Valle de Cocora
Cocora-Vallei-Waxpalm-Elza

De mooiste natuur in Colombia

Elza, Van Verre Algemeen 31-5-2023

Colombia heeft het allemaal; koffieplantages, tropisch regenwoud, bountystranden, tropische eilanden, bossen, bergen, mangroven en kleurrijke steden vol Spaanse invloeden. Aan verscheidenheid aan landschappen is er geen gebrek! Maar waar vind je nu precies de mooiste natuur in Colombia? Tijdens mijn rondreis door Colombia heb ik een aantal mooie plekken bezocht. En wauw, wat was ik verrast! Ik vertel je in deze blog over de mooiste plekken die niet mogen ontbreken aan je reis. 

 

1. Valle de Cocora

Een landschap dat je nergens anders tegenkomt; Valle de Cocora, gelegen in de buurt van het charmante en fotogenieke dorp Salento. In deze vallei groeit de waxpalmboom, de nationale boom van het land. Bijzonder aan deze palmbomen is dat deze wel 50 meter hoog kunnen worden! Je voelt je dan ook even heel klein wanneer je je tussen deze hoge palmbomen (de hoogste ter wereld!) bevindt. Iets wat je eigenlijk met je eigen ogen gezien moet hebben!

 

Vanuit de koffieregio word je met een auto of een traditionele Willy naar de Valle de Cocora gebracht. Verschillende wandelpaden brengen je naar Reserva Natural Acaime of het uitkijkplatform Finca La Montaña. Onderweg geniet je van de uitzichten over de groene heuvels en de nevelwouden en de geluiden van de kwetterende kolibries en papagaaien. Misschien zie je ook nog wel een condor boven je zweven of hoor je af en toe het gebrul van brilberen.

    

2. Ciudad Perdida.

Een van de grootste pre-colombiaanse nederzettingen in Zuid-Amerika, is de Ciudad Perdida. Ook wel bekend als de “Verloren stad”. Op circa 1200 meter hoogte ligt deze stad diep verscholen in de ongerepte jungle van de Sierra Nevada de Santa Marta.

 

De stad is vermoedelijk gebouwd door de Tayrona inheemse bevolking en is in 1972 herontdekt door een groep Colombiaanse schatzoekers. Toen was de stad al lang verlaten en helemaal overwoekerd door jungle. De stad bestaat uit 169 terrassen die in de berghelling zijn uitgehouwen, stenen trappen, bruggen en verschillende kleine ronde pleinen.  

 

Om er te komen moet je een avontuurlijke meerdaagse trektocht afleggen (van ongeveer 44 kilometer) waarbij je over mossige, steile paden wandelt. Dwars door de dichtbegroeide jungle en langs watervallen, indianendorpen en groene bergkliffen. Het is een vrij pittige tocht! En daarom niet zomaar voor iedereen weggelegd, maar alleen voor de echte avonturier met een flinke dosis doorzettingsvermogen. 

 

    


Wist je dat de Ciudad Perdida zelfs ouder is dan de Machu Picchu in Peru?  

 

3. Tayrona National Park 

Ook een bezoek aan het Tayrona National park mag wat mij betreft niet overgeslagen worden tijdens een reis door Colombia. Dit park bevindt zich in het noorden van het land, in de buurt van Santa Marta en Rodadero. Via de kustweg rijd je naar de entree van El Zaino, waarvandaan je verschillende korte wandelroutes kunt volgen. Door weelderige bossen en indrukwekkende berglandschappen kom je uit bij witte zandstranden. Geen zware hikes, maar je kunt op een rustig tempo genieten van de natuur en de stranden. Wie weet spot je ook nog wel dieren onderweg! Het park is namelijk het leefgebied van brulapen, iguana’s, jaguars en spechten. Voeg een bezoek aan dit mooie stukje natuur in Colombia toe aan je reis!   

    

 

4. Caño Cristales 

Het natuurlijke wereldwonder Caño Cristales mag in deze lijst van de mooiste natuur van Colombia ook niet ontbreken. Deze rivier, ook wel bekend als “De vloeibare regenboog” heeft namelijk vijf kleuren; geel, groen, blauw, zwart en rood. En vooral de rode kleur is zeer goed zichtbaar in het groene landschap. ⁠Elk jaar tussen juli en november kleurt de rivier op magische wijze door de aanwezigheid van waterplanten. Uniek in de wereld en zeer fotogeniek, dus neem je camera mee!  

 

5. Tatacoa woestijn

In de buurt van San Augustin en Bogota ligt de Tatacao woestijn. De rode, groene en grijze rotsformaties vormen een contrast met de natuurverschijnselen die we eerder hebben genoemd. Als een soort dikke boomwortels rijzen deze rotsformaties de grond uit. Het heeft iets mysterieus, het lijkt bijna op een maanlandschap. Door de hoge temperaturen (deze kunnen overdag wel oplopen tot 40 graden!) voelt het aan alsof je in een woestijn bent. Toch mag de Tatacoa woestijn eigenlijk geen woestijn worden genoemd, omdat het er te veel regent. Daarom wordt het ook wel omgeschreven als een tropisch droog bos. Maak een wandeling onder begeleiding van een gids en/of breng overdag een bezoek aan Los Hoyo. Hier vind je een klein zwembad tussen de grijze rotsen. Heerlijk om even af te koelen!

Door de afgelegen locatie is de Tatacoa Woestijn ook de ideale plek om sterren te kijken. Doordat er geen lichtvervuiling is zijn de sterren hier heel helder zichtbaar, prachtig! 

    

 

6. Guatapé

Vanuit Medellin rijd je in ongeveer 2 uur naar Guatapé toe, gelegen aan het meer Embalse del Penol, waarin talloze, kleine eilandjes liggen. De 200 meter hoge rotsformatie “Peñol Rock" (La piedra del Peñol) is hier de grootste toeristische trekpleister en je moet wel eerst 649 treden beklimmen om de top van deze rots te bereiken. Maar als beloning voor je inspannng heb je vanaf de top een fenomenaal uitzicht over het meer en de eilandjes! 

 

    

Wil je ook de mooiste natuur van Colombia zien tijdens een reis door Colombia? Neem een kijkje bij onze rondreizen Colombia en bouwstenen Colombia en neem contact op met ons op. We helpen je graag met het samenstellen van jouw rondreis naar Colombia. 

 

Elza,

Van Verre