Kun je veilig naar Colombia reizen?
Colombia-Valle-de-Cocora-Irene-1

Kun je veilig naar Colombia reizen?

Irene Dijkstra Algemeen 17-9-2020

Is het veilig om naar Colombia te reizen?

Colombia is de nieuwste bestemming van Van Verre. Een prachtig land, daar is geen discussie over mogelijk. Maar wel een land met een verleden en een land dat een slechte reputatie had. Daarom is het heel belangrijk om te weten of Colombia een veilig land is voor een vakantie. En het antwoord is volmondig: ja! De laatste jaren is de situatie in het land enorm verbeterd en wij kunnen je alleen maar aanraden om een rondreis Colombia te maken. Tien jaar geleden was Medellín de gevaarlijkste stad ter wereld, nu is het een boeiende toeristenbestemming. Natuurlijk is de bewering “Colombia is veilig om naar toe te reizen”, geen vrijbrief om alle voorzichtigheid uit het oog te verliezen. In een grote stad in Europa moet je al op je spullen letten, in Colombia natuurlijk nog meer. Men ziet dat je een toerist bent en daarmee een gemakkelijke prooi voor bijvoorbeeld zakkenrollers. Maar met normale oplettendheid is Colombia veilig.

 

De bevolking van Colombia

De inwoners van Colombia zijn zich er heel erg van bewust dat hun land geen goede reputatie had in het buitenland. Zij weten beter dan wie dan ook dat ze als criminele drugsstaat bekend stonden. Maar ze zijn dan ook heel blij en dankbaar als er toeristen komen. Je bent zo welkom! De mensen zijn goedlachs en waarderen je komst. Omdat veel Colombianen alleen Spaans spreken, kan de taal soms een barrière vormen in het contact, maar een glimlach en behulpzaamheid stralen van de mensen af. En reis je met een kind naar Colombia, dan kan je reis helemaal niet meer stuk. Je zoon of dochter wordt door de Colombianen op een voetstuk geplaatst! Benieuwd naar onze familiereis Colombia?

      

 

Gebieden waar je beter niet heen kunt reizen in Colombia

Iedere stad heeft net als bijna iedere grote stad ter wereld natuurlijk wijken waar je beter niet kunt komen. Ook het grensgebied met Venezuela is nog niet veilig. Er is veel drugshandel en door de omstandigheden in Venezuela zijn er veel vluchtelingen uit dit land. Zij bezitten helemaal niets meer en dan ligt criminaliteit natuurlijk al snel op de loer. Ook in bepaalde delen langs de westkust en in een junglegebied in het binnenland is het nog niet veilig om te reizen. Er waren heel veel guerrillastrijders in Colombia. Zij zijn niet allemaal van gedachte veranderd. Sommige hebben zich in afgelegen streken, zoals hierboven vermeld, teruggetrokken. Al deze bovengenoemde gebieden zijn NIET opgenomen in de voorbeeldreizen en bouwstenen van Van Verre. Mocht een bepaalde route niet veilig zijn, dan nemen we liever een binnenlandse vlucht op. Met een gerust hart kun je de reis van je dromen zelf samenstellen met onze bouwstenen of onze voorbeeldrondreizen als uitgangspunt nemen.

 

De vele indrukken

Het recente verleden van Colombia heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Boek een keer een excursie met een gids en hoor meer erover. De Colombiaanse guerrilla’s werden gesteund door de Sovjet-Unie. In de tijd van de Koude Oorlog probeerden de Russen hiermee een bolwerk tegen de Amerikanen en de kapitalisten te creëren. De Russen pompten veel geld in de Colombiaanse opstand. Toen de Sovjet-Unie uiteen viel en Rusland zelf financiële problemen kreeg, was dat een flinke tegenslag voor de Colombiaanse guerrilla’s. Hoe moesten ze nu hun strijd financieren? Ze begonnen met het ontvoeren van rijke Colombianen. Tegen betaling van losgeld werden zij weer vrijgelaten. Veel rijke Colombianen vestigden zich vervolgens in de Verenigde Staten. Om de geldstroom niet op te laten drogen, werden vervolgens ook “gewone” mensen uit de middenklasse ontvoerd. Maar voor hen kon minder losgeld worden verkregen en daardoor nam het totale aantal ontvoeringen fors toe. Verhalen over ontvoeringen van vaders van klasgenootjes van mijn gids, zijn geen film, maar werkelijkheid. Kleine kinderen die moesten opletten of soldaten van het leger waren of guerrilla’s waren, zijn voor mij een ver-van-mijn-bed show, maar in Colombia was dat normaal. Ze moesten kijken naar de schoenen: nette, gepoetste schoenen betekende het echte leger. Bemodderde schoenen of laarzen betekende guerrilla’s. Een Amerikaans wapen betekende het echte leger, een Russisch geweer betekende guerrilla’s. Kinderen van een jaar of vijf leerden al het onderscheid.

 

Het mooiste voorbeeld van verandering: Medellín

Het beste voorbeeld van een stad die veranderd is, is Medellín. Enkele tientallen jaren geleden moest je echt niet zeggen, dat je hier naar toe ging. De stad was verweven met drugscriminaliteit, bendes, guerrilla’s en Pablo Escobar. Inwoners van de ene wijk konden niet eens naar een andere wijk van de stad; ze werden zonder pardon vermoord of gekidnapt. Het was de gevaarlijkste stad ter wereld. Wat een verschil met het heden, de stad heeft een ware transformatie ondergaan! Drugsbaron Pablo Escobar werd uitgeschakeld. Er werd een ingenieus transportsysteem voor Medellín ontwikkeld. Inwoners uit arme stadsdelen kregen daardoor toegang tot andere buurten. Een nieuwe economie ontstond. Er werd een metro aangelegd en er ontstond een “metro-cultuur”, waarbij mensen de opdracht kregen zich vriendelijk naar elkaar te gedragen. Kabelbanen ontsloten meer afgelegen wijken. Inwoners van voorheen ontoegankelijke buurten openden winkeltjes en restaurants. Nu begeleiden ze tours door hun woonwijk, ze maken muziek en dansen op straat en verdienen daar geld mee. De wijk Comuna 13 is daar het perfecte voorbeeld van. Ooit gevaarlijk; nu kleurrijk en gezellig en bovenal boordevol historie. De talloze kunstwerken van graffiti geven hiervan een goed overzicht.

   

 

Het grootste gevaar: verliefd worden

Kortom: houd je aan de adviezen van locals, loop niet met waardevolle spullen te pronken. Boek een reis naar Colombia en ervaar zelf hoe vriendelijk de bevolking is. Weet je wat het grootste gevaar is in Colombia? Dat je verliefd wordt op dit prachtige land met zijn afwisselende landschappen, lekkere eten, goedlachse mensen én boeiende verleden.

 

Wil je ook naar Colombia afreizen? Neem een kijkje bij onze rondreizen Colombia en bouwstenen Colombia en neem contact op met Colombia-specialist Judith. Zij helpt je graag met het samenstellen van jouw Colombia vakantie

 

Irene,

Van Verre