terug naar overzicht

Bouwsteen Golden Gate Highlands en Drakensbergen

In het Golden Gate Highlands National Park lijkt het net alsof u in een levend schilderij rondloopt. Als er zonlicht over het ruwe oppervlak van de zandstenen rotsformaties glijdt, schittert en fonkelt het voorheen grauwe steen als een oranje, gele en rode diamant.

Even verder op lonkt een ander natuurjuweel: in de Natalse Drakensbergen wedijveren bergtoppen, San-rotstekeningen, watervallen, rotspoeltjes en heetwaterbronnen om uw aandacht. Vergeet u uw wandelschoenen niet?

Reis van dag tot dag: Golden Gate Highlands en Drakensbergen

Dag 1        Johannesburg
Dag 2        Clarens
Dag 3        Clarens
Dag 4        Drakensbergen

Dag 5        Drakensbergen
Dag 6        Durban
Dag 7        Durban

100% maat werk

Dag 1 Johannesburg

U haalt uw huurauto op bij de luchthaven van Johannesburg en rijdt aansluitend naar uw hotel. Hoe zat het ook alweer? Hier rijdt men links en zit het stuur van de auto aan de rechterkant. De komende paar dagen zult u vast een paar keer aan de ‘verkeerde’ kant van de auto willen instappen. Daarna bent u het gewend hoor.

Informatie Johannesburg:
Johannesburg, of Joburg, ligt in de provincie Gauteng, dat ‘gouden plek’ betekent. De bedrijvige commerciële stad ademt, is vitaal, staat bol van levenslust en heeft zijn bestaan te danken aan de goudkoorts. Toen er in 1886 goud werd gevonden, groeide de stad binnen enkele jaren uit tot de grootste van Zuid-Afrika.


Overnachting in Johannesburg.
Inclusief huurauto

Dag 2 Johannesburg - Clarens

Deze argrarische omgeving kenmerkt zich door velden vol mais, zonnebloemen en schapen, Vrijstaat, Zuid-Afrika Even uitrusten na het harde werken, Clarens, Zuid-Afrika

Na het ontbijt verlaat u Johannesburg. Vandaag rijdt u ruim 450 km deels over tolwegen, een rit van zo’n 6 à 7 uur, inclusief hier en daar een pauze onderweg. Zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft voor de diverse tolpoortjes onderweg. Langzaamaan loopt de hectiek van de grote stad over in een ontspannen plattelandsregio met prachtige graslanden, maïs- en zonnebloemvelden en gigantische boerderijen waar koeien en schapen een rustig leven leiden. Ooit waren blanke Boeren overtuigd hier het beloofde land voor onafhankelijkheid van de Britten te hebben gevonden. Een stad in de toenmalige Boerenrepubliek Oranje Vrijstaat werd daarom vernoemd naar Bethlehem. Het grootste deel zoeft u over de N3 snelweg naar Harrismith, waar geen einde aan lijkt te komen. Maar dan doemen ineens de majestueuze Maluti en Drakensbergen op. In dit aangename stadje uit 1849 kunt u even de benen strekken in de goed onderhouden botanische tuin. Langs de Sterkfontein Dam en het gelijknamige stuwmeer bereikt u uiteindelijk Clarens. Bent u geïnteresseerd in stamculturen, bezoek dan onderweg de Basotho Cultural Village, waar het opperhoofd u langs traditionele Sotho-tradities leidt. Een meer landelijkere route loopt parallel aan het treinspoor. Verlaat u dan bij Villiers de snelweg en volg de provinciale weg naar Bethlehem. Achter de Noupoortsnek bergpas verschijnt al gauw het pittoreske Clarens. Trekt u voor deze route rustig anderhalf tot twee uur meer uit.

Informatie Clarens:
Moeder Natuur heeft Clarens rijkelijk bedeeld! Dit schilderachtige, kleine dorp aan de voet van het Molutigebergte ligt op de grens met het Golden Gate Highlands Park en het bergkoninkrijk Lesotho. Dat is best indrukwekkend. Vandaar wellicht haar bijnaam 'Juweel van de Vrijstaat'. Clarens koketteert met zandsteenkleurige huizen in rustige straten en lanen met lommerrijke bomen. En met succes; want het dorp trekt steeds meer artistieke kunstenaars die hier hun creativiteit de vrije geest laten. Vooral rondom het dorpsplein slentert u van de ene naar de andere handenarbeidswinkel en kunt u schilderijen en kunst kopen in kleine ateliers en galeries. Al dat wandelen maakt dorstig. Wat een geluk dat Clarens ook veel gezellige cafés, terrasjes en restaurants heeft.

Overnachting in Clarens.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 3 Clarens

In het Golden Gate Highlands National Park lijkt het net alsof u in een levend schilderij rondloopt. Als er zonlicht over het ruwe oppervlak van de zandstenen rotsformaties glijdt, schittert en fonkelt het voorheen grauwe steen als een oranje, gele en rode diamant. De naam Golden Gate is afgeleid van twee rotsen van honderd meter hoog aan weerszijden van de ingangsweg. De familie Van Reenen heeft het gebied eind negentiende eeuw vernoemd naar een gouden gloed die door zonlicht op de imposante toegangspoorten scheen. Die schittering is echter op veel zandformaties in het park te zien. Rijd tussen de uitgeslepen rotsen door en laat u verblinden door dit kleurrijke schouwspel! Door de hoge ligging is de Zuid-Afrikaanse zomer hier aangenaam fris, terwijl in de winter de nachttemperatuur kan dalen tot -12 graden. Ooit hebben San-Bosjesmannen zich laten verjagen door de Sotho-stam, maar hun rotsschilderingen zijn voor altijd vereeuwigd.

De betovering van de Golden Gate Highlands is het sterkst vanaf een van de vele uitkijkpunten. Het iconische Brandwag Rock heeft een gigantisch oppervlak van magische goudkleuringen, die fantastisch te zien zijn vanaf Ribbokkop, het hoogste punt van het park. Een rode, gele en paarse gloed transformeren het hele gebied tot een impressionistisch plaatje. Bovendien zijn deze uitkijkpunten uitstekend om wild te spotten zoals zebra’s, buffels, oribi’s en hartebeesten. De Oribi Loop en de Blesbokroute kunnen wij u van harte aanbevelen.  

Overnachting in Clarens.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 4 Clarens - Drakensbergen

Fantastische natuur bij de Drakensbergen in Zuid-Afrika Drakensbergen KwaZulu-Natal Champagne Castle(10) De spectaculaire Sani Pass bij de Drakensbergen in Zuid-Afrika

Langs de indrukwekkende Sterkfontein Dam en over de Oliviershoek bergpas rijdt u naar de nabijgelegen Natalse Drakensbergen. Sommige stukken langs de dam en de bergpas zijn helaas in belabberde staat met flinke scheuren en gaten in het wegdek. Er wordt aan gewerkt, maar houdt u er rekening mee dat u hier stapvoets rijdt. De Natalse Drakensbergen liggen zo’n 2 uur rijden ten zuidoosten van Clarens en verkregen hun naam door de karakteristieke, grillige toppen van het rotsgebergte; als een drakenrug. In dit imposante berggebied wedijveren bergtoppen, San-rotstekeningen, watervallen, rotspoeltjes en heetwaterbronnen om uw aandacht. Wandelaars halen hun hart op; in de Drakensbergen zijn prachtige wandel- en trektochten uitgestippeld, van een paar uur tot enkele dagen. Moeder Natuur verwent u met bloemenweiden, bergbeekjes, mistige bossen, diepe kloven en groene, afgelegen valleien. Met enig geluk ziet u zwervende antilopen, jakhalzen en bavianen. Boven u cirkelen roofvogels en aaseters, hun blik gericht op een nietsvermoedende prooi op de bergplateaus. Afhankelijk van waar u overnacht in dit natuurgebied, reist u vandaag ongeveer 150 km.

Informatie Drakensbergen:
De Drakensbergen in KwaZulu-Natal is de hoogste bergketen van Zuid-Afrika. Hier verrijst de Injasuti, de hoogste berg van het land; het Amfitheater, een indrukwekkende klif van vijf kilometer lang en de Sanipas, de hoogste bergpas van Zuid-Afrika nabij de grens met Lesotho.

 

Overnachting in de Drakensbergen.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Drakensbergen

De Drakensbergen zijn wereldberoemd door hun rotstekeningen van de San, ofwel de Bosjesmannen. Er zijn 550 plaatsen in de grotten bekend waar zij hun kunst hebben vereeuwigd. De rotsschilderingen zijn niet alleen relevant omdat ze zo oud zijn, maar ook omdat in deze tekeningen voor het eerst kleur en dimensie werd gebruikt.  De Main Caves herbergen de grootste collectie. Ook in natuurlijk opzicht zijn de Drakensbergen een paradijs. Het herbergt talloze roofvogels, waaronder de lammergier en zwarte arend. Enkele van de dieren die u hier tegen het lijf kunt lopen, zijn grazende elanden, zebra's, wildebeest en blesbok. Plantenliefhebbers genieten hier van honderden plantensoorten, die vooral bij Giant’s Castle te zien zijn. Een grote trekpleister in het gebergte zijn de Tugela Falls; een adembenemende reeks watervallen, waaronder de hoogste van het land (183 meter). In dit landschap waar frisse berglucht regeert, kunt u paardrijden, mountainbiken, vissen, klimmen, golfen en forelvissen.

Overnachting in de Drakensbergen.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Drakensbergen - Durban

Kleurrijke riskja's in Durban, Zuid-Afrika De kustlijn van Durban, Zuid-Afrika

We verruilen de frisse berglucht voor de zwoele zeebries van de Indische Oceaan. Bij het plaatsje Howick kunt u bij de gelijknamige watervallen een korte wandeling maken. Interessant is hier het stalen kunstwerk ter herinnering aan Nelson Mandela. Merkt u trouwens hoe de verkeersdrukte langzaam toeneemt? Pietermaritzburg en Durban komen in zicht. U rijdt vandaag ongeveer 250 km en u bent 3 uur onderweg.

Informatie Durban:
Durbans gouden zand schittert onder de zon aan de Golden Mile: een strandgebied tussen de hotels en de Indische Oceaan waar pretparken, waterattracties, cafés, restaurants, fonteinen, glijbanen en ijssalons domineren.

 

Overnachting in Durban.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Durban

Het stadscentrum van Durban is eigenlijk best chaotisch. Hier vindt u het Natural Science Museum, het stadhuis en historische gebouwen. Naast de Juma-Musjid moskee, treft u een wereld van wierook, kruiden en wonderlijke medicijnen in de Victoria Street Market. Het lijkt wel alsof u hier in India bent beland. Het Phoenix-settlement is ook interessant: daar begon Mahatma Ghandi zijn geweldloze verzet tegen discriminatie jegens zijn mede-Indiërs. In de wijk Chatsworth staat de Temple of Understanding, een trekpleister voor talloze bezoekers van heinde en ver. Wandel in alle rust door de lotusbloemvormige tuin, kom in balans in de indrukwekkende meditatieruimte en proef smaakvolle vegetarische gerechten. Bijzonder is een wandeling op het dak van het Moses Madhiba WK-voetbalstadion; wat een uitzicht!

U rijdt naar de luchthaven van Durban waar u uw huurauto bij Avis inlevert.


Inclusief ontbijt, huurauto


Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Contact met Martin
Sharon - Sabi Safari
Sharon Schravemade
Ik ben Sharon en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299 - 23 30 00
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.