terug naar overzicht

Bouwsteen Woeste Wild Coast

‘In the middle of nowhere’ met scheuren en gaten in het wegdek, loslopend vee in de berm. Het landschap diepgroen en heuvelachtig, gelardeerd met Xhosa-dorpjes, rondvormige huisjes in vreemd turkoois, akkertjes en moestuinen. De ruige kust een aaneenschakeling van gitzwarte rotsen, woeste kliffen en ongerepte stukken zandstrand. Op reis door de Wild Coast is onbeschrijflijk puur en zonder franje.

Reis van dag tot dag: Woeste Wild Coast

Dag 1        Port Elizabeth
Dag 2        Cintsa
Dag 3        Coffee Bay
Dag 4        Coffee Bay

Dag 5        Port St. Johns
Dag 6        Durban
Dag 7        Durban

100% maat werk

Dag 1 Port Elizabeth

U haalt uw huurauto op bij de luchthaven van Port Elizabeth en rijdt aansluitend naar uw hotel.  

Informatie Port Elizabeth:
De bijnaam van Port Elizabeth is Friendly City. De vijfde stad van Zuid-Afrika heeft gouden stranden, moderne winkels en heerlijke restaurants. De temperatuur is hier het hele jaar door aangenaam, waardoor Port Elizabeth een ideale plek is om van het water te genieten. Een markante bezienswaardigheid is het piramidemonument.

 

Overnachting in Port Elizabeth.
Inclusief huurauto

Dag 2 Port Elizabeth - Cintsa

Zuid-Afrika-EastLonden-straatverkoop(12) Zuid-Afrika Eastern Cape Xhosa vrouw mensen (31)

Er zijn twee mogelijkheden om vandaag naar Cintsa te rijden, grofweg 350 tot 400 km, afhankelijk in welke lodge u in het wildreservaat verblijft. De snelste route is nog geen 4 uur rijden, over de N2 snelweg via Grahamstown en East London. Grahamstown is een gemoedelijk stadje met het karakter van een groot slaperig dorp. Komt u echter in juni of juli, dan treft u een heel ander beeld. Het 11-daagse National Arts Festival is het grootste cultuurevenement van het land. Meer dan 600 voorstellingen van opera, muziek, dans, toneel en andere culturele activiteiten trekken tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, waardoor het inwonersaantal bijna wordt verdubbeld. U kunt het vergelijken met de Amsterdamse Uitmarkt maar dan in kwadraat. In King William’s Town eert men Zuid-Afrika’s andere grote apartheidsstrijder: Steve Biko (1946-1977). U kunt zijn voormalige woonhuis in de township Ginsberg bezoeken en het oude Anglicaanse kerkgebouw van waaruit hij en zijn aanhangers de Black People’s Convention (BPC) leidde. Beiden zijn nu nationale monumenten op de historische erfgoedlijst. De tweede, meer panoramische route is de R72 en volgt de kust langs badplaatsen als Kenton-on-Sea en Port Alfred. Deze kustroute neemt meer tijd in beslag.

Informatie Cintsa:
Een klein paradijsje: een ononderbroken lint van verlaten stranden en beboste duinen met een vleugje 'beschaving'. Cintsa hoort officieel niet bij de Wild Coast, maar Moeder Natuur kent geen grenzen. Het landschap is bij Cintsa al net zo onbedorven mooi als aan de gehele onverschrokken Wild Coast. Het gemoedelijke dorp ontleent zijn naam aan de gelijknamige rivier die het dorp in tweeën splitst en daarna bij de lagune in de Indische Oceaan uitmondt. In Cintsa East, ten noorden van de rivier, valt voldoende te beleven. Zoekt u meer rust en stilte, dan zal het slaperige Cintsa West, ten zuiden van de rivier, u wellicht meer aanspreken. Hup, de wandelschoenen aan en op pad: de dichte begroeiing van inheems woud is een natuurlijke walhalla voor talrijke vogelsoorten. Bent u liever op het water? Ga dan met een kano de Cintsa rivier op en peddel langs de groene oevers.

Omdat de golven hier een stuk minder krachtig zijn dan bij de 45 km zuidelijk gelegen stad East London, bevolken vooral gezinnen met jonge kinderen in het weekend en tijdens schoolvakanties de witte stranden van Cintsa. Niet vreemd opkijken als er ineens ruiters over het strand galopperen. In Cintsa en omgeving kunt u namelijk prachtige paardrijdtochten maken. Vlakbij bevindt zich het betoverende Inkwenkwezi Game Reserve, waar u in open landrovers, dwars door de bush van het wildreservaat, op zoek gaat naar de Big Five en andere wilde dieren.

Overnachting in Cintsa
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 3 Cintsa – Coffee Bay

Coffee Bay ligt zo’n 300 km noordwaarts aan zee, grofweg 4 tot 5 uur rijden. Door het ontbreken van een kustweg heeft de ruige Wild Coast zijn eigenzinnige karakter weten te behouden. Voor u betekent het dat u via het binnenland zult reizen, over de R61 naar Mthatha. Geen straf hoor, het is een mooi moment om Nelson Mandela beter te leren kennen. Qunu is een typisch plattelandsdorp dat u achteloos voorbij zou rijden, ware het niet dat Zuid-Afrika’s vrijheidsstrijder en eerste zwarte president hier opgroeide. In zijn autobiografische boek ‘De lange weg naar vrijheid’ vertelt hij dat Qunu zijn mooiste jeugdherinneringen heeft voortgebracht. In december 2013 vond ‘Madiba’ na zijn officiële staatsbegrafenis, hier op het familielandgoed zijn laatste rust. Even verderop ligt Mvezo, de geboorteplaats van Mandela. In het Nelson Mandela Memorial geven foto’s een indruk van zijn bijzondere leven.

Informatie Coffee Bay:
‘In the middle of nowhere’ is precies waar Coffee Bay zich bevindt. Een gitzwarte rotskust, ongerepte stukken zandstrand, hier en daar lokale dorpjes van de Xhosa en wat verdwaalde koffieplantages die ontstaan zijn doordat lang geleden een koopvaardijschip de woelige wateren voor de kust niet overleefde. De ongetemde Wildcoast imponeert bij Coffee Bay in superlatieven.

Overnachting in Coffee Bay
Inclusief ontbijt, huurauto, lunch, diner

Dag 4 Coffee Bay

Wildcoast Mama Tofu Qunu Mandela begraven (13) Wildcoast Qunu Mandela museum (13)

Trekpleister is de Hole in the Whall, een door erosie uitgeslepen gat in een rots aan zee. De woeste golven bulderen enthousiast op deze rotswand, die u vanuit Coffee Bay gemakkelijk te voet kunt bereiken, deels over het strand. Een prachtige wandeling van zo’n 3 uur met mooie uitzichten tovert een gezonde blos op uw wangen. Heerlijk!

Overnachting in Coffee Bay
Inclusief ontbijt, huurauto, lunch, diner

Dag 5 Coffee Bay – Port St. Johns

U vervolgt uw weg door de Oostkaap naar Port St. Johns, zo’n 50 km noordwaarts. Er is geen weg langs de kust dus u zult wederom via het binnenland moeten rijden. Eerst dezelfde slechte weg terug naar de N2 autoweg en dan nog geen kwartiertje later bij Mthatha, over de R61 naar Port St. Johns aan de kust. Rekent u op ongeveer 3 uur rijden.

Informatie Port St. Johns:
Gelegen aan een brede riviermonding, omgeven door kilometers maagdelijk zandstrand en dichte bossen, lokt het kleine Port St. Johns vooral lokale vakantiegangers. Twee markante rotsen, Thesiger en Sullivan, bewaken de riviermonding waar de Umzimvubu de Indische Oceaan instroomt. Port St. Johns schijnt vernoemd te zijn naar de Sao Joao, een Portugees koopvaardijschip dat hier in 1552 schipbreuk zou hebben geleden. Anderen menen dat de naam ontstond toen een handelsschip hier op St. Johns Dag (24 juni) passeerde. Hoe het ook zij, de kleine nederzetting groeide uit van verversingspost voor koopvaardijschepen tot een florerende Britse havenstad op de vaarroute tussen Kaapstad en Maputo (Mozambique). Met de oprichting van het zwarte thuisland Transkei, verlieten veel blanken hun huizen en verpauperde de stad. Tegenwoordig sieren echter hotels, restaurants, terrasjes en kleine winkels de levendige straten en is Port St. Johns een prettige smeltkroes van heden en verleden.
 
In de rivier en aan de monding leefden ooit talrijke nijlpaarden. Weinig verrassend dus dat de oorspronkelijke Pondo-bevolking, een stam behorend tot de Xhosa,  met de naam Umzimvubu (nijlpaardrivier) op de proppen kwam. Vogelaars en wandelaars worden blij in het Silaka Nature Reserve ten zuiden van Port St. Johns. In de dichte, mosachtige bossen groeien orchideeën en langs de kust zorgt het getij voor plassen en poelen in het rotsige landschap. Misschien spot u tijdens uw wandeling wel een kaneeltortel, koekkoekklauwier, half-kraagijsvogel of Knysna Loerie. Verrekijker bij de hand houden.

Overnachting in Port St. Johns.
Inclusief ontbijt, huurauto, lunch, diner

Dag 6 Port St. Johns – Durban

Het strand van Durban, Zuid-Afrika

Maakt u zich op voor een afwisselende dag, waarop de ruige Oostkaap plaatsmaakt voor de provincie KwaZulu-Natal. De R61 slingert dwars door de ongerepte binnenlanden en kronkelt daarna terug naar de levendige kustplaats Port Edward. De wegen zijn slecht onderhouden; scheuren en gaten in het wegdek zijn hier meer regel dan uitzondering. Bovendien moet u rekening houden met loslopend vee in de berm en dorpelingen die langs de weg lopen, op weg naar huis, werk of school. Maar het landschap is puur en zonder franje. Groen en heuvelachtig, gelardeerd met lokale dorpjes en rondvormige huisjes. Veel ervan zijn turkoois geschilderd, naar verluidt om boze geesten af te wenden; een vreemde gewaarwording! U ziet moestuintjes, akkertjes en stukjes afgebakend land met een kleine veestapel. Bij Port Edward begint de N2 snelweg naar Durban. Alhoewel, snelweg is een groot woord; het heeft eerder het karakter van een provinciale weg waar wegwerkzaamheden aan de orde van de dag zijn en voor langzaam rijdend verkeer zorgen. Om de zoveel kilometer zijn er afritten naar pittoreske badplaatsen. U rijdt vandaag zo’n 400 km. Reken erop dat u 5 tot 7 uur onderweg bent.

Informatie Durban:
Durbans gouden zand schittert onder de zon aan de Golden Mile: een strandgebied tussen de hotels en de Indische Oceaan waar pretparken, waterattracties, cafés, restaurants, fonteinen, glijbanen en ijssalons domineren.

 

Overnachting in Durban.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Durban

U rijdt naar de luchthaven van Durban waar u uw huurauto bij Avis inlevert.  

Inclusief ontbijt, huurauto


Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Contact met Martin
Sharon - Sabi Safari
Sharon Schravemade
Ik ben Sharon en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299 - 23 30 00