Bouwsteen Sumbawa en Lombok

Uw reis start in het oosten van het eiland Sumbawa, Bima. Tijdens uw trip ziet u de twee belangrijkste steden Bima en Sumbawa Besar en bezoekt u enkele traditionele dorpen. Rust is ingebouwd bij Huu, gelegen aan een lang zandstrand. Onbekend bij de massa, maar wel een legende onder surfers! Maar ook als u niet surft, is het genieten in Huu.

Surfparadijs
Niet-toeristisch eiland
Traditionele dorpen
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?

Reis van dag tot dag: Sumbawa en Lombok

Dag 1      Aankomst Bima

Dag 2      Huu

Dag 3      Huu

 

Dag 4      Sumbawa Besar

Dag 5      Sumbawa Besar

Dag 6      Naar Lombok 

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Bima

vrouw-op-Sumbawa kinderen-rijstvelden-Sumbawa_1

Bima is een redelijk grote plaats met zo’n 50.000 inwoners. Meestal is er dan ook heel wat activiteit in de haven. Er liggen vissersbootjes en grotere houten schepen die naar de andere eilanden varen. Er wordt op Sumbawa veel zout dat vanuit Bima naar andere eilanden wordt vervoerd. De bekendste bezienswaardigheid in Bima is het sultanpaleis. U kunt het paleis, die uit 1927 dateert, meestal bezoeken. Binnen is echter niet zoveel te zien; in de slaapkamer van de sultan en zijn vrouw staan nog enkele meubels en er is een troon. Verder ziet u enkele halfvergane vlaggen en traditionele kledingstukken. Ook bezoekt u het graf van de eerste sultan, Nuruddin. Vanaf zijn laatste rustplaats heeft u een fantastisch uitzicht over de stad.

 

Overnachting in Bima.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 2 Bima - Huu

Via een smalle weg slingert u de bergen in, naar Bajo. Geniet van de vergezichten over bossen en velden. U rijdt door kleine dorpjes waar de mensen op hun akkers aan het werk zijn. Vanaf Bajo maakt u een wandeling van ongeveer 2 uur naar het traditionele dorp Donggo. U ziet hier vele oude adat-woningen van hout of bamboeplaten op palen. De meeste daken zijn helaas niet meer van gras, maar vervangen door golfplaat. Toch blijft het dorp fotogeniek. Na een bezoek aan Donggo wandelt u weer terug naar Bajo. U rijdt verder naar het stadje Dompu waar u de mogelijkheid heeft om te lunchen. In het droge seizoen ziet u onderweg zoutpannen. Het zout dat hier wordt gewonnen, wordt verkocht aan Java en het buitenland. Daarna door naar Huu.

 

Informatie Huu:

Huu is bekend bij surfers. Langs het strand staan enkele kleine, eenvoudige hotels. Als de golven op z’n best zijn ziet u de capriolen die de surfers uithalen op de golven. ’s Morgens vroeg bij eb is het een drukte van belang voor de kust van Huu. De lokale bevolking verzamelt zeegras en kleine schaaldieren.

 

Overnachting in Huu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 3 Huu

Sumbawa-Strand-Zee_1_409809

Een dagje relaxen aan het strand. Het strand bij Huu is lang en u kunt hier ook heerlijk wandelen. Op het strand staan geen strandstoelen, dus of u gaat hier met uw handdoekje liggen (er ligt waarschijnlijk niemand anders!) of u gaat bij het zwembad liggen.

 

Overnachting in Huu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 4 Huu - Sumbawa Besar

Een lange, maar fraaie tocht langs de rotsachtige kust en gedeeltelijk door het binnenland. U maakt een korte stop in het stadje Dompu om uw benen te strekken en een bezoek aan de lokale markt. Als u verder rijdt ziet u kapokbomen langs de kant van de weg. De witte bolletjes zien er heel apart uit. U rijdt verder langs de kustlijn en bij helder weer heeft u mooie vergezichten. Op het strand liggen kleurrijke vissersbootjes met 2 zeilen voor de kust liggen enkele eilandjes. U kunt ook stoppen bij één van de garnalenkwekerijen onderweg. Nabij  Sumbawa Besar ziet u aan de kant van de weg goudwinning. Onder barre omstandigheden wordt met kwik goud uit de bodem gewonnen. Een boeiend proces om te bekijken. Dan door naar Sumbawa Besar, wat groot Sumbawa betekent. Deze provinciestad met zo'n 35.000 inwoners is de hoofdstad van het eiland.

 

Overnachting in Sumbawa Besar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 5 Sumbawa Besar

Indonesie-Centraal-Sumbawa-vrouw-stampen onderweg-op-Sumbawa-Indonesië Sumbawa-Kindjes_1_409869

Aardig om te zien is het oude teakhouten sultanpaleis. Prachtig van buiten, maar van binnen stelt het niet veel voor, de meeste vertrekken zijn leeg. Maakt u zeker een ritje in het vervoermiddel bij uitstek in Sumbawa Besar: paard en wagen (dokar). Ter plaatse worden die Ben Hur genoemd (u ziet wel aan de vorm waarom!). Een leuk dorp in de omgeving van Sumbawa Besar is Pamulung, hier leeft men nog traditioneel. U maakt een wandeling door het dorp en ziet de vrouwen weven. Tegen betaling kan er een karbouwenrace georganiseerd worden (bij boeking aangeven).

 

Overnachting in Sumbawa Besar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 6 Sumbawa Besar - Lombok

U rijdt naar Poto Tano, de havenplaats aan de westkust van het eiland Sumbawa. Uw chauffeur neemt hier afscheid van u. Vanaf Poto Tano neemt u de veerpont naar Labuan Lombok. De gids regelt kofferdragers voor u en u gaat te voet aan boord. De overtocht duurt circa 1½ uur. Op Lombok wordt u opgehaald door een andere chauffeur en rijdt u in ongeveer 3 uur naar de westkust van het eiland. Een mooie rit langs de voet van de Rinjani-vulkaan. Aan het einde van de dag neemt u afscheid van uw gids en chauffeur.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids, ferry

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën