Autorondreis Deep South
CN Heli flight Rockies

Autorondreis Deep South

Patrick, Van Verre Algemeen 7-4-2021

“Music was my first love” zong John Miles ooit. En voor wie geldt dat nu eigenlijk niet? Maar zeker in dit gebied voert muziek de boventoon, naast de (bloedige) geschiedenis. Ik neem je mee naar de plaatsen die ik bezocht tijdens mijn rondreis door de Deep South.

 

Enige tijd geleden heb ik dit deel van Amerika bezocht. De vertrekplaats van mijn reis was Orlando, het entertainmentparadijs. Na een paar nachten Orlando reed ik door richting New Orleans, Memphis, Great Smoky Mountains, Charleston en weer terug naar Orlando. Het was een mooie route en wat heb ik veel gezien. Toch is er één ding waar ik spijt van heb gehad; mijn startpunt. De route van Orlando naar New Orleans vond ik niet heel interessant dus voegde voor mij, al is dit persoonlijk, weinig toe. Mijn advies daarom ook om te starten in New Orleans.

 

De Deep South is dé plek waar de geschiedenis, cultuur en muziek samenkomen en wat voor mij de ingrediënten waren voor een prachtige reis. Kleurrijke steden, interessante geschiedenis en de swingende muziek. Want of je nu wel of niet van Robert Johnson (blues), Mahalia Jackson (gospel), Louis Armstrong (jazz), Johnny Cash (country) of Elvis Presley (rock ’n roll) houdt, bevangen word je toch!

 

Muziek in de Deep South

De stad New Orleans voelt rommelig aan, maar dat de stad bruisend is (met name in de avonduren en nacht), wordt al snel duidelijk. Muziek staat centraal in deze zwoele stad. Het zal je dan misschien ook niet verbazen dat je overal op straat sfeervolle livemuziek ziet.

 

De bekendste wijk van de stad is French Quarter. De wijk herken je aan de karakteristieke balkons en sfeervolle straatjes. De serie NCIS New Orleans heeft een intro die je direct in deze sfeer meebrengt. Maar zoals elke stad in de wereld, tref je hier veel toeristen aan.

 

Mocht je vanavond dus interesse hebben in goede jazzmuziek? Vraag het aan een echte local waar je naartoe moet. Een tip die ik toentertijd kreeg, was “The Spotted Cat Music Club”, gelegen in het wat ruigere Frenchman Street. Ik beleefde een geweldige avond.

        

 

Mississippi Blues Trail

Wil je meer weten over de muziek en het ontstaan van de blues, dan mag de Mississippi Blues Trail niet ontbreken in jouw reis. Overal zie je de typische borden die verhalen vertellen over de musici die hier hebben gewoond en hoe het leven in deze plaatsen hen heeft beïnvloed op muzikaal gebied. Een voorbeeld daarvan zijn de katoenvelden, waar de slaven zongen tijdens het werk. Een bezoek aan het plaatsje Clarksdale mag zeker niet ontbreken. En ookal vallen de mussen van het dak, u gaat een bezoek brengen aan het Delta Blues Museum. Hier kom je alles tegen wat muziek uitademt. Instrumenten, teksten, video’s, bladmuziek en zelfs de hut van Muddy Waters (blueszanger). Hier hoor je ook het verhaal van Robert Johnson, die volgens de legende zijn ziel aan de duivel had verkocht. Hij bleek eerst geen talent te hebben om gitaar te spelen, maar kwam jaren later terug en speelde de sterren van de hemel en werd één van de invloedrijkste bluesgitaristen. Het verhaal komt tot leven bij het kruispunt van Highway 61 en Highway 49, Devils Crossroads, waar zijn gitaar hangt.

 

Memphis & Nashville

Als echte Elvis fan in mijn jeugd, mocht een bezoek aan Memphis en Graceland natuurlijk niet ontbreken. Maar vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de opname studio “Sun Studio”. En ’s avonds in een bijzondere omgeving een hapje eten. Ik werd getipt om naar Hogsfly te gaan. Een bbq-restaurant met bediening dat lekker zangerig tegen je praat. Vele bekende mensen ging je hier reeds voor. Dompel je daarna onder met de muziek, afkomstig uit Beale Street. 

      

 

De stad Nashville heeft mij oprecht op een positieve wijze verrast. Toen ik er was, was er een groot country festival aan de gang, wat voor een leuke sfeer zorgde. Daarnaast is het een heerlijke stad, lekker overzichtelijk en compact om doorheen te slenteren. Wat mij het meeste aansprak waren de vele muziektentjes, waar het aan countrymuziek zeker niet ontbrak. Maar ook de klanken van jazz, rock, blues, folk en gospel komen je tegemoet. Is het niet uit het Ryman Auditorium dan wel uit de Grand Ole Opry House, wat buiten de stad ligt. Ben je een fan van Johnny Cash of wil je meer weten over deze artiest? Breng dan een bezoek aan zijn museum. Combineer dit met een bezoek aan het Country Music Hall of Fame, een absolute must!

 

Geschiedenis van de Deep South

Maar niet alleen de muziek zal je in vervoering brengen, maar de geschiedenis zal je zeker ontroeren. Als je vanuit New Orleans richting de Mississippi rijdt, kom je bij de Great River Road, meer bekend als “Plantation Alley”. In dit gebied bevinden zich tientallen plantagehuizen met de daarbij gelegen slavenvertrekken. Je wordt terug gezogen in die tijd en leert tevens onder welke erbarmelijke omstandigheden zij gewerkt en geleefd hebben.

 

Vicksburg

Een bezoek aan het Coca-Cola museum mag niet ontbreken, maar een bezoek aan het National Military Park is een echte must. Hier vond de alles beslissende slag plaats tijdens de slag om Vicksburg. Indien je een bezoek brengt aan dit park, leer je meer over de burgeroorlog en waarom de stad zo belangrijk was in de strijd om het zuiden.

 

Natchez

Deze stad is de oudste nederzetting aan de Mississippi en toont nog steeds de welvaart waarin de plantagebezitters in de tijd van voor de burgeroorlog leefden. Hier tref je nog een enorme hoeveelheid van indrukwekkende antebellums (vooroorlogse villa’s van rijke plantagehouders) aan. Een aantal van deze antebellums kunt u nog bezoeken en er zelfs overnachten! Deze huizen herbergen zoveel geschiedenis, net als de Natchez City Cemetry. Deze begraafplaats ligt tegen een heuvel en herbergt talloze grafstenen, tombes en sculpturen.

    

 

Baton Rouge

De hoofdstad van Louisiana wordt gekenmerkt door een mix van culturen, mede vanwege de jarenlange overheersing van de Fransen, Spanjaarden en de Engelsen. De attractie is het prachtige Old Louisiana State Capitol, een neogotisch hoogstandje, zowel van binnen als de buitenzijde.

 

Even terug naar Memphis

Het National Civil Rights Museum toont de hartverscheurende strijd die Afro-Amerikanen voerden voor vrijheid en gelijke rechten. Onderdeel van het museum is het Lorraine Motel, waar Martin Luther King op 4 april 1968 werd doodgeschoten.

 

Kortom, “The Deep South” heeft veel te bieden. En ja er is ook groen aanwezig, de Natchez Trace Parkway, maar in dit gebied voert de muziek, de geschiedenis én het eten de boventoon. Mocht je een bezoek brengen aan dit gebied, zorg dan dat je voor vertrek een playlist samenstelt met muziek uit “The Deep South”. Leuk om alvast op deze manier in de vakantiestemming te komen.

 

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Vraag onze Amerika-specialisten om meer tips. Zij stellen samen met jou een auto- of camperreis in Amerika samen. Neem contact met ons op!

 

Patrick,

Van Verre