jaren geleden. Samen met mijn beste vriend Yoga, die in Pangandaran geboren is en er zelf nog werkzaam is als gids, ben ik hier met de scooter naartoe gereden. Bij aankomst werden wij meteen naar een vissersbootje gebracht. De hele boottocht keek ik mijn ogen uit naar de prachtige groene omgeving aan de randen van deze diep en uitgeslepen kloof. De vaartocht duurde ongeveer 45 minuten. Zelf raad ik u aan zeker te gaan zwemmen als het de afgelopen dagen niet teveel geregend heeft en het water mooi groen is. Ik ben ook vaak blijven zitten en alleen rondgekeken en foto’s gemaakt.

 

Lees meer blogs over Indonesië of bekijk de diverse bouwstenen Java of individuele rondreizen Java of al onze rondreizen naar Indonesië.

 

Brit is gastblogger op het blog van Van Verre Reizen.

 

 

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Sophia Van Verre
    30-1-2019
    Hoi Koos bedankt voor je bericht. De stranden op Java lenen zich over het algemeen niet om op te liggen (zoals dat op bijvoorbeeld Bali wel kan). Op Java zijn de stranden vaak ongerept en liggen er bootjes. Er is wel een luxe bounty eiland bij de Karimunjawa Archipel. Mvg, Sophia Van Verre
  • Koos van mierlo
    17-1-2019
    Hallo Wij gaan deze zomer 3 weken naar java. Familiebezoek. Maar willen uieraard ook genieten van stranden, vulcanen, jungle enz. Kun je nu nog steeds lekker op stranden liggen op java? Of vindt de bevolking dat minder prettig. Kinderen willen graag naar bali maar dat vind ik te toeristisch. Hoor graag van je Koos
Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen