Vogels spotten in Sri Lanka
Logo-VanVerre-Reizen

Vogels spotten in Sri Lanka

Redactie, Van Verre Algemeen 16-1-2020

Sri Lanka is een enorm eiland en is ontzettend veelzijdig. Bijzondere cultuur, vele theetuinen, ongerepte natuur en wat mij betreft de mooiste treinreis van Azië. Maar Sri Lanka is ook bekend om haar vele diersoorten. Zo is de kans groot dat ook je oog in oog komt te staan met enorme kuddes olifanten of een jachtluipaard. In dit blog schrijf ik over minder grote en gevaarlijke diersoorten, maar zeker niet minder sierlijk. Met een grootse variatie in kleuren en vele verschillende toonhoogtes aan gekwetter en getjirp zijn de vogels van Sri Lanka een waar genot voor het oog evenals het gehoor. 

 

Dit maakt Sri Lanka één van de beste reisbestemmingen ter wereld voor iedere vogelliefhebber. Hieronder vertel ik wanneer en waar wat mij betreft het beste vogels gespot kunnen worden tijdens je rondreis Sri Lanka!

Sri Lanka

 

De beste reistijd voor een vogelspotter in Sri Lanka

De maanden januari tot en met maart is het hoogseizoen in Sri Lanka. Het is een periode met vaak mooi weer en groene landschappen. Dit is ook een tijd waarin veel vogels zich door migratie verzamelen in de diverse natuurgebieden van Sri Lanka. Vooral gedurende de maand februari zullen vele groepen (trek)vogels te zien zijn in dit land. Voor vogelliefhebbers dus de perfecte tijd voor een reis naar Sri Lanka.

vogels spotten in Sri Lanka    Vogels spotten in Sri Lanka    vogels spotten in Sri Lanka

 

De beste vogelgebieden van Sri Lanka

Minneriya Nationaal Park

Dit Nationaal Park is prefect te bezoeken vanuit de 'Culturele Driehoek' bestaande uit Sigiriya, Dambulla en Habarana. Hier komen toeristen vooral om de bekende grottempels en de imposante leeuwenrots te bezoeken. Het park is bijna negenduizend hectare groot en er leven naast de vele vogels ook olifanten. Het beste is om vroeg in de ochtend het park met een lokale Engelssprekende gids te bezoeken, dit kunnen wij natuurlijk regelen. In het park leven 160 verschillende soorten vogels waaronder een grote ooievaars soort genaamd de Indische Nimmerzat, een gestipte Pelikaan, verschillende soorten aalscholvers en mijn favoriet: een Javaanse maraboe.

Sri Lanka    Vogels spotten in Sri Lanka

 

Kalametiya Bird Sanctuary

Zoals de naam al doet vermoeden is dit park misschien wel de beste plek voor een vogelliefhebber. Het park ligt in het zuiden van het eiland en telt meer dan 150 soorten vogels, waaronder vier nationaal bedreigde vogels. De omgeving is op zichzelf al prachtig door de uitgestrekte lagunes en mangroves. De beste manier om vogels te spotten is vanaf een kleine lokale catamaran. De kapitein duwt het bootje voort met een lange stok. Door het natte landschap is deze plek een perfecte woonplaats voor ijsvogels en zwarte ibissen. De wilde junglehaan is één van de vier bedreigde vogels die er te zien zijn.

vogels spotten in Sri Lanka    vogels spotten in Sri Lanka

 

Bundala Bird Sanctuary

Dit Nationale Park wordt bewoond door een paar grote zoogdieren en reptielen. Zo komen er wilde olifanten voor, maar ook zout water en zoetwater krokodillen. Wat mij betreft een mooie plek om een foto voor een ansichtkaart te schieten. Erg bijzonder is hier de zwarthalsooievaar. Daarnaast zijn de blauwstaartbijeneters, Indische kuifarenden en pauwen ook geen onbekenden in dit gebied. De hoofdreden dat ik hiernaartoe ging was vanwege de grote groepen flamingo’s. Een prachtig gezicht. De flamingo’s zijn tussen september en maart in het park te zien.

Sri Lanka    Sri Lanka    Sri Lanka

 

Naast de bovengenoemde plaatsen kent Sri Lanka nog vele andere Nationale Parken. En daardoor zijn er ook nog veel meer plekken waar vogels kunnen worden gespot. Breng daarom ook zeker een bezoek aan Yala Nationaal Park, Udawalawe Nationaal park, het laatste stukje regenwoud van het Sinharaja reservaat, Horton Plains, Wilpattu National Park. Of wandel door Victoria Park tijdens uw verblijf in Nuwara Eliya. Kortom, Sri Lanka is dé ideale reisbestemming voor de beginnende en gevorderde vogelspotter.  

 

Ik help je graag bij het samenstellen van je ideale Sri Lanka vakantie met daarin de beste plekken om vogels te spotten. Neem contact met ons op en dan gaan we samen aan de slag.

 

Redactie,
Van Verre

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen