Olifanten spotten in Sri Lanka
Logo-VanVerre-Reizen

Olifanten spotten in Sri Lanka

Redactie, Van Verre Algemeen 14-2-2017

Bij een Sri Lanka reis denken de meeste mensen meteen aan olifanten. Deze bijzondere dikhuiden ga je dan ook zeker zien tijdens je rondreis. Met veel geluk zie je ze al aan de kant van de weg of misschien steken ze zelfs de weg al over. Een prachtig gezicht, helemaal als er jonge olifantjes zijn die met hun kleine slurf de staart van hun voorganger vasthouden. Het voornaamste verschil tussen de Afrikaanse en de Aziatische olifant is dat de Aziatische olifant wat kleiner is dan zijn soortgenoot in Afrika en deze zogenaamde Ceylon-olifant heeft dan ook kleinere oren en een kleinere slurf.

 

 

Minneriya National Park Sri Lanka

Sri Lanka telt ongeveer 5800 olifanten die verdeeld zijn over het eiland. In Minneriya National Park, Kaudulla National Park en het Hurule ecopark heb je, afhankelijk van de reisperiode, veel kans om ze tegen te komen. Indien je er zeker van wilt zijn om veel olifanten te zien, dan kun je het beste tussen augustus en september een bezoek brengen aan het Minneriya National Park. In deze periode vindt dan de spectaculaire elephant gathering plaats. Dit is de grootste bijeenkomst van wilde olifanten die er bestaat. Ruim 300 olifanten komen jaarlijks vanuit het noorden en het midden van Sri Lanka naar het Minneriya National Park op zoek naar water en voedsel. Een erg bijzonder tafereel om zoveel olifanten bij elkaar te zien.

 

Olifantenweeshuis Sri Lanka 

We reizen hierna af naar Udawalawe in het zuiden van Sri Lanka. Hier is een weeshuis voor jonge olifantjes die in de steek zijn gelaten door hun kudde. Ze worden hier opgevangen en verzorgd. Ze leven in een groot natuurgebied waarin ook een meer is waar ze kunnen badderen wanneer ze dat willen. Op vaste tijden krijgen de kleine olifanten de fles. Het contact met mensen wordt zoveel mogelijk beperkt om ze als ze groot en sterk genoeg zijn weer terug te kunnen zetten in de vrije natuur. Al meer dan 200 olifanten zijn inmiddels weer vrij gelaten in de wilde natuur!

 

      

 

Yala National Park

In Yala National Park zijn met veel geluk ook olifanten te spotten. Ten tijde van de tsunami die hier flink heeft huisgehouden zijn er geen olifanten omgekomen. Ze wisten waarschijnlijk dat er iets stond te gebeuren en zijn tijdig het binnenland ingevlucht. Ook worden de olifanten vaak gebruikt als nationaal symbool van Sri Lanka. Veel boeddhistische tempels zijn omgeven met lage wolkenmuren met aan de onderkant de afbeelding van vele olifanten. Dit dient als bescherming van de tempel. Olifanten spelen ook een belangrijke rol bij feesten en processies met name tijdens de Kandy Perahera. Tijdens dit 10 daagse festival te ere van Boeddha is er elke dag een optocht waarin ook veel versierde en verlichtte olifanten te zien zijn. Een bijzondere ervaring tijdens je reis door Sri Lanka. 

 

Nieuwsgierig geworden naar Sri Lanka, de prachtige natuur en de nationale parken? Mijn collega's helpen je graag met het samenstellen van je onvergetelijke vakantie Sri Lanka. Neem snel contact met ons op!

 

Redactie,

Van Verre

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen