Cruise door Milford Sound
Danique-nieuw-zeeland-milford-sound_2_654331

Must-do Nieuw-Zeeland - een cruise door Milford Sound

Danique, Van Verre Algemeen 24-4-2024

Een absoluut hoogtepunt van onze rondreis door Nieuw-Zeeland is de cruise door Milford Sound. In het zonnetje varen we door prachtige landschappen en langs grote watervallen. Al snel worden we vergezeld door dolfijnen naast de boot. Ondertussen spijkeren we ook nog eens onze kennis over de flora en fauna van Nieuw-Zeeland bij met de weetjes van onze gids. Maar we gaan eerst even terug naar het begin van de dag...

 

Geen regen voor ons vandaag

’s Ochtends vroeg staan we klaar voor onze lodge en worden we opgehaald. Er staat ons een mooie dag te wachten tijdens onze rondreis Nieuw-Zeeland. En wat een mazzel: we hebben vandaag echt prachtig weer met een strakblauwe lucht. Het regent in dit gebied zeker 260 dagen in het jaar en er valt dan ook 9 meter regen gedurende een jaar. Deze dag begint extra goed en we kijken onze ogen uit.

     

Eerst rijden we een stukje naar Milford Sound. Op de route zien we veel boerderijen met herten, deze dieren zijn belangrijk voor de export van vlees. Deze goedlopende business is voortgekomen uit een plaag van herten in de jaren zestig. Toen aten de herten alle planten op. Onderweg vertelt onze gids van alles over de flora en fauna van deze omgeving. Wist jij bijvoorbeeld dat het meer Te Anau het op twee na diepste meer van Nieuw-Zeeland is? Wel 425 meter diep!

 

De top 3 diepste meren van Nieuw-Zeeland zijn: 

  1. Lake Hauroko - diepte: 462 meter
  2. Manapourimeer - diepte: 444 meter 
  3. Het meer Te Anau - diepte: 425 meter

Reis uitgebreid over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en ontdek alle drie de diepste meren. 

 

De naam Milford Sound...

Maar hoe is de naam van Milford Sound ontstaan... Ook dat wist onze gids ons te vertellen. In 1823 kwam de eerste Europeaan, John Grono, naar deze omgeving en heeft Milford Sound naar Milford Haven vernoemd, een lange en smalle inham aan de kust van Wales. Echter is Milford Sound geen sound maar een fjord. ‘Sounds’ worden namelijk gevormd wanneer een riviervallei door de zee wordt overstroomd, maar Milford Sound is gevormd door de erosie van oude gletsjers; een fjord. De naam zou dus eigenlijk 'Milford Fiord' moeten zijn, maar dat klinkt natuurlijk niet zo mooi als 'Milford Sound'.

        

 

In een kleine boot het water op

Als we aankomen bij de haven krijgen we onze boarding pass. Er ligt een aantal gigantische boten in de haven, maar wij gaan het water op in een van de kleinere boten. We staan op het voordek, want (tip van onze gids): hier heb je het mooiste uitzicht! Maar: waterdichte kleding, zoals een regenpak of poncho, is dan geen overbodige luxe. De boot komt namelijk met de boeg in een waterval als we op het dek staan. 

 

Al snel worden we begroet door een aantal dolfijnen, die het maar wat leuk vinden om onder de boot mee te zwemmen met ons. In het zonnetje cruisen we over het water langs prachtige volle watervallen, want ondanks dat het vandaag niet regent, zijn de watervallen goed gevuld door de regenval van afgelopen dagen. Even relaxen tijdens onze actieve rondreis door Nieuw-Zeeland. Bij een van de laatste watervallen waarschuwen ze ons voor de 'glacier facial'. Eén van de grootste watervallen die we vandaag gezien hebben en deze spat dan ook goed op iedereen die nog buiten staat. De legende is dat je door de 'glacier facial' er 10 jaar jonger uit zal zien. Wij Hollanders blijven dus staan, want wat water zijn we natuurlijk wel gewend. 

        

We hebben onze ogen uitgekeken tijdens de boottocht, een van onze hoogtepunten van Nieuw-Zeeland. Maar we zijn wel helemaal vergeten te lunchen! Eenmaal terug in de bus lekker onze wraps, appel en taartjes opgegeten. We maken tijdens de busreis terug nog een aantal mooie stops en als laatste nog een wandeling door het bos. Onze vogelkennis wordt weer bijgespijkerd door de gids. Met een app speelt ze vogelgeluiden af, zodat de vogels nog een stuk dichterbij komen. Het is een mooie afsluiting van onze dagtour naar Milford Sound.

 

Vind je het leuker om ook een nacht te slapen op de boot in Milford Sound? Dat kan met onze bouwsteen Milford Sound Overnight Cruise.

 

Ik help je graag bij het samenstellen van een vakantie Nieuw-Zeeland. Neem contact met ons op en maak net zo'n mooie reis met een cruise door Milford Sound als ik. 

 

Danique,

Van Verre