Strand Maleisie
Gionne (1)

Onontdekt Maleisië

Gionne, Van Verre Algemeen 1-9-2015

Voor Van Verre heb ik een prachtige inspectiereis naar de oostkust van West-Maleisië gemaakt. Waarom de oostkust? Aan de westkant van het Maleis schiereiland zijn veel meer bekende bezienswaardigheden en plaatsen voor toeristen te vinden. Nou, juist daarom! De oostkust is niet zo commercieel ontwikkeld en hier vind je het echte Maleisië. Prachtige landschappen, kleine vissersdorpjes en een oprecht vriendelijke en zeer behulpzame bevolking. En niet onbelangrijk: langs de oostkust ligt kilometers lang vrijwel wit fijn zandstrand!

        

 

Het begin van de reis

Mijn reis start in de noordelijk gelegen stad Kota Bharu. Op de lokale markt ben ik mij voor het eerst bewust van de gastvrijheid van de mensen in dit deel van Maleisië. De marktkooplieden laten me vol enthousiasme van alles zien, ruiken, voelen en proeven. Wat zijn er toch veel voor ons vreemde producten! Ik zak af langs de kustlijn (al kan ik zo nu en dan alleen een glimp van de zee opvangen), door landelijk gebied, door kleine dorpjes, over rivieren en langs haventjes waar kleurrijke vissersbootjes dobberen. Zo nu en dan steekt een koe, geit of kip de overigens redelijk goed geasfalteerde weg over. Eindbestemming voor vandaag: het vissersdorpje Penarik waar ik in een heel bijzondere accommodatie overnacht. In het Terrapuri Heritage Village zijn traditionele Maleische huizen gerestaureerd en omgetoverd tot luxe villa's. In het naastgelegen mangrovegebied twinkelen 's avonds de lichtjes van vuurvliegjes.

        

 

Mijn reis is nog niet ten einde; ik reis verder zuidelijk door vissersdorpjes (de zee is nu wat vaker en beter te zien), en langs kilometers oliepalmenplantages. Halverwege stop ik in de stad Kuala Terengganu ,waar ik de tijd neem om door Chinatown te dwalen. Wie goed kijkt ziet in de smalle steegjes kleurrijke straatkunst. Even lunchen in een van de vele kleine shophouses en dan weer door, verder naar het zuiden naar het kleine dorpje Tanjong Jara waar van mei tot september groene schildpadden 's nachts aan land komen om hun eieren te leggen. Het Tanjong Jara Resort past geweldig in deze omgeving. Het strandresort is gebouwd in kampungstijl en biedt luxe en rust.

 

Door naar het zuiden!

Verder door naar het zuiden. Een minder mooie route vandaag; veelal langs bebouwing en industrie. Dit gebied is bekend vanwege een keur aan lokale lekkernijen. Langs de weg worden in kleine kraampjes allerlei heerlijkheden bereid en verkocht. Erg leuk om zo nu en dan te stoppen en proeven. Omdat de route vandaag minder mooi is, maak ik er een culinaire dag van. Ik proef Akok (een soort grote poffertjes), Lemang (bamboerijst), Keropok Lekor (vis kroepoek), Satar (vispasteitjes in piramide van bananenblad) en Otok Otok (een klein visje dat met kruiden in een bananenblad is gegaard). Vandaag slaap ik in een mooi resort aan het strand van Cherating; een van de mooiste stranden aan de oostkust.

 

Door naar eindbestemming Kuantan via een omweg door het binnenland. Het is weekend, dus druk bij de Pandas-waterval. De locals komen hier graag met de hele familie om te picknicken en zwemmen. Bij de Boeddhistische rotstempel Gua Charas is het minder druk. In mijn eentje beklim ik de 200 steile treden naar de grot met helemaal achterin een enorm beeld van een liggende Boeddha. Door naar het voormalige tinmijnersstadje Lembang. De tinmijn is natuurlijk allang gesloten, maar het dorpje zelf is zeker charmant; een mix van Chinese shophouses en Maleische Kampung woningen. In het kleine museum boven op de heuvel leer je meer over de tijd dat de tinmijn nog in gebruik was. En dan door naar Kuantan waar vandaan mijn vlucht naar Kuala Lumpur vertrekt. 

 

Zelf ook een prachtige rondreis maken door West-Maleisië? Bekijk onze voorbeeldreizen hier of neem contact met ons op.

 

Gionne,

Van Verre