terug naar overzicht

Bouwsteen Noord-Sulawesi

Het achterland van Manado is schitterend en zeer divers. De bloemen en het meer bij Tomohon, de jungle met de kleine primaten bij Tangkoko en het onderwaterleven bij Bunaken kunt u tijdens uw reis combineren in een beperkt aantal dagen.

Reis van dag tot dag: Noord-Sulawesi

Dag 1      Tomohon

Dag 2      Tomohon

Dag 3      Tangkoko NP

Dag 4      Bunaken

 

Dag 5      Bunaken

Dag 6      Bunaken

Dag 7      Manado

100% maat werk

Dag 1 Manado - Tomohon

Indonesie-Sulawesi-Manado-rivier(17) Sulawesi-Tomohon-landschap2_1

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sulawesi. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U kiest zelf of u deze tocht wilt maken met een chauffeur of met een gids erbij. Een chauffeur in Indonesië is bedoeld als chauffeur. Hij weet de route, en brengt u op uw verzoek overal waar u heen wilt. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

Vanuit Manado rijdt u de bergen in, naar de Minahasa. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano en het stadje Tomohon. De tocht naar Tomohon, uw startpunt, duurt 1.5 a 2 uur. U rijdt via de stad Manado om een indruk te krijgen. Het is niet de meest fascinerende stad, maar de boeddhistische tempel is de moeite waard. Als u verder rijdt naar ‘boven’, op weg naar Tomohon, komt u langs het enorme Jezusbeeld, dat vanuit de hoogte lijkt te waken over de stad. Zo halverwege Manado en Tomohon kunt u een stop maken, als u wilt, bij de Kali-waterval. Hier loopt u in ongeveer een half uur naar de mooie waterpartij toe. Het is goed te doen met normale conditie. En dan naar de Mahawu-vulkaan buiten de stad. U moet wel trappenlopen (ongeveer een kwartier, het is goed te doen), maar deze moeite wordt beloond met een prachtig uitzicht op de krater en de wijde omgeving. U bezoekt een bloemenkwekerij (u ziet ze volop, dus gewoon: stop). Vervolgens naar het Linow-meer: lieflijk klein kratermeer met wisselende kleuren water (meestal groentinten). Ook ‘Peanut-city’ (Kawangkoan) bezoekt u. In het dorpje Woloan worden de huizen nog steeds gebouwd in de typische Minahasa-stijl (en zijn demontabel, bij verhuizing nemen ze deze ‘gewoon’ mee). Ook naar een van de waragu-begraafplaatsen. Langs de oevers van het meer van Tondano rijden is prachtig, met de uitzichten op het enorme meer. De volgorde van de bezoeken kan anders zijn, die bepaalt uw chauffeur. Een zeer boeiende dagtocht vandaag.

 

Informatie Tomohon:

Tomohon ligt in de streek de Minahasa. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano. Tomohon ligt op ruim 800 meter hoogte, tussen twee vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Het klimaat is aangenaam koel. Heel geschikt voor de bloementeelt, in de koloniale tijd hebben de Nederlanders diverse planten- en groentesoorten geïntroduceerd. U ziet overal anjers, gladiolen, lelies en nog veel meer bloemensoorten. Tomohon wordt dan ook de bloemenstad genoemd. Ook de groentesoorten komen bekend voor: kool, wortels, bruine bonen (bruine bonensoep is geliefd hier!). U hoeft er niet naar te zoeken: u ziet onderweg veel huizen uit de koloniale tijd. Maar ook opvallend veel typische Minahasahuizen (van hout, op palen) treft u hier aan. En in het dorpje Woloan worden deze huizen nog steeds gebouwd in dezelfde traditionele stijl (en zijn demontabel, bij verhuizing nemen ze deze ‘gewoon’ mee). De markt (in de ochtend bezoeken) is spectaculair: natuurlijk treft u alle kleurrijke groenten- en fruitsoorten en een uitgebreide vissortering aan; en verder is bijna alles wat poten heeft te koop. Buiten Tomohon ligt het prachtige meer van Tondano.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Tomohon

Deze dag is ter vrije besteding. U heeft de beschikking over uw auto/busje met chauffeur en u kunt verder de highlands verkennen. Als u gisteren niet alles heeft kunnen bekijken, kunt u verder met het programma van gisteren. Ook een fietstocht of wandeling is mogelijk.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Tomohon - Tangkoko National Park

Indonesie-Sulawesi-TangkokoNP-zwartemakaak-shutterstock_352290038(8) Indonesie-Sulawesi-TangkokoNP-vogels-shutterstock_309502271(8) Indonesie-Sulawesi-TangkokoNP-tarsier-shutterstock_312679514(8)

Vervolgens noordwaarts. Bij Airmadidi maakt u een stop bij een hele mooi warugu (begraafplaats). De route van vandaag is heel mooi, rustiek. Vanaf Tomohon naar het Tangkoko National Park duurt ongeveer 2.5 uur. Bij aankomst even relaxen. En dan met uw lokale gids (ter plekke betalen) het natuurgebied in, u maakt een wandeling van ongeveer 2 uur.

 

Informatie Tangkoko:

Het Tangkoko National Park ligt bijna in het puntje van Noord-Sulawesi. Dit beschermde tropisch regenwoud is een glooiend gebied, met een zeer interessante en gevarieerde flora en fauna. Met name de tarsiers (kleinste apensoort ter wereld, zo groot als uw hand) zijn uniek. Voor velen is dit diertje de belangrijkste reden om dit junglegebied te bezoeken. Het zijn nachtdieren. Ze verschuilen zich in de spleten van (meestal) een reuzenficus en komen als het donker wordt naar buiten. En natuurlijk komen ze de volgende ochtend weer terug tegen het krieken van de dag. Dat zijn dan ook de momenten dat u ze kunt zien (geen garantie, dat kan nooit bij beesten, maar de kans is zeer groot, vooral als u zowel in de namiddag als in de vroege ochtend gaat). Bijzonder om te zien zijn ook de zwarte makaken (apen). Er leven in totaal 127 zoogdiersoorten, meer dan 100 vogelsoorten, rond de 30 reptielsoorten en verder nog amfibieën. Een rijk leven! De wandeling duurt ongeveer 2 uur per keer en is makkelijk te doen voor een ieder met een normale conditie. Er zijn geen klimpartijen, het bos is vrij open. Het National Park grenst aan zee, ongetwijfeld leidt uw lokale gids u hier ook naar toe. Het strand is van lavazand. Heerlijk om hier ook even te wandelen en te genieten (vaak zijn hier de zwarte makaken, die in de bomen op het strand van de ene tak naar de andere slingeren). Let op: Omdat Tangkoko een officieel Nationaal Park is, ligt de entreeprijs vrij hoog, zo rond de 20 Euro p.p.

 

Overnachting in Tangkoko.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Tangkoko National Park – Manado- Bunaken

In alle vroegte, nog vóór zonsopgang, het oerwoud in, voor uw wandeling door het natuurgebied. Na terugkomst ontbijt u, waarna uw chauffeur naar de haven van Manado rijdt in ongeveer 2.5 uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u. U vaart u naar het eiland Bunaken.

 

Informatie Bunaken:

Het eiland Bunaken ligt maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, gelegen op korte afstand van de kust van Manado. Op de eilanden Bunaken en Siladen kunt u overnachten. De blikvanger boven water is het kegelvormige eiland Manado Tua. De onderwaterwereld in het Bunaken Marine NP behoort tot de mooiste ter wereld. Het heldere water herbergt een reusachtige rijkdom aan zeeleven: een grote variëteit aan vissen en mooi en gezond koraal. Het is boeiend voor zowel duikers als snorkelaars. Het bijzondere aan het eiland Bunaken is het rif rondom. U kunt zo de zee inlopen (het eerste stuk bestaat uit zand/zeegras/ stukken koraal en schelpen, waterschoenen aan dus), tot u ongeveer op borsthoogte bent; dan openbaart de werkelijk schitterende onderwaterwereld zich. U zwemt vervolgens langzaam verder de zee in tot u bij het rif komt, daar ‘stort’ de muur naar de diepte: fantastisch. Op de rand snorkelend ziet u aan de ene kant op slechts enkele meters harde en wuivende koralen, waar vele soorten visjes in en uit zwemmen; ernaast de diepte, waar u scholen vissen ziet zwemmen. De zuidkust heeft een (licht) zandstrand, het Liangbeach. De rest van het eiland is omzoomd door mangrove met hier en daar een klein strandje. De (kleinschalige) hotels liggen aan het zuidelijke strand en aan de oostkust. Tip: huur bij uw hotel een boot en vaar rond het eiland, de schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. De kans dat u reuzenschildpadden en dolfijnen ziet is vrij reëel, vooral als u meerdere keren een tocht maakt.

Opmerking: Bunaken berekent een bedrag van omgerekend rond de € 17 per persoon (voor instandhouding van het gebied), dat u bij aankomst dient te betalen (dat kan bij uw hotel).

 

Overnachting op Bunaken.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur, bootovertocht

Dag 5 - 6 Bunaken

DSC_9471(8) Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater86(8) Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater2 shutterstock_115727857(8)

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachting op het eiland Bunaken.

Inclusief ontbijt, lunch en diner

Dag 7 Bunaken - Manado

Met een korte boottocht wordt u van uw hotel op Bunaken naar de haven van Manado gebracht. Daar wordt u opgehaald voor een transfer naar de luchthaven.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Contact met Chantal