Bucketlist: een helivlucht naar de Frans Jozef Gletsjer
Nieuw-Zeeland-Rotorua-Astrid

Bucketlist: een helivlucht naar de Frans Jozef Gletsjer

Astrid, Van Verre Algemeen 21-6-2021

De Franz Josef-gletsjer en de Fox-gletsjer zijn de bekendste gletsjers van Nieuw-Zeeland. Mijn persoonlijke favoriet is absoluut de Franz Josef! Deze imposante gletsjer ligt, samen met nog 60 kleinere gletsjers, in het prachtige Westland National Park, gelegen in het westen van het Zuidereiland. Er is een groot verschil met andere gletsjers ter wereld, de ligging van het Westland National Park is namelijk veel lager. Dit maakt dit indrukwekkende stukje natuur een stuk gemakkelijker te bereiken, maar zorgt er ook voor dat het ijs zich veel sneller verplaatst dan op andere plekken ter wereld. Volgens berekeningen gaat het om zo’n anderhalve meter per dag, je kunt de gletsjer dus letterlijk zien bewegen! Heb ik je al nieuwsgierig gemaakt om dit hoogtepunt toe te voegen aan jouw rondreis Nieuw-Zeeland?

    

 

1. Maak een wandeling

Een leuke manier om de gletsjer en vooral de mooie omgeving te zien, is door de Glacier Valley Walk te wandelen. Je kunt dit zelf doen of onder begeleiding van een gids die je veel interessante weetjes vertelt over het ontstaan van de gletsjer. Het eerste gedeelte van de wandeltocht gaat dwars door dichtgegroeide bossen, langs watervallen, beekjes en door een indrukwekkende vallei. Na een tijdje komt de gletsjer steeds dichterbij en wordt het uitzicht op de gletsjer steeds mooier. Het is een flink stuk wandelen om echt bij het ijs te komen, maar het uitzicht op de blauwe ijsmassa is vanaf het wandelpad ook al enorm indrukwekkend.

 

2. Doe de Heli-hike

Voor een echte unieke ervaring om nooit te vergeten, raad ik aan om de gletsjer heli-hike te doen. Dit is voor mij één van de gaafste dingen geweest die ik ooit heb gedaan! Het is werkelijk fantastisch! Alleen de helikoptervlucht vond ik al geweldig. Je vliegt namelijk over de enorme gletsjer waar je vanuit de lucht een prachtig zicht op hebt. Als klap op de vuurpijl landt de helikopter midden op de gletsjer en mag je uitstappen om vervolgens twee uur met een gids door de gletsjer te klimmen en klauteren. Je wandelt dus niet alleen op de gletsjer, maar daalt ook af in de kieren en klautert door gangen en tunnels. Houd er rekening mee dat dit een onvergetelijk avontuur is, maar ook een populaire. Het is dus aan te raden om deze excursie van te voren bij ons te reserveren.

        

 

3. Ga kamperen

Deze ultieme ervaring gaat net nog even verder! Het is namelijk ook mogelijk om de heli-hike te combineren met een kampeerovernachting op de gletsjer! Na de indrukwekkende helikoptervlucht ga je 3 á 4 uur klimmen en klauteren door én op de wonderschone gletsjer. In de avond kampeer je op de gletsjer, je hebt het gevoel op expeditie te zijn, zo bijzonder! De volgende dag brengt de helikopter je, na een onvergetelijk avontuur, weer terug naar beneden. Dit vergeet je nooit meer!

 

Wilt u ook een bezoek brengen aan de Frans Jozef Gletsjer tijdens je vakantie Nieuw-Zeeland? Neem contact met ons op en hopelijk ervaart u dit avontuur net zoals ik gedaan heb.

 

Astrid,
Van Verre