terug naar overzicht

Bouwsteen Ongerept Flores en Komodo-boot

Een reis vol afwisseling over één van de Kleine Sunda Eilanden: Flores. Overnachten op uw privéschoener tijdens uw vaartocht in de Komodo-archipel, picknicken op stille witte zandstrandjes, maar vooral: de ontmoeting met de reusachtige Komodo-varanen op de eilanden Komodo en Rinca. Deze ingrediënten vormen de spectaculaire afsluiting van deze reis, die begint op het eiland Flores, in Maumere. De reis slingert over Flores, waar u overal kerktorentjes ziet.

Het merendeel van de bevolking is dan ook katholiek. Reizen hier is synoniem aan hobbelen, u reist tenslotte in een gebied, dat nog niet zo ver ontwikkeld is als bijvoorbeeld Java en Bali. Maar dat heeft nou weer net z’n charme. De reis over Flores eindigt in de kustplaats Labuan Bajo, waar u aan boord gaat van het schip, dat voor twee dagen helemaal alleen voor u is.

Reis van dag tot dag: Ongerept Flores en Komodo-boot

Dag 1     Naar Maumere

Dag 2     Moni

Dag 3     Ende

Dag 4     Bajawa

Dag 5     Ruteng

 

Dag 6     Labuan Bajo

Dag 7     Komodoboot

Dag 8     Labuan Bajo

Dag 9     Vertrek vanaf Labuan Bajo

100% maat werk

Dag 1 Denpasar - Maumere

Indonesië-uitzicht-Maumere-Flores(13)

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Denpasar naar Maumere. U wordt van de luchthaven opgehaald en naar uw hotel in Maumere gebracht (transfer).

 

Informatie Maumere:

Als u tijdig arriveert, kunt u in de middag nog snorkelen in de zeetuinen bij Maumere. Uw gids komt ook langs in de loop van de middag. Maumere is een stad bestaande uit 70.000 inwoners. De katholieke kerk is hier de stuwende kracht achter de economie.

 

Overnachting in Maumere.

Inclusief binnenlandse vlucht, transfer

Dag 2 Maumere - Moni

De komende dagen heeft u de beschikking over een auto/minibus met chauffeur. Het reizen met een auto/minibus met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Flores. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Op Flores zijn veel mensen katholiek en u treft u er veel kerken en kloosters. Bijzonder is een bezoek aan het vissersdorpje Wuring. Dit ligt in Maumere. U kunt één van de katholieke kerken bekijken. Soms is het Ledalero museum open. In dit kleine museum ziet u een collectie van ikats (geweven doeken) en kostbare stenen. Ook de sepia foto's die de blanke zendelingen hebben genomen zijn bijzonder. U verlaat Maumere en rijdt naar Moni. De route is prachtig. Geniet van mooie vergezichten over groene heuvels en over zee. Onderweg maakt u verschillende tops. Sikka staat bekend om z'n ikat en mooie kerk uit 1899. Bij Paga Beach wordt een koffie- of lunchstop gemaakt. Eventueel kunt u even zwemmen. Als u van A naar B rijdt, bedraagt de rijtijd ongeveer 3 tot 3,5 uur. Met alle stops erbij bent u al met al de hele dag onderweg.

 

Informatie Moni:

Moni is een klein dorp. U verblijft hier vooral als uitgangspunt voor de excursie naar de Kelimutu vulkaan. Maar de omgeving van Moni is prachtig! U kunt hier prachtig wandelen. Door het dorpje, of als u langer de tijd heeft door de rijstvelden. In de buurt van Moni zijn ook mooie watervallen.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 3 Moni - Ende

Indonesie-Flores-Kelimutu4 Indonesie-Flores-Kelimutu

Voor dag en dauw vertrekt u naar de Keli Mutu-vulkaan om, voordat de wolken komen, te genieten van een zeer indrukwekkend panorama. Het bijzondere van de Keli Mutu, de ‘Berg der Geesten’, zijn de drie van kleur verschillende kratermeren: donkergroen, blauwgroen en lichtgrijs. De meren danken hun kleur aan opgeloste mineralen. Hun kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt als een van de mooiste plekken van heel Indonesië beschouwd. U rijdt naar de voet van de krater. Het laatste stukje naar het uitkijkpunt moet u lopen (circa 30 minuten). Er dient een camerafee betaald te worden bij de Kelimutu vulkaan. De kosten bedragen ongeveer 50.000 Rupiah voor een camera en ongeveer 150.000 Rupiah voor een videocamera. U kunt ook nog even in de warmwaterbronnen van Moni dobberen. Deze natuurlijke baden worden weinig bezocht door toeristen en hebben een heerlijke temperatuur. Vervolgens richting Ende. De rit duurt niet lang, de rijtijd bedraagt ongeveer 2 uur. Onderweg wordt eventueel een bezoekje gebracht aan het Lio dorp Saga. Bij Nuabosi kunt u genieten van een mooi uitzicht over Ende en de baai met een vulkaan op de achtergrond.

 

Informatie Ende:

Ende is één van de grootste plaatsen op Flores. De stad ligt beschut in een baai. De haven is belangrijk voor de werkgelegenheid. Ende ligt te midden van vulkanen. Mocht u interesse hebben, dan kunt u het huis van de eerste president van Indonesië, Soekarno, in Ende bezoeken. Het nabijgelegen traditionele dorp Wolotopo met zijn originele stamhuis is een bezoekje waard.

 

Overnachting in Ende.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 4 Ende - Bajawa

Als u gisteren niet alles gedaan heeft, kunt u vandaag nog het dorp Wolotopo en het huis van Soekarno (op vrijdag gesloten) bezoeken. Vervolgens rijdt u westwaarts, u zult merken dat u op vele plekken zelf een bezienswaardigheid bent. U stopt bij het Penggajawa strand, beroemd om zijn wonderlijke blauwgetinte kiezels. In het dorp Boawae kunt u even wat drinken. En dan naar het traditionele dorp Wogo. Door naar Bajawa, naar uw accommodatie.

 

Informatie Bajawa:

Bajawa is het centrum van het district Ngada. De traditionele gebruiken zijn in deze streek goed bewaard gebleven. Ondanks dat de meeste bewoners officieel katholiek zijn, nemen de megalieten een belangrijke plaats in. Ze staan midden in de dorpen. Vooral de dorpen rondom Bajawa zijn boeiend.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 5 Bajawa - Ruteng

P5130294(13)

In de ochtend brengt u nog een bezoek aan Luba, een traditioneel dorp. Grote megalieten staan midden in het dorp tussen de oude huizen in. Ook maakt u een wandeling van een kwartiertje naar het traditionele dorp Bena. U vertrekt voor een rit van ongeveer 4 uur naar Ruteng. Het landschap is eerst weids met spectaculaire uitzichten op de zee, vele vulkaantoppen en grillig gevormde lavastromen. Later voert de route door het meer dichtbegroeide bergland van West-Flores. Bij Aimere kunt u stoppen bij één van de distilleerderijen van arak. Vlak voor Ruteng heeft u een prachtig uitzicht op het Rana Mese meer. Vervolgens rijdt u naar het bergplaatsje Ruteng.

 

Informatie Ruteng:

Het bergplaatsje Ruteng is een klein marktstadje en het centrum van de Manggarai-stam. De sarongs van deze Manggarai stam worden geweven en zijn bijzonder. Het stadje is hooggelegen en daardoor aangenaam koel. In Ruteng Pu'u stond een grote Banyan boom met daaronder een stenen altaar. In het lokale dialect betekent "ruteng" banyanboom en daar is deze plaats naar genoemd. Helaas staat de boom er niet meer, maar is deze vervangen door een andere boom. Vraag of er markt is in Ruteng Pu'u; leuk om de tradities hier te zien. In de omgeving liggen meerdere vulkanen. Het bergland bij Ruteng is dichtbegroeid. In de diepte ziet u mooie sawa’s. Verderop wordt het landschap opener en heeft u spectaculaire uitzichten op zee, de vulkaantoppen en grillige lavastromen. Vlakbij Ruteng ligt het Rana Mese meer, waar u eveneens een prachtig uitzicht over heeft. Let op: er zitten veel bloedzuigers rondom het meer, oppassen dus! Vanaf het uitzichtpunt bij Golo Curu heeft u een schitterend uitzicht over Ruteng en de omgeving.

 

Overnachting in Ruteng.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 6 Ruteng - Labuan Bajo

haven-Labuan-Bajo-Indonesië haven-in-Labuan-Bajo-Indonesië_1

In de ochtend maakt u een wandeling door de rijstvelden ten noorden van Ruteng. Daarna kunt u een bezoekje brengen aan de grot waar de Floresmens (Homo Floriensis, of een hippere benaming: the hobbit) is gevonden. Een heel oud skelet. Het origineel ligt in een museum, maar een replica ligt nog op de oorspronkelijke vindplaats bij Liang Bua. Vandaag bereikt u in ca. 4 uur de westkust van Flores. De route voert u nog steeds door een prachtig bergachtig landschap. Bij Cancar maakt u een stop bij de unieke spinnenweb rijstvelden. Bij aankomst in Labuan Bajo wordt u afgezet bij uw hotel. De middag is ter vrije besteding. Eventueel kunt u nog een excursie boeken, naar bijvoorbeeld de spiegelgrot.

 

Informatie Labuan Bajo:

Labuan Bajo is een klein, slaperig havenstadje. Typisch Indonesisch, lekker rommelig. In de hoofdstraat zitten een paar winkels en reisbureautjes. Er zijn maar liefst 5 Italiaanse restaurantjes. In Labuan Bajo kunt u ook snorkels kopen of huren. Labuan Bajo is het uitgangspunt voor een tocht naar de eilanden Komodo en Rinca. Labuan Bajo ligt aan zee en er zijn stranden, maar deze zijn nog nauwelijks ontwikkeld voor toeristen. Er staan geen strandstoeltjes, parasols en er zijn geen strandtentjes. Integendeel: het strand wordt gebruikt door de lokale bevolking en de vissers. Er lopen koeien op het strand. Het uitzicht over de baai met de vele groene heuvelachtige eilandjes is schitterend! Ook kunt u hier genieten van een mooie zonsondergang. Voor de kust liggen eilandjes met mooie verlaten strandjes met spierwitte zandstranden. Ook het snorkelen bij deze eilandjes is erg mooi.

 

U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 7 Labuan Bajo - Komodo

Indonesie-Flores-komodovaraan007shutterstock_49161181(8) Indonesie-Komodo-bootpunt-voorgrond(8) 184_8484(8)

U wordt van uw hotel opgehaald en naar de haven van Labuan Bajo gebracht (transfer).

U maakt kennis met de bemanning en uw Engelssprekende gids. Een paar dagen varen in een bijzonder natuurgebied, bestaande uit talrijke eilanden. U overnacht aan boord; heel eenvoudig, maar een geweldige ervaring! De boot is alleen voor uw gezelschap, privé dus. Er zijn geen aparte hutten, u slaapt gezamenlijk met elkaar in 1 ruimte of u neemt uw matrasje mee naar het dek en slaapt dan onder de ‘sterrenhemel’. Er zijn schone lakens aan boord. Belangrijk: Wilt u snorkelen? Snorkels en zwemvliezen zijn inclusief, maar u dient wel voor afvaart te checken of de maten goed zijn. Vraag uw gids of ze al aan boord zijn, of dat u ze nog in Labuan Bajo op moet halen. Neem goede wandelschoenen, zwemspullen en handdoek, pet/hoed en zonnebrand mee! Eerst naar het eiland Rinca. Uw lunch wordt onderweg aan boord geserveerd. Op Rinca leven de reusachtige Komodo varanen. Rinca is eigenlijk interessanter om de varanen te bekijken dan Komodo. Hier worden vaker varanen gezien en tijdens de wandeling zijn er mooie panorama’s. De Komodo-varaan is een enorm reptiel, dat wel zo’n drie meter lang kan worden. Het voedt zich met vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Het zijn behendige zwemmers en ze kunnen onverwacht snel zijn. U kunt de varanen hier goed bekijken als u met uw ranger op pad gaat (blijf bij de ranger, beslist niet op eigen gelegenheid iets ondernemen). Mocht er nog tijd zijn, dan vaart u door naar Komodo-eiland. Anders overnacht u voor de kust van Rinca of bij een ander klein eiland in de buurt. De bemanning bereidt uw diner.

 

U overnacht aan boord van de Komodoboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, vervoer per privéboot, Engelssprekende gids

Dag 8 Komodo - Labuan Bajo

‘s Ochtends wordt u gewekt door het gekrijs van kaketoes. U kunt een wandeling maken over Komodo, uiteraard weer met een ranger. Ook vandaag ziet u ongetwijfeld de reuzenvaranen. Dan weer terug naar de boot. U vaart naar Pink Beach (Pantai Merah) om te snorkelen. De onderwaterwereld is spectaculair. Tenslotte de boot weer op en terug naar Labuan Bajo.

U wordt van de haven opgehaald en naar uw hotel in Labuan Bajo gebracht (transfer).

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, lunch, transfer, vervoer per privéboot, Engelssprekende gids

Dag 9 Vertrek vanaf Labuan Bajo

U wordt van uw hotel opgehaald en naar de luchthaven van Labuan Bajo gebracht (transfer). U neemt afscheid van uw gids. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Labuan Bajo naar Denpasar. Einde van een prachtige reis!

 

Inclusief ontbijt, transfer, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Contact met Chantal