Bouwsteen Sumba over land

Sumba is het meest traditionele eiland van de Kleine Sunda Eilanden. Verbaas u over de wijze waarop de animistische bevolking hier leeft. Authentieke stamhuizen in grafdorpen, witte zandstranden die door vissers worden gebruikt en een vriendelijke bevolking die blij is met uw bezoek. De grafdorpen in het westelijke en oostelijk deel verschillen van elkaar, dit maakt het bezoek aan beide delen van het eiland interessant.

Het onbekende, pure Indonesië
Uitgebreide rondreis Sumba
Bezoek authentieke dorpen
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?

Reis van dag tot dag: Sumba over land

Dag 1      Aankomst Tambulaka

Dag 2      Waikabubak

Dag 3      Waikabubak

 

Dag 4      Waingapu

Dag 5      Waingapu

Dag 6      Vertrek Waingapu

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Tambulaka

Indonesie-Sumba-Laboyastreek-dorp(2)

Welkom in een totaal andere wereld. Sumba is een dunbevolkt eiland en heeft een eigen cultuur die u nergens anders in Indonesië aantreft en die nog goed bewaard is gebleven. De bevolking hangt het Marapu-geloof aan, waarin geesten van voorouders, goden en stenen graven een belangrijke rol spelen (animisme). Heel bijzonder zijn de grafdorpen met stenen graftafels midden in de dorpen. U ziet de kinderen spelen op en onder de megalieten en vrouwen leggen er hun was op te drogen. De voorouders zijn op deze manier nog steeds onderdeel van het dagelijks leven.

 

Informatie Tambulaka:

Tambulaka ligt in het noordwesten van het eiland Sumba. U verblijft buiten het stadje, aan het strand van Managa Aba. De stad zelf is niet zo interessant, maar de omgeving des te meer! In de omgeving ziet u vele authentieke dorpen. Als u tijdig arriveert gaat u vandaag de omgeving al verkennen. U bezoekt enkele dorpen met de typische hoge daken. Sommige daken zijn meer dan 10 meter hoog!

 

Overnachting in Tambulaka.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 2 Tambulaka - Waikabubak

Wat een prachtig begin om West-Sumba te verkennen. Via authentieke dorpen naar de Lamboya-streek. Kenmerkend van de huizen in dit gebied zijn de hoge, puntige daken. Sommige zijn ruim 10 meter hoog, heel anders dan de woningen in de grafdorpen rondom Waikabubak. Middenin de dorpen ziet u de graven die zijn bedekt met enorme stenen.

 

Informatie Waikabubak:

De uitvalsbasis voor het bezichtigen van de grafdorpen in de omgeving. Vanwege de hoge ligging is Waikabubak een fijne plaats om te verblijven. Waikabubak mag dan de hoofdstad van West-Sumba zijn, het is eigenlijk niet meer dan een groot dorp. Breng vanmiddag een bezoek aan de lokale markt.

 

Overnachting in Waikabubak.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 3 Waikabubak

Indonesie-centraal-sumba-3kindjes Indonesie-Sumba-Waikabubak-begroeting Indonesie-Sumba-Waikabubak-pasola-6e9db016_2_237151

Een fraaie dagtocht naar het Wanokaka- en Lamboya-gebied waar u weer verschillende grafdorpen bezoekt. In het dorpje Waigali ziet u een ‘andung’; dit is een skelettenboom. Verwacht geen echte boom, het gaat om geweven doeken waar deze skelettenbomen op afgebeeld zijn. Dit is typisch voor deze regio en stamt nog uit de tijd van de koppensnellers. In deze regio ziet u ook een pasola-veld.

 

De pasola is een jaarlijks terugkerend festival met paardenrennen dat op verschillende plaatsen op Sumba georganiseerd wordt. De vroegere veldslagen worden tijdens het festival nagespeeld en herdacht. Het festival wordt in februari of maart gehouden (de datum is pas kort van tevoren bekend, aangezien dit samenhangt met het verschijnen van de Nyale-zeewormpjes).

 

Zin om uit te waaien of te zwemmen? Vraag de gids om u naar één van de mooie bounty-stranden te brengen, zoals het strand van Kerewei. Uw gids zorgt voor een lunchbox, zodat u op het stand kunt picknicken. Na de lunch heeft u nog voldoende tijd om enkele andere dorpen te bekijken en dan terug naar Waikabubak.

 

Overnachting in Waikabubak.

Inclusief ontbijt, lunchbox, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 4 Waikabubak - Waingapu

Een afwisselende tocht van ruim een halve dag naar Waingapu in het oosten van Sumba. U rijdt door de bergen, gedeeltelijk door dichte bossen. U passeert vele huizen in de typische Sumba-stijl, zoals in het dorp Pasunga, waar u de grootste stenen graven ziet.

 

Informatie Waingapu:

Waingapu is het uitgangspunt voor het bezoek aan de grafdorpen in het oostelijke deel van Sumba. De grafstenen hier zijn groter dan in het westen van het eiland. Maar Oost-Sumba is voornamelijk bekend vanwege de ikat (een weeftechniek) die per dorp verschilt. Op de ikatdoeken van Oost-Sumba staan dieren afgebeeld, samen met de kleuren en de grootte van de doeken is dit typerend voor deze regio.

 

Overnachting in Waingapu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 5 Waingapu

Waingapu-Local_1_409291 Waingapu-Praiyawang_1_409275

We vervolgen de reis naar het oosten van Sumba. U rijdt richting het dorp Melolo. U bezoekt de traditionele dorpen Pau en Rende. Hier ziet u de koninklijke graven die worden gemarkeerd door een grote megaliet. Sommige huizen in deze dorpen hebben wanden van buffelhuid. De dorpen staan ook bekend om hun ikat-weefkunst. U neemt een picknicklunch mee voor onderweg. In de loop van de middag rijdt u weer terug naar Waingapu.

 

Overnachting in Waingapu.

Inclusief ontbijt, lunchbox, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 6 Vertrek Waingapu

U neemt afscheid van dit wonderlijke eiland. U wordt naar de luchthaven gebracht voor uw vervolgvlucht.

 

Inclusief ontbijt, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën