Kampeersafari in Botswana
0fc89de5-5f91-491f-a74e-34695d2d2e97

Kampeersafari in Botswana

Ingrid, Van Verre Algemeen 3-1-2019

Denk je aan een rondreis door Botswana dan denk je aan uitgestrekte natuur en de Big Five! Een kampeersafari is de perfecte manier om middenin de natuur te overnachten. Als je ’s nachts in je tent ligt, wordt je nachtrust af en toe verstoord door een ‘schreeuw’ uit de bush. Is het een leeuw of misschien wel een olifant geweest? Het is een machtige ervaring!

        

 

Kampeersafari Botswana

Regelmatig reis ik naar Afrika, een mooie bijkomstigheid aan mijn werk. Iedere keer ontdek ik weer nieuwe plekken of een andere manier van reizen. Op mijn laatste reis was dat kamperen in de bush! Misschien wel de allerbeste manier om Botswana te ontdekken. Je kunt zelf bepalen in wat voor tent je wilt slapen. Wordt het een luxe safaritent, die is voorzien van een uitgeruste badkamer en een veranda met oogverblindend uitzicht op een waterdrinkplaats? Geweldig natuurlijk, maar daar hangt een prijskaartje aan.


Wij hebben twee kampeer voorbeeldreizen in Botswana samengesteld die misschien interessant kunnen zijn:

  • Kampeersafari door Botswana. Je zet zelf je tent op, breekt deze ook af en helpt met het bereiden van het eten. De douche en toilet deel je met andere reizigers. 
  • Mobile safari Botswana. Hier wordt alles voor je geregeld. Je hoeft niet je eigen tent op te zetten en de maaltijen worden voor je bereidt. Ook is de badkamer privé. 

 

Mijn kampeerervaring in Botswana

Je vraagt zich misschien af waar mij voorkeur naar uit gaat, maar eigenlijk vind ik dat beide reizen wat hebben. Toen ik voor de laatste keer naar Botswana afreisde maakte ik in Maun kennis met een gezelschap dat uit Zwitsers, Duitsers en Canadezen bestond. Iedereen heeft dezelfde interesse: natuur en het wildleven. Hierdoor heb je direct gesprekstof en leer je elkaar snel kennen. Toen wij in de namiddag aankwamen bij onze overnachtingsplek in Khwai waren de crewleden al druk bezig met de voorbereidingen. We zetten zelf onze ‘dometent’ op, terwijl iets verderop de douchegelegenheid al klaar stond.

 

Zoals je leest heb ik de iets minder luxe kampeersafari gedaan. Op deze safari help je met het bereiden van de maaltijden, dus zo stond ik samen met mijn Zwitserse medereizigers al keuvelend een smaakvolle salade klaar te maken. Anderen waren bezig met het hoofdgerecht en het toetje. Aan een lange tafel genieten we onder de sterrenhemel van ons diner. Ja, ook in de bush is het lekker smikkelen hoor! We praten en wisselen onze reiservaringen uit en rond de klok van 21.00 uur gaat iedereen naar zijn eigen tent, want de volgende morgen moeten we weer vroeg op voor een nieuw avontuur.

 

Ik slaap graag in een tent of die nu luxe is of zoals op deze kampeerreis op een eenvoudig campingmatras. Het is bijna magisch om zo dichtbij de natuur te slapen, geen geluid ontgaat mij. Wanneer ik geritsel hoor weet ik bijna zeker dat een leeuwenfamilie voor mijn tent aan het spelen is met elkaar. Nou, probeer dan maar eens te slapen!

 

Het is nog donker wanneer we gewekt worden, dus mijn hoofdlamp is zeker nodig om mijn safarikleding aan te trekken. Niks make-up of haren in de krul. We zijn hier in Afrika, dan is het puur natuur! Aan de ontbijttafel vertelt de safarigids wat er die nacht allemaal in en rondom het kamp is gebeurd. Het waren geen leeuwen die ik dacht te horen, maar en groepje impala’s. Ook heel gaaf hoor!

 

Nog meer wild!

Na het ontbijt stappen we in onze (open) safarivoertuig. Deze is goed uitgerust, iedereen heeft een goede zitplaats en er is voldoende ruimte om te fotograferen. Want hoofddoel van deze reis is natuurlijk wild spotten! Luipaarden, wilde honden, maar ook zebra’s, giraffes en antilopen passeren onze voertuig en onze fotolenzen. Afhankelijk van het seizoen maak je ook safaritochten door het water. Dit geeft absoluut een andere dimensie aan de beleving. Vanaf het water spot je makkelijk vogels en kikkers in alle soorten en maten.

        

 

Na de ochtendsafari keren we terug naar onze kampeerplek om te genieten van een lekkere brunch. Daarna even douchen in de openlucht om te genieten van een siësta. De één leest een boek, de andere is met zijn foto’s bezig en ik zit te luisteren naar het gekwetter van de vogels. Het is echt genieten met een hoofdletter G! Dan is het tijd voor koffie/thee en lekkernij. Wat bof ik toch. De verzorging is zo goed en daarna gaan we wederom op safari. Als het donker wordt gaan de spotlichten aan.

 

Tijdens deze reis verplaatsen we ons van plek naar plek en zo hebben we in korte tijd een groot deel van Botswana doorkruist. Iedere keer zetten we onze eigen tent op, helpen we bij het bereiden van de maaltijden en leren we elkaar goed kennen. De gesprekken zijn soms persoonlijk en aan het einde van de trip nemen we met mooie herinneringen afscheid van elkaar. We hebben veel geleerd van onze fantastische gids KG. Met veel passie en humor heeft hij ons laten kennismaken met de bush.

        

 

Comfortabel kamperen

Wil je liever iets comfortabeler reizen, boek dan onze mobiele safarireis. Hier staan de ruime safaritenten met ensuite badkamer voor je klaar en worden de maaltijden voor je bereidt. We kunnen ook meerdaagse privé-safaritochten regelen, wanneer je alleen in je eigen gezelschap wilt reizen.

 

Botswana tips van Ingrid

Op safari gaan betekent vroeg op staan, weinig elektriciteit en veel foto’s maken. Hierbij wat tips zodat je alles uit je safari kunt halen.

 

  • Vergeet de hoofdlamp niet, onmisbaar tijdens een kampeersafari.
  • Hoge schoenen of laarzen, lekker voor ’s avonds.
  • Zorg voor voldoende SD-kaartjes, want je blijft foto’s maken.
  • Opladen van batterijen en telefoons kan gewoon in het safarivoertuig. Ideaal!

 

Ik help je graag bij het samenstellen van je kampeersafari in Botswana. Neem contact met ons op en dan gaan we er samen mee aan de slag!

 

Ingrid,

Van Verre