Arenal National Park
MedewerkerDewi

Autorondreis langs de vulkanen in Costa Rica

Dewi, Van Verre Algemeen 23-6-2020

Tijdens een rondreis naar Costa Rica is het toch wel een must om naar één van de vele vulkanen te gaan. Costa Rica kent er ontzettend veel. Het makkelijkste is om hier met je eigen huurauto heen te rijden. In 2018 heeft Van Verre medewerkster Dewi een bijzondere rit gemaakt in het noorden van Costa Rica: vanaf San José naar Arenal National Park en langs Laguna Arenal door naar Tenorio National Park, waar de bijzondere turquoise rivier doorheen stroomt.

 

Variatie bij Arenal National Park

Vanaf San José rijden we, langs de actieve vulkaan Poás, richting Arenal National Park. De vulkaan Arenal is hier dé bezienswaardigheid, maar naast deze vulkaan en het nationale park, heeft Arenal nog veel meer te bieden! Ik deel graag mijn vier leukste tips met jou!

 

   

 

1. Catarata La Fortuna

Voordat we naar het nationale park van de vulkaan gaan, rijden we naar de bekende waterval in de buurt: Catarata La Fortuna. Vanaf de parkeerplaats zien we de waterval al tussen de groene jungle eromheen. We lopen over een bruggetje en komen uit in een bloementuin waar de vlinders om ons heen fladderen. Het wordt een geweldige wandeling met al die vlinders om ons heen. Even verderop is de trap naar beneden om bij de waterval te komen. We beginnen aan onze wandeling en worden op de helft opgefrist door een tropische bui.

 

We horen de waterval steeds harder kletteren, wat een geweld! Het water stuift eenmaal beneden dan ook gedeeltelijk weer omhoog. Fascinerend om naar te kijken, maar ook best verfrissend om een lekkere duik te nemen iets verderop.

 

      

 

Voldaan beginnen we aan onze klim terug naar boven, drinken een kopje koffie bij het restaurantje aan het begin en rijden verder. Toch hebben we ook wel trek gekregen na deze eerste indrukken tijdens onze reis en de wandeling.

 

Ik heb daarom een leuke tip voor je. Zoek in het stadje La Fortuna een zogenaamde ‘Soda’ op. Dit is een lokaal restaurantje waar ook de locals eten. Kies jij voor een lekkere ‘arroz con pollo’ een ‘ensalada mixta’ of één van de andere heerlijke gerechten van de kaart?

 

2. Arenal National Park

We komen aan bij het bekende nationale park Arenal. Dé plek waar we ook de vulkaan kunnen zien en het gelijknamige meer. We betalen onze entree bij de ingang van het park. Om de parken te behouden en de natuur te beschermen, vraagt de overheid van Costa Rica in bijna alle parken een entreeprijs, welke bij de meeste parken tussen de 5 en 10 dollar per persoon ligt. Bij de ingang krijgen we ook een plattegrond: we hebben de keuze uit twee routes. De ene route is een wandeling van 5 kilometer en het alternatief is een wandeling van 8 kilometer. Wij willen zo veel mogelijk zien, dus we gaan voor de route van 8 kilometer.

 

 

We beginnen op een wat kale vlakte, maar hebben wel al gelijk uitzicht op de Arenal-vulkaan. Al snel lopen we in een dichtbegroeid en vochtig regenwoud. Langs een vijver en tussen de bomen op een nog redelijk ongerept pad lopen we verder. Dan beginnen we aan een klim. Deze lijkt niet heel zwaar, maar samen met de luchtvochtigheid en de warmte in het park waren we blij dat we boven waren. En onze inspanning wordt beloond; voor ons zien we de vulkaan en als we iets naar rechts lopen hebben we uitzicht over Laguna Arenal. Mocht je nou heel veel mazzel hebben deze dag en is het helder weer, dan kun je de top van de vulkaan bewonderen waar je de rook uit ziet komen!

 

      

 

Langs het vulkanische gesteente lopen we weer terug richting de jungle en zien we verschillende vogels. We sluiten onze dag voldaan af en zijn benieuwd wat de rest van de reis ons gaat brengen.

 

Tip: Ga al vroeg in de ochtend naar het park. Tijdens de ochtenduren, wanneer het nog iets koeler is, zijn de vogels actiever op zoek naar voedsel en daardoor vaker te zien.

 

3. Mistíco Arenal Hanging Bridges Park

De volgende ochtend stappen we weer in de auto om te wiebelen over de hangbruggen. Het park heeft mooie paden, meerdere hangbruggen en een kleine waterval op de helft van de tocht. Als je goed kijkt in de bomen zie je verschillende soorten vogels. Als we op één van de bruggen staan te wiebelen om naar de overkant te lopen, horen we ineens iets ritselen boven ons hoofd: apen! Ze slingeren door de bomen op zoek naar voedsel. We lopen terug en in de verte zien we weer de vulkaan schitteren.

 

    

 

4. Lago Arenal

De rest van de dag besteden we aan een mooie tocht langs het grote meer van Arenal. Met onze auto rijden we om het meer heen en nemen we af en toe een klein zijweggetje wat ons op de mooiste plekjes brengt. Als de zon op een gegeven moment begint te zakken, hebben we de mooiste uitzichten over het meer. Even genieten in de stilte van het meer.

 


De turquoise rivier door het groene Tenorio National Park

De volgende dag rijden we nog een stukje langs het meer om naar het Tenorio National Park te gaan. Dit park staat niet alleen bekend om de vulkaan Tenorio, maar ook om de turquoise rivier die door het park heen stroomt.

 

De ingang bereik je via het stadje Bijagua. Hier is een afslag naar een landweggetje richting het park. Na ongeveer 20 minuten rijden ben je bij de ingang. Hier verhuren ze regenlaarzen. Indien je liever niet wilt dat je schoenen nat en vies worden van de modder, zijn deze zeker aan te raden.

Door de modder lopen we omhoog. We lopen langs de waterval, waar we naar beneden gaan om deze van dichtbij te bekijken. Verderop is een uitkijkpunt met een panorama-uitzicht over het regenwoud. Dit is al een prachtig gezicht, maar het uiteindelijke doel van de tocht naar boven, is de plek waar twee rivieren samenkomen: Río Buena Vista en Quebrada Agria. Samen vormen zij de turquoise rivier ‘Río Celeste’. Deze laatstgenoemde rivier stroom langs de hele route door het park en steekt mooi af bij de bladeren. Het was zo fotogeniek dat ik foto's bleef maken.

 

    

 

Tip: Kijk tijdens de rit over het landweggetje naar de ingang van het park goed om je heen, hier kun je veel dieren spotten zoals verschillende vogels, apen en misschien zelfs een luiaard!

 

Wil jij ook tijdens een vakantie Costa Rica deze nationale parken bezoeken en de vulkanen hier bewonderen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je nog meer tips voor Costa Rica geven en de ideale route voor je samenstellen. 

 

Dewi,

Van Verre