terug naar overzicht

Bouwsteen Boeiende grafdorpen West-Sumba

Tijdens een reis over West-Sumba maakt u kennis met de bevolking, die nog voor een belangrijk deel animistisch is. De cultuur is prachtig zichtbaar in de stenen graven middenin de dorpen, maar ook in tuinen langs de wegen.

Het westen is het meest interessante deel van Sumba. U verblijft in een aardig hotel op een steenworp afstand van een wit strand. U kunt alleen naar en van Sumba reizen vanaf Bali.

Reis van dag tot dag: Boeiende grafdorpen West-Sumba

Dag 1      Naar Waikabubak

Dag 2      Waikabubak

Dag 3      Tambulaka

Dag 4      Vertrek vanaf Tambulaka

100% maat werk

Dag 1 Denpasar - Tambulaka - Waikabubak

kinderen-huisje-Sumba-Indonesië Paardenrennen-Lamboya-Sumba-Indonesië_1

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Denpasar naar Tambulaka. De vluchten naar en van Sumba zijn grillig wat betreft vliegschema’s. Ze gaan lang niet altijd op tijd en soms zelfs niet. U dient zich hier wel van bewust te zijn, dit ligt buiten onze invloedssfeer. Wij passen het reisschema aan, de eventuele meerkosten zijn echter voor uw rekening, het is inherent aan dit gebied. U dient ook flexibiliteit in uw totale reis in te bouwen in verband hiermee.

De komende dagen heeft u de beschikking over een auto/minibus met chauffeur. Het reizen met een auto/minibus met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumba. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.
Onderweg van Tambulaka naar Waikabubak passeert u diverse leuke kleine traditionele dorpen. De dorpen heten Tarong, Waitabar en Prai Ijing. Als er voldoende tijd is, bezoekt u deze dorpen.

Informatie Waikabubak:
Waikabubak is de hoofdstad van West-Sumba. Ondanks dat het de hoofdstad is, wonen er niet veel mensen. Het is eigenlijk een groot dorp met minder dan 25.000 inwoners. De stad is wel langgerekt; er is veel lintbebouwing langs de wegen die drie richtingen uitgaan. Waikabubak ligt op 800 meter hoogte, waardoor de stad een redelijk aangenaam klimaat heeft. Wai betekent water in de lokale taal.

 

Overnachting in Waikabubak
Inclusief transfer

Dag 2 Waikabubak: dagtocht Lamboya

Na het ontbijt vertrekt u voor een dagtocht naar het Wanokaka en Lamboya gebied. Het dorpje Waigali wordt als eerste bezocht. Hier ziet u een "andung"; dit is een skelettenboom. Verwacht geen echte boom, het gaat om geweven doeken waar deze skelettenbomen op afgebeeld zijn. Dit is typisch voor deze regio. Het stamt nog uit de tijd van de koppensnellers. In het dorp werden de schedels van de overwonnen vijand in bomen opgehangen ter afschrikking van buitenstaanders. Vervolgens naar het dorp Praigoli. Hier ziet u de de Kajiwa steen. De Kajiwa steen is een grafsteen. Volgens de bewoners van het dorp zou deze steen oorspronkelijk een schip zijn geweest waarmee de voorouders naar dit gebied zijn gekomen. Kortom: overal prachtige verhalen. Kijkt u niet alleen naar de hoogtepunten, maar ook naar de dorpen zelf! Deze zijn zo prachtig. Veel huizen hebben hoedvormige daken van

bladeren. Het is nog authentiek. Bij Praigoli ziet u ook een pasola veld. De pasola is een jaarlijks terugkerend festival met paardenrennen dat op verschillende plaatsen op het eiland Sumba georganiseerd wordt. De naam pasola is afgeleid van het woord "hola" dat "lange houten stok" betekent. Ondanks dat Sumba geen groot eiland is, konden de inwoners van diverse dorpen niet met elkaar praten. De dorpen lagen geïsoleerd en ieder had zijn eigen taal. Ook het geloof kon van dorp tot dorp verschillen. Het geloof is overigens animistisch, men vereert natuurelementen. Door de verschillen in geloof en de problemen met de taal waren er veel veldslagen tussen dorpjes. Dit wordt herdacht tijdens het jaarlijkse pasola festival. Groepjes mensen trekken tegen elkaar ten strijde op een paard. Men is gewapend met speren. Zeer realistisch worden de veldslagen nagespeeld. Het festival is in februari en maart. De datum is pas kort van tevoren bekend. De precieze datum wordt namelijk vastgesteld door de marapu (priester) en hangt samen met het verschijnen van de Nyale zeewormpjes. U ziet in ieder geval het veld waar deze wedstrijd gehouden wordt. Vandaag ook een bezoek aan de dorpen Waiwuang en Wuntalaka. De traditionele huizen staan hier op een heuvel. Heel fotogeniek. Onderweg wordt er gestopt bij het strand van Kerewei om te picknicken. Er zijn geen restaurantjes in dit gebied. In de loop van de middag terug naar Waikabubak.

 

Overnachting in Waikabubak.

Inclusief ontbijt, lunchbox, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 3 Waikabubak - Tambulaka

dorp-west-sumba-Indonesië(13)

Vandaag bezoekt u diverse dorpen in het Kodi gebied. Bij de dorpen Wainyapu, Parona Baroro, Rotenggaro en Ranggabaki ziet u de nog authentieke manier van leven van de inwoners van Sumba. De huizen hebben hoedvormige rieten daken. De huizen met de hoogste daken staan in de Kodi regio. Sommige daken zijn meer dan 10 meter hoog! U kunt de karakteristieke graven aanschouwen, waar meerdere doden liggen. Daarna rijdt u naar het noordwesten, naar Tambulaka. Nabij Tambulaka ligt Mananga Aba Beach. Hier logeert u aan zee.

 

Informatie Tambulaka:

Tambulaka ligt in het noordwesten van het eiland Sumba. De stad zelf is niet zo interessant; de omgeving des te meer! Dit gebied is bekend om zijn prachtige dorpen, nog heel authentiek. U overnacht buiten het stadje aan het strand van Managa Aba

Overnachting in Tambulaka.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 4 Tambulaka - Denpasar

U wordt naar de luchthaven gebracht. U neemt hier afscheid van uw chauffeur en gids. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Tambulaka naar Denpasar. Einde arrangement.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Contact met Chantal