Bouwsteen Bergstammen in onbekend Birma

U moet er wat voor ondernemen om er te komen, maar u krijgt er veel voor terug. Keng Tong ligt in een uithoek van het land, in het uiterste oosten. U vliegt er naar toe. Er leven in de uitgestrekte bergen heel veel verschillende bergstammen: de Ann, Akha, Lahu, Lahu-shi, Loi, Akhu, Palaung en de Tei.

De uitvalsbasis is het plaatsje Keng Tong (de officiële naam is Kyaing Tong). Met uw gids trekt u het gebied in. Dat betekent: lopen. De wandelingen variëren van makkelijk tot normaal

(En categorie zwaar voor de echte hikers).

Het nog onbekende Keng Tong
Bezoek de kleurrijke markt
Ontmoet de locals
Renee2
Renée
Myanmar vind ik een ontdekking! Wat heb ik genoten: al die glans en die aardige mensen, die blij zijn dat je komt. U weet me te vinden.

Reis van dag tot dag: Bergstammen in Birma

Dag 1            Keng Tong

Dag 2            Keng Tong

Dag 3            Keng Tong

Dag 4            Keng Tong

100% maat werk

Dag 1 Keng Tong

Myanmar-Keng-Tong-meer(13)

U wordt door uw chauffeur bij de luchthaven van Keng Tong opgehaald en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Keng Tong:

Deze afgelegen plaats in het oosten van Birma heet officieel Kyaing Tong, Keng Tung is de oude naam, die veel mensen liever hanteren. Op uw vliegticket en op de luchthaven treft u dus de benaming Kyaing Tong aan. Het is een rommelig stadje. U gaat naar dit gebied vanwege de prachtige wandelingen/treks die u in de omgeving kunt maken: vele bergstammen leven hier op nog authentieke wijze, de beschrijvingen ziet u op de dag of dagen hierna. Het plaatsje zelf heeft niet zoveel, maar toch is het aardig om het op de dag van aankomst te verkennen met uw chauffeur. Er zijn nog restanten van de historische stadsmuur, er is een katholieke kerk met een weeshuis ernaast en er is uiteraard een boeddhistisch klooster. Ook zijn er nog enkele huizen uit de Brits-koloniale tijd. Heel mooi is het meer midden in het stadje, het Naung Tongmeer, u wandelt daar heerlijk rustig omheen.

 

Maar spectaculair is de markt, 's morgens te bezoeken. Hij is enorm groot, je hebt het gevoel dat de markt groter is dan het stadje zelf. Je kijkt je ogen uit naar het kleurrijke geweld van alle soorten groenten, fruit, vis, gebruiksartikelen, noem maar op. De mensen zitten meestal op de grond of op een kleine verhoging, erboven zijn kleurige zeilen tegen de regen en de zon gespannen. U dwaalt er rustig een uur rond en dan heeft u nog niet alles gezien. Vroeg op dus morgenochtend.

 

Overnachting in Keng Tong.

Inclusief privé-transfer.

Dag 2 Keng Tong

Wandelen/trek vandaag. Naar de geweldig kleurrijke markt, camera in de aanslag. Kies uit wat u wilt eten, u kunt kiezen uit allerlei heerlijkheden (uw gids adviseert u, hij weet wat er in zit). U betaalt dit ter plekke aan de verkoper (luttele bedragen). En dan met uw gids en chauffeur het berggebied in. Uw chauffeur brengt u naar het startpunt en pikt u op bij het eindpunt. U bespreekt met uw gids wat u gaat doen. De gids zal proberen in te schatten met zijn mensenkennis wat bij u past. Er zijn zoveel mogelijkheden dat wij het programma (zwaarte en de te bezoeken dorpen) niet van te voren vaststellen, dat is onzin.

 

In het gebied rondom Keng Tong leven vele bergstammen, allen verscholen in hun dorpen in mooie beboste bergen. Opsomming van de soorten bergstammen: Ann (ook Eng genaamd), Akha, Lahu, Lahu-shi, Loi, Akhu, Palaung, Tei. U treft in de dorpen oude vrouwen (zij passen op de jonge kinderen) en jonge vrouwen die een kind zogen aan. En: 1 man (voor bescherming). Alle anderen zijn in de velden aan het werk. De simpele huizen zijn van hout, men slaapt op matten of dunne matrasjes op de grond, in hun huis wordt gekookt boven een vuur van spokkelhout (afvoer middels een gat in het dak). Via bamboegoten leidt men het rivierwater naar het dorp. Toiletten zijn er niet, het bos is groot genoeg.

 

Grofweg zijn er drie mogelijkheden:

1. Makkelijk: Dit is voor in feite iedereen die een paar uur kan lopen goed te doen. Geen echt steile bergpaden. Dit betekent ook dat niet meer iedere bergbewoner in klederdracht loopt; vanwege de toegankelijkheid komen zij nu sneller in aanraking met zowel buitenlanders als de bewoners van Keng Tong. Het zijn meestal de oude vrouwen die nog vasthouden aan hun kledingtraditie. Maar nog steeds wonen ze in authentieke huizen (beter gezegd: hutten). Zeer interessant.

 

2. Normaal: (althans: zo noemen de sportieve gidsen het). Vergelijkt u het met wandelen in de Oostenrijkse bergen: stukken omhoog en daarna weer makkelijk. Maar hier is het warm, dus zwaarder. U kunt natuurlijk ook de eerste dag een makkelijke trek maken en u de tweede dag meer inspannen. U komt nu echt in behoorlijke authentieke dorpen, praktisch iedereen in dracht. Uw moeite wordt rijkelijk beloond.

 

3. Zwaar: Naar de meest afgelegen dorpen. Deze treks volgen lange en vrij steile bergpaden, alleen geschikt voor de geoefende hikers. Deze treks zijn duurder dan bovenstaande, de chauffeur moet een stuk verder rijden voor u kunt beginnen. Meerprijs bij aanvraag. Maar als u ter plekke besluit de zware tochten te doen betaalt u de meerprijs ook gewoon ter plekke.

 

Overnachting in Keng Tong.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 3 Keng Tong

DSC_0445_u5d60g(8) Myanmar-Keng Tong-dorp1(8) Myanmar-Keng-Tong-vrouw(8)

Meteen de bergen in of toch nog een keer naar de markt? Het is aan u. Vandaag gaat u wederom wandelen. Zoals gezegd bespreekt u met uw gids wat u vandaag gaat doen, u heeft nu al wat ervaring, u kunt nu wel goed inschatten wat u aankunt. Het gebied is zo uitgestrekt dat u in alle drie de categorieën talrijke mogelijkheden heeft om alle dagen verschillende dorpen en bergstammen te bezoeken. Geniet er van!

 

Overnachting in Keng Tong.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 4 Keng Tong

U wordt door uw chauffeur van uw hotel opgehaald en naar de luchthaven van Keng Tong gebracht.

 

Einde van een plezierig arrangement.

Inclusief ontbijt, privé-transfer.

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën